piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Poszukuję starego dysku twardego

Poszukuję dysku twardego do starego komputera ATA czy innego pasującego do starego komputera stacjonarnego gdzie dostanę?
byłem już w komputerowych sklepach kilku, ale nie mają małych pojemności.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Poszukuję starego dysku twardego

ja mam chyba z pięć takich starych, ale zepsute

dzięki,ale też mam raczej zepsuty więc poszukuję sprawnego właśnie
chociażby na sprawdzenie niedużej pojemności,a ciężki taki gdziekolwiek dostać.

Skocz do chłopaków z Sympatii myślę, że powinni coś znaleźć. Jeżeli nie to np. Xeromax, Expert lub inny sklep komputerowy powinien mieć jakiś stary dysk, który został z napraw serwisowych, więc może uda wam się jakoś dogadać.

Poza tym nikt przy zdrowych zmysłach nie udostępni Ci swojego starego dysku, bo wbrew pozorom "format C" nie rozwiązuje sprawy i wszystkie dane można odzyskać dosłownie w 3 minuty.

Dysku możesz też poszukać np. na Allegro. Jaka pojemność Cię interesuje?

wiem ,że na allegro są dostępne ,ale nie chce mi się zamawiać bo to groszowa sprawa i więcej wysyłka kosztuję.
Bądzmy poważni po co mi kogoś dane? "peatrusl" to uważasz ,że nikt przy zdrowych zmysłałach nie powinien sprzedawać swojego używanego komputera,bo tam były jego dane? No zastanów się troszkę...
Właśnie dysków twardych się nie naprawia ,więc dlatego nie mają i takich małych pojemności ,a mi wystarczy dysk tak 20 Gb czy 40Gb ,a jak większy to lepszy,ale zależy ile kto sobie za niego zażyczy,bo może komuś tylko zalega niepotrzebny?

Sprzedaje się komputery, ale z wymazanym dyskiem. Dane bez odpowiedniego wymazania są bardzo łatwe do odczytania mimo sformatowania dysku, uwierz mi bo trochę się na tym znam. Dane przecież są tylko i wyłącznie na dysku, więc dlaczego nie sprzedać komputera. Inaczej sprawa wygląda z laptopami. Ale przecież z nich też przy odrobinie wysiłku dysk można np. wyciągnąć.

Nie mniej dla mnie osoba sprzedająca cały zestaw komputerowy z niewymazanym dyskiem jest co najmniej lekkomyślna.

Tak czy inaczej, jeżeli chodzi Ci o dysk o tak małej pojemności to może spróbuj dać ogłoszenie np. tutaj w dziale ogłoszeń albo na Gumtree.

Tak na marginesie, co się stało z Twoim dyskiem? Zakończył swój żywot?

w porządku ja potrzebuję dysku czystego z wymazanymi danymi.

Ja się na tym nie znam.Nie wiem co się stało z moim dyskiem gdyż nie mogłem po dłuższym czasie włączyć komputera stacjonarnego,który sobie długo stał.
Tak jak by nie było windowsa. Spróbowałem wgrać nowego ,ale okazało się ,że po załadowaniu sterowników z płyty piszę :

Instalator nie znalazał żadnych stacji dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze.Więc stawiam ,że dysk się uszkodził.

Mam do pozbycia się 2x Seagate 20gb, tadk2011@gmail.com. Zapraszam, 100% sprawne.

Temat dalej aktualny Pan user2002 chciał za dysk 20Gb cene 20zł

chyba to lekka przesada?

można kontaktować się z podpowiedziami na maila:

marcin.przybylski@onet.eu

lub może jak ktoś posiada na pozbycie się taki dysk lub w symbolicznej kwocie.

Mój drogi, za ile chciałbyś kupić taki dysk? Za 5 zł? Niestety jeżeli jakiegoś towaru jest mało na rynku, to ten kto ma taki towar, dyktuje ceny. Czysta ekonomia, nikt nie sprzeda Ci dysku na jedną monetę. Poza tym 20 zł to przecież nie są jakieś kolosalne pieniądze, raptem 4 piwa w barze, albo obiad na mieście.

Proszę linki na allegro:

http://allegro.pl/dysk-hdd-seagate-barracuda-ata-v-60gb-i3661402634.html

http://allegro.pl/maxtor-diamondmax-16-160gb-ata-133-4r160l0-i3665800356.html

http://allegro.pl/dysk-samsung-sv4002h-40-gb-i3655836395.html

większe dyski i taniej z wysyłką kosztują więc nie rozumiem czemu komuś co leży bo leży nie chce go oddać za napój?

Ja osobiście bym był oddał nawet za darmo taki dysk jak by miał mi leżeć a komuś by się przydał. Przecież to wartości dziś już nie ma

Takie są prawa rynku mój drogi. Skoro nie pasuje Ci oferta forumowego kolegi, to zakup pożądany dysk na allegro, albo poczekaj na lepszą ofertę.

Może jednak jakąś wartość ma skoro ciągle jak widać jest popyt na takie rzeczy. Poza tym tłumaczyłem już, że sprzedaż dysku to nie taka prosta sprawa. Tak czy inaczej życzę powodzenie i nie offtopuję już więcej.

Pozdrawiam.

20 zł za 20 GB to dużo? hmm, już miałem Ci zaproponować swój dysk ale taką odpowiedzią kompromitujesz się, życzę powodzenia

masz racje 20gb za 20pln to zbyt duzo

za jakies 10pln mozna kupic mlotek i sie puknac ....

Andrzej W.

Im starsze rzeczy tym droższe ,tym bardziej teraz wszystko na sata więc 20 zł za 20 GB bardzo dobrego dysku na ATA to jest dobra cena ,tak samo z innymi podzespołami nikt nie sprzeda dobrego Pentiuma za złotówkę ;)

Powyciagaj kable z plyty glownej I dysku I włóż je ponownie. Moze dysk nie padl tylko wtyczki nieco "zasniedzialy". Po drugie jezeli bateria na plycie glownej jest rozladowana to prawdopodobnie ustawienia w biosie sa wymazane I trzeba to od początku poustawiac zeby dysk byl widziany przez plyte glowna a tym samym przez system operacyjny

Panowie zejdzcie na ziemię.Podałem wam przykład ,że nawet 80Gb dysk można kupić na allegro i to dobry za 20zł z wysyłką razem to kto się tu kompromituję?
,takie dyski mało komu są dziś już potrzebne,leżą bo leżą bezużyteczne,chociaż dużo osób na pewno je powyrzucało,więc nie rozumiem czemu mam zapłacić 20 zł za 20 gb jak mogę mieć 80Gb w tej cenie? zależało mi na miejscu coś znaleść ,ale tu w Łomży ciężko z kim kolwiek się dogadać.

Autor: D

Dzięki za normalną odpowiedź.Tak zrobiłem już wcześniej wyciągałem kable i wkładałem je po kilka razy ale bez skutku.

Inna sprawa bateria nie była nigdy wymieniana może coś w tym być ,ale grzebałem też w biosie i ustawienia wydawały być się w porządku przestawiałem kilka opcji ,ale bez skutku,nie mam gdzie sprawdzić tego dysku czy jest na pewno sprawny,bo sam jak mógł się zepsuć jest dobrze zabudowany i był sprawny.HDD coś tam w biosie wykrywa.Może coś z baterią spróbuję wymienić.

chcesz 40 giga za 30 zl???

On chce za darmo, bo u Ciebie lezy.

jak za darmo to za drogo! : P

ale jak Mn2 jesteś zainteresowany to znalazłem ten dysk , pozdrawiam

Wszyscy teraz by tylko chcieli za darmo

h0jowe forum

Panowie czytajcie dokładnie jak już się wypowiadacie.

Powtarzam na allegro za 20 zł kosztują dyski 80Gb i to już z wysyłką,ale chciałem coś kupić na miejscu.

Podaje linki przykładowe:

http://allegro.pl/dysk-hdd-seagate-barracuda-ata-v-60gb-i3661402634.html

http://allegro.pl/maxtor-diamondmax-16-160gb-ata-133-4r160l0-i3665800356.html

http://allegro.pl/dysk-samsung-sv4002h-40-gb-i3655836395.html

czy wy byście chcieli zarabiać kilka razy więcej niż inni w Polsce?

Jakbyś nie zauważył, to 2 z 3 tych ofert to licytacje, jedna nie doszła do skutku, druga jeszcze trwa, a w trzeciej zaznaczono, że nie wiadomo czy dysk w ogóle jest sprawny. Więc już nie jęcz cebulaku, tylko zamów sobie na allegro.

Jezeli komputer jest wystarczajaco stary i ma stacje dyskietek to ściągnij oprogramowanie diagnostyczne ze strony produceta twardziela. Jezeli bez dyskietek to nagraj i bootuj kompa z cd. Sprubuj takze zmienic ustawienia twardziela z master na slave i zmienic kabel do twardziela. Zamien np z cd lub dvd i zobscz czy komputer wykrywa te zmiany. Przy otwartej obudowie kompa powinienes byc w stanie usłyszeć czy dysk zaczyna sie krecic pidczas startu komputera.

algeroth ja dałem taki przykład tylko ,a tego na allegro jest dużo i bez problemu kupisz dysk 80 gb w cenie do 20 zł,ale mniejsza o to.

Autor: D dzięki za wskazówki.

Doszedłem to tego ,że bateria całkowicie wysiadła w kompie.

Dokonałem jej wymiany ,ale z tego co wiem wszystko się zresetowało i trzeba od początku bios ustawić.

Jak znasz się na tym i mógłbyś pomóc,to napisz do mnie na maila:

marcin.przybylski@onet.eu

Jeżeli w biosie masz mozliwosc wybrania opcji auto dla dysku master I komputer wykrywa to poprawnie, to po klopocie. Jezeli nie widzi dysku to na naklejce na twardzielu sa parametry ktore trzeba ustawić w biosie. Najlepiej poszukaj w sieci informacji na temat plyty glownej I twardego dysku w twoim kompie gdyz starsze modele wymagaly specyficznych sterownikow do poprawnego działania.

jutro rano sie rozejrze po gratach, bo mam 3dyski ktore leza i zachodza kurzem. Musze je podpiac pod kompa i posprawdzac pojemnosc, wydajnosc itd. Jezeli sa sprawne to bierz je w p*, bo tylko miejsce zawalaja :)
junior_2202@o2.pl jak cos

Autor: D dzięki za doradzenie jutro będę próbował coś ustawiać.

P.A. już pisze do Ciebie maila.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org