Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jehowi.. |
Dziś widziała 6-osobową grupkę ludzi kręcacą się pod blokiem, podzielili się po równo i dzwonili domofonem oferując jakieś książki biblijne i różne tam podobne oraz chęć rozmowy.. To jehowi chyba... A swoją drogą po co oni namawiają na przejscie do nich, co z tego mają.... Ja jednak podziekowałam za wymianą zdań w kwestii dobra/zła na świecie...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jehowi.. |
Każda przekabacona osoba to większa szansa na wylosowanie talonu na Malucha ;)
|
|
W jaki sposób uszczęśliwić Jehowych??????? Wpuścić ich do domu!!!!!!!!
|
|
dzisiaj widziałem jak takowa grupka wychodziła z jakiegoś domu na sikorskiego :-) (.) (.)
|
|
cóż za brak kultury i tolerancji!Po pierwsze to Świadkowie Jehowy a nie jehowi to prostackie i głupie określenie.Na sikorskiego jest ich miejsce spotkań każdy może wejść zobaczyć posłuchać bez zobowiązan byłam bo koleżanka mnie kiedyś zaprosiła ....to normalni ludzie mili uczciwi ludzie na spotkaniach uczą się z biblii każdy może się wypowiedzieć a nie słuchać nauk jednego guru jak świnia grzmotu to mi sie spodobało.ta koleżnka kiedys była katoliczką paliła imprezowała była dość rzucająca sie w oczy i bardzo bezpośrednia dziś to wogóle inny człowiek miła sympatyczna i to nie sztucznie bo spotkałam ja po wielu latach i w pewnej sprawie od razu mi pomogła i mogłam na nią liczyć...mamy słaby kontakt bo ja czesto wyjeżdzam ale nie dam słowa powiedzieć na Świadków .w naszym konserwatywnym kraju i wybitnie katolickim miescie krąży wiele fałszywych mitów na ich temat na świecie jest troche inaczej, u nas jeszcze troche czasu upłynie zanim wszystkich bedziemy traktować równo.
|
|
srala la la .....
|
|
Re: okulista |
Irmina zgadzam sie w 100% z Toba to ludzie naprawde wporzadku pelni pozytywnego podejscia do ludzi maly kontakt mialam co prawda ale na tyle by moc ocenic ze to sa ludzie ktorym naprawde nie mozna nic zarzucic ja zycze tym wszystkim gorliwym katolikom tak zyczliwego podejscia do drugiego czlowieka nie rozumiem dlaczego tak czasem zle sie wypowiada na temat swiadkow jechowych
|
|
buahahah uderz w stół a nożyce się odezwą...
|
|
dzisiaj na sniadeckiego tez do mnie dzwonili :) i namawiali mnie zebbym otworzyl im drzwi :) nie otworzylem :) rzucilem jajkiem w nich z okna :D Poranek ósma rano nie mogę spać bo muszę grać :>
|
|
Ta chuda brunetka była całkiem nie zła ... :) _________________________________________________________________ http://www.michalkiewicz.pl/ https://myslpolska.info/ http://kresywekrwi.blogspot.com/?m=0
|
|
A ja nie raz rozmawialem przypadkiem na ulicy. Jednak gdy pytalem dlaczego nie oddaja krwi i nie zgodza sie na przetoczenie to smiech garna mi sie na usta. Szanuj poglady innych i wymagaj zeby oni szanowali Twoje. Smiesza mnie bzdurne nakazy i zakazy czy to Jehowych czy Katolików czy Muzułmanów i tak dalej - dlatego jestem ateistą :) Skoro nie mozna traktowac wybiorczo... to np taki Jehowy nie bedzie mi wbijal do glowy ze kur*wa przetoczenie krwi jest zle! A lekarze ida na latwize nie proponujac krwiozastepczych substancji. Debilizm!
|
|
mili ludzie a dlaczego na siłę chcą przeciągnąć na swoją stronę. :-) (.) (.)
|
|
wiara jak kazda inna tez chca nauczac nie widze nic dziwnego
|
|
bo dostaja za to pieniadze,to jest bardzo bogate zgromadzenie...
|
|
myślę ze gdyby robili to za pieniądze juz ponad połowa katolików byłaby u nich ale oni nie ciągną do siebie na ilość liczy się jakość.
|
|
Obecnie w Łomży nasi Świadkowie mają warsztaty w przekręcaniu ludzi na jedną słuszną wiarę:) A tak liczne nagabywanie świadczy o zajęciach praktycznych. Jezusowi Szatan na pustyni dawał wszystkie dobra tego świata tylko by mu się pokłonił.W moim odczuciu jest tak samo ze Świadkami damy tobie wszystko: -pracę -miłość - zrozumienie -rodzinę -dom Tylko przyjmij naszą wiarę:( A zbawienie prowadzi przez krzyż, którego oni za bardzo nie tolerują :)
|
|
Św. Jehowy to dość osobliwi wyznawcy chrześcijaństwa próbujący literalnie stosować się do zapisów Biblijnych (co oczywiście jest niemożliwe i nieracjonalne). Chodzenie od domu do domu w celu głoszenia tzw. "dobrej nowiny" uzasadniają słowami Jezusa: " Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody". Jeśli ktoś jest dość otwarty na wysłuchanie ich argumentacji, nie jest leniwym, zatwardziałym, zakutym łbem katolickim... łatwo przekona się, że religia Rzymska stoi w jaskrawej sprzeczności z podstawami chrześcijaństwa określonego w Biblijnych wersetach. To dlatego są oni już trzecią pod względem liczebności religią w Polsce, a w Łomży na pewno drugą. Niestety gorzej oni oceniają zdeklarowanych ateistów niż zakłamanych katolików. rudy błazen z druhem
|
|
Kiedyś u mnie byli ale pogoniłem. Taki jeden to mało okularów nie zgubił jak biegł za bramę :)
|
|
Z większości powyższych wypowiedzi wyłazi jak zwykle polskiekatolickiezacofanekołtuństwo. _________________________________________________________________ http://www.michalkiewicz.pl/ https://myslpolska.info/ http://kresywekrwi.blogspot.com/?m=0
|
|
"Kiedyś u mnie byli ale pogoniłem. Taki jeden to mało okularów nie zgubił jak biegł za bramę :)"....to tak rozumiesz przykazanie "Kochaj bliźniego jak siebie samego"?????? ;)))))))
|
|
Taki znalazłem list:) List do Świadków Jehowy Drodzy Bracia, Apostoł Paweł napisał: Albowiem Królestwo Boże, to nie pokarm i napój, lecz sprawiedliwość i pokój, i radość w Duchu Świętym. Rzymian 14:17 BW On nie kładł nacisku na przyszły raj na Ziemi, ale na inne aspekty tego Królestwa, dlatego warto się zastanowić nad sensem Słowa Bożego, czy ktoś nie wypaczył nam tego Słowa. Piszemy do Was ten list, abyście zrozumieli motywy, którymi się kierujemy, naszym celem jest Prawda. Większość z nas przyłączając się do Organizacji wierzyła, że uczono nas wyłącznie prawdy o Bogu i ze Słowa Bożego. Często zachęcaliśmy innych, aby sprawdzili i porównywali swoją religię z Pismem Świętym, więc i my zachęcamy Was do tego samego, sprawdzajcie swoje wierzenia pod kątem zgodności w Biblią. Nie wierzcie nikomu na słowo, macie rozum i środki ku temu. Przede wszystkim wzorem Berejczyków zachęcamy Was do sprawdzenia czy rzeczy mają się tak jak to głosi Towarzystwo Strażnica. Upewniajcie się czy ewangelia, którą głoszą Świadkowie Jehowy jest tą o prawdziwym Jezusie, zgodną z samymi słowami Jezusa i przesłaniem całego Nowego Testamentu. 1. Czyimi świadkami są prawdziwi chrześcijanie? ale gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi. Dzieje Apostolskie 1:8 BW Ja, Jan, brat i uczestnik waszych udręk, ale i współkrólowania oraz cierpliwego współoczekiwania w Jezusie, kiedy przebywałem na wyspie Patmos zesłany tam dlatego, że głosiłem słowo Boże i świadczyłem o Jezusie, Objawienie 1:9 PBWP Pierwsi chrześcijanie byli świadkami Jezusa, okoliczne narody znały Jahwe, Boga Izraela, ale teraz miały poznać i uwierzyć w Jego Syna - Jezusa, że On jest Synem Najwyższego, Jego umiłowanym Synem, któremu należy się cześć i chwała. On to dobrowolnie ogołocił się ze Swojego Niebiańskiego Majestatu i stał dla nas człowiekiem, dla naszego wybawienia od śmierci wiecznej. On jest naszym Stwórcą i Wybawicielem. 2. Jaką ewangelię głosi organizacja Świadków Jehowy? W skrócie: 1. Jezus jest pierwszym stworzeniem Boga, Michałem Archaniołem 2. Jezus jako doskonały człowiek umarł za nasze grzechy 3. Nastanie raj na ziemi, wybrani będą z Bogiem, a pozostali żyć w raju 4. Jezus przyszedł ponownie niewidzialnie w 1914 r. 5. Jezus ustanowił wiernego niewolnika, wyłączny kanał łączności z Bogiem - Towarzystwo Strażnica 3. A jaką ewangelię mają głosić prawdziwi chrześcijanie? Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, niech będzie przeklęty! Galacjan 1:8 BW PRAWDZIWI CHRZEŚCIJANIE MAJĄ GŁOSIĆ TAKĄ SAMĄ EWANGELIĘ JAK APOSTOŁOWIE, SŁOWO BOŻE JEST NIEZMIENNE !!! 4. Jaką ewangelię głosili pierwsi chrześcijanie? 1. Pan Jezus jest naszym Stwórcą Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało. Jana 1:1-3 BW ... wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. Kolosan 1:16 BW 2. Jezus jest wart więcej niż cały rodzaj ludzki, dlatego jego ofiara zmywa wszelki grzech ludzki ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane, Kolosan 1:16,17 BW 3. Wszyscy wierni chrześcijanie idą do nieba, nie ma dwóch klas i powołań. A to wam mówimy na podstawie Słowa Pana, że my, którzy pozostaniemy przy życiu aż do przyjścia Pana, nie wyprzedzimy tych, którzy zasnęli. Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie, potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem. 1 Tesaloniczan 4:15-17 BW 4. Jezus nie przychodzi po kryjomu, przychodzi z mocą i chwałą, każde oko Go ujrzy. Oto przepowiedziałem wam. Gdyby więc wam powiedzieli: Oto jest na pustyni - nie wychodźcie; oto jest w kryjówce - nie wierzcie. Gdyż jak błyskawica pojawia się od wschodu i jaśnieje aż na zachód, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego, Mateusza 24:25-27 BW 5. Jezus powiedział, że prawdziwi i fałszywi chrześcijanie będą zawsze, aż do końca świata. A On odpowiadając, rzekł: Ten, który sieje dobre nasienie, to Syn Człowieczy. Rola zaś, to świat, a dobre nasienie, to synowie Królestwa, kąkol zaś, to synowie Złego. A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo, to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie. Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata. Syn Człowieczy pośle swoich aniołów i zbiorą z Królestwa jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość, i wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. Mateusza 13:37-42 BW Tylko pobieżne porównanie nauk Świadków Jehowy i pierwszych chrześcijan ukazuje nam podstawowe rozbieżności. Świadkowie Jehowy twierdzą, że pierwsi chrześcijanie głosili ewangelię przede wszystkim o Królestwie Bożym, ale jest to tylko częściowo prawda, ponieważ pomniejszają najważniejszy aspekt ewangelii. Apostoł Paweł tylko 15 razy używa wyrażenia Królestwo Boże w swoich wszystkich listach, a znajdujemy aż 290 odniesień do Pana Jezusa. Innymi słowy, pierwsi chrześcijanie byli chrystocentryczni, to Pan Jezus był tą dobrą nowiną, w Niego należało uwierzyć i czcić tak jak Boga Ojca. "Aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał" - Jan 5:23 Apostoł Paweł zwracał głównie uwagę na duchowy aspekt Królestwa Bożego. Królestwo Boże – to nie sprawa jedzenia i picia; jego istota – to sprawiedliwość, pokój i radość, którą daje Duch Święty. Rzymian 14:17 PBWP 5. Czym jest Dobra Nowina? Mateusza 24:14 I będzie głoszona ta ewangelia o Królestwie po całej ziemi na świadectwo wszystkim narodom, i wtedy nadejdzie koniec. Marka 1:1 Początek ewangelii o Jezusie Chrystusie, Synu Bożym. Dzieje Apostolskie 20:24 Lecz o życiu moim mówić nie warto i nie przywiązuję do niego wagi, bylebym tylko dokonał biegu mego i służby, którą przyjąłem od Pana Jezusa, żeby składać świadectwo o ewangelii łaski Bożej. Rzymian 1:1 Paweł, sługa Jezusa Chrystusa, powołany na apostoła, wyznaczony do zwiastowania ewangelii Bożej, Rzymian 1:9 Świadkiem bowiem jest mi Bóg, któremu służę w duchu moim przez zwiastowanie ewangelii Syna jego, że nieustannie o was pamiętam 2 Koryntian 2:12 Gdy przybyłem do Troady dla zwiastowania ewangelii Chrystusowej, a drzwi zastałem otwarte w Panu, Rzymian 15:19 przez moc znaków i cudów oraz przez moc Ducha Świętego, tak iż, począwszy od Jerozolimy i okolicznych krajów aż po Ilirię, rozkrzewiłem ewangelię Chrystusową. Rzymian 1:16 Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy, najpierw Żyda, potem Greka, 1 Koryntian 9:12 Jeżeli inni roszczą sobie prawo do was, czemuż raczej nie my? Myśmy jednak z tego prawa nie skorzystali, ale wszystko znosimy, aby żadnej przeszkody nie stawiać ewangelii Chrystusowej. 1 Koryntian 15:1 A przypominam wam, bracia, ewangelię, którą wam zwiastowałem, którą też przyjęliście i w której trwacie, 2 Koryntian 4:4 w których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga. 2 Koryntian 9:13 Doznawszy dobrodziejstwa tej służby, chwalić będą Boga za to, że podporządkowujecie się wyznawanej przez siebie ewangelii Chrystusowej i za szczerą wspólnotę z nimi i ze wszystkimi; 2 Koryntian 11:4 Bo gdy przychodzi ktoś i zwiastuje innego Jezusa, którego myśmy nie zwiastowali, lub gdy przyjmujecie innego ducha, którego nie otrzymaliście, lub inną ewangelię, której nie przyjęliście, znosicie to z łatwością. Filipian 1:27 Niech życie wasze będzie godne ewangelii Chrystusowej, abym czy przyjdę i ujrzę was, czy będę nieobecny, słyszał o was, że stoicie w jednym duchu, jednomyślnie walcząc społem za wiarę ewangelii 2 Tesaloniczan 1:8 w ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa. 2 Tesaloniczan 2:14 Do tego też powołał was przez ewangelię, którą głosimy, abyście dostąpili chwały Pana naszego, Jezusa Chrystusa. 2 Tymoteusza 1:10 a teraz objawionej przez przyjście Zbawiciela naszego, Chrystusa Jezusa, który śmierć zniszczył, a żywot i nieśmiertelność na jaśnię wywiódł przez ewangelię, 1 Tesaloniczan 3:2 i wysłaliśmy Tymoteusza, brata naszego i współpracownika Bożego w zwiastowaniu ewangelii Chrystusowej, aby was utwierdził w waszej wierze i dodał wam otuchy, 1 Piotra 4:17 Nadszedł bowiem czas, aby się rozpoczął sąd od domu Bożego; a jeśli zaczyna się od nas, to jakiż koniec czeka tych, którzy nie wierzą ewangelii Bożej? Czyż ewangelia o Królestwie Bożym nie dotyczy właśnie osoby Chrystusa, dlatego Św. Paweł nazywa ją ewangelią Chrystusową. To właśnie Jezus przyszedł tutaj na ziemię, aby oddać Swoje życie na okup za wielu i zmartwychwstał, aby pojednać nas z Bogiem. Czyż to nie jest największy wyraz miłości Boga do ludzi. To jest przede wszystkim ta prawdziwa Dobra Nowina!!!
|
|
myśle że nie powinno się tu czyjejś wiary negować u nas kler daje dobry przykład i oni się z nas publicznie jakoś nie wyśmiewaja oczywiście nie wrzucam wszystkich księży do jednego worka Andrzej W.
|
|
Sprawa kazdego z osobna w co wierzy jeden w Boga - drugi w cuda na "zielonej wyspie", trzeci w harem dziewic po smierci - do wyboru do koloru...
|
|
Może to plotka ale babcia mi mówiła że jak się do nich przejdzie to trudno odejść..w sensie że nie pozwalają..nie wiem ile w tym prawdy..trochę się "boję" takich innych typów wiary, nie wiem czemu....;/
|
|
Dlaczego potępiacie Świadków Jehowy? Przecież robią dokładnie to, co chrześcijanie, kiedy jeszcze byli sektą w Cesarstwie Rzymskim. Nikomu nie robią krzywdy. A niektóre komentarze na ten temat są dowodem ciemnoty, ksenofobii (strach przed obcym), nieuzasadnionej agresji i prymitywizmu. I WY, zdawałoby się wykształceni (?) i światli (?) ludzie jeszcze chwalicie się, że brutalnie potraktowaliście Bogu ducha winnego człowieka? Toż to żenada i wstyd, a nie powód do pysznienia się na forum!!! *finka*
|
|
Znam osobiście Świadków Jehowy, znam podstawy ich religii... W większości są to fajni ludzie. Według mnie jednak ostatnio stracili trochę kontaktu z rzeczywistością. Podczas ostatniej mojej rozmowy z nimi posługiwali się argumentami sprzed wielu, wielu lat . Uświadamiali mi, że święta Bożego Narodzenia są w okresie "pogańskich" (rzymskich) świąt, a Chrystus nie urodził się zimą. Przecież dzisiaj każdy o tym wie.... Martwi mnie ich stosunek do transfuzji krwi i twierdzenie, iż są jedyną prawdziwą religie. Poza tym na przestrzeni lat "zmieniają się. Kiedyś spotykali się w domach, teraz mają swoją salę (kościół?)". Większość chodzi po domach, bo tak chodził Chrystus, ale już są wśród nich tacy, którzy otrzymują pieniądze. No, nie za głoszenie Słowa Bożego, ale opłaca się im ZUS, rachunki, czynsze i dostają pieniądze na żywność, czyli po prostu wypłatę. Kiedyś nie wolno im było tknąć alkoholu, teraz jak normalni ludzie, wypiją. Wisienka, nie bój się... Jeśli nie spełnisz ich wymagań, oni Cię wyrzucą... Nie są groźni, tylko moim zdaniem trochę naiwni....
|
|
Dla sprostowania - ja nie potępiam żadnej wiary, liczyłam poprostu na ciekawą dyskusję.
|
|
Każdy człowiek religijny jest w jakimś stopniu naiwny i każde wyznanie oparte jest na iluzji i nieprawdopodobnych-irracjonalnych dogmatach oraz dziwnych zasadach. Jednak religie protestanckie, a do takich zaliczają Św. Jehowy, mają kolosalną przewagę nad katolicyzmem i prawosławiem bo usiłują powrócić do żródeł chrześcijaństwa odrzucając najbardziej jaskrawe i oczywiste sprzeczności z Biblijnym przekazem. Z kościoła np. nikt nie wyrzuci nawet największego grzesznika, każdy recydywista otrzyma po wielokroć rozgrzeszenie i może bezkarnie grzeszyć nadal. U Św. Jehowy tacy ludzie są wydalani ze społeczności religijnej. Katolicyzm niestety nie uczy tolerancji, wręcz przeciwnie, kształtuje pogardę i agresję wobec innych-obcych i dlatego powszechną praktyką jest wyrażanie pogardy, niechęci i przemocy wobec domokrążców niosących "dobrą nowinę". A co szkodzi grzecznie odmówić, albo odrobinę zainteresować się ich argumentacją za wiarą w Zbawiciela...? rudy błazen z druhem
|
|
paplik nie cukruję ale uważam że jesteś jedyną obiektywną osobą w tym forum.ja już pisałam że byłam na spotkaniu Świadków nikt mnie do nieczego nie namawiał przekazywane myśli były proste jasne beż żadnych "świętych tajemnic" i nie ma tam żadnej hierarhi przemawiało kilku mężczyzn, ojców i mężów to też było logiczne.i zazdroszczę im jednego głebokiej wiary w to o czym uczą oraz postępowania zgodnie z tym ,w większości przypadków oczywiście. I tak uważam że to jedyni ludzie którym można ufać ,godni szacunku i tolerancji bo nie usłyszałam tam pół złego słowa pod adresem jakiego kolwiek wyznania!
|
|
Za sympatyczną opinię dziękuję... Być katolikiem jest bardzo łatwo, wystarczy pokazywać się od czasu do czasu w kościele, raz w roku poszeptać księdzu do ucha, uchlać się ze szwagrami w święta, po ślubach, pogrzebach i komuniach, przyjąć plebana raz w roku w domu w celu wręczenia tajemniczej, aż chudej, kopertki... Religie protestanckie zazwyczaj wymagają od swych wiernych o wiele więcej, tam ludzie nie są anonimowi, za sprzeniewierzanie się religijnym zasadom są ze społeczności wykluczani. To pewnie dlatego to środowisko ma dobrą opinię bo złych ludzi tam po prostu nie ma, są wyrzucani. Ich wiara jest nie tylko głęboka, oparta na wiedzy (katolicy bardzo mało wiedzą o swoim wyznaniu) i refleksji, nie na obłudzie i zakłamaniu. rudy błazen z druhem
|
|
|
|
Skoro Jehowi namawiają katolików na to aby posluchali ich dobrej nowiny, dlaczego nie udadzą sie też na katolicką Mszę Świętą. Chętnie z nimi porozmawiam jeśli któryś z nich zgodzi się najpierw zmówic ze mną Ojcze nasz i Wierzę w Boga. Nie uznają policji, wojska nie mogą życ w systemie hierarchii, ale ciepłe posadki po znajomosci czemu nie, a przecież odbierają w ten sposób chleb innym. Świąt katolickich nie uznają ale do pracy też w tym dniu wolnym nie przychodzą. Paplik malo wiesz o religii protestanckiej, poczytaj o protestantach w Irlandii, to też akceptujesz? Religia to nie klub z którego za przewinienia można wyżucic, gdzie milosierdzie, nawolwanie o poprawy, a może to po prostu sekta, ktora chce aby wszyscy postępowali według ich zasad
|
|
Jestem daleki od pełnej akceptacji jakiejkolwiek religii wskazując jedynie główną różnicę pomiędzy katolicyzmem, a protestantyzmem, która polega na powrocie tych drugich do żródeł chrześcijaństwa (patrz historia protestu Lutra), czyli naleciałości nie mających uzasadnienia, albo zupełnie sprzecznych z Biblią (np. kult Maryjny, świętych spośród ludzi, kult figur i obrazów, spowiedż, kupowanie odpustów grzesznych, przesadna rola zwierzchności hierarchów....). W kościele katolickim również przewidziane jest wykluczenie jednak jak wiele zasad jest nieużywane bo wyznanie to ma lużne więzy, małe, pozorne wymagania, wiara jest płytka, nie zgłębiona wiedzą teologiczną.... jednym słowem obłuda i zakłamanie. Św. Jehowy nie tyle nie uznają policji, wojska (nie wolno im wstępować do tych służb, brać udziału w wyborach, itp.)... ile nie uznają władzy ludzkiej-ziemskiej tylko boską, choć ogólnie stosują się do prawa jeśli te zgodne jest z Dekalogiem. Jest to jedna z licznych prób dosłownego podporządkowania się zapisom Biblijnym, czyli nakazom samego Jezusa. Dla mnie jest to nieracjonalne i utopijne jednak odróżnia to ich od katolików, którzy boga-Biblię mają chyba na szarym końcu wartości lubując się przede wszystkim w tym co ziemskie, materialne i ludzkie... rudy błazen z druhem
|
|
Z Twojej wypowiedzi jasno wynika którą religię propagujesz. Wytykasz wady chrześcijan, jehowi widzą tylko w czarno białych barwach, ich bóg zniszczy wszystkich którzy nie należą do świadków, nie ważne czy jesteś dobrym człowiekiem czy złym ale gdzie należysz. Piszesz że wiara chrześcijan jest płytka, a co proponujesz w zamian słowa z biblii którą sami świadkowie sobie stworzyli, a co powiesz o "mieszaniu krwi", czy to jest racjonalne?
|
|
Gdybyś nie pogardzał/a wszystkim co niekatolickie i zechciał/a choć trochę zainteresować się zewnętrznym światem religijnym tobyś wiedział/a, że Św. Jehowy i inne wyznania protestanckie nie posługują się Biblią, którą "sami sobie stworzyli" tylko identyczną jak katolicy np. najpopularniejszym jej przekładem, czyli "Biblią Tysiąclecia". O mieszaniu krwi nic nie powiem bo jest to plotka, jakich wiele, wyssana z katolickiego kołtuna obliczona na przestraszenie i zrażenie ludzi do konkurencji, która odnosi sukcesy w przyrastaniu ilości wiernych. Św. Jehowy są wyznaniem chrześcijańskim jak najbardziej, a "płytkość wiary" zarzucam przede wszystkim Rzymskim wyznawcom. W zamian najchętniej proponuję ateizm albo choć trochę racjonalną postawę wobec religii. rudy błazen z druhem
|
|
Nie pogardzam wszystkim co niekatolickie, jeśli jesteś dobrym czlowiekiem to dla mnie osobiscie możesz wierzyc nawet w kota, ale nie przekonuj mnie jak to moja wiara jest obłudna i płytka.
|
|
srala la la
|
|
Więc weż do ręki Biblię i porównaj swoją wiarę do tego co tam jest napisane... czemu bronisz się przed weryfikacją przecież żadna cnota krytyk się nie boi. Kościół twój słynie z tego, że zwalczał wszelkich oponentów i krytyków, czyni tak po dzień dzisiejszy, choć już nie pali ludzi na stosach.... To dlatego zostałeś nauczony przeganiać Świadków sprzed drzwi, rzucać w nich kamieniami i szczuć psem... Kwestionowanie zgodności katolicyzmu z Biblią ma już wielowiekową tradycję od czasów Martina Lutra. Tam gdzie zakorzenił się protestantyzm, tam dziś ludzie żyją w cywilizacji radości życia, tam gdzie panuje katolicyzm i prawosławie jest głód, smród i ubóstwo... rudy błazen z druhem
|
|
Mnie wiara nie dotyczy. Jednak raczej wiekszosc katolikow nie lubi jak ktos im wiare porownuje do innej i wytyka sprzecznosci prawdziwe lub nie. Takze zaduzo Wy Jehowi mieszacie :) A jak wspominalem temat krwi jest debilny! Ale malo mnie to obchodzi czy ktorys z Was sie wykrwawi na stole bo mu jakis Bóg zabrania przetoczenia. Takze Wasz wybor ;)
|
|
marecccki zasięgnij jakiejkolwiek wiedzy u żródła zanim powtorzysz mity o mieszaniu krwi czy waykrwawieniu sie ....błagam to nie średniowiecze to 21 wiek ludzie przecież nawet nie zdajecie sobie sprawy z jak wieloma Świadkami Jehowy macie na codzień doczynienia wszędzie w szkołach sklepach urzędach itd żaden Świadek nie chce umrzeć dla idei po prostu obstają przy zastępczych metodach zamaist transfuzji o czym nikt nikogo nie informuje że tak można.zapytaj którego kolwiek lekarza polityka czy księdza czy da sobie wtretować hektolitry krwi od tak sobie bo to rutynowa metoda w medycynie gwarantuje że nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Świadkowie mając tę wiedze korzystają z alternatywnych niekrwiopochodnych metod i tyle !!!!!Żal aż dalej czytać to forum bo niewiedza jest przeogronmna na temat Świadków .najlepiej bedzie zakńczyć temat bo jeszcze nie nadszedł czs by umieć z tolerancją i szacunkiem przejśc te tematy w naszym środowisku!!!!!!!!!!!!!!
|
|
...bo kościół swoją potężną pozycję w ponad dwutysięcznej historii zawdzięcza zwalczaniu, często krwawemu, konkurencji, zabranianiu, często okrucieństwem, krytyki, utrwalaniu lęków i nietolerancji do "inności", oraz utrzymywaniu wiernych w zwyczajnej ciemnocie, bo świadomy, krytyczny, myślący człowiek jest dla Rzymskiego wyznania niewygodny, niebezpieczny, niepotrzebny.... Św. Jehowy nie przyjmują krwi, nie jedzą potraw z krwi dlatego, że uważają to za zakazane przez prawo boże, a nie dlatego, że jest alternatywa dla transfuzji, czyli leczenia np. preparatami zastępującymi naturalną krew. rudy błazen z druhem
|
|
Zaznaczam ze ja nikogo nie potepiam. Nie kazdy potrzebuje religii - i Wy tez to uszanujcie. W kazdej religii znajdzie sie cos nieodpowiedniego dla mnie apropo zakazow nakazow. I choc dla mnie "obsesja" Świadków na punkcie krwii jest mocno smieszna to tak naprawde i obojetna. I skoro mialbym wstapic w to zgormadzenie i nie mogl wybiorczo traktowac ich mysli to jest to zupelnie nie dla mnie. A wlasnie trkatowanie mysli religii wybiorczo wogole mija sie z celem. Podobnie nie modlilbym sie 7 razy dziennie na dywaniku jak to robia jeszcze inni.. jednak osobiscie moga sie dla mnie modlic i na srodku ronda. To ze chodzicie po miescie i kulturalnie dajecie gazetki tez mnie interesuje. Jednak ja po kilku rozmowach nie mam juz z Wami wspolnych tematow ;)Tylko dopuki bedziecie poniekad starali sie pokazac ze Wasza religia jest lepsza" to bedziecie spotykali sie z krytyka. Z kolei to ze jakis starszy Pan nawet nie chce Was widziec czy sluchac - tez jest mocno zabawne. Zatwardzialy katolik. irmina nie chodzi o ciagniecie tematu... jednak ja sobie nie wyobrazam szukania na kazdym kroku srodkow zastepczych jezeli chodzi o krew. Ponadto nikt sobie nie pompuje krwii od tak... ale ku Twojemu zdziwieniu pewna osoba z rodziny co 2-3tygodnie dostaje 4 jednostki bo musi. Czy mozna to zastapic czym pochodnym? Bycmoze... jednak juz nawet nie mowiac o klopotliwosci to jest dla mnie poprostu dziwne i na NIE! Katolikiem tez nie bede bo popieram chociazby eutanazje. PS chetnie wypije piwo ze Świadkiem, czarnoskórym, japonczykiem czy gejem... dopuki nie bedzie mi staral sie wbijac do glowy swoich przekonan i dopuki nie bedzie mnie ocenial.
|
|
I juz tak na koniec przyznam ze jestem na tym forum raz na kwartal i przypadkowo trafilem do tego watku bo interesowal mnie najbardziej temat wspomnianej krwii. Dzieki za delikatne wyjasnienie Waszego stosunku do tego tematu. I chociaz nie popieram to zycze powodzenia w przypadkach gdy na szybko ów krew bylaby potrzebna :)
|
|
Paplik, a czemu Jehowi nie poszukają weryfikacji swojej wiary na katolickiej mszy, dlaczego na każdą probe zglębiania tematu, odpowiedz jest jedna, że odpowiedza na pytanie następnym razem.Czyszby sie bali?????. Wiara katolicka podobnie jak protestantyzm pelna była W PRZESZLCI krwawych epizodów (poczytaj o proestantach w Irlandii, bo chyba troszke cynizmem powialo). W nikogo nie rzucam kamieniem, ale też nie staszę, że jeśli nie zostaniecie świadkami, to zginiecie w piekle. Mój Bóg kocha i wybacza a nie wyrzuca zgromadzenia. Dla mnie to co piszesz jest obrażające, głód smród i ubóstwo hehhe chyba w twojej sekcie
|
|
Marecccki popieram każde Twoje słowo
|
|
..."brud, smród i ubóstwo", choć jest określeniem przesadnym to jednak gdybyś zechciał zadać sobie trud i spojrzeć na mapę świata... Granice oddzielające kraje rozwinięte cywilizacyjnie, czyli te gdzie ludzie żyją wg zasad radości życia, a nie wg anachronicznych nakazów i zakazów od biednych i zacofanych niemal idealnie pokrywają się z granicami rozdzielającymi państwa gdzie od dawna przewagę mają religie protestanckie od zdominowanych katolicyzmem i prawosławiem. Ta prawidłowość odnosi się zarówno do Europy jak i obu Ameryk a wyjątki tylko potwierdzają tę regułę. rudy błazen z druhem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |