Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
6-ciu wspaniałych |
Ludzie to przecierż śmeich na sali 6-coi wspaniałych w tym Mieczysław Czerniawski przeszli sobie pochodem ..... ale po co ? No to i święto ekstra.. ... czy wreszcie ludzie zrozumieją że dzisiejsze pokolenie ma w d...ie te "uroczystosci" głupie ? święto pracy??? a co to za święto? wytłmaczcie wszystkim bo ja nie kumam , kogo obchodzi to święto i po co ? i dlaczego to się nazywa święto skoro ze świętością nie ma nic wspólnego...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: 6-ciu wspaniałych |
Patron pracujących 1 maja Kościół w swojej liturgii wspomina postać św. Józefa Rzemieślnika. Pragnie on przez to zwrócić maszą uwagę na wartość ludzkiego trudu i dać wszystkim ludziom pracy w osobie tego świętego wspaniały wzór do naśladowania. Święto Józefa Rzemieślnika wprowadził do liturgii papież Pius XII w 1956 roku. Miał w jego ustanowieniu cel szczególny - robotnicy na świecie od 1892 roku obchodzili 1 maja jako dzień pracy. Nowym świętem chciał papież włączyć się w powszechny nurt, podnieść godność pracy ludzkiej i dać robotnikom żywy wzór w Józefie Rzemieślniku. .................................................................................................................................................................................... Międzynarodowe Święto Pracy - święto wprowadzone w 1899 roku przez Drugą Międzynarodówkę, upamiętniające strajk robotników w Chicago 1 maja 1886 roku, obchodzone jest od 1890 roku. W Europie święto pracy obchodzimy 1 maja. W Ameryce Północnej odpowiednikiem pierwszomajowego święta jest Labour Day obchodzony w pierwszy poniedziałek września. W Australii Labour Day obchodzi się w różne dni zaleźności od stanu. Historia W większości krajów europejskich, w tym również i w Polsce, Święto Pracy obchodzimy 1 maja już od 1890 roku. Święto to zostało ogłoszone w 1899 roku przez stowarzyszenie partii i organizacji socjalistycznych zwanych II. Międzynarodówką. Data została wybrana na 1 maja aby upamiętnić strajk robotników w Chicago 1 maja 1886 roku. Od 2001 roku w Europie organizuje się tak zwany EuroMayDay ( 1 maja zwany jest w krajach anglosaskich May Day ). Nie jest to raczej święto klasy robotniczej a ruch na rzecz zhumanizowania pracy i życia wszystkich ludzi pracujących. Obchody Euro May Day zapoczątkował Mediolan, w roku 2004 pomysł podchwyciła Barcelona a już rok później obchody EuroMayDay odbywały się w całej Europie. W 2005 roku EuroMayDay świętowało około 200.000 osób. Pozdrowienia.
|
|
pochody to były kiedyś. Jak ja się rodziłem to była akurat chyba ostatnia taka duża manifestacja pierwszomajowa i na tym koniec. Teraz ze mnie się śmieją, że jestem ostatni manifestant... =P ...
|
|
Angel :) Chyba największą zaletą święta pracy jest to że jest wolne od pracy :) Sześciu wytrwałych i gołębie :)) dobry artykuł naprawdę
|
|
ale oni może nie obchodzą takiego dnia
|
|
Trzeba było się pokazać... Pozdrawiam
|