Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
auto z unii |
witam, ma ktoś z was pojęcie o papierach, urzędach i opłatach, jakie trzeba zrobić i odwiedzić, aby zarejestrować auto sprowadzone z unii?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: auto z unii |
Biegałem w ubiegłym roku i nie wiem czy coś się już nie pozmieniało jeśli nie to: 1.Urząd celny wypełnić deklaracje zapłacić cło 2.Przegląd techniczny 3.Tłumaczenia dokumentów na j.polski 4.Urząd Skarbowy 5.U.M.wydział komunikacji wiem ,że za książkę pojazdu nie płaci się już w U.M.500zł tylko 70 zł,pierwszy przegląd techniczny ok 200 zł,tłumaczenia ok. 150zł,cło w zależności od zadeklarowanej wartości auta.
|
|
DODAJ JESZCZE ZNACZEK SKARBOWY ZA 16 ZŁ., KSIĄŻECZKI POJAZDU JUŻ NIE MA. ALE ZA TO JEST OPŁATA RECAIKLINGOWA.(500ZŁ).
|
|
otoz opłaty recyklingowej juz nie ma (jesli sprowadzales auto teraz lub w 200% jeszcze) !! jesli auto starsze cło wynosi 60 czy 65% od tego co masz na umowie jesli młodsze % ten sie zmniejsza. przeglad techniczny chyba 167zł tlumaczenie dokumentow około 150zl (ja ostatnio tłumaczyłem francuzki 3 strony zapłacilem 165zł) i gdzies pląci sie jesczze chyba 100% ale nie wiem dokładnie gdzie (chyba urzad skarowy) no i wydział komunikacji rejestracja okolo 250zl ze znaczkami
|
|
loko - od kiedy nie ma ksiazki pojazdu? Zurek - od kiedy nie ma oplaty recyklingowej? Cos sie zmienilo w przepisach od 29 maja? hans- otoz: 1. Tlumacz- ja zaplacilem stowke na ulicy Strazackiej- nazwiska milej Pani nie pamietam, ale wisi tam dosc wyrazny szyld ''Tlumacz przysiegly jezyka niemieckiego''. Bez tlumaczenia NIC NIGDZIE nie zalatwisz, bo w urzedach Polacy nie gesi i jezykow nie znaja... 2. Pierwszy przeglad i ustalenie numerow- w POM-ie zaplacilem 204 PLN za samochod z hakiem. Bez haka jakies 25 zeta mniej. 3. Urzad Celny - ksero wszystkiego mozliwego, clo placisz, jak zauwazyl ja_ne_k od wartosci pojazdu wpisanej w umowie (max. 65%), plus znaczki 4. Urzad Skarbowy - skladasz wniosek (PIT nr jakis tam) o wydanie, UWAZAJ!!, ''zaswiadczenia o zwolnieniu z oplaty akcyzowej od towarow pochadzacych z krajow UE'', czy jakos tam, ale bardzo podobnie. Za to zaswiadczenie zaplacisz 150 PLN, najlepiej w kasie Urzedu Miejskiego. Na to zaswiadczenie poczekasz siedem dni; nie wiem czemu, bo samochody osobowe sa ZAWSZE zwolnione od akcyzy. Nie rozumiem, ale przeciez to Polska wlasnie. 5. Wydzial Komunikacji - wstan rano, ale nie przesadzaj, i idz. Jak juz Cie wpuszcza do srodka i wypelnisz, oszywiscie, niezbedny wniosek, to Cie wygonia do kasy, gdzie zostawisz bodajze 246 PLN, a potem udasz sie do banku (nie pamietam ktorego) i dokonasz oplaty recyklingowej w wysokosci 500 PLN. jak juz wrocisz do komunikacyjnego i pokazesz kwity na wszystko, dostaniesz w nagrode nowe, ladne, biale blaszki. Jako premia zostanie Ci dodane na tej blaszce gwiazdki UE, zamiast bialo czerwonego prostokacika. Ale, ale! Kolego! Urzad tak Ci latwo nie odpusci! Nie dostaniesz stalego dowodu rejestracyjnego, tylko tymczasowy (tez nie rozumiem czemu, ale to Polska, itd...), po staly dowod oraz Ksiazke Pojazdu zglosisz sie za okolo miesiac. Za to ze byles taki cierpliwy nic juz nie bedziesz musial placic. WOW! Powodzenia na kretych, pelnych pulapek urzedniczych sciezkach.
|
|
Jeżeli chodzi o "cło" to na auta z hujni nie ma go od 01.05.2004r ... chyba że macie na myśli AKCYZĘ.
|
|
ADAMO--> NO NIE MA JUŻ OPŁATY ZA KSIĄŻKE POJAZDU.
|
|
Słusznie AKCYZĘ,cło,akcyza,podatek ekologiczny=haracz Pozdrawiam
|
|
książka pojazdu już nie ma a jeśli chodzi o akcyze to jest pobierana nie legalnie tak jak było z ks.pojazdu??? myśle ,że najbiiższym czasie też zostanie zlikwidowana. waldek 27 Wtedy nie uważełeś co robisz, teraz rób co uważasz.
|
|
Sorry, macie racje. Ksiazki pojazdu juz nie ma. Jest KARTA POJAZDU. K****, ale roznica...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |