poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mazowsze a Podlasie

Witam wprawdzie województwo Podlaskie obejmuje takie regiony geograficzne jak: Suwalszczyzna, Podlasie, ale również Mazowsze czy też północne skrawki Lubelszczyzny.
Jednak jeśli bierzemy pod uwagę podział chistoryczny pomiędzy Mazowszem a Podlasiem. To według wielu autorów przedstawia się on następująco: Mazowsze, główne miasta: Grajewo, Kolno, Ostrołęka, Łomża, Zambrów, Ostrów maz., Różan, Pułtusk i dalej w kierunku południowym.
Podlasie: Knyszyn, Mońki, Sokółka, Białystok, Hajnówka, Bielsk podlaski, Wysokie mazowieckie, Ciechanowiec, Siemiatycze. Najbardziej nurtuje mnie pytanie gdzie przebiega granica wschodnia pomiędzy Mazowszem a Podlasiem, czy faktycznie Wysokie maz., lub też Ciechanowiec to już Podlasie, czy jeszcze kresy Mazowsza. Jak myślicie gdzie przebiega ta granica, czy jest ona oczywista czy raczej umowna?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Mazowsze a Podlasie

Ten temat już był.
Wys.-Maz. to przecież Podlasie (historycznie, językowo, etnicznie i kulturowo).
Podlasie<"podlasze"< "pod Lachami (czyli poza etnicznymi Polanami (Polakami, Lachami).

ŁOMŻA leży w województwie podlaskim, ale na terenie mazowsza

Onufry Zagłoba

Polecam lekturę. Przytoczona jest we wpisie granica...
http://zambrowski.blogspot.com/2012/02/zambrowskie-rozdwojenie-jazni.html

Kolorem jasno niebieskim zaznaczony historyczny obszar podlasia. Wiadomo nie da się granicy określić z jakąś dużą dokładnością, bo uważam że jest płynna. Co do Wysokiego Mazowiecka, to jak sama nazwa mówi - uważam że jest to granica Mazowsza.

http://videolomza.blox.pl/

Witam
Przez przypadek trafiłem do was na forum odnośnie Mazowsza
Łomża jak najbardziej należała należy do Mazowsza. Moim zdaniem Łomża jak najszybciej powinna dołączyć do województwa mazowieckiego.jest to realne gdyż Warszawa zostanie odłączona od Mazowieckiego ponieważ zawyżając województwo i wtedy zostanie utworzony nowy podział i nowe województwo Stołeczne

Rockenrol, przybywasz z przyszłości :) heh w jakim Ty świecie żyjesz

Łomża leży na Mazowszu !

To może ktoś mi powie ?

Ile jest Podlasia w Mazowszu i Mazowsza w Podlasiu ? :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org