Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Uwaga na chinski czosnek |
Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego Genetycznie modyfikowany, nafaszerowany szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicznymi, między innymi zakazanymi w UE antybiotykami. Organizacje konsumenckie ostrzegają: czosnek z Chin może mieć działanie rakotwórcze. Różnice widać gołym okiem. Ten z Chin jest dużo większy i ma śnieżnobiały kolor; przy polskim krewniaku prezentuje się dużo efektowniej. Odmiany uprawiane w Polsce mają zwykle różowy lub fioletowy odcień i są zwykle mniejsze, ale sęk w tym, że od pewnego czasu uprawia się też pełnowartosciowe odmiany pochodzące z Chin, jak licząca ponad 2000 lat i bardzo ceniona przez znawców Jinxiang Da Suan. Jeśli jednak ząbki mają słabszy aromat, w smaku są słodkawe i o wiele łagodniejsze niż zwykle, łatwo się obierają, są suche, nie kiełkują, a za to pleśnieją, to możemy być pewni - kupiliśmy czosnek z Chin. Takie główki zawierają mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie rozdrabniania warzywa (to jej obecność decyduje o tym, że o wyjątkowych właściwościach czosnku) i olejków eterycznych. DiDi
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Uwaga na chinski czosnek |
nie kupuje tego Chińskiego czosnku bo to marna jakośc i szkodliwe. Ale faktycznie bardzo trudno nabyć czosnek polski bo ten jest najlepszy. Zawsze przy zakupie trzeba sie dobrze upewnic ale i tak często sprzedający sami nie wiedza skad pochodzi sprzedawany przez nich czosnek. Tupik
|
|
w marketach tylko ten chiński badziew. Ja kupuje na ryneczku koło blaszaka o d takiego pana. Widac gołym okiem ze polski bo ząbki az fioletowe a aromat nie do opisania
|
|
ja też kupuję na rynku koło pksu i pytam jaki i zawsze jak polski to dają polski - wogle wszystko co z chin to rakotwórcze a w tesko najwięcej chińszczyzny sport to zdrowie
|
|
Polski czosnek jest też w świetnym sklepie na Małachowskiego (nowy rogowy blok ze sklepami na dole).Nie pamiętam nazwy sklepu.
|
|
ja juz wiem ze musze na niego juz uwazac bo robiac w wakacje salatke na zime po sprubowaniu jej wystapily jakies dziwne objawy twarz czerwona mroczki przed oczami i dreszcze teraz juz sie pytam jaki to czosnek a jesli ktos mi wcisnie to sloze skarge na to badziewie zgrzyt hehe
|
|
a nyślicie że inne warzywa w zagranicznych marketach po trochę niższej cenie są lepsze sama hemia sport to zdrowie
|
|
moi drodzy my jako społeczeństwo musielismy przez to wszystko przejśc aby samemu doświadczyc i pójśc po rozum do głowy czyli zrozumiec ,że nasza polska żywnośc jest najlepsza w europie i na świecie. Pamiętam do dzisiaj jak za PRL zachód pluł na nasza żywnośc wmawiając wszem i wobec ,ze to jest szkodliwa , zatruta. Po roku 1989 nagle coś im sie odmieniło i dzisiaj wpieprzaja polskie mięso , warzywa , nabiła az im się uszy trzęsą. Z reszta my sami w końcu to zrozumieliśmy. Tupik
|
|
wczora nawet w wiadomościach muwili o tym czosnku sport to zdrowie
|
|
Ja poznaje chiński po tym: śnieżnobiały jakby przesuszony przy obieraniu klei się że trzeba ciągle moczyć palce by go obrać aromat jakiś tam pojawia się dopiero przy podsmażaniu walory smakowe denne ochyda....Kupujcie tylko polski. SamFart: "Łomża, miasto rond, kosciołów i biedronek.... ;)"
|
|
Jak się posadzi ząbek chińskiego czosnku to po sezonie wyrośnie tylko jedna cebulka. Taki dziw chiński :) W tym roku zobaczę co wyrośnie z tej cebulki. Dla porównania posadziłem obok polskie odmiany. Jak nie zapomnę to się pochwalę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |