Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Chlamydia trachomatis |
Czy w Łomżylub okolicach można zrobić badanie na Chlamydia trachomatis z wymazu z cewki moczowej? Proszę o odpowiedz gdzie można wykonać to badanie i jaki jest koszt?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chlamydia trachomatis |
tak ---------------------------------------------
|
|
Rozpoznanie infekcji jest bardzo trudne i wymaga bardzo specjalistycznych i kosztownych badań. Obecnie, stosunkowo niewiele jest laboratoriów wykonujących badania na obecność chlamydii. Pełna diagnostyka zakażenia chlamydia trachomatis najczęściej polega na oznaczeniu poziomu immunoglobulin IgM i IgG we krwi, jak również stwierdzeniu obecności drobnoustrojów w wymazie, pobranym z miejsca podejrzanego o ich bytowanie. Najczęściej wymaz pobiera się specjalną szczoteczką na pożywkę transportową, ze zmian na sromie, z szyjki macicy lub ujścia cewki moczowej. Chlamydia wykrywane są: w hodowli komórkowej – czułość wynosi około 80% (czasami uzyskuje się fałszywie ujemne wyniki badania, co jest spowodowane obumarciem komórek w czasie transportu); wymaga niskiej temperatury transportu metodami immunofluorescencji bezpośredniej (DFA) – czułość wynosi około 80%; materiał utrwalony na szkiełku podstawowym ogląda się pod mikroskopem metodą immunoenzymatyczną (EIA) – czułość wynosi około 90%; do badania wykorzystuje się specjalny aparat zwany spektrofotometrem na podstawie testów enzymatycznych – charakteryzują się niską czułością, jednak mogą być wykonywane bezpośrednio w gabinecie lekarskim za pomocą testów płytkowych metodami opartymi na wykrywaniu DNA (PCR, LCR) – czułość wynosi do 98%, wykonywane z wymazu z szyjki macicy lub przedsionka pochwy albo próbki moczu.
|
|
Szerzy się z człowieka na człowieka drogą płciową, w czasie porodu lub przez bezpośredni kontakt z zakażoną osobą.
|
|
Dzięki za porady ale dalej nie wiem czy w Łomży i okolicach ktoś wykonuje te badania :(((
|
|
Zadzwoń do Diagnostyki na Kazańskiej i zapytaj 86 218 07 85 , 723 979 007 myślę ,ze oni mogą robić to badanie.
|
|
Skontaktuj się z diagnostyką na kazańskiej , a takie badanie to koszt 20 kilku złotych.
|
|
Dzieki wszystkim za informacje iuż doszłam gdzie wykonują to badanie z wymazu z cewki moczowej.W Białymstoku na ul. Św. Rocha na Kazańską dzwoniłam ale tam robią z surowicy
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |