Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Okropny chór w Katedrze |
Byłam dziś na nabożeństwie wielkopiątkowym i odbiór mszy psuł mi przeokropny skrzecząco-jęczący chór tej świątyni. Czy naprawdę w Katedrze dużego miasta nie może śpiewać przyzwoity zespół wokalny w wieku poniżej 80 lat, z odrobiną słuchu i głosu i wykształcenia muzycznego? Kore
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Okropny chór w Katedrze |
Nie.
|
|
Jakże tak bluźnierczo możesz mówić. Członków chóru dobierali sami biskupi ;)
|
|
jakiego duzego miasta ? to w jakim ty miescie bylas w tej katedrze ? :P
|
|
Claro powyżej 61 tyś to wcale nie jest tak mało.
|
|
Duzego miasta HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHA co najwyzej ponad przeciętnej wsi, nie duzego miasta ;]
|
|
Masakra ...
|
|
Do początków XX kościół kupował chłopców od biedoty, kastrowali ich i mieli pięknie śpiewające, kościelne chóry. Takos
|
|
Chór katedralny powstał ok 30 lat temu , założył go organista który odszedł juz na emeryturę (w ubiegłym roku). Ja nie należę już do parafii katedralnej i dawno nie słyszałam tego chóru, ale ten chór naprawdę świetnie potrafił upiększyć Mszę św kilka lat temu Moniczka
|
|
Witam serdecznie. Nazywam sie Robert Kulesza i jestem organista katedralbym (w Lomzy rzecz jasna). Chcialem Pania zaprosic do choru. Z pewniscia Pani osoba i glos anielski podniesie marny (Pani zdaniem) poziom. Albo prosze zalozyc zespol konkurencyjny i nas wygryzc. Tymczasem pozdrawiam serdecznie i zycze Pani aby Zmartychwstaly Chrystus obdarzyl Pania laskami dobroci, wyrozumialosci i taktu.
|
|
|
zeby wybrzydzać w chorach najpierw trzeba zgiąc nogi przed konfesjonałem. Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
z pierwszej linii :) niezle :) a tak serio to gdyby Pani zakladajaca ten temat wypowiedziala sie o mnie to bym to zlekcewazyl. nieuczciwosc polega na zmieszaniu z blotem ludzi ktorzy (nawet jesli maja 80 lat) od blisko 40 przychodza na proby (niekiedy po 4 razy w tygodniu) niezaleznie od pogody i odleglosci. a Pani sobie przyszla i narzeka. dlatego zachecam Pania do zrewolucjonizowania muzyki choralnej w Lomzy.
|
|
A ja lubię, jak nowy organista po mszy zagra coś na do widzenia, aż miło posłuchać :)
|
|
Jeśli krytykuję śpiew chóru, to nie dlatego, by kogokolwiek obrażać, tylko zachęcić do zmian i doskonalenia się. W każdym zawodzie przychodzi wiek, kiedy trzeba odejść na emeryturę - w zawodzie śpiewaczym również. Gwoli dokładności i ścisłości - panowie śpiewają znakomicie, zwłaszcza basy. Moja krytyka dotyczy pań. Nie wątpię, że bardzo się starają, a dla niektórych jest to życiowa pasja, ale fizjologii i biologii nie da się oszukać. Oficjalny zespół katedry musi dbać przede wszystkim o piękno i jakość wykonania, aby również w ten sposób zachęcać wiernych do uczęszczania na msze. P.S. Pan organista gra świetnie. Cieszę się, że podejmuje ambitne organowe wyzwania. Suita gotycka zabrzmiała dziś świetnie. Alleluja Haendla także robi niesamowite wrażenie. Pozdrawiam. Kore
|
|
Dlatego zapraszam Pania na chor. Kazdy chce miec super zespoly spiewacze ale pod warunkiem ze sam w tych projektach nie uczestniczy. Prosze nie klasc nikomu na barki ciezaru, ktorego samemu nie chce sie niesc. Jesli nie odpowiada Pani poziom kobiecego spiewania to prisze namowic kolezanki i przyjsc we wtorek za tydzien po wieczornej mszy. Pozdrawiam.
|
|
poprzedni Pan Organista grał i śpiewał znakomicie .wielka to strata ,ze juz Go nie ma.
|
|
Pan organista odszedł bezpowrotnie na zasłuzony odpoczynek swoją cięzką pracą na miłe wspomnienie.
|
|
Moze warto nowemu dac szanse :)))
|
|
Zycze miłych wrazeń muzycznych dla wszystkich słuchaczy w łomzyńskiej Katedrze
|
|
|
a ja pochwalę ten chór! pierwszy raz udało mi się nie zasnąć na mszy i mąż był zdziwiony, że budzić mnie nie musiał!
|
|
|
nie każdy Julą się urodził! jeden śpiewa zle, a drugi jeszcze gorzej! ale nic nie stoi na przeszkodzie, by tam iść i głos z siebie wydać! udało mi się nie zasnąć?! to nie dlatego, że brzydko śpiewali! to dlatego, ze Ich słuchałam!
|
|
... ale krótki bo krótki, ale koncert organowy na wyjście z Katedry co niedziela (prawie) to sama przyjemność.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |