Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ekologia... |
Od wczoraj - bodaj że - trwa akcja "Zielona Łomża". W trzech sklepach pojawiła się możliwość kupowania płóciennych toreb, zamiast brania darmowych plastikowych. Niby fajnie, ale czy ludzie na to pójdą? Przecież to wydawanie dodatkowych pieniędzy z i tak skromnych funduszy. Poza tym - czy to coś da? Nawet jeśli sprzeda się te kilkaset toreb, to nawet w skali Łomży jest niewiele. nadal tony reklamówek będą trafiać na wysypisko. Czy ta akcja może coś zmienić? --- PGG
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ekologia... |
Acha.... od siebie musze dodać, że jestem bardzo ZA! Wg mnie każdy ruch w kierunku czystszego otoczenia jest wskazany! Nawet drobny! Czasem fizycznie i materialnie zmieni się niewiele, ale do niektórych ludzi być może dotrze, że jest o co się troszczyć i mozna to robić w prosty sposób. Jest szansa na uwrażliwienie - trzeba to robić! Jak to było we czwartek? Zielonym do góry!! (Acha... jeśli ktoś nie wiem o czym piszę... tu jest link: http://www.4lomza.pl/komunikaty/index.php?co=zielonalomza) --- PGG
|
|
Popieram wszelkie akcje Zielonych. Czy kupię torbę? Nie wiem. W moim domu jest dużo reklamówek. Po prostu nie wyrzucamy tych torebek. Jesli tylko to możliwe wykorzystujemy je jeszcze(np. torebki, w których przynosimy chleb są czyste). Duże reklamówki wykorzystujemy własnie jako torby na zakupy, parokrotnego użytku. Następnie wędrują one do wiadra jako worki na śmieci. Myślę, że dzieki temu nie zużywamy dużej ilości plastikowych torebek.
|
|
zróbmy optymistyczne założenie że jednym z adresatów tej akcji zostanie mały Janek Kowalski z osiedla księżnej anny, który się nią zachwyci i całą ideą przejmie baaaardzo. Potem pójdzie się uczyć do I LO ;), nastepnie na studia (dobre!!!), zdobędzie stypendium i kiedys zostanie pracownikiem ministerstwa OŚ, a może i samym ministrem! I będzie ochoczo działał i wdrażał a także uskuteczniał i promował, nie zapominając o projektowaniu i egzekwowaniu. I za 38 lat w Łomży zaczną segregować śmieci... a tak poważnie to każdy sposób jest dobry i pewnie nie tyle dobrego się ma szansę stać (ale łamaniec :) przez zmniejszenie ilości toreb wprowadzonych do obiegu, co przez dotarcie do skostniałych ludzkich łebków i nawet minimalny wzrost świadomości ekologicznej społeczeństwa. Kropla drąży skałę! O reklamówkach przysłowie nie wspomina... BTW. Śnieg spadł?
|
|
Z segregowaniem śmieci mają kłopoty zwłaszcza mieszkańcy bloków. Ja, mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie ich segregować w domu, nawet do osobnych worków, gdyż nie mam miejsca na ich trzymanie - kosz na smieci tylko jeden stoi pod zlewozmywakiem. Moja rodzina nie produkuje aż tylu odpadków, żeby segregować je codziennie. A śmieci wyrzucamy praktycznie codziennie. Staramy się zatem "produkować " ich jak najmniej.
|
|
Chciałbym Wam polecić sprawdzić stronę https://www.eko-projekt.com/ , na której znajdziecie ofertę firmy Eko-Projekt, która jest wiodącą firmą w branży konsultingu środowiskowego. Firma pomaga w uzyskaniu wszelkich pozwoleń oraz decyzji administracyjnych w ochronie środowiska dla przedsiębiorstw.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |