Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
podłączenie kuchenki |
Ponownie poruszam temat podłączenia kuchenki :) Teraz mam pytanie w sprawie elektrycznej. Jak jest tylko jedna faza w domu to jaka moc kuchenki max może być połączona? Wiem tylko tyle, że nie może być cała elektryczna. Nie wiem jednak czy przy elektrycznym piekarniku może być jakieś maksymalne podłączenie, niektóre mają nawet 3,3 kW. Nie chciałabym, żeby korki wysadzało przy niedzielnym obiedzie :) Dziękuję za mądre podpowiedzi :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: podłączenie kuchenki |
dżoanna , jeżeli chodzi o sam piekarnik, to sprawdż w instrukcji obsługi danego piekarnika , tam MUSI być podane max.
|
|
... dysze już wymieniłaś ?
|
|
Wszystko zależy od instalacji elektrycznej jaką posiadasz. Moc to iloczyn napięcia i natężenia. Jedna faza to 230 V razy ( i tu zależy od bezpiecznika jaki posiadasz) 10 A to 2300 W ( 2,3 kW) lub 16 A - 3680 W (3,68 kW). Sprawdz zabezpieczenia jakie masz na zasilaniu kuchenki. W nowszych instalacjach powinno być min. 16 A.
|
|
Chyba będę mogła o tej wyższej mocy, dziękuję za podpowiedź antyklakier :) Jeszcze kuchenka nie dotarła do mnie więc nie wymieniłam dyszy.
|
|
To jak będziesz wymieniać to uważaj żeby cię prąd nie złapał.
|
|
przy nowszych instalacjach stosuje się specjalne 5 żyłowe wyprowadzenie dla kuchenek elektrycznych. Mogę przypuszczać, że posługując się nazwą ''korki'' posiadasz instalację starego typu wykorzystującą zabezpieczenia topikowe. Pod żadnym pozorem nie możesz dostosowywać samych ''korków'' do kuchenki. Jeżeli okaże się, że podłączysz kuchenkę a ''korki'' się palą, tzn. że musisz wymienić bezpieczniki oraz dowiedzieć się, czy przewód w ścianie jest dostosowany do obciążenia i ewentualnie wymienić. Jeżeli chcesz dostosować kuchenkę do instalacji (zabezpieczeń) możesz wyliczyć to ze wzoru: P=I*U*cos fi cos fi zależy od urządzenia, na ogół jednak oscyluje wokół wartości 1. pomijając przesunięcie fazowe: I=P/U I=3300/230=14,35[A] Tyle prądu będzie pobierać kuchenka o mocy 3300 [W]. Jeżeli masz zabezpieczenie zwarciowe (bezpieczniki klapkowe) B16 i przewód 3 żyłowy 2,5mm2 zamontowany w tynku, to zabezpieczenie można wymienić na większe 20[A] a nawet 25 [A]. Jeżeli natomiast przewód zasilający to 1,5mm2 to zabezpieczenie musi zostać 16 [A]. Wszystko zależy od tego jaki przewód masz w ścianie. Sprawdzenie i dostosowanie radziłbym polecić elektrykowi z odpowiednimi uprawnieniami.
|
|
p.s zabezpieczenie 16 A powinno wystarczyć.
|
|
Przestańcie ludzie pisać: bo to bo tamto, a ja to tak itp. itd. żal...(...)...ściska. Przyłącze jednofazowe - piekarnik, albo płyta Przyłącze trójfazowe - wszystko co dostępne na rynku dla gospodarstw domowych. E N D E MOC z Wami, ale potencjalnie utrzymujcie równowagę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |