Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
podzielniki c.o. ciąg dalszy |
Pierwszego dnia tego sezonu grzewczego postanowiłem sprawdzić moje podzielniki. Odkręciłem grzejniki na maksa 5 (były tylko letnie), nabiło mi 10 unitów. Przeliczyłem to w ten sam sposób co spółdzielnia /tak samą trzy ostatnie sezony/, wyszło mi 245zł na miesiąc za jeden duży grzejnik, a co będzie jak przyjdą mrozy. Porażka !!! Gdzie jest problem w podzielnikach czy w sposobie naliczania opłat????
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: podzielniki c.o. ciąg dalszy |
podzielnik to nie licznik jak ktoś ostatnio napisał, jak czytam, że ktoś ogrzewał mieszkanie klimatyzacją a grzejnik miał zakręcony całą zimę i spodziewał się zwrotu to mi ręce opadają, skąd tacy ludzie się biorą, no i jak niektórzy na tym forum już miesiąc temu domagali się ogrzewania bo im zimno w domach było, to też daje mi pewien obraz powodu tych dopłat. w zimę mieszkanie normalnie wietrzę, chodzę w gaciach (jak mam czas i ochotę) i zawsze miałem zwrot, w tym roku zwrotu nie miałem, ale i nie miałem dopłaty, bo 6 zł. to nie dopłata, ostatnia zima była długa i był podwyżki, więc naprawdę, w ***** mam jakie mam podzielniki, jak się to rozlicza, korzystam w miarę potrzeb i nie dopłacam, więc chyba to wszystko jest rozsądnie policzone, jak się umie korzystać i nie grzeje się od września :-)
|
|
a sąsiadka kobieta z piątką dzieci, która raczej grzała dużo więcej niż ja miała dopłaty niecałe 200 zł. więc nie widzę problemu, dotyczy ŁSM
|
|
To jak robic żeby nie dopłacać a nie marznąć? Bo chyba wystarczająco czynsz jest wysoki więc jeszcze dopłacać..?
|
|
nie wiem, ja na pewno nie oszczędzam. kaloryfery są wszędzie na 3 minimum całą zimę, ciepłownia to reguluje w zależności od temperatury na dworze, raz na 3 są zimne a raz gorące, więcej odkręcam tylko jak jest mi zimno więc rzadko, no i w przypadku jakiegoś przeziębienia lub osłabienia któregoś z domowników przed otwarciem okien i wietrzeniem mieszkania kaloryfery zakręcam wszystkie no i w kuchni jest zawsze zakręcony - nie z oszczędności tylko zwyczajnie nie ma potrzeby, żeby kuchnię dogrzewać i tak podczas gotowania czy smażenia okno się zawsze otwiera :-) kiedyś gdzieś słyszałem, żeby nie zasłaniać niczym tych podzielników, tak samo jak kaloryferów więc też tego przestrzegam ale nie wiem, czy ma to jakieś większe znaczenie :-)
|
|
Wiem ze to nie licznik ale za ostatni sezon nastukał mi 5000 zł to chyba nie jest normalne? To ponad 10% całego bloku /z tego co mi wiadomo/. Poza tym ostatnie 2 lata miałem rozliczane w ten sam sposób: 2 lata temu 40zł zwrotu/mieszkanie stało puste/ rok temu 1500zł dopłaty /mieszkałem okolo 2 miesiecy grzejniki zakrecone/ ostatni sezon 5000zl / w sumie mieszkałem okolo 3 miesiecy/ spółdzielnia nie chce mi dac rozliczenia bloku /ogólnie dużo dopłat jesli zwrot to niewielki/
|
|
seku informuj jak się rozstrzygnie twoja sprawa bo ja mieszkam trzeci sezon za dwa poprzednie dopłaciłem w sumie 2500zł. a w mieszkaniu zimno że w nocy jak wychodzi się do łazienki to du.. marżnie i elektrycznymi urządzeniami się dogrzewamy. xxx
|
|
i spółdzielni oczywiście nie widzi problemu xxx
|
|
a w jakiej spółdzielni mieszkasz ja w jedności porażka
|
|
no ja właśnie też xxx
|
|
Łomżyńska SM - w sezonie grzewczym matka była raz w miesiącu w domu - i wtedy w jednym pokoju na noc odkręcała grzejnik na 2 !! nie na maximum! I ...tez jest dopłata - bo ... inni nie płacą :) a blok trzeba rozliczyć i SM nie dołozy :)
|
|
W moim przypadku fizycznie nie jest możliwe by grzejniki oddały energie na taką kwotę
|
|
Dużo jest osób co maja dopłaty powyżej 1000zl?
|
|
Wszyscy nagle mają dopłaty po 1200-5000 zł:):) Popier...liło wam sie pod deklami jak widzę :):)
|
|
Lecę jutro do spółdzielni po rozliczenie węzła ciekawe czy dostanę :)
|
|
złóż wniosek(podanie) o wydanie rozliczenia węzła,żeby mieć podkładkę do dalszych działań. jeżeli tobie odmówią zażądaj to na piśmie. rozpatrzenie reklamacji trochę potrwa wiem to po sobie i odpowiedź przyjdzie taka,że jednak tyle naciągnąłeś ciepła. poproś jak rozliczają za GJ.najlepiej reklamacje złożyć samemu i wysłać na piśmie nie przez spółdzielnie,ale do firmy która rozlicza w tym przypadku ista.daj znać jak rozstrzygnęła się sprawa i powodzenia. dreptać ścieżki do nich i im się uprzykrzać ,wyrzucają drzwiami wchodź oknem :)
|
|
I co wynikło w zwiazku z ta sprawa?
|
|
i co wynikło z ta sprawą???
|