Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zwrot podatku |
ile się czeka na zwrot? :) :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zwrot podatku |
Jak składałem PIT-y w tamtym roku pod koniec marca to jakoś po 2 tygodniach dostałem pieniądze do samego domu. Masz czas do końca Kwietnia ze złożeniem i zazwyczaj się czeka koło 2 tygodni.
|
|
Zazwyczaj ok. 2 tygodni, ale jeśli złożysz zeznanie przy końcu terminu to ten czas się wydłuża. Organ podatkowy ustawowo ma na to 3 miesiące.
|
|
|
Przy okazji ja mam 2 pytanka: - pracuję na umowę zlecenie, zwrot podatku dostanę jeśli dostanę pit11 od pracodawcy tak? co będzie znaczyło że płacił na mnie jakieś składki czy dobrze rozumiem? - czy jeśli pracowałem na umowe zlecenie od sierpnia 2012 do stycznia 2013 to mam się rozliczać z urzędem w tym roku czy dopiero za rok?
|
|
No to na pierwsze śmiało mogę powiedzieć Ci tak. A na drugie to będzie coś takiego, że jak pracowałeś w styczniu to pit za styczeń dostaniesz w przyszłym roku, a pity za okres od sieprnia do końca grudnia w tym roku i z tego okresu się musisz rozliczyć do 30 kwietnia B.R.
|
|
Tak podejrzewałem, dziękować:) A żeby dostać maksymalny zwrot podatku musiał bym mieć w picie11 wpisany dochód 3tys. z groszami tak? a im więcej ponad tą kwotę to tym mniejszy zwrot?
|
|
W picie 11 wykazuje się składki co nie jest jednoznaczne z tym, że pracodawca je za ciebie odprowadzał do zus. Nawet jeśli nie dostaniesz pit-11 (termin do 28 lutego), to i tak musisz się rozliczyć z przychodów do 30 kwietnia na podstawie własnych szacunków. Jeśli masz jakieś ulgi to radzę nie przekraczać tego terminu, bo po terminie tracisz prawo np. do preferyncyjnego rozliczenia z małżonkiem, który nie ma dochodów. Inna kwestia to odpowiedzialność pracodawcy za nie sporządzenie pit-11.
|
|
Przy umowie zlecenie nie są potrącane kwoty wolne od podatku, czyli 556,02 zł - miesięcznie - 46,33 zł (dochód wolny od podatku to 3089 zł). Ponad te kwotę zwrotu podatku nie będzie, jeśli rozliczasz indywidualnie pit-37 i bez innych odliczeń jak za internet, kwoty odsetkowe od kredytów hipotecznych zaciągniętych w latach 2002-2006. Prawdopodobnie jeśli prawidłowo jest wystawiony pit-11 dostaniesz zwrot własnie tej kwoty, o ile nie miałeś innych przychodów, w których ujęta jest kwota wolna od podatku.
|
|
Na podstawie własnych szacunków? ze niby miał bym dochody swoje z dupy wziąć?- takie teoretyczne pytanie:P
|
|
Właśnie tak jest jak mówisz z szacunkami. W urzędzie skarbowym uzyskasz więcej podpowiedzi na ten temat. Są to rzadkie przypadki, ale zdarzają się.
|
|
Poza tym jeśli pracodawca odprowadzał składki Zus, to musi podać podstawy wszystkich składek + rca przy zwolnieniach lekarskich lub innych okresach nieskładkowych. Można więc udać się do Zus po zaświadczenie. Ale są 2 wyjątki - umowy o dzieło i przychody studenta z tytułu umowy zlecenia - nie ma obowiązku zgłaszania zawarcia takiej umowy do ZUS. Życie nie jest łatwe, choć papierologia i biurokracja coraz większa...
|
|
NIe, jeśli już to tylko ten dochód z pit11od pracodawcy będę miał. Czyli chyba już rozumiem. Przy okazji co oznacza: "nie są potrącane kwoty wolne od podatku"?zczego potrącane?
|
|
No właśnie jestem studentem...
|
|
Kwota wolna od podatku, co jest związane z wynagrodzeniem z tytułu umowy o pracę, a nie umowy zlecenia. Kwotę wolną potrąca się w pewnymi wyjątkami w liście płac. Kwota ta jest jednak i tak rozliczna w rozliczeniu rocznym Pit-37. Zgodnie ze skalą podatkową odliczasz od dochodu po potrąceniu składek społecznych 18% - 556,02 zł. Czyli przychody - koszty uzyskania przychodu = dochód dochód - składki społeczne = podstawa do podatku Podstawa od podatku * 18% - 556,02 zł = podatek naliczony Podatek naliczony - składka zdrowotna = podatek należny i to co ci zwrócą lub masz do zapłaty zależy od kwoty podatku wykazanego w pit-11 W dużym uproszczeniu wyliczenia, bez brania pod uwagę pewnych wyjątków.
|
|
Kwota wolna od podatku wynika ze skali podatkowej. Rozlicza się ją co miesiąc np. w liście płac, nie rozlicza jednak w umowach zlecenia. Co nie oznacza, że przepada, bo bierze się ją pod uwagę w rozliczeniu rocznym. Stąd własnie dochody do 3089 zł nie jako są wolne od podatku.
|
|
Czyli skoro jestem studentem i pracowałem na umowe zlecenie, to pracodowca nie musiał się ze mnie rozliczać? a jeśli się nie rozliczał to dostane zwrot czy nie?
|
|
Umowa zlecenie w przypadku studentów jest rozliczana w pit-11 jak każda inna. Od takiej umowy nie ma obowiązku odprowadzania składek zus-owskich a tym samym zgłaszania osoby, z którą pracodawca podpisał taką umowę na podstawie oświadczenia studenta (do ukończenia 26 lat przez studenta lub do dnia uzyskania absolutorium). Z umowy zlecenia odprowadza się Pit-4 do Urzędu skarbowego. Pracodawca w pit-4R informuje urząd skarbowy o wysokości tego pitu w poszczególnych miesiącach od wszystkich rodzajów umów. Tobie daje do ręki pit-11 (do 28 lutego), który musisz rozliczyć w pit-37 do 30 kwietnia. Nawet jeśli masz tylko 1 zł dochodu to i tak musisz złożyć pit-37.
|
|
Podstawą do zwrotu jest właśnie pit-37 przygotowany przez ciebie na podstawie wszystkich pit-ów 11, w tym również z tytułu umowy zlecenia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |