czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
5 latki- przedszkole...

Drodzy rodzice mam problem... dzis bylam w dwoch przedszkolach 14 i 15 chcialam zapisac mojego synka (5lat) rocznikowo do przedszkola i tam udzielino mi informacji ze nie zapisuja takich dzieci tylko mlodsze i ideslano mnie do Zkoly Podstawowej nr 10 ze niby tam powinnem pojsc... a w szkol w sekretariacie powiedziano mi ze to bzdura i powinni zapisac poniewaz na biedzielnej radzie zadbe przedszkole nie wyrazilo takiego zdania...pomozcie prosz i doradzcie co powinnam zribic? Gdzie zapisac? Od kiedy? I co potrzebne? Dziekuje z gory za pomoc...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 5 latki- przedszkole...

Przepraszam za literowki

Zapisz do przedszkola Nutka na ul. sybiraków 20. tam jest super

https://nabor.progman.pl/preinfolomza/?service=page/eduPreschoolInfo:News
Poczytaj na tej stronie informacje teraz jest nabó dzieci które będąjeszcze chodziłąy do przedszkola

Przy naborze dzieci do przedszkola i wypełnieniu formularza zgłoszeniowego (poprzez internet) jest punkt, który można zaznaczyć lub nie i brzmi:

Chcę zapisać dziecko młodsze niż 5 lat do I klasy szk. podst. na rok szkolny 2015/2016

więc oznacza to nic więcej , że nie jest to obowiązkowe.

A to przedszkole nutka na sybiraków to nie jest to samo gdzie grasował ten pedofil? Bo adres wydaje sie identyczny...

No tak juz wiem ze teraz zapisy dla mlodszych dzieci...a dla 5 latkow po 21 marca jakos tak...ale w naszym przypadku co mamy zrobic? Moj syn dotychczas nie chodzil do przedszkola dopiero od tego roku mial zaczac, i czy pozostalo nam tylko przedszkole w podstawowce? To prawda ze przedszkola nie chca dzieci starszych?

nikt nigdzie nie grasował a to przedszkole to jest zupełnie inne. idz i dowiedz sie

na pewno 5latki po 21 marca?

Wypełnij wniosek przez internet, ale musisz poczekać na swoją kolej, bo dziś ruszył nabór dla dzieci przedłużających pobyt. Wypełnisz i zaniesiesz do przedszkola, nikomu nic nie musisz tłumaczyć.

Okolo 21 marca nie pamietam dokladnie od kiedy..

Pewnie zapisać do przedszkola możesz, a czy Ci dziecko przyjmą to inna kwestia. Prawda jest taka, że miejsca w przedszkolach są tylko dla dzieci 3-letnich. Dla starszych, 4- i 5- letnich znaleźć miejsce to tylko kwestia szczęścia, jeśli ktoś inny zrezygnuje, przepisze gdzieś dziecko lub się przeprowadza. Nowe grupy tworzone są tylko dla 3-latków. Dzieci starsze po prostu z roku na rok są przepisywane do starszej grupy. Zapewne i w tych przedszkolach co byłeś nie mają już miejsc, bo wszystkie 4-latki idą dalej do 5-latków.
W Twoim przypadku raczej zastanowiłabym się nad zapisaniem do szkolnej zerówki, po co dziecko ma rok chodzić w jednym miejscu, a za rok znowu zmieniać otoczenie, budynek, panie, kolegów itd. Może lepiej byłoby gdyby od razu poszedł do szkolnej zerówki.

I chyba tak zrobie bo innego rozwiazania nie widze... dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :)

a od kiedy ruszają zapisy do oddziałów przedszkolnych przy szkołach?

a przedszkole "obwodowe" nie ma obowiązku przyjąć 5 latka? przecież musi iść do "zerówki"? a może szkoła...?

Hmm, nie jestem pewna, ale nie słyszałam, żeby przedszkola miały swoje "obwody". Szkoła owszem, ale przedszkole ma zdaje się dowolność w przyjmowaniu dzieci, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, przedszkola mają po prostu inne kryteria.

tak te przedszkole nutka znajduje sie tam gdzie wczesniej grasowal ten pedofil

10 marca 2014 r. - Opublikowanie internetowego informatora o przedszkolach i oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych oraz poradnika dla rodziców.

od 10 do 21 marca 2014 r. - Przyjmowanie od rodziców deklaracji o pozostaniu ich dzieci w tym samym przedszkolu albo przejściu do oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej.

od 24 marca do 4 kwietnia 2014 r. do godz. 15:00 - Zapisy do przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych – przyjmowanie dokumentów w placówkach – zgłoszenia składa się w placówce pierwszej preferencji.

14 kwietnia 2014r. o godz. 15:00 - Ogłoszenie listy przyjętych do przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych.

zapisanie dziecka po raz pierwszy dopiero 24.03

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org