Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
sadzimy drzewka!:D |
W jednym z tematów jedna osoba zaczęła się żalić, że "park" obok Miłosierdzia Bożego jest parkiem tylko z nazwy. Jeśli miasto, nie ma funduszy na drzewka, których koszt wacha się od 0,20 groszy do kilku złotrych, to może sami moglibyśmy zorganizować taka zbiórkę w Łomży, poprosić sponsorów i zrobic park z prawdziwego zdarzenia. co wy na to?? ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: sadzimy drzewka!:D |
|
Hmm... Dobry pomysł nie powiem!! Park to jest to tylko znazwy... Osobiście zamierzam napisac pracę inzynierską na temat tego "parku", bo akuratr się składa, że studiuję architekturę krajobrazu. Ten teren naprawdę można byłoby świetnie zagospodarowac. Obszar jest duży, daje wiele możliwości. A z tym sadzeniem drzew to jest tak, że na poczatku trzeba miec dokładny plan co się chce zrobic i jaki efekt chce się uzyskac. Sadzenie drzew dla samego sadzenia jest bezcelowe i bezsensowne, gdyż otrzymamy w ten sposób jedynie chaos, a w założeniu parkowym chaos jest wręcz jego wypaczeniem. Pozdrawiam wszystkich architektów i nie tylko krajobrazu :)
|
|
Pyniu Myniu więc mozesz pomóc:D jako architekt miałbyś pole do popisu, ratusz napewno by się zgodził, jeśli ktoś zrobiłby im gotowy projekt:D ty miałbyś prace inżynierską a reszta by wiedziała gdzie i co sadzić:D ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
taki sam pomysł podsunął mi mój promotor. Chyba trzeba bedzie też zrobic :D
|
|
w sadzeniu kazdy pomoze :P
|
|
Pewnie! Pomysł jest wprost perfekcyjny, z jak największą przyjemnością również będę sadzić :) tylko dajcie znać, co, kiedy i jak :) Ptysiu - "w sadzeniu kazdy pomoze" - a Ty pomożesz? NiemoralnieNormalna
|
|
Ptysiu bedzie rozkazywał i zdjecia robil :P
|
|
NiemoralnieNormalna a dlaczego mam niepomuc ?
|
|
Ptysiu, choć inaczej rozumujący człowiek, ma 2 ręce, 2 nogi i głowę (widziałem fotki), to chyba pomoże, tylko przed tem niech się ortografii pouczy, jeśli chce nam pomuc :) ________________________________________ Life is brutal and full of zasadzkas and ... Sometimes kopas w dupas? No, always!
|
|
Pomysł przedni, ale to już było dwa lata temu. Do udziału w tej fajnej akcji namawiało bodajże Radio Nadzieja. I co? Ano w dniu akcji przyszedł Prezydent i jego zastępca z rodzinami, dwóch księży z Radia Nadzieja, kilka osób z Urzędu, ja i jeszcze dwie czy trzy osoby postronne:)) Były drzewka, były łopaty. Nie było komu sadzić. A najbardziej przykre jest to, że prawie wszystkie posadzone drzewka zniszczyli ludzie i ich pieski. P.S. Jeśli chce ktoś faktycznie ktoś sadzić drzewa w parku, to jaki problem zadzwonić do Urzędu Miejskiego i zapytać czy pomogą?
|
|
degreg ja zawsze z Toba i inni tez
|
|
macie jeszcze jednego do pomocy Powiem wam jeszcze coś z tym terenem trzeba zrobić coś szybko bo komuś się zachcieć może zrobić tam supermarket . Ksiądz miał fajny pomysł - każdu kto chrzci dziecko miał posadzić drzewko w parku . przu kościele drzew jest aż gęsto . dalej też widze rosną . Jak nie ma pomysłu na park to zasadzić tam las - bez drogich inwestycji można zrobić klawy zielony teren I słuchajcie wystarczy powiedzieć Księdzu - podsunąć taki pomysł aby dzieci przystępujące do komunii sadziły drzewka - przy komunii mógłby pobierać np 5 zł na ten cel i dzieciarnia by te drzewka doglądała- każdy swoje za trzy lata byłaby tam puszcza
|
|
Skoro pomysł się podoba, to proponuję zrobić jakieś spotkanie ludzi, którym na tym by zależało i obgadać wszelkie formatności. Coś słyszałem, że niby w ratuszu jest jakiś plan zagospodarowania... wiadome jest, że nikt tam drogich palm sadził nie będzie, ale jakieś sosenki, wierzby, brzozy i cosik jeszcze to żaden problem:D ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
najpierw nalezalo by ten teren troche oswietlic i oczyscic ze smieci a dopiero potem mozna by go zagospodarowywac albo posadzcie tam drzewka wyrosnie piekny las a ja bede mogl chodzic tam na jagody :D:D:D
|
|
Radio Białystok po raz kolejny już organizuje akcję "Zielonym do góry" czyli sadzenia drzewek właśnie. W tym roku, ze względu na nieco dłuższą zimę i terminy świąt, będzie ona nieco później, bo 10.maja. Mamy już uzgodnione z Nadleśnictwem sadzonki (na pewno wystarczy), z pewnością włączą się do akcji nasadzeń także nasi stali pomocnicy (pozdrowienia). Zgłaszają się do nas także indywidualnie mieszkańcy Łomży, którzy brali w tych akcjach udział i tej wiosny także chcą posadzić drzewko. Jeśli komuś na tym NAPRAWDĘ zależy, możemy zaproponować władzom miasta, żeby część drzewek została dosadzona w miejsce tych, które się nie przyjęły albo zostały zniszczone.... Tyle tylko, że: -w dotychczasowych akcjach najbardziej można było liczyć na osoby starsze i bardzo starsze oraz grupy zorganizowane (tylko na tym forum zapraszałem Was dwu- czy trzykrotnie, zawsze był hurraoptymizm słowny, obietnice, a potem nie widziałem chyba nikogo z forumowiczów, kto przyszedłby po drzewko), -nie wystarczy posadzić, trzeba potem przynajmniej kilka tygodni opiekować się nim- podlewać, podeprzeć palikiem, może ogrodzić przed "podlewaniem" przez pieski, dlatego też lepiej, żeby zajęli się tym ludzie naprawdę odpowiedzialni a nie pod wpływem chwilowej euforii, -jeśli zaś chodzi o Park Papieski, to zanim pojawiły się tam pierwsze drzewa, już był doskonały plan jego zagospodarowania w rozbiciu na trzy części: spacerową, zabawową dla dzieci i wydzieloną część dla miłośników psów; rozmawialiśmy o tym w Radiu pewnie z dziesięć albo i kilkanaście lat temu z p.Henrykiem Kryńskim - kierownikiem ZZM. Projekt pewnie gdzieś jest, tyle ze nadal nie ma pieniędzy na jego realizację, pierwsze "dzikie" nasadzenia pojawiły się poza tym projektem, zaś pewnie niektórzy zauważyli, że kawałek tego terenu nadal jest co roku obsiewaną własnością prywatną. ______________________ Odpowiedzialni ludzie poważnie zainteresowani pozyskaniem 10.maja sadzonki do wsadzenia w ziemię (można w miejscu przez siebie wymarzonym, można tam, gdzie ustalimy) I ZAOPIEKOWANIA SIĘ NIĄ, aby stała się drzewem, mogą zgłaszać tę chęć mailowo: adabrowski@radio.bialystok.pl, telefonicznie: 086-216-49-72 lub osobiście: Sadowa 8.
|
|
pomysł upaść nie może! z reszta miasto jakby chciało to pieniądze mogłoby pozyskać na drogi dostają ??? więc i na park mogą wykombinować! jeśli nawet nie ma takiej opcji na dofinansowanie to po co miasto prawników zatrudnia?? zawsze sa jakies kruczki, cos mozna nazwac inaczej i swoje można osiągnąć! ale patrzę, że odchodząca ekipa woli zasłunąc z budowy Rond! ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
|
Autor: ptysiu91 (---.rb22.lom.netster.pl) Data: 25-04-06 13:55 w sadzeniu kazdy pomoze :P ptysiu,na Ciebie to już od dawna wszyscy sadzą hehe
|
|
Tester: 5 gatunków. W tej chwili pamietam brzozę, buk, sosnę (jedyny iglasty) i być może trochę jesionu (obiecywał zastępca nadleśniczego). Są jeszcze jakieś dwa, ale w tej chwili wyleciały mi z pamięci. Zgodnie z obietnicą byłem dziś w UM. Z tego, co dowiedziałem się od pracowników zajmujących się w mieście zielenią i ochroną środowiska, pojawiły się wreszcie jakieś możliwości finansowe i są plany tworzenia Parku Papieskiego tak, jak o tym kilka postów wyżej pisał któryś z forumowiczów- wg wcześniejszych założeń, przemyśleń i planów. Mam nadzieję, że to co już się tam przyjęło i rośnie zostanie wkomponowane a nie usunięte (nie wiem tylko jak zaplanować w parku to pole, które zostało dziś zaorane i zabronowane, ale pewnie się przekonamy niebawem). Ten teren więc odpada. Jezeli jednak ktoś ma własny pomysł na znalezienie w naszej małej ojczyźnie miejsca na własne drzewko, to zapraszam do akcji sadzednia. Pamiętajcie tylko, że każdy teren ma swojego właściciela i jeśli nie jest to obszar prywatny, należy z tym właścicielem wcześniej takie zamiary skonsultować. To pomaga uniknąć sadzenia drzew np. na przewodach różnorakich sieci, co nie służy ani drzewkom, ani przewodom... Pozdrawiam Adam Dąbrowski adabrowski@radio.bialystok.pl
|
|
no to jak akcja sadzenie to ja mam gdzie sadzic, w sumie działka cała obsadzona ale zawsze płot z sąsiadem można w odpowiednią stronę przesunąć:D ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
Panie Adamie. A topole macie? Wiem, że one bardzo szybko rosną. Ja bym proponował na Zambrowskiej posadzić. Tam tyle wolnej oziminy. No i zakryć by można tą obrzydliwą "wielką płytę", która straszy i obrzydza całe Pociejewo !!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |