środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ochrona zdrowia - czemu jest tak źle?

Co sądzicie o naszej ochronie zdrowia? czy dziala prawidłowo? co zrobić żeby było lepiej?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ochrona zdrowia - czemu jest tak źle?

to proste - wiedza o tym nasi slowianscy sasiedzi. mimo slabszych gospodarek maja przenaczone ok 6%pkb na ochrone zdrowia a u nas ponizej 4 !!!!
nie mowie o bogatych krajach zachodu tylko czechach, slowacji, litwie itp.
trzeba zaczac robic tak jak oni bo inaczej poumieramy nie doczekawszy lekarza !!!
nie da sie leczyc tanio i dobrze w kapitalizmie. nowoczesna ochrona zdrowia kosztuje i musie kosztowac tak jak nowoczesny samochod musi troche kosztowac !!! skonczmy z mitem "bezplatnej sluzby zdrowia" bo swiat sie z nas smieje. popatrzmy jak to jest rozwiazane u sasiadow. to takie proste !

Moim skromnym zdaniem pieniadze dla lekarzy sie znajdą. Wywalczą je lekarze z podkarpacia, gdy za 2 tygodnie zwolnią się z pracy na znak protestu. Za nimi pojdzie reszta polskich szpitali i GWARANTUJĘ I JESTEM NA 200% PEWNA, ŻE KASA SIĘ ZNAJDZIE BARDZO SZYBKO I ŁATWO :))))))
Inaczej rząd wyjedzie na taczkach bo po prostu ZACZNĄ UMIERAĆ LUDZIE !!!!

Istnieje możliwość, jak stwierdził minister Dorn powołanie lekarzy do wojska na ćwiczenia.

Pozdrowienia.

istnieje tez mozliwosc dezercji, nie?

pewnie powiesz ze za dezercje kula w łeb - i do czego dochodzimy - ufff.... bedzie na nas patrzył cały cywilizowany świat (W POLSCE STRZELAJA DO LEKARZY!!!!) i nas ze swego grona wyłączy, bo w cywilizowanym świecie nie w ten sposób rozwiązuje się problemy.

Jeżeli pieniądze dla lekarzy "się znajdą" - jak pisze chromax - to już będzie totalna porażka tego socjalistycznego rządu...

Pozdro.

Może by tak służby skarbowe sprawdziły skąd lekarze przy tak niskich poborach mają powystawiane pałace (Osiedle Medyk) i nie tylko i każdy z dorosłych członków rodziny posiada samochód, nierzadko wysokiej klasy.
W cywilizowanym świecie nie ma tak, że więcej się wydaje niż zarabia. Skąd reszta, czy nie można tego wyjaśnić?
W jednym z tygodników pokazane i opisane jest jak pracuje prawdziwy lekarz. Jest to lekarz z Łomży. Tak lekarz to wyjątek. Dla naszych lekarzy liczy się tylko mamona, a nie dobro pacjenta. Gdzie przysięga Hipokratesa.

Pozdrowienia.

"Może by tak służby skarbowe sprawdziły skąd lekarze przy tak niskich poborach mają powystawiane pałace (Osiedle Medyk) i nie tylko i każdy z dorosłych członków rodziny posiada samochód, nierzadko wysokiej klasy."

Policz ile domów jest na osiedlu medyk, a ile pracuję lekarzy w łomżyńskim szpitalu i poradniach...

Znam takich co pracują w szpitalu i w poradniach, a samochodem nie powstydziłby się jechać i minister z rządowej limuzyny, a w domu zamieszkał by nie jeden książę. Nikt im nie szkoduje pieniędzy, ale pieniędzy zarobionych uczciwie.

Pozdrowienia.

przesadzasz macku oczywiscie. nie zauwazylem zadnych najnowszych BMW, Mercoedesów, Jaguarow a juz na pewno nie Maybach jak u O.Rydzyka. ot normalne auta jakimi jezdza wlasciciele niewielkich nawet biznesow w lomzy. tylko brane na firme prywatna w celu odliczen podatkow.
znam tez takich co wogole nie maja samochodu i mieszkaja w wielkiej plycie bo nie maja dyzurow i prywantej praktyki. takze prosze bez uogolnien w stylu wszyscy politycy to swinie, dobrze?

Dać większą płace

Problem polega na tym, że pacjęt nie jest podmiotem w tym układzie. Lekarz świadczy usługę, NFZ za to płaci. Nie ma wolnego rynku.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest sprywatyzowanie służby zdrowia.
Dzięki temu podniesie się poziom usług, dobrzy lekarze będą godziwie wynagradzani a źli stracą prace. Z pieniędzy publicznych powinno byc jedynie finansowane ratownictwo medyczne.

wooow !! Abcd !!
jestem pod wrazeniem. absolutnie sie z Toba zgadzam. wlasciwie to moglbys byc ministrem zdrowia albo conajmniej jego doradca. ale ... chyba nie w tym socjalistyczno-populistycznym rzadzie :((((
ale pozdrowionka od chromki

do macka

"Demokracja nie powinna iść tak daleko, żeby w rodzinie większością głosów decydować, kto jest ojcem."

czasem ojciec nie domaga na umysle albo jest agresywny dla rodziny i wtedy trzeba glosowac czy potrzebny jest taki ojciec

tak samo wbrew opinii wielu ludzi, moze nawet wiekszosci spoleczenstwa, nalezy zwiekszyc naklady na ochrone zdrowia. dla dobra spoleczenstwa wlasnie. bo ono najwyrazniej choruje na ciezka chorobe, ktora zwie sie SOCJALIZM

(jednak nie wszyscy mamy rowne zoladki jak mowi wielu oszolomow)

psilocyber _ moje gratulacje za tak trafne ujecie tematu
rowniez ze kometaz podpisu macka
juz od dawna kordzilo mnie by go zanegowac ale wiesz tolerancyjnie trzymalam sie zdala :) swietnie ze pokazales bezsens tego tekstu :)

ks

Czy ja jestem przeciw nakładom na służbę zdrowia. Broń Boże. Jak najwięcej dla służby zdrowia, ale czy lekarze walczą o służbę zdrowia jako całość, czy tylko o podwyżki w wysokości 30% dla siebie.

Czy jednak podwyżka płac bez zreformowania systemu i wprowadzenia alternatywnych ubezpieczeń zdrowotnych ma jakikolwiek sens? Czy będzie to tylko reanimowanie trupa? Przecież i tak, jeżeli w ogóle podwyżki będą, to nie zadowolą wszystkich, bo rozłożone na tysiące pracowników ochrony zdrowia nie będą stanowiły specjalnego wzmocnienia domowych budżetów.

i co trwają targi. Żeby spełnić lekarskie postulaty trzeba 20 mld złotych. Ministerstwo na razie mówi o 4 mld złotych.

Dyskusja o lekarskich pensjach w tak biednym jak polskie społeczeństwie jest bardzo ryzykowna. Pokutujące od lat stwierdzenie - lekarz i tak sobie dorobi - nie jest dalekie od prawdy.

Z danych Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Prywatnej Służby Zdrowia wynika, że rocznie na tzw. kopertówki Polacy wydają ok. 10 mld złotych. To ogromna suma. Dajemy pieniądze za skrócenie kolejki na zabieg, za lepszą opiekę, za przyjęcie do szpitala. W ubiegłym roku doszło do kilku spektakularnych zatrzymań lekarzy - łapówkarzy, co miało być przestrogą dla tysięcy innych

http://wisla.naszemiasto.pl/wydarzenia/581506.html

Pozdrowienia.

"Z danych Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Prywatnej Służby Zdrowia wynika, że rocznie na tzw. kopertówki Polacy wydają ok. 10 mld złotych. To ogromna suma"

Jestem tylko ciekawe skąd wzięli te dane. Bo ja np. twierdzę że 40mld zł. Tylko jak to zweryfikujesz? Bo napisać to i ja mogę...

"Dyskusja o lekarskich pensjach w tak biednym jak polskie społeczeństwie jest bardzo ryzykowna. Pokutujące od lat stwierdzenie - lekarz i tak sobie dorobi - nie jest dalekie od prawdy."

No to mnie rozbroiło. To w takim razie proponuję wogóle zabrać pensję lekarzom. Przecież wyżywią się sami...

Ps. I żeby nie było żadnych wątpliwości nie jestem lekarzem i patrząc na ich zarobki wcale tego nie żałuję...

hola hola !!!
to tow. Stalin powiedział: "dobry lekarz wyżywi się sam a złych nie potrzebujemy"
czy tak ma wygladać polska rzeczywistość. czy tego chcemy?
to komunizm zpauperyzował ten zawód i wprowadził do niego korupcję.
Lekarz musi zarabiać - inaczej nie jest w stanie nadążyć za szybkim postępem nauki.
ja proponuję żebyśmy nie wymyślali prochu na nowo tylko po prostu zwyczajnie rozejrzeli się dookoła, czyli po krajach byłego bloku wschodniego. Wszędzie zrozumiano, że personelowi medycznemu należy podnieść pensje bo inaczej wyjedzie, tylko w Polsce, ktora notabene ma najniższe naklady na zdrowie w UE, powtarza się jak mantrę, że dla lekarzy nie ma pieniedzy.
Prawda jest taka, że należałoby bić pokłony i dziękować PIELĘGNIARKOM I LEKARZOM, bo to oni właśnie kredytują od lat ten chory system, i dzięki nim nasze szpitale jeszcze nie poupadały. Ale niedługo nie bedzie w nich komu pracować.
Za 4 % PKB nigdzie na świecie nie da się zrobić nowoczesnej medycyny - wystarczy troche poczytać.
Ale zamiast poczytać to wielu woli pleść te komunistyczno-socjalne pierdoły. PRZYKRE !!!

i tak na koniec - Polska wcale nie jest biednym krajem, a juz na pewno nie najbiedniejszym w Unii. To ja się pytam skoro brakuje 2%PKB dla medycyny to gdzie one są?? Może idą na drogi? :)))

ostatni przeczytałem w Gazecie Wyborczej bardzo mądry artykuł jednego z najlepszych, jeśli nie najlepszego polskiego dziennikarza Jacka Żakowskiego. Proponuje przeczytać, żeby poznać punkt widzenia ludzi wykształconych i świadomych tego co tak naprawdę się dzieje i o co tu chodzi. poniżej link:

http://www.ozzl.org.pl/zprac/zakowski.jpg

jak ktoś przeczyta to niech przemyśli i potem zapraszam do dyskusji. tylko w tej kolejności !!!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org