poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Powróćmy nad Narew ! cz.XLIII

Przejawem manifestacji polskości i łączności narodowej wioślarzy z wszystkich zaborów były zloty i narady wioślarskie. W 1906 r. na zlot z okazji Zielonych Świątek w Ciechocinku popłynęła osada łomżyńska. Jej skład stanowili: Franciszek Przecławski, Henryk Górski, Czesław Czochański, Wiktor Piekarski i Władysław Bielski. Łomżyńska osada na łodzi o nazwie "Jagienka" pokonała najdłuższą trasę z wszystkich płynących osad, wynoszącą czterysta wiorst. Od 28 maja płynęli przez pięć dni w bardzo trudnych warunkach atmosferycznych. W zlocie nie wziął udziału prezes Przecławski, który zasłabł w okolicy Nowego Dworu i zamiast do Ciechocinka musiał pojechać do szpitala w Warszawie. Osadzie łomżyńskiej przyznano pamiątkowy żeton. W roku 1907, 1910 i 1913 wioślarze łomżyńscy również uczestniczyli w zlotach wioślarskich w Ciechocinku.

Studia Łomżyńskie nr V cdn. .........................

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Powróćmy nad Narew ! cz.XLIII

Chyba bardzo Ci się nudzi, Czesław... Tematy na forum mają być tematami do dyskusji, a ja takowego tutaj nie dostrzegam. Wynieś się z tym gdzie indziej - np. zrób własną stronę www. Nie jest to zbyt interesujące, co piszesz więc może daj sobie spokój z zaśmiecaniem tego forum.

Niepozdrawiam

Krytyczny jak zwykle

Mr S

Pozdrawiam

Wielce szanowny Panie S. Zareczam Panu ze znajdzie sie wiele osob ktore z zainteresowaniem czytaja to co wynajduje Czeslaw. Jest to bardzo interesujacy kawalek historii, a co wazniejsze historii doczyczacej wlasnego miasta. To fakt, ze w Lomzy coraz wiecej jest ludzi dla ktorych najwazniejsze jest obwieszanie sie zlotem i stanie pod Statoilem, a to co dzialo sie z Lomza dawniej maja gleboko... - ale sa jeszcze i normalni. (Oczywiscie nie bierz tego osobiscie, to co napisalem to wynik obserwacji poczynionych wraz z Kefasem ostatnimi tygodniami).
To co wypisuje Czeslaw to nie debilizmy ktorymi raczyli nas Atoraj-e i Sarso-Bartniaki - "Powróćmy nad Narew" jest wielce interesuajce. A jak ktos nie chce czytac, to niech omija z daleka tematy "Studiow". Wszak nikt mu czytac nie nakazuje.
klaniam sie nisko

Krzysztof "Indar" Babinski
Choragiew Ziemi Lomzynskiej

Nie twierdzę, że jest to głupie, jednak Forum to nie miejsce na to. Niech "czesław" stworzy nowy dział 4lomza.pl i tam pisze o tych sprawach. Forum jest miejscem do dyskusji na określone tematy, a nie na wywody historyczne.

Pozdrawiam

Rzeczywiście, większość Twoich wypowiedzi na forum jest wyjątkowo krytyczna, a ostatnia nieżyczliwa dla podjętego tematu. Podobne głosy występowały wcześniej marginalnie. Z wypowiedzi Krzysztofa Babińskiego "Indara"i z starszych wątków wynika, że jednak wzbudza zainteresowanie, a idea ta zrodziła się podczas realnego spotkania osób piszących na tym forum. Takie wypowiedzi inspirują mnie do przekazywania tych fragmentów na forum, a występowały one w zdecydowanej przewadze. MrS masz prawo nie wyrażać zainteresowania, najlepszym sposobem realizacji tej postawy będzie pomijanie tych postów. Nie istnieją też zasady mówiące o tym iż na forum nie mogą pojawiać się wywody historyczne. Boleję nad brakiem chęci do poznawania historii miasta. Jest to nie tak odległa historia . Przedstawiany temat ukazuje życie społeczne w dawnej Łomży, z którego wiele przykładów może być wzorem dla współczesnych. Wiadomo mi, że podejmowany temat był powodem do dyskusji i inspiracją wypowiedzi w innych postach, np. dot. zagospodarowania nabrzeża Narwii.

Pozdrawiam MrS oraz wszystkich życzliwie zainteresowanych tematem.

czesław

Witam. Panie Czesławie, proponowałbym stworzenie na łamach 4lomza.pl działu, traktującego o historii miasta. Mój brak zainteresowania tym tematem, spowodowany jest prawdopodobnie tym, że jestem nastolatkiem, a moje zainteresowania są zupełnie odmienne. Wielki szacunek dla osób, które chcą poznawać historię swojego miasta, i dla Pana, Panie Czesławie za chęć jej ukazywania. Może kiedyś i ja zainteresuję się historią Łomży... wtedy napewno sięgnę do Pana postów.

Pozdrawiam Panów Czesława i Indara,
oraz innych forumowiczów

(bardzo często krytycznie nastawiony)

Mr S

"Jeśli wszystko kontrolujesz, jedziesz zbyt wolno!"

Czesław nie znikaj stąd! Zarządzajacy portalem - zróbcie z Jego wypowiedzi osobną stronę! Gdybym umiał robić strony internetowe - już dawno bym to uczynił,

Może warto już utworzyć odrębna zakładkę na materiały historyczne, w tym ŁTW ? Nie zmniejsza to jednak mojego uzanania dla Czesława za regularne publikacje na FORUM. Chyba jednak nie bardzo mamy co do tego dodać, stąd irytacja mniej wytrawnych forumowiczów.
Czesław!!! Oby tak dalej.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org