wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Strzelanina w Gorzowie Wielkopolskim{ film}

http://www.cda.pl/video/13558363/Strzelanina-w-Gorzowie-Wielkopolskim
Mieszkaniec Gorzowa Wlkp uszkodził 13 aut a następnie groził funcjonariuszą że ich zabije

stefannowak

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Strzelanina w Gorzowie Wielkopolskim{ film}

Policjantow z tej akcji widzialbym w finale strzelectwa na Olimpiadzie:)

Zapewne Ty bys to zrobil najlepiej i zapewne jestes we wszystkim najlepszy i zapewne tak Ci mowi mama. Jak dla mnie zachowali sie prawidlowo jak na tak wielki stres. teraz ich czeka dlugie martretowanie przez wszystkich ale taka praca. Zycze powodzenia

Masakra ...

rajdowiec nigdzie nie napisałem ze zrobiłbym to lepiej bo zapewne wykonalbym to podobnie z tym ze ja nie miałem nigdy strzelania na zaliczenie ani serii szkolen... Policja w takich sytuacjach swoje obowiązki powinna wykonywać o wiele lepiej a nie jak by pierwszy raz bron trzymali w rekach. Nie bądź taki hop do przodu...

jaki kraj , taka policja

Artaras dobrze napisałeś, od takich zawodów wymaga się więcej, ale to chyba nie przekona kolegi Rajdowca, bo zareagował jakby ktoś z rodziny był policjantem.
Tak czy inaczej ci w gorzowie przynajmniej próbowali. Wyszło jak wyszło. Grunt że nic sobie nie odstrzelili. Łomżyńscy najpewniej nie wysiedliby z radiowozu.. Chyba że trafiłby się groźny przestępca, ktory przeszedł nie po pasach, lub na czerwonym, wtedy to hoho pełna profeska, syreny, pisk opon itd. Takie iterwencje opanowali do perfekcji

W Łomży to by zrobili za nim pościg przez pół miasta a na końcu by typa z maski zrzucili do Narwi :) a co do tych poliszmanów to ostro kilka strzałów na oślep bez strzału ostrzegawczego a na koniec jeszcze ustali z daleka i się bali podejść ... yyyy no tak .

Fiu fiu... to żeście drodzy państwo rzeczowo i obiektywnie ocenili przeprowadzoną interwencję... szkoda, że wypowiadają się same ślimaki, które nawet służby wojskowej nie odbyli i broni w ręku nie trzymali ;-) jakim prawem ludzie dyskutujecie na tematy o których nie macie pojęcia? Jakim prawem obrażacie ludzi, którzy ryzykowali własne życie aby zatrzymać tego psychola? Jaką wiedzę i kwalifikacje posiadacie, żeby oceniać sposób przeprowadzenia czynności przez funkcjonariuszy? Ludziska pogadajcie lepiej o tym, który kebab w Łomży lepszy... to wam lepiej wychodzi.
Policjantom jako obywatel tego kraju dziękuję, życzę jak najmniej stresu w związku z tą interwencją i szybkiego powrotu do siebie.

Fachowcy od kebabów :):)

To nie CS niestety, gówniarze.

Nie wam zasrańcy oceniać działania policji !!!!!!!!!!!!

A mnie zastanawia jedna rzecz, ale pewnie czepiam się. Postrzelili faceta jak był już bez broni to po pierwsze. Facet leży nie rusza się, czy nie są zobowiązani do tego żeby udzielić mu jakiejś pomocy? Sprawdzić czy żyje czy nie wykrwawia się po postrzale itp.

Ch*j z nim! Niech zdycha skur..... Nie po to płacę podatki, żeby Państwo wydawało kasę na leczenie czy ewentualne więzienie takiego psychola.

w takich przypadkach sprawdzil by sie : siatkowy zestaw obezwładniający przeznaczony do obezwładniania agresywnych osób za pomocą siatki tylko jakie to koszty - dla kazdego zespolu patrolujacego?

Najniższe koszty to 1 nabój Makarov ,kaliber 9mm wstrzelony celnie między oczy ;-)

dzięki temu filmikowi umundurowani powinni dostać po *****.niech ktoś wytłumaczy po co strzelali mu w plecy?chodzi o to,że nie było zagrożenia niczyjego życia lub zdrowia itd itp.typ przecież już uciekał.początkowo czymś tam rzucił,ale potem już tego nie miał...

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Kolego policjanci mają prawo do użycia broni w bezpośrednim pościgu za osobą podejrzaną o popełnienie zamachu na życie i zdrowie ludzkie. Radziłbym przed wypowiadaniem się poczytać Ustawę o ŚPB i broni palnej na której opierają się uprawnione służby.
Dobrze, ze strzelali bo psychol mógł nagle zawrócić i rzucić w nich kolejnym asem z rękawa. Należy popierać takie działania naszych służb, jeśli chcemy wszyscy żyć w bezpiecznym kraju. W USA taka interwencja trwałaby 10 sekund może i z gościa zostałoby sitko ;)

Wlasnie masz racje

a jest przepis w tej ustawie regulujący ilość hamburgierów/pączków przypadających na funkcjonariusza?

ooo mietek wielki znawca ustaw i prawa w Polsce. Sam idz sobie na kebaba i przemysl co piszesz za głupoty. Taka akcja powinna wygladac w sposób szybki zdecydowany i skuteczny. Jak strazak by przyjechal gasic pozar i przez 30 min odkrecal hydrant bo dawno tego nie robil i nieco zapomnial jak to było to tez bys się cieszyl ze swietna akcja bo wkoncu ugasil? Przy takich sytuacjach liczy się PROFESJONALIZM czego tutaj nie widać. Po co sa te szkolki policyjne jak potem nie wykorzystują tego w prawdziwych akcjach?

A tak wogole to sam jesteś slimak pajacu...:)

po co komuś jakieś strzelanie..ze strzelania piniędzy ni ma, a z kasy za niesfornych przechodniów co dopuścili się przejścia nie po pasach to statystyki i konta puchną

Większość z Was wypowiada się w kwestii strzelaniny, ale nie uwzględniając obowiązujących przepisów, zasad zachowania w takich sytuacjach, a nawet realizmu. Przede wszystkim nie można mówić o tym, czy policjant jest nie wyszkolony, że stres, że braki finansowe na szkolenie strzeleckie. NIE! Państwo daje legitymację i broń osobie, która powinna być w pełni wyszkolona. To tak samo jak wydanie prawa jazdy. Masz prawo jazdy- popełniasz wykroczenie- odpowiadasz, nie ma tłumaczenia i ulgowej taryfy. W tym przypadku policjanci popełnili mnóstwo błędów, i nie można mówić o nich z zastosowaniem \"poprawki\" na niewiedzę, brak czasu, stres itp.
Po pierwsze zgadzam się z tym, że po przybyciu na miejsce powinni zareagować zdecydowanie, ale zgodnie z obowiązującymi przepisami. Otóż broni używa się w sytuacji \"BEZPOŚREDNIEGO ZAGROŻENIA ŻYCIA WŁASNEGO LUB INNEJ OSOBY\". Gdyby przyjąć za takowe rzucanie przedmiotami z odległości 10-15 m, to owszem. Po drugie, jeżeli nie zdecydowali się na użycie broni w pierwszej fazie interwencji, to już na pewno nadużyli prawa strzelając do uciekającej osoby ( patrz bezpośrednie zagrożenie). Jakież to zagrożenie stanowi uciekająca osoba odwrócona do nas plecami ( przy założeniu że nie posiada broni palnej i nie ostrzeliwuje się).
uważam, że to jest rażące przegięcie. Po trzecie, po wykonanej \"egzekucji ze złości na własną nieudolność\" zachowanie policjantów jest nadal rażące i karygodne. Nie udzielają pomocy osobie poszkodowanej w wyniku użycia broni. Nie przeszukują osoby pod kątem posiadania innych niebezpiecznych przedmiotów, nie zabezpieczają w żaden sposób miejsca zdarzenia ( dostęp osób postronnych), no chyba, ze biegając krzyczą i wzywają postronne osoby do oddalenia się , ale tego nie słychać na filmie. Ktoś z władz policyjnych powiedział, że musieli w taki sposób zatrzymać uciekającego, bo mógłby zaatakować postronne osoby. To tak jakby powiedzieć, że mógłby rozbić reflektor przejeżdżającego samochodu, gdyby wpadł pod niego i uderzył głową.
Bzdura! Nie rozpatrujmy co by było gdyby, tylko oceńmy obiektywnie to , co wydarzyło się do momentu postrzelenia w nogę. Władze myślą o wprowadzaniu paralizatorów. Hm, może jeszcze działko wodne i sześć bagnetów.... Przecież policja posiada wspaniałą broń , która sprawdza się w takich sytuacjach w 100% i jest przetestowana na meczach piłkarskich. Mówię o broni gładkolufowej typu Mosberg na gumowe naboje. Kiedyś była na wyposażeniu radiowozów, a teraz co? Za duża, niewygodna, czy komuś przeszkadzała. W tej sytuacji była by idealnym rozwiązaniem problemu. Czy jeden strzał, czy dwa, nikt by tego nie liczył. Nie ma zagrożenia życie dla osób postronnych , a i sam sprawca nie odniósł by wielkich szkód. No a co najważniejsze, policjanci nie byli by tak przestraszeni stosując taki środek przymusu. Tak więc nie próbujmy przy jednej sytuacji czegoś zakładać, gdybać, prorokować, usprawiedliwiać, tylko wyciągnijmy wnioski , aby nigdy więcej nie dochodziło do takich absurdów, a wręcz wstydu dla służb.

Artaras slimaku nie porownuj odkrecania hydrantu do strzelania w kierunku czlowieka haha. Tak sie sklada,ze mam pojecie na temat prawa w Polsce, bo czytam... po prostu czytam i zanim ktos wypowiada sie na jakis temat to powinien miec chociaz minimalne pojecie o tym, przynajmniej pod katem prawnym. Ja nie widze bledow funkcjonariuszy. Powinni awanse dostac za to, ze nadstawiali swoich glow, zeby obezwladnic jakiegos psychola ktory mogl zagrazac rowniez mnie! Uzycie broni ma na celu obezwladnienie osoby. Cel zostal osiagniety. Brawo i tyle. Fajnie oceniac innych siedzac przed telewizorem :)

Jednego śmiecia mniej :)

Problemem ludzi jest to, że oceniają kogoś na podstawie: \"bo moim zdaniem\" , \"bo mi się wydaje\", \"bo ja to zrobiłbym to tak, że...\" itp.
A tak naprawdę g*wno ma tutaj znaczenie to co się komuś wydaje albo kto ma jaką opinię. Policjanci muszą kierować się PRZEPISAMI PRAWA i tyle w temacie. A wiadomo, że każdemu i tak nie da się dogodzić...
Patrząc na tą interwencję pod kątem prawnym użycie broni palnej było w pełni zasadne i zgodne z przypadkami użycia broni przez Policję zawartymi w Ustawie o ŚPB i broni palnej. Cel-obezwładnienie osoby został osiągnięty... i to chyba właśnie tylko jedyny zły skutek tej interwencji, tzn. że osoba została obezwładniona, a nie gryzie już ziemi od dołu, ale cóż trudno.
Każdy psychol, który podnosi rękę (tym bardziej z nożem) na funkcjonariusza publicznego czy na każdego innego obywatela, a nawet na bezpańskiego psa pałętającego się po ulicy musi liczyć się z tym, że może dostać kulkę między oczy! Ja chcę żyć w państwie w którym Policja nie boi się i nie ma nawet chwili zawahania do użycia broni w celu ujęcia bandziora, który zagraża mnie, mojej rodzinie i każdemu postronnemu człowiekowi.
Ciekawe co by było jakby policjanci zawahali się użyć broni, a psychol zamiast rozwalać samochody rozwaliłby komuś łeb?
Ach ludziska ale wy głupi jesteście :) Jak was osobiście nic złego nie spotka albo kogoś z waszej rodziny to nigdy się nie nauczycie, że lepiej zapobiegać niż leczyć! Dosłownie lepiej odwalić jednego wariata niż potem leczyć 5 normalnych, niewinnych niczemu ludków.
Pozdrawiam ludziska i myślcie... myślcie, bo codziennie każdy z nas może znaleźć się w sytuacji zagrożenia życia. Niekoniecznie takiej, ale w stu innych tego typu. Wtedy każdy z nas wymaga od naszych służb zdecydowanego działania. Nie myślcie tylko o czubku własnego nosa tylko pomyślcie co czuli ludzie tam na ulicy, którym świr wymachiwał siekierą albo nożami przed nosem. Ciekawe czy będąc na ich miejscu tak samo chcielibyście aby policjanci nie używali broni palnej... bo przecież można zrobić krzywdę PANU BANDYCIE :D

prawo użycia broni jest dość jasne.nie pozostawia miejsca na dowolną interpretację.

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Meicu pajacu to ze czytasz prawo nie znaczy ze je rozumiesz wiec nie wiem po co takie teksty. Awanse za co? za to ze wykonują swoja robote? ktoś im kazal być policjantem? drogowiec jak Ci ulepi nowa asfaltowa uliczke pod blokiem to tez ma u Ciebie specjalne względy i jesteś mu za to wdzięczny do końca zycia? Policja po prostu wykonywala swoje obowiązki z panika w oczach, dobrze ze sobie krzywdy nie zrobili no ale cel osiagniety wiec mietek daj im po odreze uśmiechu i będzie super...

Wyluzuj chłopaku. Nie pisz chaotycznie i jak komuś coś zarzucasz albo wyrażasz swoją opinię to przydałoby się na to jakieś argumenty, nie sądzisz? Piszesz maniakalnie, bez ładu ani składu, a Twoje wypowiedzi brzmią: \"tak musi być, bo ja tak chcę i tyle\". Kolego daleko z takimi poglądami nie zajdziesz, a już na pewno nie dyskutując z kimś kto ma IQ przynajmniej na poziomie przeciętnym.
Prawo czytam, prawo kocham i prawo rozumiem, a wiesz dlaczego? Dlatego, że mam z tym prawem do czynienia codziennie w swoim zawodzie, a także w życiu prywatnym na każdym kroku. Rozumiem więc chłopcze prawo lepiej niż Ci się wydaje, a jeśli już ktoś tu czegoś nie rozumie to tylko Ty... Wrażasz bzdurne opinie na podstawie donosów szmatławców typu Polsat News czy TVN24 i Twoja wiedza w tym temacie tylko na tym się opiera. To trochę za mało...
Tak, jestem bardzo wdzięczny policjantom, a wiesz dlaczego? Dlatego, że swoją robotę można wykonać tak, można wykonać srak, a można też wykonać owak. Rozumiesz aluzję?
Na przykładzie wspomnianych przez Ciebie drogowców to oni akurat wykonują swoją pracę nijak co widzimy wszyscy codziennie na drogach :D
Nie kieruj się chłopcze szmatławcami ani tym, że Hemp Gru śpiewa \"hwdp\", ok? Bądź obiektywny w tym co mówisz, dawaj argumenty na to co mówisz... a jak nie umiesz mówić to wiesz co? To zamknij się!

Policjant po użyciu broni \"spowiada się na prawo i lewo\" czemu użył broni, czy nie za szybko, czy nie za późno, czy ostrzegł, czy oddał strzał ostrzegawczy, czy nie naraził osób postronnych na niebezpieczeństwo itp itd. Za \"bezprawne\" użycie broni grozi mu koniec kariery w Policji i oby nie wizyta w kryminale, więc nie dziwię się takim obrotem sprawy. Jestem pewny że w podobnej sytuacji w USA większość z tych kul wylądowałaby w ciele wariata a obywatele byliby im za to wdzięczni. Pozdrawiam Policjantów.

Ze wszystkiego robia sensacje....

Drogi kolego Mieciu może tak po kolei. Masz racje czasami pisze posty w pospiechu i sa one nieco chaotyczne ale da rade chyba zrozumieć ich ogolny sens. Nie jestem nastawiony anty policyjnie ani nie uważam ze policja zrobila zle strzelając do wariata. Chodzi mi jedynie o to jak wygląda taka akcja. Jak już wcześniej pisałem powinna być szybka stanowcza i skuteczna. To ze mamy głupie prawo i ze zanim policjant uzyje borni musi się zastanowić 10 razy to już inna sprawa... i nie ma co tu o tym pisać. Twoje zarzuty sa dla mnie absurdalne i nie chce mi się o nich rozpisywać zatem wyślij kartke do policji z gratulacjami za wzorowo przeprowadzona akcje. Nastepnie wręcz ordery, obsyp awansami i na tym zakończmy nasza rozmowe na ten temat.

Jak czytam niektóre posty to aż mnie trzęsie.

Po 1 większość z krytykujących osób obesrała by się na widok gościa z nożem. Z nożem.... na widok agresywnego gościa bez noża, który mówi: \"za***ię Cię zaraz!\"

Po 2. Kto z Was strzelał z broni palnej? Ja miałem okazję i wcale to nie jest takie proste jak się wydaje. Każdy ma możliwość to zrobić np na strzelnicy w Piątnicy. Za nabój płaci się chyba 1,5 - 2zł (jak się mylę proszę mnie poprawić, bo nie pamiętam) i każdy może sobie strzelić do tarczy z posturą człowieka (która się nie rusza!) i zobaczyć jak to łatwo. I wtedy zastanowić się, czy nawet po dziesiątkach godzin szkolenia łatwo jest strzelić w kolano o średnicy kilkunastu cm, które się rusza.

Po 3. Z przepisów prawa, z tego co mi wiadomo, można strzelać do człowieka który nie podporządkowuje się wezwaniu do \"porzucenia\" niebezpiecznego narzędzia bez względu na to czy ucieka, czy stoi, czy leży. Nóż jest takim niebezpiecznym narzędziem, a ten psychol ma go w ręku do momentu, aż nie przewrócił się od kuli (trzeba uważnie obejrzeć).

Po 4. Jakim trzeba być tępym, znieczulonym chujem, żeby bez zastanowienia strzelić do człowieka? Bo ja bym nie mógł. Czytam, że to powinno być kilka sekund, szybka, dynamiczna akcja i koleś powinien leżeć z kulą w sobie. Może i powinna, ale ten kto bez zastanowienia automatycznie by potrafił strzelić do człowieka to powinien iść do psychiatry.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org