wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Pytanie do studentów/absolwentów PWSIP oraz WSA

Tak dla porównania chciałabym się dowiedzieć jak w waszych uczelniach wygląda wypłacanie różnego rodzaju stypendiów i zapomóg? Czy pieniądze dostajecie regularnie co miesiąc a może w jednej racie? Czy zapomogi są wam wypłacane bezpośrednio na konto czy jest możliwe tylko przeksięgowanie ewentualnej zapomogi jedynie na poczet czesnego?? No i pytanie najważniejsze....Czy na waszych uczelniach pobierana jest opłata za przystapienie do egzaminu dyplomowego, jesli tak to w jakiej wysokości?

Pytam, bo tam gdzie ja studiuję to wszystko jest jakieś "podejrzane"....Może są na to jakieś przepisy albo po prostu tak musi być a ja się tylko "czepiam" ale moja "szkoła" z każdym rokiem zmienia się w istny cyrk.... Specjalnie na razie nie piszę o którą chodzi ale chyba można się domyśleć..

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Pytanie do studentów/absolwentów PWSIP oraz WSA

PWSIiP:
1.stypendia są wypłacane regularnie co miesiąc
2.wpłacane na konto
3. opłata jest za wydanie dyplomu chyba 40 zł jak dobrze pamiętam
Pozdrawiam

dzięki za odpowiedź. Rozumiem-opłata za wydanie dyplomu- a za egzamin??? Płacicie coś??

Nie, jedynie składka organizowana przez studentów na "poczęstunek" dla komisji egzaminującej.

Odswiezam temat....

a jakie sa kryteria przyznawania ?

Kilka lat temu w WSA stypendia za wyniki wypłacane były regularnie co miesiąc. Póżniej był 1 semestr że nie wypłacali, a na koniec semestru trzeba było polować przy kasie i wyrywać. Jak jest dzisiaj to nie wiem.

zamykam temat po raz pierwszy ....

---------------------------------------------

Po raz drugi .....

W jednej z "uczelni" w Łomży stypendia są wypłacane...no cóż..kiedy im się "zechce"..Czasem co dwa miesiace, czasem co trzy.....Nie wspominając o tym, że za przystapienie do egzaminu dyplomowego trzeba zapłacić 460zł co wydaje się trochę wygórowaną sumką...Poza tym chyba jest nie zgodne z prawem....

Tak zapytałam z ciekawości jak to jest w innych szkołach bo w tej to chyba muszą mieć dobre konto inwestycyjne, że tak pieniądze biednych studentów przetrzymują...No ale cóż....

Zamykam temat :)

ja cie nie stać to nie studiuj i nie siej zamętu srokrotka22 albo od taty lub chłopaka weź.

---------------------------------------------

WSA:
1.stypendia są wypłacane regularnie co miesiąc
2.wpłacane na konto lub odbiór w kasie Uczelni
3. jedyna opłata to za wydanie dyplomu (maksymalnie może być to 80zł) plus ewentualna opłata za wydanie suplementu B w języku angielskim.

Pamiętaj, że wszelkie inne opłaty są niezgodne z Prawem (Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z 14.09.2011r.)
Pozdrawiam

Andy

Po raz trzeci !!!!!

ZAMKNIĘTE!!!:):)

Andy123 dzięki za odpowiedź. Co do tej ustawy to wiem, że może jednak obowiązywać dopiero studentów, którzy rozpoczęli studia od 2011 roku a Ci, którzy wcześniej chyba jeszcze muszą płacić......

janski to wcale szkoła jakas co po czyms takim robic, chyba własnie zasliac bezrobotnych heheh wsa i inne tego typu to to samo, aby płacic kase i sie zdaje. nie wiem po co wogóle ludzie tam ida i bula kase

O i tu mógłby się Sztudent wypowiedzieć, ale zniknął chyba z forum na razie..

Autor: ryba22 (---.adsl.inetia.pl)
Data: 25-02-13 17:38

"""janski to wcale szkoła jakas co po czyms takim robic, chyba własnie zasliac bezrobotnych heheh wsa i inne tego typu to to samo, aby płacic kase i sie zdaje. nie wiem po co w ogóle ludzie tam ida i bula kase"""

Przyjdź studiować na kierunek Budownictwo, na którym jestem i zobaczysz czy to takie proste, a o pracę się nie martwię bo już ja mam, dodatkowo możliwość zrobienia uprawnień budowlanych.

Ryba 22 wybierz i Ty coś po czym będziesz miał/ miała co robić i zarabiać porządna kasę natomiast nie przejmuj się innymi bo Uczelnia to tylko jeden z elementów tej układanki by w życiu być szczęśliwym.

Najwięcej bezrobotnych w powiecie łomżyńskim według raportu UP ŁOMŻA (jest dostępny a stronie urzędu pracy) jest po PWSIP nie po Jańskim czy WSA a one razem mają więcej absolwentów niż PWSIP.

Strach pomyśleć co będzie dalej, za naukę na PWSIP płaci Państwo za aktywację bezrobotnego też Państwo czyli rybka22, BarbaraB i ja też.
Jański czy WSA nic Państwa nie kosztuje.

do stokrotka22, jak najbardziej dla rozpoczynających od 2011, jednak dla starszych roczników zostały zdjęte opłaty za poprawki i egzamin dyplomowy.
Pozdrawiam

Andy

Czyli jednym słowem uczelnia troszkę nas robi w "bambuko".... I to tak na sam koniec....Nie ładnie, nie ładnie.....

Witam

Proponuję aby najpierw zasięgnąć informacji w szkole i porozmawiać z Panem Kanclerzem bądź Rektorem, jeśli ma Pani jakieś pytania, bądź problemy dotyczące wypłaty stypendium, bądź też innych kwestii. NA te pytania chętnie odpowiemy, od tego jesteśmy.

Pozdrawiam
Biuro Karier

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org