Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ustawienie zmywarki ph a dH |
Ph wody z wodociągów wynosi 7,8 ile wynosi dH. Szukam informacji i nie mogę znaleźć a potrzebne do ustawienia układu zmiękczającego wodę w zmywarce. Orientuje się ktoś jak to wartość dla Łomży.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ustawienie zmywarki ph a dH |
Masakra ...
|
|
Powinno być w instrukcji.
|
|
W instrukcji pisze w zależności od poziomu dH jaką wartość ustawić w zmywarce. Nie bedzie w niej podanej wartości dH dla konkretnego regionu PL przecież.
|
|
dH /deutsche Hart/ to niemiecki stopień określający twardość wody. Przeczytaj artykuł Hard Water czy też Water Hard w Wikipedii, tam wszystko jest opisane. Znajdziesz w Google, jest translatorskie tłumaczenie.
|
|
toć to szok
|
|
dH to są stopnie twardości wedł. skali niemieckiej, odpowiednik 7,8ph to ok. 18-19dh, osobiście mam ustawione 19 w swojej zmywarce
|
|
Wiem że to twardość wody w skali niemieckiej. VIP dzięki o taką odpowiedź mi chodziło. Wielkie dzięki.
|
|
Wiem że pytanie padło ponad rok temu ale może odpowiedź przyda się jeszcze komuś:) Jednostki pH i dH określają różne parametry. pH to odczyn wody (kwasowa czy zasadowa) a dH twardość. (zawartość soli wapnia i magnezu które pod wpływem temperatury tworzą osady) Nie da się więc przeliczyć pH na dH. Moja kranówka ma np. pH6,8 a dH3. Najprościej kupić test akwarystyczny (ok.20zł) który mierzy te parametry (np. Dajana)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |