Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Działania wojenne na Podlasiu |
Może ktoś ma jakieś informacje na temat działań wojennych na Podlasiu? Chodzi mi o miejsca bitew, mapy i ogólnie jakieś bardziej szczegółowe informacje..
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Działania wojenne na Podlasiu |
A okres? I wojna, II wojna, 1920, powstania?
|
|
|
Nie interesuje mnie kopanie w ziemi i to co tam masz na myśli :) To po prostu czysta ciekawość, chęć zgłębienia wiedzy na temat okolicy, w której mieszkam. A jeśli chodzi o okres to I i II wojna..
|
|
|
Dobra widzę, że nikt nie chce Ci pomóc to ja odpowiem, śpiewająco, o działaniach pod Wizną. http://www.youtube.com/watch?v=ivgCD31iKyg
|
|
|
oj Edziu Edziu :) Jak zwykle niczym nie błyanałes :) Zresztą ty jako faszysta z przekonania, to powinieneś raczej o Stalingradzie wspomnieć i o burzeniu Warszawy w czasie powstania :)
|
|
Możesz sprecyzować - szukasz danych na temat walk na Podlasiu, czy może na Ziemi Łomżyńskiej, na przykład o bitwach o Wiznę, Zambrów, pod Andrzejewem itd?
|
|
Chodzi mi o walki na Podlasiu, a nie pogardzę też informacjami na temat walk na Mazowszu czy Lubelszczyźnie. Ale najbardziej interesuje mnie nasz teren. I zaznaczam, że nie chodzi mi o jakieś kopanie, szukanie przedmiotów z wojny itp. (chociaż to na pewno bardzo interesujące), a o czyste informacje, ponieważ widziałem w wielu okolicznych lasach ślady, które prawdopodobnie są wynikiem stoczonych tu walk, i chciałbym zapoznać się z tematem najdokładniej jak się da.
|
|
Polecam Tytuł: WRZESIEŃ 1939 ROKU NA BIAŁOSTOCCZYŹNIE Autor: ZYGMUNT KOSZTYŁA rok wydania 1976 Musisz szukać w bibliotekach lub antykwariacie. Lub u znajomych. Ja mam więc wiem, że warto przeczytać, chociaż to wydawnictwo z czasów PRL i trochę tam jest komentarzy stosownych do owych czasów ale ogólnie dość dobra pozycja. I są też mapy.
|
|
Aha, nie nazywaj Łomżyńskiego Podlasiem, proszę.
|
|
Dziękuję bardzo za tytuł, znalazłem już w PDFie zaraz się zapoznam :)
|
|
Nie, to jednak nie książka a artykuł. Ale szukam nadal ;)
|
|
tu znajdziesz książkę: http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata?id=14835&from=publication&
|
|
Wielkie dzięki kolego, masz u mnie browarka! Zaraz zabieram się za czytanie.
|
|
a kto z kim walczy na Podlasiu?
|
|
Skoro już powstał temat to od pewnego już czasu poszukuję kilku tytułów tj. - Podlasie bitwy znane i zapomniane. - Wyzwolenie Polski 1944-1945 autor Bolesław Dolata - Ruch oporu na podlasiu 1939-1944 Czy ktoś posiada może takie pozycje lub wie gdzie mogę je dostać? _______________________________________ The good times of today are the sad thoughts of tomorrow...
|
|
Ja posiadam: Z dziejów walk z okupantem w powiecie zambrowskim w latach 1939-1945.
|
|
Maruda w jakiej wersji?Skan czy w wersji papierowej? _______________________________________ The good times of today are the sad thoughts of tomorrow...
|
|
Książka normalna do czytania :) Nie czytuje skanowanego dziadostwa.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |