wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ciekawe miejsca w Łomży i pobliżu

Chciałabym zorganizować małą wycieczkę dla rodziny ze zwiedzaniem miejsc historycznych w Łomży i pobliżu. Interesowałyby mnie również jakieś atrakcje.
Czy moglibyście mi pomóc? Liczę na mądrą inicjatywę twórczą.
Zwiedzanie kościołów, skansenu w Nowogrodzie czy spływ gondolą odpadają bo to już było :)
Myślałam nad fortami i strzelnicą, ale to za mało....

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ciekawe miejsca w Łomży i pobliżu

Możecie zrobić rajd po używakach w mieście. Czasami można tam wygrzebać kawałek historii.

Bardzo zabawne, jednak takie rajdy mnie nie interesują :p

spływ kajakiem do nowogrodu, góra król bony:)

Myślałam o kajakach, ale to raczej odpada. Większość rodziny nie umie pływać. Za to Góra Królowej Bony to dobry pomysł :) dziękuję

Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

Wieża Ciśnień - obiekt monitorowany, więc jak wejdziecie, to będą i atrakcje :) Widok z muszli przy zjeździe, ew. punkt widokowy Siemień (niezbyt "historycznie", ale nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy) :)

Odrobina historii - Strękowa Góra i bunkier kapitana Raginisa

Hmm muszla jest za mało atrakcyjna jeśli chodzi o wycieczki. Nie koniecznie musi to być miejsce historyczne. A może znacie jakiś klub gdzie wieczorem można zabrać ludzi po 50-tce?

A może jakieś miejsca dalej od Łomży, słyszałam że warto jechać do Ciechanowca.

Same forty to tak na spokojne z 3h na strzelnicy,zależy ile masz czasu...

Jeśli nie kajaki to może rejs statkiem "Bona"?

Na wycieczki chcę przeznaczyć ok dwóch dni :)

Właśnie jak ostatnio była rodzina to pływaliśmy gondolą, fajnie było, ale teraz chcielibyśmy spróbować czegoś innego.

Jeśli ktoś nie był to warto zwiedzić Muzeum Przyrodnicze w Drozdowie, na miejscu do zwiedzania też Dwór Lutosławskich. Od 29 czerwca do 7 lipca Muzyczne Dni Drozdowa. Inauguracyjny koncert bodajże 30 czerwca w Drozdowie. Możesz znaleźć w internecie więcej informacji na ten temat.

Pozdrawiam.

Kurcze, tylko że planuję na pierwszy tydzień sierpnia. Ale to muzeum to bardzo dobry pomysł. A może ktoś wie o jakiś koncertach w tym czasie?

Proponuję wybrać rower i przejechać się do takich miejsc jak Forty w Piątnicy, Drozdowo (Muzeum, Park), Wizna (Murale, klimatyczny układ miasteczka, muzeum), Nowogród (skansen, bunkry, piękne widoki), Stara Łomża (grodzisko, góra Królowej Bony, piękne widoki). Po pierwsze czyste powietrze, po drugie piękne widoki, po trzecie obcowanie z naturą, po czwarte ciekawe miejsca. Bulwary - fajne miejsce na wieczorny spacer. ul. Farna - też wieczorami zawsze jest tam trochę ludzi w ogródkach.

W Ciechanowcu jest fajny skansen,można podjechać do hodowli alpak,ogólnie fajnie:)

Jeśli chodzi jeszcze o Łomże to polecam ta stronkę http://www.polskaniezwykla.pl/web/place/search,1,-1,-1,-1,-1,-1,%C5%81om%C5%BCa.html

.

skansen nowogród, muzeum w drozdowie, bulwary, bona, veneda, twierdza w osowcu do tego może jakieś quady, grill, quattro lub yamcaffe.

Wizna i droga kapitana Raginisa

http://mosir.lomza.pl/index.php?wiad=237

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org