środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
czynsz

Ciekawe jak z czynszem, bo teraz za ~42 metrowe mieszkanie w starym drewnianym domu opalanym piecem kaflowym, bez ciepłej wody, płacę 220zł miesięcznie, a znajoma w bloku komunalnym na ul.Bema 450zł za ~26 metrów kwadratowych, więc zapowiada się jakieś 600-800zł za 44 metrowe i ponad 1 tys zł za większe.
Kogo na to będzie stać?
Bo na pewno nie biednych o których tutaj jest mowa, ani chorych, ani samotnych rodziców, ani większości społeczeństwa z tymi zarobkami minimalnej krajowej.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: czynsz

.

takie życie co zrobić, ja samego odstępnego płace 400zł, a od stycznia podwyżka się szykuje.

Zależy od tego, jakie opłaty ta znajoma zalicza do czynszu. Oczywiście ogrzewanie, pewno fundusz remontowy,wodę, gaz i prąd. Opłaty w blokach komunalnych są mniej więcej takie same za 1 m kwadratowy. Wynosi to ok. 4,30 za 1 m2, w tym wliczone jest ogrzewanie. Oddzielnie wnosi się opłaty na fundusz remontowy, za wodę, gaz i prąd. Ale i wtedy za mieszkanie o pow. 26 m2 opłaty chyba nie wyniosą 450 zł.

krasnoludków

Teraz są takie śmietniki do których się nie wchodzi a śmieci wyrzuca się przec okienka, więc ja zawiozę to co mam przygotowane do tych mniej "nowoczesnych" śmietników w biedniejszej okolicy - napewno ktoś sobie to weźmie..

Odświezam temat

Jaki płacicie czynsz w łsm lub perspektywie .W której wychodzi taniej ?Oczywiscie bez wody .

No właśnie, a jakie są opłaty w SM PERSPEKTYWA i jak liczone jest ogrzewanie, przychodzi jakieś rozliczenie po sezonie grzewczym?

tak przyjdzie ci rozliczenie zeby jeszcze doplacic pare stowek juz niedlugo

Sherlock, najpierw trzeba mieszkać w bloku żeby przyszło rozliczenie, tym bardziej niebawem.....

Empuza o co w takim razie pytasz jeśli odpowiedź sherlocka Ci nie odpowiada?
\"No właśnie, a jakie są opłaty w SM PERSPEKTYWA i jak liczone jest ogrzewanie, przychodzi jakieś rozliczenie po sezonie grzewczym?\"
Odpowiedział jak jest w Perpsektywie zakładając, że zamieszkałaś w niej niedawno i możesz nie wiedzieć. Jesteś dziwna :)

Nie ma miłości, są ciężarówki ;)

drzewko..., jestem bardzo dziwna, a tym bardziej jak się założy, że nie mieszkałam i nie planuję :)

Ludzie mają dziwną przypadłość traktowania swojego przypuszczenia jako stanu faktycznego, taką, która dopadła Sherlocka, który to nie wiedząc dlaczego pytam ukuł sobie już wniosek, że przyjdzie mi rozliczenie :)

Pytam bo ktoś z moich bliskich planuje wynająć mieszkanie....

Według mnie wystarczy podziękować za informację a nie rzucać się, że najpierw trzeba w bloku mieszkać. Powiedział prawdę, najczęściej są dopłaty. Było pytanie, była odpowiedź. Niech może ta bliska osoba wypyta właściciela mieszkania o szczegóły skoro Tobie się odpowiedzi nie podobają :)

Empuza, nie słuchaj i nie dyskutuj z idiotami :)
Jeśli chodzi o SM Perspektywa to w nowym budownictwie za 2 pokojowe mieszkanie czynsz wynosi ok. 220zł.
Jeśli zaś chodzi o ogrzewanie to zawsze są zwroty. Jednego roku większe, innego mniejsze, ale nie spotkałem się z tym, żeby ktoś musiał dopłacać.

Jest odpowiedź za którą jestem wdzięczna, co nie znaczy, że nie mogę wyprowadzić człowieka z błędu pisząc, iż żadne rozliczenie do mnie nie przyjdzie, a tym bardziej niebawem. Moje wyjaśnienie wcale nie oznacza, że odpowiedź Sherlocka mi nie odpowiada.

Orientujecie się może w jakiej wysokości są czynsze w PERSPEKTYWIE i kiedy przychodzi rzeczone rozliczenie? Z jaką opłatą mniej więcej trzeba się będzie liczyć przy rozliczeniu, zakładając że będzie to mieszkanie ~ 46m2?

mietek..., właściciel twierdzi, że mniej więcej 300 złotych co roku trzeba dopłacać...

mietek w zimnie siedzi to ma zwroty

takiego to i potem na rower stac :)

Właściciel zwyczajnie robi was w balona i tyle. Jeśli chodzi o czynsz w nowych blokach to mówię Ci 2 pokojowe mieszkanie (218zł). Poza tym możesz iść do SM Perspektywa i tam miłe babeczki wszystko Ci wyjaśnią.
Żeby trzeba było dopłacać to naprawdę musiałyby być grzejniki odkręcone na maksa od początku sezonu grzewczego aż do jego zakończenia.
Rozliczenie przychodzi zawsze w okresie wrzesień-październik.
Poza tym tak jak wyżej napisałem z pytaniami tutaj zadanymi udaj się do spółdzielni i tam Ci wszystko wyjaśnią.
Na forum wypowiedzi i rady nie są miarodajne w szczególności jak wypowiadają się ludzie z problemami psychicznymi typu sherlock.

Jakieś wstępne rozeznanie dzięki Tobie mam :) Liczyłam na to, że ominie mnie wywiad w SM Perspektywie ;) Próbuję weryfikować wiarygodność słów właściciela mieszkania.

Słuchaj jeśli jest tak jak on twierdzi to dlaczego nie pokaże Ci na to kwita??
Ja również wynajmuję mieszkanie ludziom i jak się z nimi rozliczam to mają do wglądu wszelkie kwity z każdej opłaty typu gaz,prąd, ogrzewanie czy woda. Źle się dogadałaś z właścicielem.

W fazie dogadywania jesteśmy. Woda, prąd, gaz - płatność we własnym zakresie. Czynsz + odstępne dla właściciela. Co do rozliczenia za ogrzewanie - oczywistym jest, że nie zapłaciłabym póki nie zobaczyłabym rachunku ;)

Dopytuję jakie to są koszty, gdyż jestem w tym zupełnie zielona.

Za nieumeblowane mieszkanie trzypokojowe 700zł na rękę właściciela + media we własnym zakresie, no i oczywiście rozliczenie za ogrzewanie po sezonie.

mietek co ty ludzi w blad wprowadzasz nie wypisuj bzdur bo psychicznie to ty masz pod kopula w zimnie siedzisz i tyle na temat biznesmenie z dziurawymi skarpetami

700 zl to to nie jest zle za 60m

No to słuchaj jeśli chodzi o umeblowane mieszkanie w Łomży to:
-odstępne: 400-450 (stare budownictwo), 500-600zł (nowe budownictwo)
-czynsz 220zł
-prąd 50zł
-gaz 20zł
-woda 100zł
Mowa o mieszkaniu 2 pokojowym do 45metrów.
Jeśli chodzi o ogrzewanie jeśli będziecie grzać z głową to żadnych dopłat nie powinno być.

nie umeblowane oczywiscie

depozyt tez w gre wchodzi

Czyli reasumując 700zł plus 200zł (woda,gaz, prąd) to daje łącznie 900zł.
Napisz czy stare budownictwo czy nowe i jakie sprzęty są w mieszkaniu (wyposażenie) ??

sherlock nie uczyli cię w podstawówce , że \"nie\" z przymiotnikami piszemy łącznie?

mietek deklu ty cen nie ustalasz na lomzy i sie nie wzoruj na swoim kurniku

Empuza chodzi o mieszkanie w nowym bloku? Nie słuchaj mietka, bo u mnie co roku jest dopłata mimo, że nie mam grzejników na maksa odkręconych. Jeśli mieszkanie jest środkowe masz szansę na zwrot. Ja czynsz za 72 metry mam koło 400 zł. Nie wiem ile może wynosić czynsz w mniejszym mieszkaniu. Prąd płacę 100 zł mieszkając w 2 osoby w mieszkaniu. Raczej zużycie normalne. Mam elektryczną kuchenkę, nie mam gazu. Woda około 100 zł. A co do odstępnego, to chyba nawet w starych budownictwach częściej wynosi 500 zł niż 400 zł.

drzewko szczęścia,
Napisałaś prąd- 100zł ? Ok, ale zauważ, że masz kuchenkę elektryczną. Woda napisałem też 100zł. Odnośnie odstępnego to wszystko zależy od metrażu, wyposażenia mieszkania, a nawet lokalizacji! Za mieszkanie na Sybiraków można śmiało brać 600zł, ale w starych 30 letnich blokach odstępne wynosi 400zł.
Odnośnie ogrzewania to powtarzam jeśli grzejniki nadają cały okres na maksa to jak najbardziej przyjdzie kilka stówek dopłaty, tym bardziej za 72 metry, bo żeby ogrzać i utrzymać ciepło na takim metrażu to trzeba więcej ciepła niż przy 45 metrach!

za 400 zl to na poznanskiej w polskiego piekna i wiezowce . na poludniu 500 zl trzeba szykowac w starym budownictwie chyba ze trafisz jak w lotka to za 400 znajdziesz

500 jak najbardziej przy założeniu, że mieszkanie jest wyposażone w łóżka, pralkę,lodówkę,kuchnię, meble itp

100 zl za wode to chyba w misce sie myjecie itp...?

mietek dlatego dodałam, że mam kuchenkę elektryczną, bo to logiczne, że rachunek za prąd automatycznie wzrasta.

Ja mówię o mieszkaniu 3-pokojowym w starym budownictwie (SM Perspektywa), brak umeblowania i wyposażenia, w tym brak podstawowego wyposażenia typu - kuchenka, lodówka, pralka.

CZYNSZ + ODSTĘPNE = 700zł, to dużo?

nie jest duzo tak biora za te warunki plus depozyt jeszcze

z mojej analizy wynika, że za 2-pokojowe, w pełni wyposażone trzeba zapłacić około 600-650zł, więc wydaje mi się, że za 3-pokojowe, gołe mieszkanie 700zł to nie jest mało ;/

A moim zdaniem stanowczo za dużo! Bo do 700zł doliczając opłaty to wyjdzie 900zł. Za 900zł nie opłaca się wynająć nieumeblowanego mieszkania w starym budownictwie w Łomży :)

sa takie ceny my ich nie zmienimy ogolnie rzecz biorac wyciagajac argumenty za i sprzeciw to w lomzy wynajem jest taniocha w stosunku do innych miast

oplaty wada prad to kazdy jak uwaza tyle zuzywa

Lepiej już kupić własne mieszkanie na kredyt (15-20lat) i spłacać swoje a nie 900zł co miesiąc w błoto wywalać siedząc na cudzym.

czy to nowy blok czy stary na to nie ma reguly liczniki takie same i ceny

jakie 900 licz tylko odstepne oplaty musisz robic czy jestes na swoim czy czyims

Mi też się wydaje, że to dość wygórowana kwota, jeśli mieszkanie jest nieumeblowane.

ile metry ma to mieszkanie

dokładnie nie wiem ale 60-65m2

to cena nie jest wygorowana 450 zl odstepne załóżmy ze czynsz 250

taniej nie znajdziesz a jak ci oposci z 50 zl to za rok 100 zl podwyzy jak sie zadomowisz na takiej to zasadzie dziala

witam,zdecydowanie za drogo za nieumeblowane mieszkanie i to nic,ze to 3 pokojowe. ale prawda jest taka ,ze kazdy chce w tych czasach zarobic na czymkolwiek ,a ze pracy malo, to sie szuka dochodu wszedzie,gdzie to mozliwe.

Autor: Hobbysta zdecydowanie to ty masz siano w glowie zamiast mozgu

jest popyt jest podaz,jak dla kogos za drogo nie musi brac

Empuza zrob skany z forum i przedstaw wlascicielowi co wyrocznia mieeetek 12345 napisal : za drogo i ma byc bez doplat za CO

zxcv4, nie wiem co Twoja wypowiedz miała wnieść do tematu, ale wiem, że nie wniosła nic.

]i]Autor: Empuza (---.play-internet.pl) Data: 05-07-14 11:53

No właśnie, a jakie są opłaty w SM PERSPEKTYWA i jak liczone jest ogrzewanie, przychodzi jakieś rozliczenie po sezonie grzewczym?

proste, idziesz do SM PERSPEKTYWA i TYLKO tam masz wiarygodne informacje

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org