Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Powróćmy nad Narew! cz. CLXXXIII |
Wioślarstwo uprawiano początkowo w Łomżyńskim Towarzystwie Wioślarskim, a od 1950 r. po wchłonięciu klubu wioślarskiego przez klub "Związkowiec" i podporządkowaniu wszelkiej działalności w dziedzinie kultury fizycznej celom ideowym lansowanym przez partię we wszystkich klubach, które mogły być uznane za legalne. Mimo zaprzestania samodzielnego istnienia Łomżyńskiego Towarzystwa Wioślarskiego działacze wioślarscy nadal starali się prowadzić dotychczasową działalność, ale zmuszeni byli czynić to w strukturach innych organizacji. W województwie białostockim wioślarstwo rozwinęło się w ośrodkach Ligi Morskiej, a następnie w ośrodkach organizacji powstałych z tego stowarzyszenia: Towarzystwa Przyjaciół Żołnierza, Ligi Przyjaciół Żołnierza i Ligi Obrony Kraju. Studia Łomżyńskie nr XI Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Powróćmy nad Narew! cz. CLXXXIII |
przeczytalam
|
|
Też to przeczytałem i zastanawiam się dlaczego o tej dyscyplnie sportu, która przed wojną była bardzo popularna w Łomży i miała wielu zwolenników, teraz całkowicie słuch o niej zaginął? Jakie są tego powody? Pewnie kasa, a w zasadzie jej brak? Pozdrowienia.
|
|
kajakarstwo to teraz domena turystyki i, jak sadze, znajda sie zapalency w okolicy/ja wiem o nowogrodzie/
|
|
Jeszcze w czasach gdy kończyłem zawodówkę, a był to początek lat 60-tych widać było na Narwi ćwiczące osady wioślarskie, a statki wycieczkowe pływały w sezonie letnim do Nowogrodu. Pozdrowienia.
|
|
na początku lat 80-tych jeszcze statki wycieczkowe pływały - pamiętam wycieczkę szkolną, fajne czasy :) Pozdrawiam T i g e r
|
|
moj kolega na poczatku lat 90tych nalezal do sekcji kajakarskiej w lomzy, ale nic blizej nie wiem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |