piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Kilka linków, dość ciekawych, na temat współczesnego odżywiania

http://kobieta.onet.pl/dziecko/zywienie/dziecko-w-cukrze/b3ppy

http://biznes.newsweek.pl/chemia-w-gebie,102027,1,1.html

MOM (skrót od: mięso oddzielone mechanicznie) to wszystko, co zostaje po obraniu szkieletu, najczęściej kury lub indyka, z prawdziwego mięsa. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, a nierzadko resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez odkostniarkę, zwaną również elegancko separatorem. Uzyskana miazga, praktycznie bez wartości odżywczych, za to wzbogacona przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku, to podstawowy wsad do najtańszych wyrobów mięsnych. Kilogram takiej masy kosztuje ok. 1,5 zł – kilka razy mniej niż mięso drobiowe, nie wspominając o wieprzowinie czy wołowinie.
W tanich kiełbasach, konserwach czy pulpetach ze słoika jedna trzecia MOM to norma. W parówkach czy pasztetach bywa go połowa, a w niektórych inspektorzy sanitarni w ogóle nie znajdywali prawdziwego mięsa. Jednak jeśli producent tego nie ukrywa, to parówką może nazwać coś wypełnione nie tylko MOM, ale wręcz papierem toaletowym, nazywając go np. miazgą celulozową. W majestacie prawa i z poszanowaniem przepisów.

Tyle że sposób produkcji żywności ma coraz mniej wspólnego z rolnictwem. W ciasnych chlewniach czy kurnikach zwierzęta nie wiedzą co to noc, są sztucznie zapładniane, faszerowane hormonami, by szybciej przybierały na wadze, i antybiotykami, by nie chorowały, bo to wiąże się ze stratami. W rezultacie jemy mięso z drobiu, który żywiąc się mączką ze sterydami zamiast ziarnem, dorósł w kilka tygodni, zamiast w pół roku, produkowaną na hormonach i praktycznie bez wody pangę czy ser żółty, w którym mleko zastąpiono tanim olejem palmowym. Albo czerwone niczym wóz strażacki, idealnie okrągłe pomidory, które nawet nie powąchały ziemi, hodowane na matach z wełny mineralnej.

Pod pewnymi względami taka przemysłowa żywność góruje nad naturalną. Ma zwykle dłuższą trwałość, wyeliminowano z niej bakterie i drobnoustroje, wzbogacana jest w witaminy i minerały. Konsumenci mają również prawo wierzyć, że jest bezpieczna, skoro wszystkie zawarte w niej substancje kontrolerzy uznali za nieszkodliwe. Ale czy rzeczywiście w masie substancji, które dodawane są do żywności bądź tych, z których ona powstaje (w Polsce na liście takich składników jest ponad 500 pozycji), nie ma takich, których negatywne skutki uboczne odczujemy dopiero po latach?

Pamiętacie reklamy telewizyjne margaryny Kama z połowy lat 90., z aktorem Boguszem Bilewskim, słynnym Kwiczołem z serialu „Janosik”, przekonującym: „Kamę jem i mom serce jak dzwon”? Kilka miesięcy po nakręceniu spotów artysta zmarł na zawał serca. Jedno z drugim pewnie nie ma związku, niemniej dokładne badania tej zdrowej – jak wcześniej sądzono – margaryny wykazały, że zawiera ona bardzo szkodliwe izomery trans powstające przy sztucznym, przemysłowym utwardzaniu olejów roślinnych, grożące miażdżycą i nowotworami.

Producenci zostali zmuszeni do zmiany technologii utwardzania tłuszczów roślinnych, dając pole do popisu chemikom i biotechnologom. Ale olej roślinny, zwłaszcza najtańszy, palmowy (używany też w produkcji smarów), nadal króluje w branży nabiałowej. Nie tylko w margarynie. Masowo zastępuje mleko w tanim maśle czy w żółtych serach.

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ciagle-chorujesz-zamien-chemie-na-prawdziwe-jedzenie,nId,1019233

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

taka prawda markety i biedronki najwięcej tego sprzedają
dlatego po takiej kolacji dobże jest to przepaleć np.kielichem wódki
nawet z odrobimną pieprzu lub cebula czosnek

sport to zdrowie

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Do t'ego jeszcze koncerny farmaceutyczne prowadziły -i prowadzą nadal- akcję mającą na celu odizolowanie ludzi od roślinnych produktów naturalnych włącznie z ziołami itp. Chcą wcisnąć nam w to miejsce wyłącznie ich "wyroby". Nie wierzycie co szykują? Patrz "Codex Alimentarius" ! Nie wyszło im w 2010roku ale dalej wprowadzaja coraz silniejsze ograniczenia np dostepu do ziół, homeopatii itp. Co gorsza to kupili juz sporo znanych naukowców, którzy pieja jak koguty zachwalając ten pomysł.

Takos

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Co roku to nowe rewelacje żywieniowe się pojawiają, to tłuszcze jednonienasycone są zdrowe, to jednak nie są. To tluszcz jest odpowiedzialny za plagę otyłości, to jednak nie tłuszcz a cukier zwłaszcza syrop glukozowo-fruktozowy. Ciągle pojawiają się jakieś sprzeczne rewelacje.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

jest ok

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/co-naprawde-zawieraja-gotowe-dania-w-sloikach/wx7w1

Rewia konserwantów

Niewykluczone, że w przyszłości w podobny sposób zostaną "zdemaskowane" również inne żywnościowe wspomagacze. Tym bardziej że wiele z nich już teraz ma zepsutą reputację – przez badania wskazujące na ryzyko zdrowotne związane z ich spożyciem. W internecie można znaleźć całe wykazy substancji powszechnie stosowanych w żywności, wraz z informacjami o ich potencjalnej szkodliwości. Oto krótki przegląd tych, które znaleźliśmy na etykietach słoików z daniami obiadowymi:

E150c (karmel amoniakalny). Syntetyczny barwnik otrzymywany z amoniaku i sacharozy. Używany do barwienia m.in, sosów i pieczywa na kolor brązowy. Może mieć niekorzystny wpływ na wątrobę i żołądek, wywoływać alergię i nadpobudliwość, a także obniżać płodność.
E250 (azotyn sodu). Sztuczny konserwant służący do peklowania mięsa. Według danych Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC) jest to substancja potencjalnie rakotwórcza – pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza kancerogenne nitrozaminy. Zatem "leczo warzywne z kiełbasą" bezpieczniej jest spożywać na zimno.
E407 (karagen). Środek żelujący i zagęszczający. Utrudnia przyswajanie substancji odżywczych z pokarmu. Według danych opublikowanych przez Uniwersytet Iowa związek ten może wywoływać ubytki błony śłuzowej żołądka i jelit, a nawet prowadzić do zmian złośliwych.
E412 (guma guar). Zagęstnik. Przy spożyciu większych ilości może powodować wzdęcia, bóle brzucha, nudności i biegunkę.
E415 (guma ksantanowa). Zagęstnik. Wywołuje podobne skutki, co guma guar. Jej nadmierne spożycie możne również skutkować wysokim ciśnieniem krwi i migreną.
E450 (difosforany sodu i potasu). Syntetyczne emulgatory. Przy spożyciu w większej ilości ograniczają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu, a w dłuższej perspektywie – sprzyjają rozwojowi osteoporozy.
E451 (trifosforany sodu i potasu). Podobnie jak difosforany, są przyczyną zaburzeń w gospodarce wapniowej.
E621 (glutaminian sodu). Wzmacniacz smaku. Przypisuje mu się całą gamę dolegliwości: od nadmiernego pocenia się, przez bóle żołądka, kołatanie serca i migreny, po tymczasowe ograniczenie zdolności poznawczych. Glutaminian szczególnie oszczędnie powinni dawkować sobie alergicy, u których związek ten może wywołać atak padaczki, a nawet doprowadzić do paraliżu układu oddechowego.
E635 (rybonukleotydy disodowe). Wzmacniacze smaku. Również podejrzewane o wywoływanie szeregu skutków ubocznych: od zmian skórnych, przez nadpobudliwość i wahania nastroju, po opuchliznę warg, języka i gardła.
E1422 (acetylowany adypinian diskrobiowy). Zagęstnik i wyjątek na niniejszej liście. Mimo "prowokującej" nazwy ten związek jest zupełnie (?) nieszkodliwy.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

A ja uwielbiam parówki drobiowe z Biedronki i mnie to nie rusza :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

No tak, a potem okazuje się, że chorujemy na 15 chorób jednocześnie. I jak tu nie chorować przy takiej chemii:?( Ale jest małe pocieszenie: BĘDZIE GORZEJ

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Dokładnie, większość ludzi je śmieci. Miliony chorób, które nas atakuje z każdej strony, między innymi osteoporoza. Zwiększa kruchliwość kości, jakby ktoś chciał więcej poczytać tu można tutaj :)
http://www.pamietajotabletce.pl/zagrozenia-u-osob-cierpiacych-na-osteoporoze/
pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Jeszcze kilka lat temu osoba stojąca w sklepie, czytająca z zaciętością etykietę produktu, mogła odczuwać na sobie ciekawskie spojrzenia. W dobie konserwantów, polepszaczy, wspomagaczy co raz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, że "jesteś tym czym jesz", co raz więcej ludzi zaczyna czytać ulotki. Niestety to wciąż kropla w morzu.
Najgorzej jest z matkami, które nie zdają sobie sprawy na jaką chemię narażają swoje dzieci, począwszy od poczęcia.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Dlatego warto jednak czytac to co kupujemy i co zamierzamy zjeść-tak dla przykładu kupiłam kiedyś paluszki krabowe i nie przeczytałam składu, w domu przy stole czytając okazało się: kraby: 3% reszta kurczak i jakieś dziadostwa!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

zabawna sytuacja z tymi paluszkami krabowymi-smutne jest to , że tak oszukują ludzi a druga sprawa, że się dajemy na to nabrać-czytajmy skład!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Szczególnie zdrowe jest mleko.
Okres przydatności do spożycia- pół roku.
Samo zdrowie.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

Ostatnio otrzymałam taką wiadomość na maila:

Opór przeciw totalitaryzmowi w rolnictwie i medycynie

Zapewne pamiętacie Państwo skandal, jaki kilka miesięcy temu wybuchł w mediach wokół publikacji naukowej prof. Seraliniego dotyczącej długoterminowego badania toksyczności powszechnie stosowanego w rolnictwie herbicydu Roundup oraz kukurydzy GMO odpornej na ten herbicyd. Badanie to wykazało, że szczury karmione paszą zawierającą taką kukurydzę umierały 2-3 częściej i wcześniej niż kontrolne, rozwijały tumory w całym ciele i wykazywały znaczne uszkodzenia wątroby, nerek oraz zaburzenia hormonalne.

Praca ta została rzetelnie zanalizowana i oceniona przez kilku niezależnych ekspertów i jako bardzo dobra została zatwierdzona do publikacji w piśmie Food and Chemical Toxicology (streszczenie poniżej). Ponieważ praca wykazała silną toksyczność żywności GMO, została wkrótce zaatakowana przez potężne lobby przemysłowego rolnictwa zainteresowane rozpowszechnieniem handlu taką żywnością na całym świecie. Posłuszny kartelowi rolniczemu wydawca pisma, w którym ukazała się ta publikacja, szybko wycofał ją z oficjalnego obiegu, ale na szczęście poszła ona już w świat. Ponad 5000 osób ( w tym ok 1300 naukowców) podpisało protest przeciw wycofaniu tej publikacji i przeciw niedopuszczalnej korporacyjnej cenzurze nauki. Osoby zainteresowane nadal mogą się podpisywać pod tym protestem. (http://www.i-sis.org.uk/index.php)

Ponieważ korporacyjna pętla zaciska się coraz mocniej na szyi nauki i prawie całej ludzkości odbierana jest wolność do życia w nieskażonym środowisku oraz dostęp do zdrowej, bezpiecznej żywności, niezależni naukowcy i społeczeństwo organizują się w oporze. Stworzyli wolną bazę danych, w której zebrane są informacje naukowe i publikacje dotyczące problemów ważnych dla przetrwania naszego gatunku jak i całego życia na Ziemi, które są poważnie zagrożone przez interesy karteli rolniczo-farmaceutycznych. Zachęcam do korzystania z tego źródła informacji. (http://www.thesparc.net/index.php)

Oświecanie się i stawianie solidarnego oporu kartelom, które działają na szkodę ludzkości i natury, daje rezultaty. Pod silnym naciskiem społecznym uginają się też politycy. Przykładem może być Rosja, która zabroniła wszelkich upraw GMO w swoim kraju oraz zakazała import_u takiej żywności. Przypuszczam, że jest to jedną z ukrytych przyczyn bezprecedensowego propagandowego ataku na Rosję w zachodnich i polskich korporacyjnych mediach.

Analogiczna sytuacja dotyczy szczepień. Praca dra Wakefielda została wycofana z pisma naukowego, ponieważ wspominała o związkach szczepień z autyzmem, co jest anatemą w korporacyjnych mediach. Rosja poszła śladem Europy zachodniej i wprowadziła pełną dobrowolność szczepień. Tylko w Polsce nadal panują totalitarne obyczaje w medycynie, gdzie interesy i prawa człowieka-pacjenta się nie liczą, liczą się tylko zyski karteli farmaceutycznych i związanych z nimi osób. Nie można się godzić na takie przedmiotowe traktowanie i pozbawianie Polaków prawa do wolności wyboru w kwestii swego zdrowia, tym bardziej, że szczepienia nawet nie chronią przed chorobami. Okazuje się, że mimo 95-98% wyszczepialności w Polsce nadal dziesiątki tysięcy osób chorują na choroby zakaźne przeciw którym były szczepione. Praktycznie nikt jednak nie umiera z powodu tych chorób, co znaczy, że w naszych czasach są one łagodne. Podobnie jest na Zachodzie.

Nie da się nawet porównać krótkotrwałego kłopotu rodziców związanego z koniecznością kilkudniowej czy tygodniowej opieki nad dzieckiem mającym jakąś chorobę zakaźną z przytłaczającym ciężarem opiekowania się prze cale życie dzieckiem trwale okaleczonym przez szczepienia, lub z bólem po jego poszczepiennej śmierci. Każdy rodzic musi w tej sprawie dokonywać własnych wyborów, ale żeby to racjonalnie czynić , musi mieć dostęp do pełnych informacjo odnośnie powikłań poszczepiennych, która jest przed rodzicami skrzętnie ukrywane przez establiszment medyczny. W Polsce zdarza się nawet, że lekarz, który udziela rodzicom takich informacji jest terroryzowany przez urzędników Sanepidu – wbrew obowiązującemu prawu.

-----------------
Food Chem Toxicol. 2012 Nov;50(11):4221-31. doi: 10.1016/j.fct.2012.08.005. Epub 2012 Sep 19.
Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize.
Séralini GE1, Clair E, Mesnage R, Gress S, Defarge N, Malatesta M, Hennequin D, de Vendômois JS.
1University of Caen, Institute of Biology, CRIIGEN and Risk Pole, MRSH-CNRS, EA 2608, Esplanade de la Paix, Caen Cedex 14032, France. criigen@unicaen.fr
Retraction in
Food Chem Toxicol. 2014 Jan;63:244.
Abstract
The health effects of a Roundup-tolerant genetically modified maize (from 11% in the diet), cultivated with or without Roundup, and Roundup alone (from 0.1 ppb in water), were studied 2 years in rats. In females, all treated groups died 2-3 times more than controls, and more rapidly. This difference was visible in 3 male groups fed GMOs. All results were hormone and sex dependent, and the pathological profiles were comparable. Females developed large mammary tumors almost always more often than and before controls, the pituitary was the second most disabled organ; the sex hormonal balance was modified by GMO and Roundup treatments. In treated males, liver congestions and necrosis were 2.5-5.5 times higher. This pathology was confirmed by optic and transmission electron microscopy. Marked and severe kidney nephropathies were also generally 1.3-2.3 greater. Males presented 4 times more large palpable tumors than controls which occurred up to 600 days earlier. Biochemistry data confirmed very significant kidney chronic deficiencies; for all treatments and both sexes, 76% of the altered parameters were kidney related. These results can be explained by the non linear endocrine-disrupting effects of Roundup, but also by the overexpression_ of the transgene in the GMO and its metabolic consequences.
Copyright © 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

niedobże unia zalewa nas gównem w marketach

gitara gra

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

ale to wina ludzi

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ

To wina Palikota :)

Mści się na was że nie wszedł do PE :):)



Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org