Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Reagujmy nim będzie za późno!! |
To dotyczy się pijanych kierowców . Dlaczego nikt nie zareagował, a teraz młoda dziewczyna musi walczyć o życie przez takiego sku****ela.Tylko mogę współczuć co teraz przeżywają rodziny poszkodowanych.Problem poruszył........
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Reagujmy nim będzie za późno!! |
Jestem po wypadku spowodowanym przez pijanego kierowcę. Każdemu kierowcy prowadzącemu auto pod wpływem alkoholu odbierała bym uprawnienia dożywotnio.
|
|
Popieram, nie ma litości dla pijanych kierowców,piłeś?? nie wsiadaj za kierownice, proste , pięciolatek by to zrozumiał.
|
|
Zgadza się, a co najgorsze najczęściej ci którym zabrano prawo jazdy za nietrzeźwość, nadal wsiadają za kółko, tyle że już bez uprawnień. Na wsiach ten proceder jest szczególnie widoczny. Niektórzy nawet tym się szczycą... jak by było czym.
|
|
Kara śmierci jednak powinna w Polsce obowiązywać, szczególnie za nieumyślne spowodowanie wypadku. Lub chociaż zamiast tej kary śmierci doje*ać mu tak wysoką karę, że kolejne 20 pokoleń w jego rodzinie musiałoby płacić miesięczne raty w wysokości kilku tysięcy złotych. To może by ty kabany zmądrzały.
|
|
przykład niestety idzie z "góry", ale każdy myślący, rozumny człowiek powinien wiedzieć, do jakiej tragedii może doprowadzić! może to i podłe z mojej strony, ale niechby się "powybijali" ci chojracy jeżdżący na 2-uch gazach! ale żeby to była pewność, że nikomu innemu, krzywdy nie zrobią! za jazdę po pijanemu dożywotni zakaz! a w razie przyłapania za kółkiem, więzienie i "ciężkie" kary finansowe! wolałabym, żeby mój podatek poszedł na "utrzymanie" takiego delikwenta w więzieniu, niż na premie dla ...
|
|
Może inaczej. Prawdopodobnie jakieś statystyki określają, jaki jest koszt leczenia i jakie są przyznawane odszkodowania, dla osób które ucierpiały w wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców. Może niech powstanie taki fundusz, i rząd po przeliczeniu wszystkich kosztów podzieli je przez ilość złapanych pijanych kierowców i nałoży im takie proporcjonalne kary finansowe. Do tego takiemu delikwentowi zabierać prawko na okres proporcjonalny do ilości promili. Po tym okresie, jeżeli chciał by znowu podchodzić do prawa jazdy musiał by opłacać ubezpieczenie przeznaczone dla takich osób. Osoby, które zostały złapane po raz drugi w takim przypadku karać co najmniej kilku letnim więzieniem (najlepiej w jakimś łagrze, można by było podpisać umowę z Rosją w tej sprawie :)
|
|
DFX ! ale na wschodzie to tam ich jeszcze bardziej rozpiją!
|
|
macie racje ale jestescie słabymi sędziami bo polak słaby lubi wypić i świadomie po wypiciu wsiada do auta to wtedy na leczenie ok -------ale dlaczego nic niepowiecie na tema dilerów ilu ludzi umiera z przedawkowania i oni czerpią jeszcze z tego korzyści a co ze złodziejami człowiek pracuje całe życie a taki przyjdzie i w parę minót okradnie cię ze wszystkiego dlaczego takiemu nie uciąć rąk że códzego niebież i oni to robią wpełni świadomie a taki wypiję i świadomośc mu się kończy ale nie az tak że kara smierci dla takiego sport to zdrowie
|
|
DFX- Szczerze to za dużo w tym pierd*lenia i zagmatwania, myślę że mój system jest ok, bo Twój komentarz na dole ma kilka luk mianowicie. 1.Żadne pieniądze nie zrekompensują, żadnej osobie utraty możliwości poruszania się o własnych siłach dożywotnio. Prosty przykład, wpisz w googla nazwisko- Jacqueline Saburido i przeczytaj jej biografię albo do nazwiska dopisz 19 september 1999 road accident, żeby wiedzieć o co mi chodzi. 2. Rząd przywykł do tego, że zamiast na fundusze czy do skarbu państwa, pieniądze z mandatów trafiają do ich kieszeni i tutaj też mam dowód, debata z TVP odnośnie fotoradarów sprzed Świąt, gdzie jeden poseł na pytanie co się liczy, życie ludzi czy pieniądze, odpowiedział bez namysłu pieniądze, potem do końca debaty prostując, że nie to chciał powiedzieć, tłumacząc się i usprawiedliwiając. 3.Jaki byłby przelicznik czasu zabrania prawka do ilości promili, bo wiemy, że 0,2 promila jest dopuszczalną normą kiedy możemy jeszcze siedzieć za kółkiem, a więc jakbym miał np. 0,4 promila to na ile by mi je zabrali i na ile zabrali by je tym co mają tych promili np. 3,4? 4. No i ostatni punkcik, po co Łagry i Rosja, już lepiej by ich zamknąć np. w kopalni, żeby do czegoś się przydali, albo zatrudnić przy budowie dróg, lub czegośkolwiek innego co w jakikolwiek sposób ZMUSIŁO by tych popaprańców do ciężkiej roboty fizycznej aby zrozumieli w końcu swój błąd i więcej go nie popełniali.
|
|
minut, cudzego, nie bierz. -.-
|
|
Edvard18 wiadomo nie da się przeliczyć czasu spędzonego na wózku czy ludzkiego życia na pieniądze. Nie chodzi dokładnie o to. To by działało jak swego rodzaju system ubezpieczeniowy. System ubezpieczeniowy też w pewien sposób wycenia ludzkie zdrowie i życie i jakoś nikt tego nie krytykuje. Co do czasu na jaki zostanie zabrane prawko, to system mógłby pozostać taki jaki jest, jednak po upłynięciu tego okresu taki delikwent musiał by płacić dużo wyższe ubezpieczenie OC + jakieś ubezpieczenie dla takich osób. Co do Rosji, to oni już mają swój system łagrów, więc Polski by to nic nie kosztowało. Oczywiście ten punkt napisany z przymrużeniem oka. :)
|
|
może te białe niedzwiedzie to i jest rozwiązanie?! może by nam już ich nie zwrócili, tak jak dużo innych rzeczy nam nie zwracają, mimo podpisanych umów?!
|
|
DFX- Bez urazy ale system ubezpieczeniowy w naszym kraju działa równie "sprawnie" co zardzewiały, 40 letni maluch podczas odpalania w 30 stopniowym mrozie.
|
|
Edvard18 nie chodzi mi o powszechny system ubezpieczeniowy (ZUS - zakład utylizacji składek), bardziej chodzi o prywatny system ubezpieczeniowy (OC, AC, NNW itd.)
|
|
Jeżeli idzie o OC, AC, NNW to w wypadku zawsze zwycięża ten co płaci większe składki, no i weź pod uwagę też fakt, że niektórzy nie płacą tego ubezpieczenia bo im szkoda kasy, albo ich zwyczajnie na to nie stać. Zresztą sam napisałeś. Edvard18 wiadomo nie da się przeliczyć czasu spędzonego na wózku czy ludzkiego życia na pieniądze. Nie chodzi dokładnie o to. To by działało jak swego rodzaju system ubezpieczeniowy. System ubezpieczeniowy też w pewien sposób wycenia ludzkie zdrowie i życie i jakoś nikt tego nie krytykuje. Co do czasu na jaki zostanie zabrane prawko, to system mógłby pozostać taki jaki jest, jednak po upłynięciu tego okresu taki delikwent musiał by płacić dużo wyższe ubezpieczenie OC + jakieś ubezpieczenie dla takich osób. Co do Rosji, to oni już mają swój system łagrów, więc Polski by to nic nie kosztowało. Oczywiście ten punkt napisany z przymrużeniem oka. :) Czyli w rezultacie wracając do sedna raczej nie chodzi o OC tylko o ubezpieczenie zdrowotne, a to jak pisałem wyżej, w naszym kraju nie działa, a jak już działa to raczej z mizernym skutkiem.
|
|
Jak zwał tak zwał, uważam że to by był dobry system, który skutecznie odstraszał by kierowców na podwójnym gazie. http://videolomza.blox.pl/
|
|
Oglądałem ostatnio debatę, ale odnośnie tych kierowców złapanych przez fotoradar, że łatwo mogą uniknąć straty punktów i jak złapie ich radar to mają tylko 500zł kary jak wyprą się, że to nie oni wtedy prowadzili pojazd, jak złapie ich fotoradar drugi raz to znów 500 i dostają 20% rabatu na kolejne "zdjęcia". Linka nie mogę niestety znaleźć bo bym linknął, a jak to słyszałem to tak się przy tym uśmiałem, że mało ze stołka nie spadłem.
|
|
DFX ubezpieczenie oc każdy musi płacić a nie rozumiem co ma wspólnego z tematem AC i NW, skoro one ubezpieczają Ciebie i twój samochód a nie tego komu wyrządzisz szkode
|
|
"Jeżeli idzie o OC, AC, NNW to w wypadku zawsze zwycięża ten co płaci większe składki, no i weź pod uwagę też fakt, że niektórzy nie płacą tego ubezpieczenia bo im szkoda kasy, albo ich zwyczajnie na to nie stać " ... co za brednie ? oj, zapłacą jakby co.
|
|
jaro00 - ubezpieczenia komunikacyjne muszą płacić osoby posiadające samochód. Ja jestem za takim ubezpieczeniem (dla osób które są notowane za jazdę na podwójnym gazie), które było by obowiązkowe dla tej grupy osób. Oczywiście wówczas, kiedy taka osoba zdawała by na prawo jazdy. Zmuszona by była płacić takie dodatkowe ubezpieczenie od momentu uzyskania tego dokumentu. I tu pojawia się kwestia - czy dożywotnio, czy przez okres proporcjonalny do czynu. http://videolomza.blox.pl/
|
|
Koleżanka (mieszka na wsi) opowiadała mi jak to z jej wsi facet po pijaku spowodował wypadek. Była sprawa, zabrali mu prawko, zakaz prowadzenia pojazdów. Minęło trochę czasu i koleś znów wsiadł pijany do samochodu, znów spowodował wypadek. Winę na siebie wzięła żona, że to niby ona prowadziła. Cała wieś wie jak było na prawdę i nikt gęby nie otworzył do dziś, a ten idiota dalej łazi wolno, dalej jeździ po pijaku i tylko czekać jak kogoś zabije. ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
... a co powiecie na to - Rydzyk broni pijanego księdza za kierownicą : http://www.youtube.com/watch?v=VBYyMf76ooM
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |