Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jaka antena dvb-t |
Z jakich anten wewnetrznych korzystacie do odbioru tv naziemnej w okolicach ks.anny ? testowalem juz 3 aneny i dalej odbior nie jest taki jak potrzeba. pierwsza byla zwykla bez wzmacniacza ( najzwyklejsza standardowa )- odbieralo niezle duzo nie zacinalo ale zacinalo sie. druga byla ze wzmacniaczem 20 db na pierwszy dzien bylo ok pozniej zaczal obraz znow przerywac, wymiana na trzecia 32 db - odbierala calkiem niezle z rana wszystko ok a po poludniu zacina sie i to nie samowicie. w jaka antene zainwestowac? wolalbym nie wchodzic w zewnetrzne. prosze o wasze opinie na temat waszych anten i odbioru . ktora polecacie? pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jaka antena dvb-t |
|
Ja to bym polecił antenę http://www.lynx4u.pl/zewnetrzne/105-antena-dvb-t-telkom-telmor-pasmowa-uhf-digit-6dt-.html w elektroniku na Skłodowskiej mają dobrą ok 100pln. Ja mieszkam ok 15 km od nadajnika i jest zajebiście.
|
|
|
wewnętrzne to niewypały. Trzeba testować, albo dodatkowe wzmocnienie kupić
|
|
|
A te patyki jeszcze związać stringami babki i jest wyjechany patent.
|
|
hej mieszkam na polowej przy sadzie i korzystam z wewnetrznej anteny bodajrze za 50zl ze wzmacniaczem i jest git, czasami sie zacina ale to tylko dlatego ze anteny pokojowe maja to do siebie ze sa bardzo czule, kazde zapalenie swiatla czy zajrzenie do lodowki powoduje leciutkie zaklocenia, ale ogolnie to nie narzekam i jakosc jest o wiele lepsza niz z kablowki. pozdro
|
|
Takie coś se zróbcie za parę groszy jak nie macie dwóch lewych rąk i będzie jeszcze lepiej działać niż te wynalazki po 100zł: http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/
|
|
posiadam taka antene. jest ona na zewnątrz i wewnątrz http://allegro.pl/antena-dvb-t-opticum-ax-700-cyfrowa-wew-zew-mocna-i2915944145.html
|
|
Za 8 zł z allegro, lub kawałek drutu. Niema anten DVBt
|
|
Mam dokładnie taką i mieszkam w okolicy nowogrodzkiej. A ty masz od nadajnika rzut beretem. Ludzie kupują anteny po 200zł, bo ich nabijają w butelkę. Szkoda kasy. Nie istnieje antena cyfrowa(to jest jedno i to samo). Wczesniej sprzedawali te anteny pod nazwą telewizyjna, a jak weszła naziemna cyfrowa nagle te same anteny zmieniły nazwę na DVBT. http://allegro.pl/pokojowa-antena-dvb-t-teleskopowa-5-dbi-w-wa-i2915242910.html
|
|
Ja mam antenę za 100 zewnętrzna 26 db mam w hoj do nadajnika tak jak już pisałem i jeszcze ta antena pod blachą na strychu siedzi i sygnał jest zajebisty. Czyli wbijanie w butelkę nie wypaliło
|
|
Wypaliło. Bo od kiedy ktoś antenę trzyma pod blachą? Rozumiem, ze ktoś mieszka daleko od nadajnika, ale też wystarczy zwykła siatkowa. Ale w samej Łomży to drut wystarczy.
|
|
No wiesz jak ktoś nie chce sobie elewacji na chacie szpecić to wybiera inne rozwiązanie. Niewypał
|
|
Parę dni temu kupiłem antene w sklepie N-ki DIGIT zainstalowałem na strychu 10 km od łomży , sygnał 100% Polecam
|
|
albo masz takie miejsce ze sygnal nie dochodzi albo z tego co gdzies czytalem to moze byc za blisko nadajnika tak mocna antena i bedzie przerywalo
|
|
antene zamontowałem na zewnatrz do godziny 16 odbior byl super , przerwalo moze ze 3 razy na chwilke, po godz 16 tnie sie nie samowicie tak samo jak byla w wewnatrz. co wy na to ? i tak jest co dzien czy w srodku czy na zewnatrz to po tej godz 16 zacina sie obraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! brak mi slow , czym to moze byc spowodowane ???
|
|
wiem że fale patefonów zajebiście zakłócają anteny. Coś musi nadawać w tych godzinach jeśli pisać to prawdę, mówić to mądrze jak przeklinać to wściekle, dlatego nie odejdę stąd pod byle pretekstem
|
|
ale co ? cos u sasiadow moze byc ??
|
|
komedia !!! przy przejsciowce do zasilacza idze przewod podlaczony do niego , odkrecilem od niego kabel antenowy i został sam ten przewód z wkreconą przejściówka antenowa: F gniazdo - F gniazdo. obraz nie zacina sie wogole, siła sygnalu jest tylko 70 % ale odbiera bardzo dobrze. nie wiem po co mi teraz ta antena ... ? czyzby za mocna byla ze obraz sie zacinał ? czy mozna jakos to czyms wyregulowac zeby odbierało przy podłączonej antenie i nie bylo zaklucen ?
|
|
Jak masz za mocną antenę a jesteś zbyt blisko nadajnika to możesz mieć zakłócenia.
|
|
widocznie mam za mocna antene bo od 3 godz ani razu nic nie przerwalo i smiga na samym kablu z zasilaczem + wkrecona przejsciowka f - f ( bez niej nie odbiera wogole )
|
|
Autor: smartbart (---.xdsl.centertel.pl) Data: 15-01-13 18:20 Takie coś se zróbcie za parę groszy jak nie macie dwóch lewych rąk i będzie jeszcze lepiej działać niż te wynalazki po 100zł: http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/ Wczoraj przeczytałem a dzisiaj z nudów postanowiłem zrobić. Zakupiłem 2x1m druty mosiężne, zamiast puszki elektrycznej plastikowa płytka maskująca, troszkę starego kabla koncentrycznego i łączki wyszperane z piwnicy. W mieszkaniu niedaleko strzelnicy siła 80%, jakość 100. (oba multi, wschodni i zachodni pokój, bez różnicy). Czas pracy 30 minut, koszt około 14 zł. Pal licho zaoszczędzone pieniądze, ale zajęcie i satysfakcja niesamowita. Smartbart dzięki :)
|
|
z tego co sie dowiedzialem to mam za mocna antene i jest za blisko nadajnika. musze kupic tlumik antenowy zeby oslabic sygnal...
|
|
ja wykorzystalem stara antene teleskopowa od radia. MUSIALem odlaczyc ta na dachu bo nic nie lapalo albo sygnal zanikal moze zbyt mocny. Teraz smiga kosz 0 zl. Polecam
|
|
juz wiem dlaczego przerywa ... smiesznie to zabrzmi ale jak lampy na ulicy sie zaswiecily okolo godz 16 to od razu obraz zaczal sie zacinac i musialem znow kabel od przejscowki odlaczyc... :(
|
|
Autor: kejetan1410 (---.elomza.pl) Data: 16-01-13 22:51 Czas pracy 30 minut, koszt około 14 zł. Pal licho zaoszczędzone pieniądze, ale zajęcie i satysfakcja niesamowita. I o to chodzi. :) Cieszę się, że pomogłem.
|
|
Przy odbiorze sygnału cyfrowego o wiele ważniejsza jest jakość sygnału od jego mocy. Odbiór będzie stabilny przy utrzymującym się na stałym poziomie sygnale o średniej mocy, kiedy to przy analogu występuje efekt wyrażnego zaśnieżenia obrazu. Sygnał cyfrowy jest wrażliwy na zniekształcenia spowodowane np. przesterowaniem wejścia antenowego, albo silnymi odbiciami kierunkowymi, gdzie moc sygnału będzie oscylować wokół 100%, a jakość spadnie poniżej 50%. Dlatego nie ma jednej anteny idealnej i nadającej się do zastosowania w różnych miejscach. Typ anteny i sposób odbioru DVB-T zależy nie tylko od odległości od nadajnika, ale też od miejsca, czy jest zasłonięte przeszkodami, położone wysoko, czy nisko.... Zasada ogólna jest taka, że antena powinna być zamontowana na zewnątrz budynku, ale w strefie kilku kilometrów od nadajnika w wielu miejscach będzie możliwy dobry odbiór z anten pokojowych. Przy odbiorze DVB-T odbiór telewizji jest łatwiejszy, bo jeśli jest zasięg to obraz jest dobrej jakości, jeśli nie ma to odbioru brak, nie tak jak w analogu, że były efekty śnieżenia i nakładających się obrazów w przypadku odbić terenowych. rudy błazen z druhem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |