poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zamknięcie sklepów w niedzielę

Co o tym myślicie, by zamknąć sklepy wielko-powierzchniowe w niedzielę.?Moim zdaniem powinny być zamknięte , gdyż ludzie którzy tam pracują powinni mieć ten dzień wolny na spędzenie go z rodziną, a nie dorabiać jakiegoś niemca.

Temat podaje dalszej dyskusji..

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zamknięcie sklepów w niedzielę

Z jednej strony jest to coś dobrego - ludzie spędzą czas z rodziną. Z drugiej jednak jest to minus, wielu pracuje od rana do wieczora, od poniedziałku do soboty i nie ma czasu na zrobienie spokojnych zakupów. Jeśli pracownik dostaje odpowiednią stawkę i nie ma nic przeciwko, to czemu sklep ma być nieotwarty?
W Austrii nie znajdziesz sklepu otwartego w niedzielę i święta. Na cały Wiedeń jest to jeden jedyny sklep, gdzie jest taki spęd ludzi, że ciężko przejść. Trzeba dobrze planować zakupy, by w niedzielę nie zabrakło chleba, pieluch czy innych rzeczy.

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

a ja jestem za tym, aby w święta państwowe kościoły były zamykane. Duchowieństwo to też ludzie, i w świeckie święto powinni odpoczywać. Bo niby dlaczego w święto kościelne wszystko w koło zamykają, a w święto państwowe kościoły są otwarte ?

---------------------------------------------

Dla mnie coraz większe ograniczenia to powrót do czasów PRL. W takim razie zamykamy wszystko stacje paliw, szpitale, elektrownie, wodociągi. Tam też ludzie pracują i chcą mieć wolne.

przecież jest coś takiego jak wolny wybór, zakupy robi kto chce i pracuje też kto chce, i nie pieprzcie mi, że nie mają wyboru, jest coś takiego jak kariera zawodowa, własny rozwój i na start każda praca jest dobra,
ja tak pracowałem za marne pieniądze, ukończyłem studia, zdobyłem doświadczenie i teraz mam soboty, niedziele i święta wolne.

jak wytłumaczysz Pani kasjerce, że wylatuje z pracy (a ktoś na pewno wyleci) bo Twoim zdaniem powinna Ona mieć wolną niedzielę ???

trochę hipokryzja,
poza tym praca w niedzielę ma taki plus, że w nie każdą niedzielę pracujesz a zyskujesz dzień wolny w tygodniu i możliwość załatwienia pewnych rzeczy, których pracują w tych samych godzinach od pon do piątku nie załatwisz, np. urzędy.

więc zarówno praca na zmiany, jak i praca w niedzielę ma swoje niewątpliwe plusy - ale to trzeba mieć szersze spojrzenie i nie mieć zwyczaju mówić innym jak mają żyć.

takie coś może wymyślić tylko głupi polityk,

któremu w domu sprząta sprzątaczka, zakupy robi gosposia, która gotuje mu też obiady, dziećmi zajmuje się niania itd. itp.

normalny człowiek przy dzisiejszych standardach po prostu musi czasami robić zakupy właśnie w niedzielę, bo w tygodniu mu doby nie starczy :-)

Uznając argument założyciela tematu trzeba byłoby tez zamknąć w niedziele i święta szpitale, straż pożarną, komisariaty policji.... dlaczego pracownicy tych placówek mieliby być pozbawieni świętowania niedziel i świąt z rodzinami?
Tym kato-bolszewikom, którzy żądają zakazu handlu w niedziele nie chodzi o prawa pracownicze tylko o przymuszenie ludzi do przestrzegania norm swojej religii. Ci katoliccy hunwejbini nie mogą spać spokojnie wobec faktu, że Polacy masowo, coraz liczniej, robią zakupy w centrach handlowych zamiast dawać w tym czasie księżom na tacę. Dziś wspomina się rocznicę obalenia tzw. "komuny" ale przykościelni politycy nie wstydzą się stosowania nakazów i zakazów wobec obywateli podobnie jakie stosowali bolszewicy. Demokracja i wolność to brak nakazów i zakazów wymuszających osobiste zachowanie człowieka. Ksiądz ma prawo wymagać od swych wiernych powstrzymania się od pracy w niedziele i robienia w tym dniu zakupów, ale wyłącznie na zasadzie dobrowolności, bo nie ma prawa wymagać tego samego od innych pod przymusem prawa świeckiego.

rudy błazen z druhem

paplik nie mieszaj w to służb państowych!!A to co napisałeś zamknąć policje, straż pożarna to jest myślenie na poziomie dziecka z podstawówki .

A dlaczego ?? Inni mogą zapierniczac w niedziele i święta ?
Też chcieli by ten czas z rodzinami spędzić, tak jak panie sklepowe:):):):)

Kawa na Ławe
A stacje paliw to służby ? Co byś zrobił gdyby ci się przytrafiło nagle jechać w niedzielę na drugi koniec Polski i z powrotem. Zawsze do pełna masz zatankowany. Byś pewnie po pare litrów spuszczał od znajomych.

służby to policja , straż pożarna , a nie stacja paliw!!ogarnij się

Są zakłady ktore musza pracować , sa i sklepy ktore muszą byc otwarte, żeby ci ktorzy pracują w niedziele i święta, mogli zrobić w nich zakupy.

Jak ma być zamknięte, to nich będzie wszystko zamknięte :)

Sam się ogarnij jak mówisz o zamknięciu wszystkiego poza służbami to i stacje zamknij.

Bo ty pier..... trzy po trzy

To jak to tak, Kawa na ławę :)

Skoro chcesz zamknąć na niedzielę sklepy, to i stacje paliw trzeba zamknąc, bo oni też chcą spędzić ten dzień z rodzinami :):)

niczym się nie rurznia sprzedawcy w sklepach wielkopowierzchniowych, od sprzedawcow w stacjach paliw:)

I jedni i drudzy mają takie same rodziny!!!

sklepy są teraz otwarte w niedzielę,
w tą niedzielę w sklepach robi zakupy wiele tysięcy ludzi,

ostatnio leciał program, gdzie jakiś idiota, debil, polityk partii nie wiem jakiej (bo to nie jest istotne) powoływał się na badania z których wynika, że 70 % ludzi chce żeby sklepy były jednak zamknięte.

moje pytania ???

skąd w ogóle bierze się potrzeba ingerowania w coś co działa, się sprawdza, funkcjonuje,

jakie 70 %, gdzie te badania były robione ???

i czy naprawdę trudno zrozumieć, że max. ilość godzin pracy jest określona, jeżeli przybędzie dni wolnych to ubędzie miejsc pracy,

ale debil jeden z drugim walczy o polskie rodziny, ciekawe czy im tej idiota jeden z drugim też ten wspólny niedzielny obiad za sponsoruje, bo w imię jego idei wypierdolą kogoś z pracy,

to nie jest mój problem, ja pracuję 8 godzin 5 dni w tygodniu, tylko jak bym pracy nie miał, to bym poszedł i do takiej w niedzielę, żeby mieć co dzieciom dać jeść

i nie rozumiem tego problemu, jak ktoś nie chce pracować w niedzielę to niech sobie znajdzie taką pracę gdzie niedziela jest wolna, a jak nie umie to niech się cieszy z takiej jaką ma.
koniec

Z czego wy robicie taki problem? Sklepy typu Lidl czy Tesco będą zamknięte ale sklepy osiedlowe będą czynne, więc równie dobrze możecie robić zakupy w osiedlowych, w których na pewno wszystko jest bardziej świeższe niż w 'uwielbianych' marketach.

nati2329 masz racje!! Jak właściciel sklepu prywatnego będzie chciał pracować w niedzielę to będzie pracował.Jeśli nie wiecie co to jest harówa na kasie 8 godz bez przerwy to zajrzyjcie do takiego kauflanda , a zobaczycie co panie mają na ten temat do powiedzenia.

dokładnie

czyli właściciel sklepu osiedlowego nie mieści się w kategorii człowieka, który powinien niedzielę spędzić z własną rodziną i któremu trzeba zapewnić odgórnie ta wolną niedzielą.

kobieca logika, typowe.

i co z paniami kasjerkami które z powodu reformy stracą pracę,

jak to było wyżej ?

z czego wy robicie problem

zgadzajcie się dalej w swojej hipokryzji, niewiedzy i braku świdomości co do rynku pracy

"Pamietaj, abys dzien Swiety swiecil ! "

Jakby nie patrzeć, wielu ludzi, głównie kobiet, straci przez to miejsca pracy.

pamiętaj abyś dzień święty świecił.

nie wszyscy są wierzący, nie każdy wierzy w to samo,

przypomina mi się niedawny artykuł z onetu, Polacy śmierdzą ale twierdzą, że się myją, nie zajmują się dziećmi ale twierdzą, że się zajmują, nie są szczególnie religijni ale twierdzą, że są. od siebie dodam, że są nietolerancyjni ale twierdzą, że są

jesteśmy strasznie obłudnym narodem.

i coś mnie się wydaje, że w tej "wojence" o sklepy wcale nie chodzi ani o sklepy ani o te Panie kasjerki (które pozdrawiam i którym trochę współczuję, ale tak szczerze a nie ironicznie czy złośliwie)

Nie napisałam, że właściciel sklepu osiedlowego nie mieści się w kategorii człowieka. Źle mnie zrozumiałeś. To właściciel sklepu prywatnego czyli może pracować w niedzielę , ale nie musi. Tyle w temacie :)

"pamiętaj abyś dzień święty świecił.

nie wszyscy są wierzący, nie każdy wierzy w to samo"

Tak, ale mniejszosc ma sie dostosowac do wiekszosci.

nikt nie musi się do nikogo dostosowywać
i to się nazywa rozdział Państwa od Kościoła

Tak, ale teraz, ja wierzaca i praktykujaca musze sie dostosowac do "ciebie", bo chcialabym, zeby niedziela byla swietowana, a nie jest :(

PS Podobno we Francji niedziela jest dniem wolnym, ale koscioly sa pozamykane ;/

Ty masz świętować, czy ci co nie chcą ? Nikt ci nie broni świętować. Wolny kraj, wolny wybór.

Co wy kuźwa panie kasjerki wiecie o pracy w niedziele i święta???

Zmieńcie pracę jak wam za ciężko , przejdźcie do Polaków sklepikarzy , będziecie miały o całe niebo lżej :):)

Ten napewno da wam wolne niedziele i będziecie cieszyły się rodzinami :)

"Ty masz świętować, czy ci co nie chcą? " - wiekszosc ma swietowac (Polska kraj katolicki), a ci, co nie chca niech nam swietujacym przygladaja sie ;)

To wam jeszcze raz powtarzam !!!!!

Zmieńcie pracę , przejdźcie do Polaków sklepikarzy , ten Polak katolik napewn o pozwoli wam świętować całą gębą :):)

Polska jest krajem Polaków a nie katolików,
klapki masz na oczach Maju. nie masz żadnych argumentów,
i wydaje mi się w ogóle, że jesteś młodziutką osobą, sama nie pracujesz dlatego Twoja świadomość i wyobrażenie rzeczywistości dalekie jest od prawdy

odpowiedz mi na pytanie.

Jak Panią Krysię wypierdolą z roboty, bo Ty uważasz, ze Pani Krysia w Niedzielę powinna być w kościele a nie w pracy, to dasz jej na chlebek, jej i jej dzieciom.

niedługo bedzie jak u zydów palnik zapala jak ma swieto i tak sie pali przez cale swieto jak chce cos podgrzac do jedzenia to grzeje i nie gasi bo ponowne zapalenie to juz grzech i praca.

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

Zapytajcie tych "mądrali" od ustaw, czy to humanitarne aby ci tzw. posłowie, czyli oni sami. Zamiast się dobrze wyspać nocną porą, aby potem za dnia nie kiwać się na swoich siedziskach, a co niektórzy w ogóle jawnie drzemać. Wysypiali się porządnie, zamiast "po nocach" cichaczem przegłosowywać niewygodne dla społeczeństwa sprawy. Jak choćby niedawno, przywrócenie na powrót funduszu kościelnego. A tak na marginesie, to gdzie są te pajace którzy nie tak dawno piali tutaj z zachwytu z okazji likwidacji owego funduszu.Napisałem wówczas w odnośnym temacie, -i z czego się cieszycie, rezultat będzie taki że, kler na tym jeszcze zyska. I tak się stało w istocie, oprócz funduszu, można dodatkowo coś tam odpisać od podatku.
Zresztą, były jeszcze inne nocne głosowania.
Kończąc, czy to w porządku aby tzw. "wybrańcy narodu" męczyli się i tyrali cichcem nocami aby poprawić byt szczęśliwego społeczeństwa? Przecież oni przede wszystkim, powinni być dobrze wypoczęci.

< wieczne im odpoczywanie >

Polska jest krajem wielowyznaniowym, dominująca jest natomiast religia rzymskokatolicka, także maja1 świętuje ten kto chce, nie narzucisz tego innym, no chyba, że podżegasz do waśni wyznaniowych?

W pupach się niektórym przewraca. Lekarze niewypisujący antykoncepcji, aptekarze niechcący jej sprzedawać. Jeśli komuś praca koliduje z religią - to niech ją zmieni. Przeszkadza Ci, że pracujesz w niedzielę? To idź do takiej, gdzie będziesz to robić w tygodniu. Ci wielce oburzeni pewnie w niedzielę idą do kościoła po to, by sąsiedzi ich nie obgadywali. Wystroją się przy tym jak na rewię mody, a podczas mszy myślą o niebieskich migdałach. A później dzień święty święcą drąc się na żonę/męża, oglądając telewizję, popijając piwem lub robią tysiąc innych "religijnych" rzeczy.

Gdybym musiała, wolałabym pracować w niedzielę, a mieć wolny dzień w tygodniu, żeby mieć czas na załatwianie papierków, których w weekend załatwić się nie da.

Notowania partii rządzącej spadają to platfusy wyciągnęły temat zastępczy dla gawiedzi.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org