poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Skoda opinia

Witam kto z was miał okazje zakupić Skode Octavie II z silnikiem 1.6 Mpi z instalacją gazową i może coś o niej powiedzieć ogólnie wady i zalety.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Skoda opinia

Tez zastanawiam się nad kupieniem skody, tylko pytanie po co ci się męczyć z gazem przy 1.6 ? silnik nie pali dużo.A problemy i narzekania ludzi są z instalacją w octavii.

O silniku dużo nie powiem autko dość fajne dość szybko zużywające się zawieszenie i dość drogie w naprawie. Ale ogółem można polecić.

tacy ludzie myślą że to ekonomia ale coś wam powiem na innym przykładzie bmw 316 z gazem pali ok 12-13 a bmw z silnikiem 325 pali to samo z tym że 1.6 ma 102km a 2.5 192 km różnica jest kolosalną a spalanie może być nawet i większe o ten litr :-)

bmw to dla dresiarzy, te szroty sprowadzane zza granicy sa tanie jak barszcz.Zdecydowanie autor postu ma lepszy gust.Kupujac bmw nie zrobilbym wrazenia na nikim.

Mój mąż jeździ skodami już od lat. Obecnie bardzo chwali sobie swoją Octavię. Nie wiem co prawda jak samochód spisuje się w gazie, ale ogólnie oceniam go na duży plus. Ekonomiczny, bezawaryjny i wygodny.

sprzeciw od nakazu zapłaty

claro miales kiedys bmw ? dresiarzem to moze ty jestes i to tepym :-) widac jestem jakims malolatem , samochodem możesz robić wrażenie u siebie pod remiza przy napalonych 16-tkach w samochodzie masz się czuć a nie :-) zresztą autorowi nie proponuje kupna auta tylko podałem min. jak to jest że spaleniem. mój dziadek też jeździ już druga bmw i ma być dresiarzem? buhahaha

a i kup zdrowa e-30 ceny za 20 letni samochód zaczynają się od 10 tys w górę :-)

Znam Twego dziadka,dobrze się chłopina trzyma-kierownicy-;)

nawet moja żonka śmieje się z typow w bmw, więc coś w tym jest.Prawda jest taka że to młodzi opanowali tą marke i zrobili z niej gnój. Bmw może robiło kiedyś wrażenie i kiedys to byl samochod, ale w dzisiejszych czasach tą markę może mieć kazda morda.Ktos kto jedzie 5 letnią bmw, wtedy może być gość, stać go to śmiga.Ale co ty mi mówisz o szrotach bmw typu bmw 316 czy 325.To zaden samochod.

a na twoje zdanie , zacytuje "widac jestem jakims malolatem ",
odpowiadam, tak, masz racje, jestes :)

No to masz lux zonę ,która zna wszystkich typów z BMW-u.

fajek moim nie rozumiesz... mi chodziło o spalanie a nie, każdy kupuje takie auto na jakie go stać i jakie mu odpowiada :-) fakt są młodzi gniewni w bmw ale na to nic nie poradzimy w każdym aucie zdażają się matoły deptajacy w pedal i płujacy gume przy maniurach :-)

sory za bledy ale korzystam ze smartfona

..kup skodę będziesz jeżdzić na wodę...

rudy błazen z druhem

Skody Octavie super samochodziki. Też miałem zamiar kupić. Są mało awaryjne, ale ja na twoim miejscu zainteresował się większym silnikiem min 1,8. Poważnie mniej będzie palił niż 1,6. Co do BMW 3 to wolałbym tą skodę niż tego zgnilaka.

czytam i nie wierzę, skoda to samochód średniej klasy, może i mało awaryjny, z silnikiem 1,6 i gazem zupełny wół wyprzedzanie przy 100km/h tylko przy redukcji biegów, komfort średni taki samochód dla mas, natomiast bmw czy audi to zupełnie inna półka, po co takie głupie gadki, jadąc bmw 160 i więcej płynie sie po drodze, komfort lux, płynność bajka. Ludzie mój mąż ma bmw, teść miał taką skodę ( więc wiem co piszę), nawet passat 8-letni zadbany jest lepszy niż nowa oktawia ( trakcja, materiały, itp) Jeżeli piszecie o bmw 15-letnich to porównujcie je z 15-letnią skodą. Natomiast z samochodami jest tak że jak kogoś stać na bmw to kupuje bmw, jak kogoś stać na wczasy za granicą to je kupuje. Przez większość z was przemawia zazdrość czy zawiść??? A takie stereotypy że bmw to dresiarze, szpanerzy itp to głupota , bo można powiedzieć za innymi że skoda to emeryci, wieśniacy i ci co jak widzisz ich na drodze to od razu zwalniasz bo nie wiesz co za chwilę zrobią - nie popieram tego ale z moich spostrzeżeń coś w tym jest. No ale jeżeli ktoś ma kasę i uważa że skoda jest lepsza od bmw czy audi to jego sprawa, każdy kto jest inteligentny sam sobie odpowie.

mądrze piszeta ja tam wole bmw bo to najlepsze auto no i marcedes tez jest dobry my tam lanosa mamy i wcale niegorzej jak bmw sie jezdzi

Andrzej W.

Samochod ma jezdzic a nie plynąć bo jeszcze poplyniesz tam gdzie nie trzeba
"Bmw" twojego męża tez jest klasy średniej.Baby jak uczepią się jednej marki, bo tak naopowiadał mąż czy znajomy że to najlepsze to i one sobie to programują juz w sobie. Dzisiaj ludzie stawiają na elegancje, przede wszystkim ekonomiczność i bezawaryjnosc , opcjonalnie dobre osiągi (nie koniecznie) i przede wszystkim nie drogi a przeciętny w naprawach. Można na tej podstawie wynaleść samochód, ale nie będzie to z pewnością bmw.

auto ma służyc mnie,a nie na odwrót.więc myślę,że skoda czy vw jest spoko

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

baba z jajami dobrze podkreśliła :-) fakt bmw w utrzymaniu tanie może i nie jest ale kogo stać tego stać :-) i ania dobrze napisała porownajcie 15 letnia skode do 15 letniej bmw dwie rozne rzeczy. no ale każdy ma swoje zdanie , claro mowisz ze ona ma zakodowane ze bmw dobra marka a twoja zona ze buraki wiec jak to jest ? wbiłes jej to do glowy ? :-)

zgadza sie skoda czy vw to bardzo dobre samochody ktore roznia sie w tej chwili tylko znaczkiem na grilu sam posiadam 8 letniego vw tdi auto bezawaryjne i nie piszcie ze 15 letnim bmw sie plynie te samochody sa juz tak wyeksploatowane i oblepione szpachla ze zagrażają bezpieczenstwu sa oczywiscie i egzeplaze w stanie bdb ale to nie bmw dla przecietnego Kowalskiego w kapturze i dresach z lumpeksu

....

Popieram jaro2818. 15-sto letnie bmw to ruina, a spotkać naprawdę w dobrym stanie to cud. Lepiej kupić audi lub passata. Jak się w 15 letnim bmw płynie to ania rubik chyba zetorem jeździła i nie ma porównania. Poza tym znajomy pracuje w zakładzie wulkanizacyjnym i mówił, że czasem przyjedzie "figura'' BMW po tuningu to aż strach podnosić podnośnikiem, bo podłoga to jeden gruz i strach. Wielkie g....

No to się pokusiłem na szkode II 1.6 Mpi z Lpg wersja Fresh w tygodniu odbieram :)

Trochę mały silnik. Z czasem przekonasz się sam.

no na pewno odczuje brak mocy ni tym szybko jechac ni nic

no to zdążył się cud :-) annex zapraszam pokaze ci e34 200 kone i do TEGO 21 lat :-) i z wyposażeniem gdzie w 10 letnim aucie nie ma :-)

Mówiłem, że cuda się zdarzają.

a teraz przypadkiem nie jest że skoda i vw jest na tych samych podzespołach ? i tylko znacznek się różni?

skoda i vw to to samo

No jak nie. Np. Skoda superB to zupełna kopia passata b5.

mi się bardzo podobają passaty b5 fajne auta :-) ale skody to ni hu hu

annex ceny nie skopiowali :-P

Skody to fajne auta ;) a ze podobne do passata to tylko na +

fotografia ślubna rzeszów

Witam, jestem mechanikiem i z doświadczenia wiem ze skoda jest produkowana z częśći podróbkowych czyli zamienników oryginału, świadczy o tym też cena tago samochodu i na częściach które wymieniałem nie raz w tym badziewiu pisze "made in france" i jeszcze wiele innych więc te części wyglądem tylko przypominają vw , blacharka niby ocynk a schodzi pod paznokciem..... nie polecam auta, nawet wygląd jej to taka bez jaj taczka w której można słuchać jedynie disco w polu, polecam markowe auta starsze o te dwa trzy lata ale nie robione z częśći podróbkowych - dla przykładu vw golf jest droższy a mniejszy od skody, mówie o nowych golfie i skodzie, volwo. To już reno dacia też to renault i nie polecam także tych badziewi zrobionych na złość mechanikom ogólnie na "f" aut nie polecam :)

A co można powiedzieć o jej zawieszeniu jak z komfortem podczas jazdy po naszych wspaniałych drogach?

Na nasze drogi nie ma mocnych..

ogólnie na "f" aut nie polecam :)
a to niby czemu?
fiaty i fordy to dobre i malo awaryjne samochody.
Kazda marka może mieć jakąś przypisaną bolączke, np fiat odrazu kojarzy mi się z alternatorem.
Ale po co puszczać w koło mit z samochodami na F.
Pewnie pojawił się za komuny przy tamtejszych samochodach typu maluch.
Ten kto mówi o samochodach na F, nawet ich nie posiadał , czy chociażby jeździł., albo jeździl nie takim modelem, w każdej marce znajdzie się jakaś czarna owca, co odchudza portfel w warsztacie,

Co do skody, nie jest produkowana na czesciach podróbkowych bo volkswagen by sobie na to nie pozwolił, tylko wlaściciele skody kupują zamienniki do skody bo są tańsze i nie najgorsze.Stąd pewnie made in france na wymienionej poprzednio częsci.

Skoda to nie tylko marka. To też stan umysłu kierowcy.

to się nazwa marka ;-)

Fiaty i fordu panie kolego Claro niestety psują sie jak cholera, zawsze zaolejony silnik, pordzewiałe nadwozie, dostep do podzespołów pod maską jest tragiczny i wiążący sie z demontażem innych częśći żeby wymienic inną część. Mechanicy wiedzą o czym pisze ,np skrzynia biegów w reno czy też w peugeot wyjąć ją to masakra....fiaty wypalone gniazda głowic itd.. Można wymieniac .....audi , bmw , merc , toyota, honda to juz bardziej przewidziane i przemyslane auta mam nacodzień styczność z wieloma autami ale skoda, fiat ,ford i reno, peugeot to złom nad złom , owszem co nie które są wygodne ale po za tym nic więcej. Apropo skody to wymieniałem turbo w trzyletniej oktawi i na orgynalnej pisało "made in france" , skody po prostu są tanie bo są produkowane na bazie podróbek. Owszem później mozna sobie zamienić częsc na oryginalną ale po co sie w to bawic jak i tak stracimy na kilkuletnim aucie połwe a nawet więcej wartośći, zobaczcie jak te auta są tanie bo to podjeba wolkswagena , wolkswagen tak szybko nie traci na wartośći .... Wystarczy wejść na Allegro i ceny młodych roczników w/w aut mówią same za siebie.. "Tanie mięso to psy jedzą"...

haha dobrze powiedziane ;-)

Posejdoon po tym co piszesz to widac że jesteś albo bardzo cienkim mechanikiem albo podstawionym przez przez inną markę aut. Skoda, WV, Seat i Audi to jest jedna grupa i na tych samych podzespołach a kto dla nich je robi to jest polityka firmy mogą robi i chinole aby spełniały wymagania firmy. Cenę aut kształtuję siła robocza i drogę dodatki.

ostanidrakar
przypunktowałeś dwukrotnie:-) :raz za nick;-),dwa za racje którą wyraziłeś w poście

posejdon trzy letnia skoda jest jeszcze na gwarancji a to ze na czesci napisane jest made in france nie znaczy ze jest podrobka tylko jest po prostu tam produkowne nokia tez jest jest firmowym telefonem a produkuja ja chinczycy tak jak adidas czy nice teraz wiekszosc fabryk jest przeniesona tam gdzie jest tansza sila robocza jezeli jest odpowiednia kontrola jakosci to nie wazne gdzie to jest produkowane a w tym warsztacie to ty chyba praktyki masz z ohpu

....

Ja wiem swoje - Ty wiesz swoje. A co do tego ze np teraz w firmie adidas robią chinole to by się zgadzało bo kupując bluzę XL/XXL mam wrażenie ze to polska L-ka...:D

Skoro moja opinia jako mechanika Ci się nie podoba to jedź do jakiegokolwiek warsztatu i każy mechanik Ci powie co jest oryginalne w skodzie a co nie, że jest to jedna wielka tandeta. Ciekawe tylko dlaczego nowa skoda jest o wiele wiele tańszym samochodem niż nowy golf który jest dużo mniejszy...

Skąd ty masz cennik że golf jest droższy niż octavia. Passat to i owszem ale nie golf.

http://nowe.mojeauto.pl/cennik-dane-techniczne-wyposazenie/Volkswagen/Golf/5-drzwiowy/

http://www.skoda-auto.pl/Documents/models/Octavia/cenniki/O2XST13121301AA7.pdf

Posejdon chciał tylko powiedzieć ze jego volkswagen golf 3 jest lepszy od waszych skod i innych volks.

To moze porozmawiamy o udanych silnikach volkswagena 2.0 Tdi i 2.0 TFSI? :) Przeciez teraz to co robi VW to smiech na sali. Nie mozna widziec wszystkiego ze albo czarne albo biale. Sa udane modele aut na F,sa udane starsze silniki VW i sa takie ktore sa poprosu niedopracowane,wydaje mi sie w celowy sposob zeby zarobic na serwisie/czesciach zamiennych.Chyba ze rozmawiamy o starych 10-15 letnich samochodach.W takich to przeciez wiadomo ze predzej czy pozniej cos padnie.

Posejdoon ma rację. Nigdy na te g... nie zwracam nawet uwagi... jakby nie istniały, bo fiat to zupełnie nie jest samochód. Naprawdę podziwiam ludzi co kupują fiaciki, peugeociki, renóweczki i fordziki. No, ale można zabłysnąć przed sąsiadami,, bo się ma 6-letnie autko za grosze.

no widzisz, a ty 15 letnią bmw nie zablysniesz.

Pojeżdzij autami typu ford mondeo mk3 , peugeot 307 to odrazu zmienisz zdanie.
A później będzię, mężu, bierzmy dla mnie w kredyt.

miałam już nie pisać, ale wkurza mnie podejście niektórych, ja pisałam o nowym bmw a nie o 15-letnim, ktoś dobrze napisał że skoda superb to odpowiednik technologii passata sprzed 15 lat i tyle, nikt mnie nie przekona, nawet kia czy hyundai to o niebo lepsze fury niż skoda, mój teść ma taką skodę 1,6 z gazem to muzeum, muł i masakra tylko że on ma 75 lat - przesiadł się z astry III i żałuje

według mnie bardZO DOBRY SAMOCHÓD. Skoda Octavia III to bedzie hit na rynku i jezeli bedzie dobra cena to z pewnością bedzie najlepiej sprzedającym sie samochodem na rynku. Już teraz pierwsze testy tego nowego modelu Octavi robione przez dziennikarzy z branzy samochodowej przynosza same pozytywne oceny a i jak zapowiada producent cena tez bedzie bardzo atrakcyjna.

Pozostaje jednak pewien dosc istotny a nieuzasadniony problem dla wielu cierpiących na przerost ambicji nad trescia to tylko Skoda ze znakiem kury na masce a nie znaczek Volkswagena i nie wiem nawet co nie jest to do przyjęcia i kłuje w oczy. Tak więc obiegowe lansy juz na starcie przekreslają to co jest naprawde dobre i warte uwagi.

Tupik

wielbicielom Volkswagenów pragnę zwrócic uwage ,ze Passat ma obecnie najbardziej paskudna stylistyke nadwozia. Wiekszej paskudy jak Passat to trudno na drogach zobaczyć. Podobnie jest z jakością - nie jest najwyzszych lotów i usterki ma podobne jak wiekszośc modeli. Marka ta jest uznawana przez niczym nieuzasadniony w naszym kraju lans i bans - czyli nawet najgorsze gówno volkswagena będzie zawsze cieszyło się wielkim szacunkiem i estymą w naszym kraju. Na dodatek dodam ,ze samochody volkswagena są bardzo paliwo żerne. Dla tych którzy pondnosza zarzut ,że najnowsze modele Skody to stare technologia Volkswagena powiem ,że ok wole te stre sprawdzone technologie niż te najnowoczesniejsze Volkswagena które się sypia jak znany silnik volkswagena 1,4 TSi.

Tupik

Posejdon too żeś się wypowiedział jako "fachowiec" hehehe. Chłopie Ty bierz się za rowery....ale i to w twe ręce powierzyć bym się pewnie bał. Wstydziłbym się wypowiadać w ten sposób, że skoda jest wykonana z części "podróbkowych" jak to Ty nazwałeś. Chłopie żeby iść do pracy do warsztatu to moim zdaniem trzeba przejść troszeczkę szkoleń, a nie popatrzyłeś jak sąsiad wymienia koło to uznałeś że praca mechanika jest prosta. Dla Twoich mądrych wypowiedzi jest odpowiedź, że Skoda tak jak i każda inna marka nie produkuje wszystkich podzespołów i poszczególnych części w jednym miejscu, tylko wykonują to poszczególni producenci. Silnik czy zawieszenie składa się z dziesiątek części, które są produkowane w różnych częściach świata, tylko po przejściu odpowiednich testów i analiz każdy producent aut wyłania dostawcę odpowiedniej części, która musi spełniać oczywiście odpowiednie standardy i mieścić się w określonych normach. I zauważ, że w samej marce VW w określonym modelu np. Passacie spotkasz w kilku autach dwóch producentów np. rozrządu i może to być INA jak i SKF...tak to części ogólnie dostępne w sklepach motoryzacyjnych tylko ze swoją nazwą a nie znaczkiem audi vw...Tak samo nigdy nie dowiesz się chłopie na temat tego jaki pierwszy raz w nowym aucie olej silnikowy był zalany bo to jest objęte tajemnicą firmy...i tu można się zdziwić bo każda firma liczy się z oszczędnościami i na pierwszy rzut może być zalany najtańszy olej byleby wytrzymał do pierwszego przeglądu, gdzie dopiero serwis zaleca zalanie konkretnego oleju. Wracając do tematu Skoda jest marką z koncernu Audi Vw Seat i jak każdy producent stara się dbać o najlepszą jakość swej marki przy udziale ludzi z VW jak również sama produkcja tych aut opiera się na projektach fachowców całego koncernu. Chodzi o to żeby awaryjność aut była jak najniższa, a cena różni się w komforcie i wyposażeniu aut czy też w samym znaczku na przedniej klapie, a nie tak jak to określiłeś sadzaniu części podróbkowych. I awaryjność jest porównywalna mój drogi, bo jeśli występuje problem, np pompowtryskiwaczy w silniku 2,0 tdi 140 KM produkowanym do 2006 r to występuje we wszystkich modelach z tego koncernu. I różnica jest taka że we wdrażaniu nowości i lepszego komfortu vw ma już ustaloną kolejność i nie pozwoli by skoda w komforcie wyprzedziła audi czy vw. I pytanie do Ciebie jeszcze: co Twoim zdaniem jest podróbką a co oryginałem części w samym tego słowa znaczeniu??? I też dla Twojej świadomości, jest producent niedaleko Ełku który produkuje niektóre wiązki do fabryki VW ...czy to znaczy, że to też jest podróbkowy "badziew"???? hmmm a wiązki te montowane są w autach nowych od lat.

......................

Nawiązując do cen aut, uważam że w aucie za 200tyś można zamontować już wszystko tylko skąd cena na przykład porsche kayenne 500tyś tak jak kolega wcześniej powiedział liczy się marka i za to się płaci. Gdyby skoda kosztowała tyle co wv to na pewno by jej nikt nie kupił a póki co prowadzi w rankingach sprzedaży.

ania rubik przetestowalas wszystkie te auta i jednak bmw ma najwygodniejsza tylna kanape w tym to moze i masz doswiadczenie ale na temat aut sie nie wypowiadaj to ze twoj chlopak ma bmw po wsiowym tuningu i podnieca sie nia bardziej niz toba to nie powtarzaj tych madrosci

....

niech te BMK-i stają ze mną na światłach,a z uśmiechem na twarzy będę patrzył jak zasraniec dumnie patrzy na mnie przez lusterko wsteczne.ja w swoją skorupkę jeszcze kasy nie ładowałem i przez parę najbliższych lat nie planuję ładować.

zeniu ( i kilku tu podobnych ) widać ze masz mierne pojęcie o samochodach.. Sugerujesz że jestem słabym fachowcem - a ja tylko wyraziłem opinię na temat tego z czym spotykam się w pracy na codzień od ponad 15 lat.. A Ty widać że jesteś "mamisynkiem, lalusiem ę,ą" co nigdy nie ubrudził rączki smarami przy swoim aucie, masz zero pojęcia o mechanice...I chyba jesteś ofiarą tych puszczanych kilka razy na dzień reklam SKODY i tylko takie masz pojęcie o nich co powiedzą Ci w tv, a pamiętaj - i chyba co nie którzy przyznają mi tu rację - dobrych marek nie trzeba reklamować

A zwróciłeś uwagę w kilkuletnich skodach np jak szybko wycierają się boczki, przyciski i wogle cały środek jest tandetny....Często zacierają się turbiny, padają przepływomierze i wiele innych rzeczy których nie chce mi się tu wymieniać bo i tak pewnie nie masz o tym bladego pojęcia.. I tylko wymiana na oryginalne części VW ratuje sytuację. Zwróć też uwagę, że idąc do sklepu i kupując części sprzedawca zawsze będzie się Ciebie pytał jakie chcesz : bardzo tanie, tanie, droższe czy dużo droższe oryginalne. Skoda właśnie jest zrobiona z tych pierwszych :D
W życiu miałem wiele wiele samochodów i mam z tego powodu doświadczenie i wiem co jest dobre, nie tylko z racji wykonywanego zawodu.

PS Nie jeżdze żadnym golfem 3 ani beemką czy też audi. Preferuję inny styl aut do których mam już przekonanie ale nie powiem czym jeżdżę ;)

Po Twoich opiniach wnioskuję że jesteś mechanikiem PRLU bo dzisiaj nikt nie może sobie pozwolic na lipę bo by go nie było. A wszyscy stawiają na reklamę takie są czasy. Nie bronię tu Skody ale takie są realia rynku.

gadu gadu a mucha zjadła żabe

Oj bronisz bronisz kolego i to bardzo.....Nie , nie jestem z PRLU mechanikiem, PRL to pamiętam ale z filmów, za młody jestem, temat uważam za zamknięty już nie pisze ,koniec i kropka , nie chce mi sie juz pisać - ogólnie Nissam Patrol króluje :D

BMW to gniot. Reno, peugeot itp to chłam chlam chłam. Nie mówię już o Fiacie bo to totalne nieporozumienie. LICZĄ SIĘ TYLKO MARKOWE AUTA I SKOOOODDDAAA.

posejdon i wydales jakim autem się poruszasz hehe

(.) (.)

Posejdon twoje wypowiedzi są tak prostackie jak Ty zapewne z 15 letnim stażem doświadczony mechanik(tak jak powiedzialem od rowerów zapewne) . Oceniam to po Twych wypowiedziach...nie trzeba być psychologiem żeby wyczuć że jestes samoukiem który nie ma pojęcia naprawdę o mechanice, mało tego pracujesz w warsztacie czesia co też uczył się napraeiajac syrenki itd...Zdziwił byś się o mojej mirnocie i wiedzy w temacie jak Ty to okresliles z reklam Skody...bądź przekonany że Twoja wiedza na temat tego koncernu jest lepsza z Twego doświadczenia...w pełni się z Tobą zgadzam jak co najwyżej widzisz felicje i do Twego warsztatu trafiają tego typu 20 letnie pojazdy- a przypominam wtedy skoda nie należała do koncernu vw- to rzeczywiście jak ty możesz wydać opinię inną niż tą że w skodzie pojawią się gorszej jakości części...Otóż mój drogi doświadczony
mechaniku, który pisze wypowiedzi że w Vw są lepsze części gdybyś czytał ze zrozumieniem mój post to byś zrozumiał że podałem przykłady i że producenci aut wyłaniają producentów poszczególnych części i koncern Vw stara się obecnie montować W WIEKSZOSCI np jeśli jest to łącznik stabilizatora, który pasuje np do golfa i octavi to w obu modelach będzie zamontowany tego samego producenta. Tylko mój drogi możesz znaleźć w kilku pojazdach tego samego modelu np dwóch producentów tego łącznika...dlaczego???Bo mój drogi koncern Vw prowadzi monitoring w kwestii awaryjnosci poszczególnych części i jeśli występuje awaria danej części dosyć często jest robiona TZW AKCJA SERWISOWA na wymianę tej części w typowanych pojazdach a producent tej części jest wycofywany z dostarczania danej części do fabryki...takich akcji jest dużo...nie tylko w skodzie ale u większości szanujacych sie producentów, np przykład Toyoty i wadliwy układ hamulcowy z przed dwóch lat...ale co Ty możesz o tym wiedzieć jak Ty uczysz się od szefa na zasadzie uda się albo sie nie uda ....I ja w pełni świadom mogę powiedzieć że skoda JEST BARDZO DOBRĄ MARKĄ, W SZCZEGÓLNOŚCI NA NASZE DROGI, może trochę "twarda" ale jest to jedna z najmniej awaryjnych marek( owszem zdarzają się awarie, ale rzadko). I Pan Posejdon pisze że w skodzie np. psują się częściej turbo niż w Vw . Nic bardzej umyślnego skoro i skoda i VW montuje turbo tych samych producentów...a awaryjnosc tego elementu zależy w WIEKSZOSCI od jakości użytkowania auta...

Zamiast umyślnego miało być mylnego

......................

*specu*
możesz być dumny
ilość postów sięgnie niebawem tematu kebaba
to zaszczyt :)

heja kolega ma od 2 lat,octavie II 1,6 z fabrycznym gazem-kupiona w salonie w łomży-jak na razie bardzo zadowolony!!!

Tak ? Zadowolony ? ....bo wcześniej pewnie miał Czinkłaczento w holenderskim gazie :D No tak, wyższa najniższa krajowa albo krowy więcej mleka dają to auto trzeba było zmienić , teraz pewnie z remizy za stodołą wszystkie baby jego!!! ha ha ha! Skoda 1.6 gaz to musi być rakieta i to oszczędna :D NISSAN PATROL KRÓLUJE : wjedzie na dach, zrobi zrywa i dalej pojedzie ha ha ha...! :P

posejd.
rozumiem że twoj 1.9 tdi jest najlepszy na swiecie

nie 1.9 tylko 4.2 d

na nissana patrola to dopiero musza laski mknąć za stodołą

I jak z tym komfortem zawieszenia da się jeździc nią po naszych drogach ?

hahaha to już ujawnił się fachowiec;) ...ale nie będę "rekalamował" Pana, który nazywa tu piszących forumowiczów miernotami...bo straciłby tych klientów którzy JESZCZE do niego przyjeżdżają ... hahaha FACHOWIEC- mechanik ....dobre... i wierzcie mi reklama nie byłaby z domysłów już tylko z doświadczenia hahaha....

......................

zeniu nie mam pojęcia z kim mnie pomyliłeś...marne dochodzenie...tylko po faktach typu że piszę że być może mam nissana patrola ( dla porównania ze skodą ) i że jestem od 15 lat mechanikiem.... Ilość lat być może również została zmieniona dla potrzeb forum..może mniej, może więcej.... :)

haha to moze zawod tez zmieniony na potrzeby tematu?

mowienie ze vw to jest to samo co skoda to tylko wlasne dowartosciowywanie wlascicieli skody :P to jest cos w stylu "nie stac mnie na vw kupilem skode wiec wmowie sobie ze zrobilem interes zycia bo mam to samo za mniej .. :p" moim zdaniem warto by bylo rozebrac taka skode i vw po 100.000 do najmniejszej srubki sprawdzic silnik turbiny podwozie nadwozie stan korozji zmeczenia zuzycia wnetrza :) .... jak to robi np pewna gazeta motoryzacyjna :) .... auta dzis to produkt prestizowy gdyz ludzie oczekuja juz wiecej niz przejechac z punktu A do punktu B bez wiekszych emocji komfortu .. :) kazdy ma swoje odczucia smaku jednemu skrzypienie plastikowych zle spasowanych elementow przeszkadza drugiemu sprawia przyjemnosc :P ... ja wole dolozyc do lepiej wykonanego auta wewnatrz z lepszych materialow lepiej spasowanego i nawet dolozyc wiecej gdyb komfort jazdy w przyjemnym otoczeniu sprawia iz mam z jazdy przyjemnosc czuje sie dobrze przez co nie jestem tykajaca bombą za kierwnica :) ... a zamiast tej calej ferajny vw skody seata audi moze w druga manke :DD hehe opel chevrolet kia mazda nissan jakis francuzik :D hehehe pozdrawiam :D

P.A akurat na mechanice to ja się znam - to mój zawód i pasja. A może Ty napisz swoje dane najlepiej wraz z pesel-em i nip-em ;)
OlaalO dobrze podsumowałaś :)

ale po co? Po prostu sam siebie podsumowales piszac, ze pozmieniales fakty, wiec nie ma sensu brac Ciebie na powaznie.

Posejdon jesteś wspaniałym mechnikiem ale chyba nie masz za bardzo co naprawiać skoro tak często na forum siedzieć. Też moge powiedzieć że jestem świetnym mechanikiem pare razy w życiu nawet coś naprawiłem:)

Skoda octavia generalnie jest super autem, i chyba niezawodne jak mi się zdaje

Przekonaj się że warto zaufać elearning.4system.com/

Nie siedzę zbyt często na forum - mam kupę pracy.....a piszę z nicku młodszego brata :) P.A nie musisz brać mnie na poważnie - ale moje rady napewno komuś się przydadzą.. ;) A pozmieniałem fakty żeby inkt mnie z nikim nie kojarzył, mimo to zaszła pewna zbieżność, tak bywa....

Podsumowywując temat o skodzie : jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, i tyle.

no ale patrząc na wyniki sprzedaży nowych aut w polsce to skoda prowadzi od kilku ładnych lat wiec o czymś to też świadczy nikt by tyle lat nie kupował badziewia

nooo.... Posejdon na pewno się przydadzą te Twoje rady...przy zakupie chyba roweru... hahaha Chłopie już Ci napisałem wstydziłbym się wypowiadać na Twoim miejscu bo z Twych wypowiedzi wynika, że Ty nie masz pojęcia o motoryzacji a tym bardziej o samochodach osobowych, więc tym bardziej o mechanice... Niestety Twoje opinie tak świadczą, no a poza tym tak jak się przyznałeś nie trudno trafić, którym mechanikiem jesteś, więc siedź chłopie cicho bo pogorszysz sobie tylko sytuację na temat Twojej wiedzy a tym bardziej opinię w oczach swych klientów...Może Ty i jesteś jak to określiłeś sam i zachwaliłeś sam siebie bardzo dobrym mechanikiem...ale to tylko w Twojej SAMOOCENIE...nie pochlebiaj sobie aż takkk i przy okazji nie nazywaj innych tutaj miernotami skoro sam nie masz o tym pojęcia...

......................

Co Ty możesz wiedzieć zeniu... napisz w takim razie w czym Ty jesteś fachowiec? chyba w marnym dochodzeniu kto tu kim jest na tym forum....

Nie nazywam tu jednoznacznie nikogo miernotą, no chyba że to było do Ciebie...

Piszę że Nissan Patrol rządzi - a Ty swoim móżdżkiem odebrałeś to że ja jestem jego posiadaczem..? Zaraz próbujesz mnie z tego powodu kojarzyć z jakimś mechanikiem mającym taki samochód ( którego jak widać chyba nie trawisz... ) Dziwne rozumowanie..
Masz skodę albo Twój tata? to nią jeździj i się ciesz :) Nie mam nic przeciwko ale opinię mam prawo wyrazić skoro jest tu temat na ten temat.

czytaj ze zrozumieniem i najpierw zaznaczyłem że z Twoich wypowiedzi wynika że nie masz o niczym pojęcia więc lepiej żebyś nikomu nie doradzał ... nie mam zamiaru dochodzić bo Ty się już sprzedałeś jaki Ty FACHOWIEC... haha i nie brnij w tą samozwańczą fachowość w tej kwestii bo co najwyżej to Ty może dobrze wiesz jak koło zmienić w .... rowerze...

......................

Posejdon nie tylko na mechanice sie zna na temat muzyki tez ma swoje do powiedzenia bystry chlopak

....

Ja nie jestem w temacie więc nie wypowiadam się o jego fachu muzyka:)

......................

zeniu uwazaj sobie jak chcesz - mnie to zwisa i powiewa.
Snuj domysły dalej domysły kto kogo wygryzł w starostwie powiatowym, czym zajmuje sie zięć wójta czy prezydenta. Najlepiej co umiesz to obrabiać tyłek innym... :D Co do koła w rowerze - zmieniam z zamkniętymi oczami, za to przy naprawach skody trzeba sie nagłowić jak załatać tą tandetę...
zeniu pochwal się co Ty potrafisz skoro tak łatwo oceniasz innych nie znając go ani nie widząc na oczy...hmm..?

...hahaha psycha siadła i już sam wątpisz w siebie co??? ja oceniam Cię po Twych wypowiedziach, które daleko odbiegają od "porządnej" wiedzy na temat motoryzacji, a tym bardziej moim zdaniem skoro jest się mechanikiem to powinno się zauważyć, że największa ilość aut procentowo w Polsce jest z koncernu Vw, a co za tym idzie dużo tych pojazdów trafia do warsztatów więc DOŚWIADCZONY mechanik powinien posiadać co najmniej minimalną wiedzę na temat tego koncernu(w przeciwieństwie do Ciebie), że większość podzespołów powtarza się w 4 markach tego koncernu. Co za tym idzie (wziąłbyś chociaż na logikę) skoro nie masz o tym pojęcia, że skoro dany producent części schrzanił np. TURBOSPRĘŻARKĘ, CZY PRZEPŁYWOMIERZ (dla Twej wiedzy nazywa się to miernik masy powietrza) - to te turbosprężarki ,czy przepływomierze będą psuły się w Skodzie, VW, Audi i Seacie, gdzie są montowane w takich samych silnikach. Swoją drogą skoro Skoda jest taka tandetna to dlaczego w Polsce jest w czołówce najlepiej sprzedawanych aut od wielu lat???? ...a także poszczególne modele ( m.in. octavia) należą w przeciwieństwie do tego co Ty piszesz do najmniej awaryjnych aut - i to są opinie publikowane przez najważniejsze pisma motoryzacyjne w Polsce...ale na pewno Ty jesteś najlepszym FACHOWCEM więc co tam opinie prawdziwych fachowców....:)...a i nie są to Tylko opinie wydawane przez dziennikarzy, ale przez większość mechaników...no z Twoim wyjątkiem :) POZDRAWIAM

......................

Mi psycha siadła...? Na podstawie jakichś tam wypowiedzi, nie mając pojęcia z kim piszesz oceniasz że mi psycha siadła..? Słaby z Ciebie obserwator... :D Ponadto strasznie wredny....brrr...

Odpowiadając na Twoje pyt. dlaczego Skoda tak się dobrze sprzedaje - to wyżej masz mnówsto odp na ten temat, ale przytoczę Ci jedną z nich m.in. nie stać Cię na VW czy audi to kupujesz Skodę albo Seata. Proste.

Fajnie określiłeś PRZEPŁYWOMIERZ. Jesteś dobry w teorii którą wyczytasz w internecie :D Nikt w zakł.mechanicznych nie używa nazwy miernik masy powietrza tylko PRZEPŁYWOMIERZ więc nie łam sobie języka bo i tak tu nie zabłyśniesz :)

1. Skoro mnie wyśmiewasz to napisz jak się ustawia zawory w Skodzie ?
2. Co ile się wymienia pasek rozrządu np w Mercedesie C190 ( benzyna ) ?
3. Powiedz mi dlaczego w np audi B4 2.0 benzyna są dwa silniki, jeden ma 90 KM a drugi 115 KM. Na czym to polega że niby takie same silniki a większa moc w jednym ....
Powodzenia :)

....noo tak, zanim znajdziesz to w google to zejdzie do rana... hahah

ja tam drugą skódkę mam i nie narzekam , no ale mocniejszą 1,8 20v i bez gazu i się spoko sprawuje i wcześniejsza fabia też była dobra tylko troszkę małą,. Zaletą jest to ,że stosunkowo łatwo sprzedać i nie duży spadek wartości przy odsprzedaży.

1.8 20 v to chyba starszy rocznik bo nie widziałem takiego od XXX lat w skodzie

posejdon ale pytania daj juz se na luz a roznica miedzy silnikiem 90 km a 115 km to zes dowalil do pieca to juz chyba w gimnazjum wiedza ze ten jest na jednopunkcie a ten drugi na wielopunkowym wtrysku moze powiesz czym rozni sie silnik 1.9 tdi 90 km od silnika 1.9 110km lub silnik vw 1.8 75km i 1.8 90 km benzyna i obydwa sa na jednopunkcie

....

skoda to dobre auto.

Co...???? ...a widzisz wychodzi na to że wogóle nie masz pojęcia zielonego pojęcia o mechanice hahahahahahah !!!!
Potrafisz jedynie gadać ....... Skoda to tani, tandetny odłam wolkswagena i tylko ci co nie wiedzą i nie znają sie to myślą inaczej..... Co do pytań na które nie potrafiłeś odpowiedzieć - jak piszesz "na poziomie gimnazjum" to w skodzie się nie reguluje zaworów, są tam samoregulatory . Po drugie w mercedesie nie ma paska tylko łańcuszek który powinien do końca żywotu silnika chodzić , a audi kolego to nie sam wtrysk tylko tłoki , kolektory ssące i wydechowe . Widać że o mechanice to nie masz bladego pojęcia a w tym twoim pytaniu : 1.9 tdi i 1.8 dla tego moce są w nich różne chociasz wyglądem są identyko - to kwestia elektryki komputera w dislu czip tuning i masz nawet 130 KM

Więc na drugi raz nie krytykuj moich kompetencji skoro sam nie masz pojęcia nawet na poziomie podstawowym - bo żeby kogoś krytykować samemu trzeba mieć wiedzę na ten temat.

zeniu całkiem wymiękł a jaro udzielił błędnych odp :D

posejdon jaka elektryka w tdi roznica miedzy silnikiem 90 a 110 km jest taka ze 110 ma turbine o wiekszej srednicy i pompe ze zmienna geometria lopatek pompy a 130 km jest na pompowtryskach a czipy z alegro to w swoim nissanie stosuj a to ze mercedes ma lamcuch a skoda popychacze olejowe to normalne a nic nie jest wieczne tak samo lancuch czy popychacze ktore po przebiegu 200tys trzeba wymieniac bo klekocza jak stary diesel

....

ha ha ha ha ha ha ha ale się uśmiałem.....
Czy wież że TD A TDI TO KOLOSALNA różnica? TD to zwykły dizel, jego elektryka to świece żarowe i do pompy wtryskowej podłączony elektrozaworek ,a tdi już ma komputer, przepływomiesz, pompa wtryskowa ma potecjometr, tu już komp steruje dawką paliwa do zassanego powietrza i nie mów mi tu że TDI to zwykły dizel :D a turbina o zmiennej geometri łopatek w zwykłym dizlu? no chłopie można sie ze srać ze śmiechu...... .a i od kiedy pompa ma łopatki o zmiennej geometri? jaja mam tu w zakładzie, każdy sie śmieje, nie mogą pracować przez ciebie bo ich mięśnie brzucha bolą ze śmiechu,ty wogóle nie masz pojęćia jak pompa działa a jak turbo i pamiętaj żę czip można podłączyć do każdego TDI nigdy do TD w td na pompie jest regulacja dawki paliwa ..... a pompowtryski i zmienna geometria łopatek turbo to już bardzo nowoczesne konstrukcje i nie gadaj żę czip nie daje takiej mocy własnie daje z 90 KM można mieć nawet 130 KM !! :D

posejdon ty umiesz czytac czy tego w ohp ciebie nie nauczyli czy ja napisalem td czy tdi a co to za warsztat ze wy na 4lomza siedzicie widac ze duzo pracy macie no wkoncu posejdon najlepszy magik w lomzy

....

Posejdon chyba ty we łbie masz tego chipa po ty co piszesz to raczej ta. Napisz gdzie pracujesz żebym czasem tam nie wstawił auta to naprawy. Przestań człowieku się wypowiadac bo tylko się pogrążasz. Tak jak poprzednik wspomniał mechanik po OHP.

A co takiego Cię ostatnidakar ubodło że uważasz że jestem mechanikiem po OHP ? Wyraziłem swoją opinię o skodzie i wypowiedziałem się również w innej kwestii. Jak na razie żaden z was nic tu mądrego o mechanice nie napisał - w przeciwienstwie do mnie.

PS. Pewnie już nawet nie raz naprawiałem Ci auto tylko o tym nie wiesz :D

Acha, skoro uważasz że jestem mechanikiem po OHaPie to w takim razie uzasadnij swoją wypowiedz jeśli znasz sie lepiej w tematach w których ja tu się wypowiedziałem ( hmm...widzę że mam do czynienia z następnym fanem aut typu skoda, fiat, ford i francuskie złomy zrobione na złość mechanikom :D )

Posejdon nie tylko na mechanice sie zna na temat muzyki tez ma swoje do powiedzenia bystry chlopak

HAHA

tak masz racje, disco w polu nie lubię, ale kazdy ma swój gust, Tobie jak się podoba to sobie słuchaj :) a skoro wy tak się znacie na mechanice to sami naprawiajcie te swoje skody :D

posejdon i gdybys myslal troszeczke tym co czapke na tym nosisz to bys sie domyslil ze sie przejezyczylem i napisalem zamiast turbina pompa piszesz ze masz 15 lat praktyki w mechanice to w takim razie masz juz trzydziesci kilka lat i pewnie jeszcze do tego starym kawalerem jestes i z mama mieszkasz zal mi ciebie

....

i bardzo dobrze że tak myślisz - nie będę się rozpisywał na temat mojego życia prywatnego bo jeszcze faktycznie się zdemaskuję... :)

Zachowujesz się jak chłopczyk 15 lat a nie mechanik z 15-sto letnim doświadczeniem. Twoje wypowiedzi świadczą o tym. Ucinam temat bo szkoda z Tobą gadac.

I bardzo dobrze bo ja taż nie bede pisał z kimś co nie ma pojęcia o mechanice i o samochodach .same głupoty i bzdury piszecie i to o was swiadczy że jestecie mami-synkami na bezrobociu bo nie macie i nie nadajecie cie do żadnej pracy ja nazywam takich wykształceni idioci. Żegnam

Co do wyksztalcenia posejdon to strzelasz sobie w piete gdyz mechanik nie jest wyksztalconym a wyuczonym zawodem ... wiec posrednio nie masz prawa oceniac ludzi ktorzy poswiecaja lata nad ksiazka by sie wyksztalecic bo studia to nie tylko nauka lecz takze ksztaltowanie postrzegania w spoleczenstwie inteligentych rozwiazan :) a co do skody to jak wyzej skoda to tanie auto i prawdopodobnie z duza iloscia tanich zamiennikow lub czesci oryginalnych :) w Polsce na wysokim poziomie sprzedazy bo nie ma w polsce zamoznej klasy sredniej :) ktos napisal wyzej ze malo skoda traci na wartosci :P otoz skoda jest w klasie samochodow co traca najwiecej na wartosci niestety :) i nie sa to moje domysly tylko suche fakty od rzeczoznawcy a w sumie od kilku rzeczoznawcow :) a juz moim zdaniem skoda jest bardzo nudnym autem .. dopiero od superb zaczeli myslec nad jej wygladem :) co do mechaniki nie jest prawdaa ze w Vw jest to samo co w skodzie bo VW nigdy na to nie pozwoli jakosciowo i wydajnie jest slabsza slabiej wykonana itd itd. postawicie obok siebie najnowszewgo passata i np skode rapid albo superb :D materialy do wykonania wnetrza czy mechanika bedzie sie roznic diametralnie :D pozatym no majac np 80 -100 tysiecy zlotych odlozonych oszczednosci ilu z was pomyslalo by "kupie sobie skode" ? bo moim zdaniem wielu z was pomysli o innych markach za ta cene :D

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org