wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
I znów paliły się forty w Piątnicy....

Jeszcze ostatnie pożary fortów jestem w stanie zrozumieć- było ciepło, sucho, ludzie zapewne chodzili tam na spacery, mogło się zdarzyć,że rzucali niedopałki....bla bla bla. No ale ten dzisiejszy pożar??? jak by nie było trochę popadało a poza tym pogoda na spacer dziś raczej nie sprzyjająca....
hm.....I tu nasuwa się pytanie o przyczynę tych pożarów... Od wielu wielu lat wśród mieszkańców słyszy się "różne" opinie na temat przyczyn tych pożarów. Jak dla mnie sprawa jest jasna-większość z nich to podpalenia. Tylko po co? Jaki ktoś ma w tym interes? Czyżby jakaś znudzona banda cymbałów (bo inaczej nie da się nazwać ludzi, którzy podpalają) szuka rozrywki??? Na miejscu strażaków ochotników z Piątnicy zorganizowałabym jakieś "patrole prewencyjne" :) Może i głupio to brzmi ale do strażaków oprócz ich standardowych działań ratowniczych należy również dbanie właśnie o prewencje takich zdarzeń... Panowie mieli by zajęcie, dbali by o swoją okolicę jak należy bo od dawna wiadomo, że bardzo mocno angażują się w akcje ratownicze w swojej okolicy. No i mam nadzieję, że nie biorą przykładu z kolegów strażaków z Nowogrodu, którzy podpalali żeby gasić :) hehe nie no raczej nie... Strażacy z Piątnicy to raczej wzorowi strażacy :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: I znów paliły się forty w Piątnicy....

;)

pewnie taki że straż w piątnicy ma płacone od wyjazdu haha.

(.) (.)

siemanoo napisał(a):

> pewnie taki że straż w piątnicy ma płacone od wyjazdu haha.
>

Otóż to, gdyby ktoś fundował patrole prewencyjne jak to nazwałaś/eś to myślę, że bez problemu ktoś by się tym zajął

Łomża leży na Mazowszu !

Sami podpalają i sami jeżdżą gasić, taka to wzorowa straż.
Jestem z Piątnicy a forty mam blisko i już kiedyś sam się o tym przekonałem widząc na własne oczy.

Trafny post... Akurat jestem z tych co w bajki nie wierzą... A ta bajka wciskana jest nam już od paru lat...

czyli nie jestem samotna w swoich podejrzeniach.......
Przykre to trochę jeśli te podpalenia przez strażaków to prawda, bo przecież my jako społeczeństwo mamy prawo im ufać i wierzyć w to, że zawsze nam pomogą a tym bardziej nie zaszkodzą. Przykre jest to, że gmina ładuje w ich sprzęty tyle kasy a oni w taki sposób korzystają z "publicznych pieniędzy". Przykre jest też to, że niby każdy o tym wie a nikt nie zareagował do tej pory ale myślę, że w końcu "przyjdzie kryska na matyska". Współczuję mieszkańcom okolic fortów, bo przecież może się zdarzyć, że taki pożar wymknie się spod kontroli (oby nie bo dopiero ewentualnym podpalaczom zrobiłoby się gorąco w każdym znaczeniu tego słowa). Może ten kto to robi w końcu pójdzie po rozum do głowy a jak nie, to z całego serca życzę im wpadki w swoich niechlubnych czynach. A jeśli to prawda, że strażakom ochotnikom się płaci za wyjazd to chyba już wszystko jasne....Akurat Piątnica na samych fortach pewnie sporo w sezonie zarabia..

....i ciągle jeszcze mam nadzieję, że wszyscy tutaj się mylimy a te pożary mają jednak inną przyczynę....

Mysle ze podpalacza uda sie ujac i bedzie surowo ukarany.

Daleko przecież nie trzeba szukać, co wiadomo z resztą od dawien dawna... Myślę że policja szybko się z tym upora zanim dojdzie do prawdziwego nieszczęścia. Przecież są tam zabudowania mieszkalne a przy takim wietrze jak wczoraj to wszystko jest możliwe.

Oooo....i ujrzały światło dzienne fakty o których się głośno nie mówi :) I bardzo dobrze!! Na miejscu policji i komendanta PSP dobralabym się do tylków panom strażakom. Od dawna ludzie w Piatnicy a i z reszta nie tylko w Piatnicy niby żartem mówią sobie pod nosem "sami podpalili to teraz niech gasza".,szkoda tylko że ciężko byłoby to komukolwiek udowodnić bo chyba co niektórzy organizacje takich akcji opanowali do perfekcji. Dziwnym trafem zwykle większość strażackiej "obsady" kieruje się w stronę remizy zanim jeszcze syrena zawyje!!!!! Wstyd!!!! Apeluje do świadków by następnym razem zaalarmowali odpowiednie instytucje.

Łatwo jest oczerniać ludzi i organizacje, gdy jest się anonimowym na forum. Osoby które tak chętnie wypowiadają się na temat straży, powinny okazać na tyle odwagi, by powiedzieć to osobiście odpowiednim osobom, ewentualnie zgłosić swoje spostrzeżenia na policje.
Forty w Piątnicy są podpalane od wielu lat z różną intensywnością. Mówienie o przypadkowym zaprószeniu ognia to nieporozumienie. Zastanawia fakt, że większość tegorocznych podpaleń miało miejsce na forcie nr III znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowań, drogi krajowej, stacji paliw. Ogólnie fort ten jest najczęściej odwiedzany przez mieszkańców. Teraz nasuwa się pytanie... Dlaczego strażacy 'upodobali' sobie akurat ten fort? Są jeszcze dwa położone na uboczu, gdzie ryzyko 'wpadki' jest mniejsze, gasić można dłużej, nikt nie patrzy na ręce i nie troluje pózniej na forach. Forty palą się również gdy straż z Piątnicy prowadzi działania w innych rejonach gminy, a ich gaszeniem zajmuje się wtedy PSP Łomża i OSP Jeziorko.

Uwagi typu:
"Dziwnym trafem zwykle większość strażackiej "obsady" kieruje się w stronę remizy zanim jeszcze syrena zawyje!!!!!"
po prostu są śmieszne. Straż otwarta jest prawie codziennie, lubimy spędzać tam czas. Dbamy o auta i sprzęt. Sami, niejednokrotnie za własne pieniądze prowadzimy remonty. To że jest zgłoszenie, a My jesteśmy na miejscu i szybko reagujemy w normalnym społeczeństwie powinno cieszyć i napawać dumą, a nie być powodem złośliwych uwag.

Kolejne 'ciekawe' spostrzeżenie:
"Piątnica na samych fortach pewnie sporo w sezonie zarabia.."
Stawka za godzinę działań ratowniczo-gaśniczych w Gminie Piątnica wynosi 9 zł i jest najniższa w Powiecie Łomżyńskim. Dla porównania w Gminie Łomża wynosi około 15 zł (dokładnie nie pamiętam). Dla najbardziej zaangażowanych strażaków daje to 'w sezonie' 200 - 300 zł na kwartał. Pieniądze te są dobrowolnie przekazywane na rzecz jednostki, z przeznaczeniem na zakup sprzętu RTV i AGD, wody do picia itp.
Gaszenie pożaru traw trwa najczęściej do godziny czasu...
Pobudka o 3 w nocy, wyjazd w ciągu 5 min z remizy, szybki bieg po wałach, w ubraniach warzących ponad 10 kilo, powrót po godzinie do domu. To wszystko za 9 zł...? nie obrażaj Nas.

Dla ciekawych ile i na co gmina wydaje utrzymując OSP na swoim terenie:
http://www.ugpiatnica.doc.pl/index.php?wiad=80778

Może i jest sporo racji w tym co napisałeś ale w takim razie skąd te ludzkie "gadanie"? Powiem szczerze, że sama byłam trochę w szoku jak przypadkiem zasłychnęłam rozmowę miejscowych ludzi na ten temat. Z resztą nie pierwszy raz..... I jak widzisz w tym poście jest problem, bo nie jedyna osoba tak myśli. Może powinniście jako strażacy zamiast siedzieć w tej remizie to rzeczywiście-bez obrazy- ruszyć tyłki i iść w teren a przy okazji "ewentualny podpalacz" zostanie złapany na gorącym uczynku. Może w taki sposób powinniście zamknąć ludziom gęby i skończyć te "plotki" na swój temat. Wiesz, mnie też uraziło nie raz jak ktoś tak o was mówił bo jak narazie jesteście jako strażacy jedynymi mundurowymi jakich szanuje ale jak to się mówi w każdej plotce jest trochę prawdy i nie bierze się ona z niczego. Myślę, że powinniście to przemyśleć i jakoś odbudować zaufanie do siebie które w maleńkim stopniu zostało zachwiane. Znacie ludzi w swojej miejscowości, wiecie mniej więcej czego się po kim spodziewać wiec szukajcie tego podpalacza skoro wszyscy, którzy podejrzewają was o to są w błędzie.
To życzę szczęścia i powodzenia :) I myślę, że dobrze że ktoś z was się w końcu na ten temat wypowiedział.

P.s. Na waszej OTWARTEJ grupie dyskusyjnej na fb (nie będę podawała całej nazwy) ktoś wstawił link to tego tematu.....Rozbraja mnie na łopatki komentarz i jego polubienia bo jakoś dziwnym trafem z całego założonego przeze mnie wątku strażacy skomentowali tylko to, że nazwałam "kogoś" cymbałami................MASAKRA

Sami, rozbawiłaś mnie, innych pewnie też :)) sama rusz du pę i poganiaj po fortach zabawiając się w detektywa :)) nudzisz się w chałupie masz więc kupę czasu; Sami, a może to ty jesteś tą podpalaczką traw na fortach, z nudów, z nadmiaru wolnego czasu, bo sam facebook czasu ci nie zapełni

UWAGA UWAGA !!!!! czy taki temat założony przez Sami nie jest przypadkiem w celu odwrócenia uwagi od siebie ????? kim jest podpalaczka Sami ?

haha no tak się składa że pracuję więc nie bardzo mam czas by poganiać po fortach a szkoda bo chętnie pomogłabym szukać podpalacza :) A ty nie odwracaj kota ogonem :) No i nie "rajcują" mnie pożary. Niestety na podpalaczkę się nie nadaję :) ale jak chcesz to możemy pogadać na ten temat..... Lubie mądre dyskusje o ile są mądre :)

a skąd my forumowicze mamy wiedzieć, że pracujesz ? a jeśli nawet to co, nie możesz pobawić się w detektywa? ręce lub nogi ci odpadną ? strażaków wysyłasz na polowanie na podpalacza mimo, że oni też gdzieś pracują czy też uczą się; uważasz się za lepszą od nich, ważniejszą w służbowych relacjach, że próbujesz dyrygować nimi ..

Uwaga Uwaga !!! nadal uważam, że Sami to podpalaczka !!!

Nie ma żadnej pewności, że jakakolwiek rzecz napisana na tym forum jest prawdą wiec nikt mi nie musi wierzyć a mi zbytnio nie zależy, żeby cie przekonywać :) Myślę, że został poruszony ważny temat i niech sobie będzie dalej ważny. I szczerze to wolałabym podyskutować z tym strażakiem, który się tu wcześniej wypowiedział niż z tobą bo przynajmniej mądrze pisał. a ty niestety jak narazie nic mądrego do tematu nie wnosisz :) No ale specjalnie dla ciebie pozwalam ci się zwracać do mnie "Sami podpalaczka" :) ładnie to brzmi....

A tak ogólnie wracając do sedna sprawy to szkoda mi strażaków ale jak widzisz ludzie piszą i mówią różne rzeczy. I naprawdę szanuję ich za to co robią ale chyba rzeczywiście powinni coś zrobić w tym temacie.

Strażacy, na polecenie Sami podpalaczki - na forty gonić !!!
hehe

Berta jura kolejny obruszony strazak!! A swoja droga to ciekawe ze tu zdazy dobiec do remizy a na zawodach to cieniutko z tym bieganiem...
Ide na szluga, dajcie ognia...

e kochani, jak prewencyjnie i detektywistycznie pobiegam po fortach to na zawodach będę najlepsza :))

Sami podpalaczka ugadujemy się we dwie na polowanie na podpalaczy piątnickich fortów ? może i jakąś nagrodę dostaniemy ??? pół moje pół twoje z tej nagrody aaaaa ????

Bardzo chętnie ale jak będzie cieplej co??? Bo w taką piździawę to mi się nie chce...

Straz sie wypowiedziala.Ciekawe kiedy wypowie sie Policja

Przyszła wiosna i forty zaczeły sie znów palić....

oj nieładnie nieładnie tak oczerniać strażaków w Piątnicy. Bardzo pozytywni na poziomie faceci a widać komuś w gminie przeszkadzają skoro decyduje się na takie oszczerstwa nie mające pokrycia w prawdzie.

Kasia

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org