poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
COs sie wydazylo?

Witajcie bylem troche na wakacjach i niedawno wrocilem cos sie wydazylo ciekawego? slyszalem ze Stahursky był szkoda ze sie nie załapałem :( fajnie bylo byl kto¶?

Michal`

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: COs sie wydazylo?

ortografii jeszcze nie zmieniono wiec nic ciekawego sie nie wydaRZylo

Iwono, ale Panna (Pani) ostra jest... Ta odpowiedĽ wydarzeniem jest... wielkim...

oj iwonka iwonka ostra kobietka z ciebie ,widac ze zadko kozystasz z interneciku no ale jak dorosniesz to moze pogadamy

Michal`

Ja także korzystam z Internetu:))

°°°°°°°°°°
... evaa ...

kożystaj±c nalerzy naumiec sie pewnych zasad jedna z nich mófi o tym ,rze: na forum nie nalerzy zwracać ówagi na błedy ortograficzne itd. innych forómowiczóffff, chyba że jest to forum nt. ortografi ;)

....tak samo jak na błędy interpunkcji...

...tzn..... je¶li chodzi o ortografię..... to wydaje mi się że nie można przesadzać....

...zaczęło się wszystko od tego że były problemy ze standardem polskich czcionek..... więc przestano uzywac polskich liter..... nie bylo juz zadnych laseczek kropeczek zakretasow itp....

....pozniej zaczeto skracac wypowiedzi przez zamienianie np. ku na q ..... czy tez uzywanie tylko czesci wyrazow i zglosek uznanych za cokolwiek znaczace: cze re bry itp. ......

...w miedzyczasie pojawila sie mozliwosc kombinacji polskich i angielskich glosek..... tak ze zaczely tworzyc sie wyrazy i zdania na ktore nie wiem jak by pan Miodek zareagował...

....

....natomiast kiedy ktos pisze normalnie..... Często widać, że pisz±cy nie używa jakich¶ schematów (mam znajomego który używa tylko 'ó' i 'ż' - nie ma u niego 'u' i 'rz'). Wtedy rzucaj± się w oczy wszelkie błędy (szczególnie drażni±ce s± te nieliczne). Chyba dobrze, że uważny czytaj±cy zauważy bł±d i pokaże go autorowi by ten w przyszło¶cibył ostrożniejszy podczas wyrażania siebie publicznie (oczywi¶cie je¶li mu na tym zależy).

Innym tematem jest forma przekazania tej informacji.
Ale o tym....
...w następnym odcinku!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Taka jest prawda... Korzystaj±c często z netu, czasami sama mam problemy z napisaniem prostych wyrazów poprawnie pod względem ortografii. Zapewne, to przez te wszystkie braki kresek i ogonków, a także przez przywzyczajanie wzroku ( jako, że posiadam pamięć wzrokow± ) do ogl±dania blędnie pisanych słow, między innymi z tych powodów co wymieniałe¶ Piotrze, tj zamiane ku na q, u na oo "dopsz" miast dobrze i inne tego typu...:) oraz przez "pospolita przypadło¶ć dzisiejszych czasów" tzw dysleksje, dysortografie...lub jak zwał tak zwał.

pozdrawiam

°°°°°°°°°°
... evaa ...

...eh i znowu zjadłam kilka ogonków. Ciężko wychodzić na prost± ze wszystkich przyzwyczajeń "netowych":)

°°°°°°°°°°
... evaa ...

he kolega john sie pytal czy cos fajnego bylo w lomzy jak go nie bylo a nie o ortografie? cos slabo ze wzrokiem u was

Marcelii

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org