Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ewangelizacja Łomży :( |
Jakoś cichutko przebiegła mimo tak wielkich przygotowań :(
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ewangelizacja Łomży :( |
I bardzo dobrze. Co to za obnoszenie się z wiarą.. Nie dość, że drą ryja to chcą 'nawracać' haha.
|
|
wcale nie. Osobiście nie cierpie kleru katolickiego za ich całkowite sprzeniewierzenie się nauce Bożej ale ci ludzie którzy brali udział w tej ewangelizacji na miescie bardzo mnie siepodobali. Dlaczego? A no z prostego faktu ,że wole spotykać na ulicach ludzi , szczerych , uśmiechniętych od których czuje ,że mnie kochają niż nadętych zarozumiałych bufonów, lansrów , plastikowe lale z psiutą na wierzchu czy tez rasowych rozpładniaczy czy innych zboków. Proste?
|
|
niech kazdy wierzy (lub nie wierzy) w co chce, i da spokoj reszcie. mimo ze jestem katoliczka, to dla mnie akcje "ewangelizacyjne" sa bez sensu. kto chce, znajdzie boga i wie, gdzie go szukac. nie musimy upodabniac sie do jehowych. nie lubie akcji w stylu "nie wierzysz w boga-zgnijesz w piekle!" albo "na istnienie boga nie ma zadnych dowodow nawiedzony katolu!", oczywiscie troche stereotypowo wyolbrzymiam. ale serio, zyjmy i dajmy zyc innym:P co do samej akcji, calkiem sympatyczna, bo bylam swiadkiem, ale wg mnie niepotrzebna
|
|
Kościołowi i wielu jego wiernym dużo przyniosłoby korzyści, gdyby choć trochę upodobnili się do "jehowych", szczególnie w usiłowaniu powrotu do Biblijnych żródeł i życia wg zasad tam opisanych. Kościół, głównie dzięki księżom, biskupom i papieżom, przez dwa tysiące lat solidne zapracował na to by dziś, szczególnie ludzie młodzi, nie uwierzyli w fałszywy mit o jego świętości i traktowali go wyłącznie jako firmę usługową organizującą okolicznościowe imprezy urodzinowo - ślubne - pogrzebowe.... rudy błazen z druhem
|
|
Ludzie odwracają się od kościoła dlatego ta ewangelizacja. Katabasy sukienkowe tracą grunt pod nogami nie mówiąc o zaufaniu. Ich jałowe msze i nic nie służące kazania odstraszają szczególnie młodych. Niedługo niestety kościoły opustoszeją Pozostaną tylko zdewociałe mochery. Trudno uzdrowić tą skostniałą instytucję szczególnie u nas w Polsce.
|
|
paplik zgadzam sie z toba w 100%.
|
|
papik również popieram.
|
|
popieram wpis paplika DiDi
|
|
Może zamiast ewangelizacji zrobić ankietę wśród wiernych dlaczego odchodzą od kościoła. Dużo ciekawych rzeczy można by się z nich dowiedzieć. Tylko, że w kościele to dalej mentalność średniowiecza. Kiedyś ogniem i mieczem, a że czasy się zmieniły to dziś festyn pod kościołem z balonikami i karuzelą i cukierki dla dzieci. Cyrk dla cyrku jednym słowem. Może ludzie nie odchodzą od kościoła, bo są leniwi i próżni, albo nie mają na cukierki, tylko dlatego, że nie ma on nic wartościowego do zaproponowania. Niektórzy też chcą szukać Boga i prawdy poza kościołem. Chyba mogą, nie?! Kościół chce mieć monopol na duchowość, ale narzędzia do jej rozwoju marne. Moim zdaniem. "Tańczyła na wielu śliskich parkietach..."
|
|
Czarna taka ankieta moglaby miec wieeeele stron. Byl czas, ze chodzilo sie do kosciola nie tylko co niedziela i swieta bo tak trzeba, ale rowniez dlatego ze bylo tam to cos... Kosciol zostal a te wypracowane przez wiele lat "cos" zostalo zatracone aczkolwiek sa wyjatki tylko szkoda ze nieliczne...
|
|
Czym jest dzisiaj nasz kościół ? instytucją tak pazerną i pełną ...miłosierdzia że ludzie zaczynają wątpić w ich świętość. Jeżeli chodzi o kościoły to popieram prawosławnych i ...jehowych. Inna kultura i brak pazerności.
|
|
No tak, bo teraz przyszłam moda na to by być ateistą :) ja nie wyrzeknę się Boga przez to, że paru księży tak bardzo zaburza nasze patrzenie na Kościol _________________________________________________________ :) :) :) :) :) :) __________________________________________________________
|
|
...raczej tylko paru księży nie zaburza...i nie przyśpiesza naturalnego i historycznie nieuchronnego procesu laicyzacji i ateizacji... rudy błazen z druhem
|
|
...natomiast jeżeli komuś zależy na bogu to powinien poważnie zastanowić się, czy przynależność do kościoła, który w doktrynie, a w szczególności w praktyce, zasadniczo odbiegł od idei chrześcijańsko-Jezusowej, tkwi w obłudzie i zakłamaniu, nie dość skutecznie od stwórcy separuje, bez konieczności wyrzekania się go... rudy błazen z druhem
|
|
A czy sekta jehowych dalej sprzedają cudowną fasolę jak ich założyciel? ;)
|
|
Oj daleko kościół odbiega od idei chrześcijańsko-jezusowej. Co raz dalej odchodzi od boga w którego istnienie chyba nie wierzy inaczej by postępował.
|
|
Paplik nikogo nie obchodzi tak naprawdę o co w tym wszystkim chodzi. Wczoraj było święto "Boże ciało". Ja osobiście nie wiem o co w tym święcie chodzi, ale mało który katolik wie. Po co te gałązki ludzie obrywają z drzew. zapytasz to sami nie wiedzą. Tylko korki nie potrzebne na ulicach robią. Obłuda i zakłamanie. Sama osobiście słyszałam takich co twierdzą wprost, że nie wierzą i nie lubią kościoła, ale dzieci poślą na religię i do sakramentów żeby nie czuło się gorsze. Kościół to zbieranina ludzi o tak różnych poglądach i sposobach na życie, że nie ma skali aby to objąć. Chodzą bo "muszą". Bo ostarcyzm religijny i presja społeczna jest. Ludziom brak pewności siebie i siły, by żyć po swojemu. "Tańczyła na wielu śliskich parkietach..."
|
|
krw co masz na myśli pisząc o stereotypie w Kościele?
|
|
Tak właśnie jest, bo kościół korzysta z uprzywilejowanej pozycji w państwie, ma zagwarantowaną wiodącą rolę jako "jedynie słuszna siła przewodnia narodu", co skutkuje elementami religijnego przymusu. Gdyby nie było ideologiczno-religijnego dyktatu, gdyby kościół stanął do rywalizacji światopoglądowej na równych zasadach, bez wsparcia państwa, znaczna część ludzi dałaby sobie spokój z uczęszczaniem doń i posyłaniem swych dzieci na demoralizację religijną. rudy błazen z druhem
|
|
Uroczystość Bożego to pamiątka niezwykłego cudu przemiany konsekrowanego chleba i wina w rzeczywiste Ciało i Krew Chrystusa. Prawdziwa i rzeczywista obecność Jezusa Chrystusa pod postaciami chleba i wina opiera się na Jego słowie: „To jest Ciało moje ... To jest krew moja” (Mk 14,22.24). Jest to więc upamiętnienie największego Misterium chrześcijańskiego. Nie mogę tylko zrozumieć po co wierzącym w Boga ludziom zabobon w postaci gałązek zrywanych z ołtarzyków, mających rzekomo chronić przed piorunami, czy coś w tym stylu??? Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną - pierwsze przykazanie Dekalogu!!!Chrześcijanie, obudźcie się!!! Jak się do tego ma wiara w cudowną moc gałązki?
|
|
Bożego Ciała, oczywiście, przepraszam:)
|
|
religia czy wiara to prywatna i osobista sprawa każdego z nas. I nikt nie ma prawa ingerować. Ja osobiście nie życzyłabym sobie żeby jakiś facet w czarnej kiecce pytał mnie o moje powody bycia niewierzącą. Wystarczy że moje podatki idą na tę instytucję (czyt. kościół) niech nie wtrącają się w moje prywatne życie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |