Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Łomżanie czy Łomżyniacy |
Jeśli my jesteśmy Łomżanie to w Warszawie są Warszawianie apropo od kiedy jesteśmy Łomżanie pismacy poradzcie się prof. Miodka
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Łomżanie czy Łomżyniacy |
Łomżanie - mówi się tak o całej społeczności łomżyńskiej. (mężczyźni i kobiety) Łomżyniacy - mężczyźni pochodzący z Łomży. Łomżynianki lub Łomżanki - kobiety pochodzące z Łomży. pozdrawiam
|
|
Łomżyniacy - ludzie pochodzący z Łomży "z dziada pradziada", rodowici mieszkańcy Łomży, Łomżanie - przybyszewo czyli: zostawili gospodarstwo w Pierdziszewie, przeprowadzili się "do miasta" i grają wielkich mieszczuchów, są bardziej łomżyńscy od Łomzyniaków a słoma wciąż z butów wystaje....:)
|
|
lomzyniacy. kiedys mr slawomir b z radia lomza zapoczatkowal propagowanie nazwy lomzanie, co wg mnie brzmialo zawsze nijak
|
|
Moi pradziadkowie byli Łomżyniakami dziadkowie i rodzice też więc czemu ja mam być łomżanką brzmi okropnie
|
|
???
|
|
Łomżanie - łomżyniacy Warszawianie - warszawiacy Wrocławianie - wrocławiaki itp Fromant " -ak " we współczesnej polszczyżnie tworzy nazwy o wydżwięku pejoratywnym. Warszawiaki, łomżyniaki, itp. to przypadkowi mieszkańcy tych miast. Pochodzący oczywiście ze wsi. Obowiązuje poprawna forma, utworzona formantem "- anin"; łomżanin, warszawianin, itd. Zdrówka w Nowym Roczku!
|
|
Jak nazywa sie mieszkana z Bielska Bialej lub Bielska Podlaskiego? PL
|
|
nerw mnie bierze na tych łomżan od urodzenia jestem łomżyniakiem pytanie za 100pkt ile łomżyniaków mieszka w Łomży ???????? DiDi
|
|
... czyli " -anin "/ "- anie " : warszawianie / łomżynianie ? - warszawiacy / łomżyniacy ? ... Mnie osobiście jakoś nie " leży " - łomżanie , preferuję łomżyniacy .
|
|
???
|
|
przybyszewo haha ,masz odpowiedź Pomysłowo.
|
|
W myśl obecnie głoszonej nadpoprawności językowej warszawska orkiestra z Chmielnej powinna śpiewać: "Nie masz cwaniaka, nad WarszawiaNINA"! Śmiechu warte.
|
|
zezowate szczęscie twe nazwisko brzmi jak jude polonia a marudy jak volksdeutscha.
|
|
Oj się narobiło łomżyńscy- łomżanie czy łomżańscy z łomży, a może jestem łomżyniakiem bo mieszkam w łomży lub mieszkam w łomży i jestem łomżaninem....itd... Nie o to tutaj chodzi, forumowicze łomżyniacy, (oj łomżacy) Nie zadawajcie sobie trudu i nie rozkminiajcie sie niepotrzebnie!!!!!!!!!!! Zawsze! - łomżyniacy, a nie łomżacy, - łomżynianki, a nie łomżanki, - tygodnik łomżyński, a nie łomżański, - wiadomości łomżyńskie, a nie łomżańskie, - opowiadamy o łomżyniakach, a nie o łomżaniakach, - oto niektóre przyklady, my łomżyniacy nie róbmy sobie niepotrzebnych określeń i nie wprowadzajcie się nawzajem w błędy.......... Styl i klasa w mowie jest oczywista moi drodzy łomżyniacy z nad Narwi:) Pozdrawiam łomżynianki i łomżyniaków, tych malutkich i tych starszych, przybyszy równiez pozdrawiam i wszyscy starajmy się dbać o naszą kulturę łomżyńską, a nie łomżańską Pozdrawiammmmmmmmmmmmm............. Instruktor łomżyński ( a może łomżański) hehe
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |