Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
rekonstrukcja grodu |
hmm tez juz kiedyś zastanawiałem się nad możliwością rekonstrukcją naszego grodu. Cieszę się, że są osoby, które podjęly się tego zadania. Udzielam pełnego poparcia :))
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: rekonstrukcja grodu |
Też ich popieram :)
|
|
Ptysiu oczywiście musi odpowiedzieć jako pierwszy.... Był już kiedyś taki pomysł... niestety nie ma na co liczyć - STANOWISKO ARCHEOLOGICZNE (czyli wszelkie naruszenie terenu jest karalne)
|
|
...był taki pomysł kiedyś, żeby zrobić to w innym miejscu i podejrzewam, że Krzyś wprowadzając właśnie ten pomysł w czyn nie chce odbudowywać go na miejscu starego grodziska, tylko w innym, bliższym miasta miejscu... ...życzę powodzenia! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Witam. m40, muszę Cię rozczarować. Myślę iż rozczarować pozytywnie, o ile można tak powiedieć. Faktycznie, w miejsu gdzie pierwotnie stał gród, nie ma mowy o jakichkolwiek pracach - z powodów które podałeś. Jednym z pomysłodawców całego projektu jest Małgorzata Kuklińska, pracująca jako konserwator zabytków w naszym UOZ - czyli osoba jak najbardziej rozeznana w sytuacji. Od razu porzuciliśmy tamte miejsce, chociaż idealne, to jednak z wielu powodów (jednym z nich jest właśnie "stanowisko") dla nas niedostępne. Podczas rozmów z władzami miasta wstępnie ustaliliśmy iż gród powstanie w okolicach nowego mostu - po prawej stronie, jadąc od Łomży. Miejsce atrakcyjne wizualnie, niemniej jednak kłopotliwe - Narew co jakiś czas upomina się o swoje. Nie mamy jednak dużego wyboru, miasto nie dysponuje innym na tyle dużym obszarem, który można wykorzystać do naszych celów. Poza tym usytuowanie "grodu" na terenie zabudowanym z góry zostało wykluczone, stracił by on wtedy swój charakter. Tak więc projektując zmuszeni jesteśmy uwzględnić fakt bliskości naszej kochanej rzeki. Nad stroną techniczną pieczę sprawują osoby które prowadziły badania w miejscach gdzie stały tego typu grody i dobrze znają się na rzeczy. W skład stowarzyszenia wchodzą również ludzie którzy dla miasta sporo już zrobili, i widzą w naszym projekcie szansę na uatrakcyjnienie Łomży. Tak więc możecie być pewni iż nie jest to pomysł chwilowy, o którym zapomnimy po jakimś czasie. Włożylismy w to już sporo zapału i pracy, przed nami jeszcze długa droga ale pewni jesteśmy sukcesu. Pytaniem nie jest czy ten gród powstanie, pytanie brzmi "kiedy on powstanie". Staramy się pozyskać środki finansowe z funduszy unijnych, które wspierają lokalną kulturę, tardycję - ale pomimo tego szukamy ludzi dobrej woli, mogących wspomóc stowarzyszenie czy to jakimiś funduszami, czy też w inny sposób. Każda pomoc jest dla nas cenna - nawet słowa poparcia dla inicjatywy. Chcielibyśmy usłyszeć Wasze zdanie na temat grodu. Co o tym sądzicie, co chcielibyście w nim zobaczyć... Gród nie jest w sferze marzeń, jego powstanie jest całkiem realne. I tylko od naszej determinacji to zależy. Przy okazji zapraszam osoby pasjonujące się historią do przyłaczenia się do "Kompanii Świętego Krzysztofa", a dokładnie do Drużyny Księcia Konrada Mazowieckiego (drużyny która stanowić będzie obsadę militarną grodu) - grupy kultywującej tracycje średniowiecza. Grupa ta odtwarza wiek XIII, w szczególności tereny dawnego Mazowsza. Jedyne co jest wymagane to odrobina pracowitości i zainteresowanie wiekami średnimi - w zamian dostajecie wspaniałą zabawę... W skrócie: czerpiemy przyjemność z "chodzenia" w średniowiecznych ubraniach i spędzaniu kilkunatu dni w roku na imprezach rycerskich, podczas których staramy się jak najwierniej oddać realia danej epoki. kłaniam się nisko i pozdrawiam Krzysztof "Indar" Babiński Kompania Św. Krzysztofa www.grod.org
|
|
witam, jako archeolog ''maczający palce'' w całym tym szalonym :) pomysle dotyczącym budowy wczesnośredniowiecznego grodu na Narwią dorzucam parę słów.... Wygląd naszego "idealnego" XII-XIII w. grodu stworzyliśmy na bazie źródeł historycznych i wyników badań wykopaliskowych grodzisk z terenu północno-wschodniego Mazowsza. Projekt zakłada budowę grodu typu pierścieniowatego z podgrodziem. Gród właściwy, umieszczony na planie koła, będzie miał średnicę ok. 50m. Otoczony będzie wałem w konstrukcji przekładkowej (o szerokości ok. 6m, wysokości 10m), którego korona zostanie zwieńczona palisadą blankową. W odległości ok. 2m od krawędzi wału znajdzię sie fosa wewnętrzna, której pokonanie będzie możliwe poprzez drewniane kładki. W centrum grodu usytuujemy wieżę strazniczą, o przybliżonych wymiarach 4x4m i wysokości ok.3m. Wokół wieży, wzdłuż wału zostanie zbudowanych 5 mieszkalnych półziemianek w konstrukcji zrębowej ( wym. 4x5m ). Do grodu właściwego, jak i do podgrodzia prowadzić będą bramy. Podgrodzie o wymiarach zbliżonych do grodu właściwego, również z fosą wewnętrzną. W jego obrębie stanie 6 półziemianek ( których wnętrze zaaranżowane zostanie wg przeznaczenia - tzn. chata garncarza, skórnika, łaźnia, chata tkacza, brązownika i mincerza ) oraz 3 stodoły o przeznaczeniu gospodarczym. U podnóża wału otaczającego gród właściwy, jak i podgrodzie oprócz fosy zewnętrznej , zostanie zabity ostrokół z grubych pali. I tak to wygląda ''z grubsza''.....:) Za wszelkie uwagi ( także te krytyczne) i opinie z góry dziekuję! pozdrawiam, Małgorzata Kuklińska www.grod.org Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
...krytyczne? ...mam wrażenie, że nie wszyscy są równie mile widziani przy wspieraniu, czy pracy przy tym projekcie... nawet, mimo to, iż byli przy tworzeniu się zrębów pomysłu, które teraz widzę jako fundamenty :).... Pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, mimo, ze to forum na temat ''rekonstrukcja grodu'', to jednak pozwole sobie na odrobine prywaty..... Nie wiem, jaki głębszy podtekst ma Twoja wypowiedź i mówiąc szczerze, nie interesuje mnie to.... Pragnę Cię poinformowac, że projekt grodu byl robiony przeze mnie i jeszcze kilku innych archeologow. Nic mi nie wiadomo o Waszych ( czytaj :wspólnie z Indarem) dawnych planach dotyczących tego pomysłu.... Więc....nie życzę sobie jakichkolwiek aluzji....... przykro,ze tak na forum, ale......odbijam piłeczkę........ pozdrawiam:) małgośka Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
Pomysł ciekawy, Ale dla formalnosci pytam, w którym, miejscu? Pomysł niszczenia reliktów grodziska i okolicznych pozostałości osady jest nie do przyjęcia - będzie wiązał sie ze zniszczeniem tego co po naszych przodkach pozostało. Wystarczajaco barbarzyńsko dotknęły pozostałości te, działania ostatnich lat. A inne lokalizacje - dlaczego nie. (........)
|
|
Jacek16: naucz się czytać. Indar dokładnie napisał, gdzie powstanie zrekonstruowany gród. Pozdrawiam
|
|
Indar napisał" "Podczas rozmów z władzami miasta wstępnie ustaliliśmy iż gród powstanie w okolicach nowego mostu - po prawej stronie, jadąc od Łomży. Miejsce atrakcyjne wizualnie, niemniej jednak kłopotliwe" Nie jest to dla mnie wystarczająco dokładnie, dlatego zapytałem o dokładna lokalizację. To opodal tego miejsca coś koło czterdziestu lat temu bezpowrotnie zdewastowano pozostałości średniowiecznego kościoła i cmentarza podczas budowy ujecia wody dla PPS-ów. i jest to miejsce " w okolicach nowego mostu po prawej stronie, jadąc od Łomży". Stąd tez było moje pytanie o dokładne miejsce. Teren owego cmentarza był powyżej poziomu wylewów Narwi. A ponieważ wszystkie niemal okoliczne wyniesienia ponad teren zalewowy były "zasiedlone" w przeszłych czasach chciałbym wiedzić z czym projekt może kolidować. Posuwając sie od dzisiejszego ujęcia wody w stronę rzeki możemy spodziewać się odkrycia pozostałości przeprawy i być może pozostałości portu z XIV wieku. (........)
|
|
Z tekstu powyżej zrozumiałem, iż gród ma powstać w trójkącie między rzeką Narew na odcinku od przepompowni do nowego mostu, a drogami dojazdowymi do mostu (główna) i do przepompowni (szutrowa). Mówisz Jacku, że w tym trójkącie mogło coś być, wydaje mi się, że osadnictwo było w górę rzeki od przepompowni, bliżej zdrojowej, mniej więcej tam gdzie teraz jakieś olbrzymie wykopy są (były pół roku temu). Jeśli nie tylko tam, to byłbym wdzięczny za jakieś bardziej szczegółowe informacje, źródła. Może pani Małgosia-archeolog wie coś więcej na ten temat, może równolegle z budową będą przeprowadzane prace wykopaliskowe? A z czego będzie się ten gród utrzymywał? Wiem, że miasto i tak malo pieniędzy przeznacza na kulturę - już teraz muzeum narzeka że dostaje mało pieniędzy, podobnie teatr lalek, podobnie orkiestra kameralna, podobnie dom kultury, itd, itd... z czego będzie utrzymywał się gród, czyżby miał sam na siebie zarobić? Powoływana jest jakaś nowa Kompania XIII wiecznych rycerzy, a z tego co wiem to w Łomży od kilku lat działa Bractwo Rycerskie http://www.rycerze.pl i jeśli dobrze kojarzę, to też zajmuje się tym okresem. W Kompanii Świętego Krzysztofa dużo jest teraz rycerzy, dam, chłopstwa? Czy jest sens powoływać nową grupę w mieście gdzie jest tak mało chętnych do jakiejkolwiek aktywności? Jeśli chodzi osam pomysł grodu, to jestem jak najbardziej za! Jeśli byłby zbudowany przy współpracy archeologów, specjalistów znających się na tamtych czasach, to można wierzyć, że nie będzie to kupa desek jak w Surażu, czy wesołe miasteczko jak we Wrocławiu, a rzeczywista replika, bądź zgodna z historyczną rzeczywistością konstrukcja. Zapraszając do współpracy, jakiej pomocy oczekujecie? Kogo Wam brakuje? Specjalistów z jakichś branż. Może architekta, albo budowlańca? :) Życzę powodzenia. --- PGG
|
|
witam, Tester-dobrze wydedukowałeś.....Gród powstanie w "trójkącie" między rzeką Narew, drogą główną i tą prowadzącą do przepompowni. Co do ewentualnych śladów pobytu człowieka w pradziejach na tym terenie ( czyli istnienia ewentualnych stanowisk archeologicznych ) powiedzieć nic nie mogę..i nie chcę...:), bo jesli nawet takowe by się tam znajowały, to fakt ten będzie "zaproszeniem" dla tzw. poszukiwaczy skarbów, którzy ruszyliby ze swymi wykrywaczami i zniszczyliby bezpowrotnie kawałek naszej historii....A takim ''archeologom-amatorom'' ( czytaj: rabusiom), zawodowo i prywatnie mówię zdecydowane NIE!!!!!!!! Co do stanowiska archeologicznego przy przepompowni na ulicy Zdrojowej, to faktycznie, takowe istnieje.... W miejscu, gdzie stoi teraz ten budynek, istniał w XV wieku cmentarz i kościół św. Piotra (wzmianki w źródłach historycznych). Ponadto, znajdowała się na tym terenie osada średniowieczna. W zeszłym roku były prowadzone ratownicze badania archeologiczne. Przewiduje się ich kontynuowanie i w tym roku. Wracając do naszego grodu.....uspokajam wszystkich....nie będzie to wrocławskie ''wesołe miasteczko'', jak pisze Tester...:)..lecz wierne odwzorowanie tego typu budowli na podstawie źródeł historycznych i wyników badań archeologicznych...zależy nam na profesjonaliźmie i wiarygodności....Z resztą, jako archeolog z krwi i kości:), nie pozwolę na jakiekolwiek przejawy " naukowej amatorszczyzny" w tym projekcie!!!! pozdrawiam:) małgośka Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
Małgosiu... dzięki za rozwianie wątpliwości... :) ...sercem jestem przy tym projekcie i trochę żal... że tylko sercem... :) - ot, taki głos mego ego... :) nic to... ...cieszy fakt, iż kadra profesjonalistów opiekuje się tym projektem, ludzi związanych zawodowo z historią... ...boję się tylko o to, co będzie potem, kiedy uda się już wybudować gród... podzielam wątpliwości Testera co kwestii finansowania... czy analiza potenscjalnych kosztów i sponsorów wychodzi na korzyść łomżyńskiego grodu... ...i jeszcze jedno pytanie... w zeszłym roku rozmawialiśmy o oczyszczaniu starego grodziska z drzewek i zarośli, może w ramach projektu budowy grodu i propagowania tej idei wśród ludzi zorganizować tę akcję w tym roku - jest wczesna wiosna, rośliny dopiero budzą się do życia, nie będzie tak bolało...? ...myślę, że warto byłoby to zrobić zanim drzewa osiągną wielkość graniczną i nie będzie można ich wycinać ...myślę, że warto byłoby to zrobić pod opieką archeologów, którzy zabezpieczą to, co ew. wyskoczy spod korzeni.... (chyba że załatwiło by się to tylko poprzez przycięcie przy samej ziemi - ale na krzaki to chyba nie wystarczy) Pozdrawiam serdecznie! --- PGG
|
|
Witam Wrocław, czy inaczej "Wesołe Miasteczko" wygląda jak wygląda z jednego powodu - czas. Wrocławianie dostali niezłe pieniądze z warunkiem iż z budową uporają się szybko. Budowę rozpoczeli pod koniec maja, w czerwcu mając ukończone już praktycznie wszystko. Głównym inwestorem jest Urząd Miasta i Gminy Wrocław, czyli zupełnie inaczej niż u nas. Oni dopiero teraz starają się jakoś doprowadzić ich gród do wyglądu zbliżonego do historii, chociaż należałoby wszystko zacząć on nowa. Ale jest, stoi, służy miastu i grupom historycznym w rewelacyjny sposób. My niestety musimy szukać pomocy z zewnątrz, sponsorzy, UE... Zdajemy sobie sprawę z sytuacji miasta i kulturalnych instytucji i nie liczymy na jakieś pieniądze na start. Podstawowym wkładem miasta będzie ziemia, mam nadzieję iż zgodnie z wstepnymi ustaleniami ją dostaniemy, za co będziemy ogromnie wdzięczni. A Suraż, to też zupełnie inna historia, faktycznie sprowadza się owa budowla do kupy desek. W naszym przypadku, jak już mówiła Małgorzata, będzie zupełnie inaczej. Staramy się odwzorować wszystko zgodnie z historią, z tym co wiemy na temat grodów z naszego regionu. Nie chcemy iść na łatwiznę, z tego też powodu to wszystko może trochę potrwać. Ale warto czekać, warto wkładać swój wysiłek w ten projekt. Co do Kompanii... Nie jesteśmy tacy znowu młodzi, jeno że nie udzielamy się komercyjnie, pokazowo, z tego też powodu nie widać nas w Łomży. Co do ilości to nie ma nas wielu, niemniej jednak nad ilość przekładamy jakość, bowiem nie ilość trzaskanej komerchy i ludzi świadczy o poziomie rekonstrukcji. Nie jest problemem zebrać piętnastu ludzi którzy założą kawałek "tuniczki", glany owiną skórą, w rękę chwycą miecz i będą chadzać po mieście ku uciesze tłumów iż Ci widzą "rycerza". Podstawową sprawą jest wierność rekonstrucji, zgodność ze żródłami, stąd też wiąże się to z wydatkami. Len, wełna, skóra na buty, sporo tego materiału idzie na stosowne do epoki odzienie. Tak więc wolę pięciu solidnych, niż 10 "olewusów". A warto się poświęcić, takiej zabawy ciężko doświadczyć gdzie indziej. Ale to temat o grodzie, i proszę pozostańmy przy nim. pokłony Indar www.grod.org
|
|
:) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Tester, kazda pomoc jet cenna...:)Na obecnym etapie ''robotę'' mają przede wszystkim architekci, archeolodzy i ludzie, którzy znają się ''na papierach'' unijnych. Z czasem, kiedy rozpocznie się etap budowy, każde ręce będą przydatne....:) Co do drzewek na grodzisku w Starej Łomży, to jako pracownik Urzędu Ochrony Zabytków, taką akcję podjęłam w zeszłym roku..:).Krzewy zostały wycięte przez właścicieli gruntu, na którym położony jest obiekt. To oni mają ( zgodnie z ustawą ) dbać o zabytek leżacy na ich działce. Drzewa zostały, bo z nimi to już inna historia..w tym roku się tym zajmę. Chcę również, aby przy naszym grodzisku stanęła tablica m.in. z informacjami o zabytku, badaniach wykopaliskowych, które były tam prowadzone.....Jej postawienie leży jednak w kompetencjach starosty a nie Urzędu Ochrony Zabytków.....Wciąż czekam na odpowiedź..pismo poszło.. Jeśli już jesteśmy przy grodziskach, to pragnę poinformować, iż najprawdopodobniej na wiosnę tego roku, jako urząd, podejmiemy akcję znakowania grodzisk leżących na terenie byłego województwa łomżyńskiego. Bardzo mi na tym zależy. Przy każdym z takich obiektów stanęłaby tablica informacyjna i, jeśli się uda, to drewniane schodki prowadzące na szczyt...aby wyznaczyć jedną drogę wejścia i tym samym nie niszczyć zabytku. pozdrawiam małgośka:) Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
Czy to znaczy że relikty gródka na czhba tzw. "łysej górze" koło nieszczęsnej trafostacji w samym mieście Łomży zostana również oznakowane? (........)
|
|
hmm szczerze powiedziawszy to nie wyobrażam sobie innej lokalizacji niż pierwotna :) Stanowisko archeologiczne - śmiać mi się chce - gdzie były wszelkie władze, gdy na grodzisku ludzie sobie chaty stawiali?? Czyżby wtedy nie było stanowiska archeologicznego? Poza tym mam prośbę, chciałbym sobie poczytać o wynikach poszczególnych badań archeologicznych, któe miały miejsce w Starej Łomży. Może ktoś podać jakąś literaturę, namiary gdzie mógłbym poszukać? Czy ktoś zastanawiał się nad możliwością sporządzenia makiety grodu?? takie małe modelarstwo?? ;)) pozdrawiam
|
|
Ja się zastanawiałem. nawet mam plany z poziomicami i podaną skalą. Tylko nie do końca wiem jak się do tego zabrać, żeby nie wpaść w ślepą uliczkę i się nie narobić bez sensu. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Projekt grodu będzie, na razie myślimy o wersji komputerowej. W sumie jest to nieodzowne, aby np. zaprezentować szerszemu gronu cały pomysł. Mówienie o co nam chodzi to jedno, ale czasem ludzie nie do końca potrafią sobie wyobrazić, zobrazować, to wszystko co im opisujemy. Dlatego też nasi "stowarzyszeniowi projektanci" zajmują się stworzeniem modelu komputerowego, oczywiście z uwzględnieniem terenu na którym budowla ma powstać. Klasyczna makieta - też jak najbardziej. W muzeum białostockim, na wystawie, ustawiona jest właśnie makieta grodu, nie jakiegoś drewnianego cyrku :) Chodzi właśnie o coś takiego. I tu właśnie jest szansa dla kogoś kto chce nam pomóc, może ktoś ma zacięcie modelarskie i zechce się tym zająć. Posiadam w domu wszelkie materiały potrzebne to jej stworzenia, farby, posypki, trawki, drzewka, itp. Sam kiedyś tworzyłem coś takiego, i materiały pozostały. Tak więc potrzebny jest tylko czas. No i chęć :) kłaniam się nisko Indar www.grod.org
|
|
Kefas Wspomniałeś, że masz mapę z poziomicami i skalą czy są one w wersji elektronicznej?? Mam oczywiście na myśli teren starego grodziska z podgrodziem i najbliższym terenem przyległym. Nie jestem wprawdzie modelarzem i od jakiegoś czasu przebywam zdala od Łomży, lecz w ramach relaksu po pracy chciałem się podjąć próby zbudowania modelu autentycznego grodu. Do tego mim pragnieniem jest aby był on maksymalnie wierny grodowi z XII-XIII w. Stąd tez były moje pytania o literature i materiały dotyczące badań grodziska. (liczyłem na czyjąś pomoc, tym bardziej, że nie jestem historykiem z wyształcenia i nie posiadam pełnej wiedzy o omowianym okresie, zwłaszcza o metodach i systemach budowy grodów, rozplanowania grodu i podgrodzia. ;)) hmm zawsze mogę zrobić moją wizję takiego grodu ;)))
|
|
Mam pytanie do mpani archealog jak to się stałoże w miejcsach tak cennych historycznie trwa zabudowa szpecąca tak bardzo tego tupu obiekty ? czy jako konserwatorzy zabytków nic nie możecie zrobić ? Albo jak to się dzieje że na królowej bonie wyrastaja wille które tak tam pasują jak kwiatek do kożucha czy nie wstyd panu panie Gabrielu Lorinczi tak zaśmiecać Łomżę prywatną zabudową
|
|
KolankO - mam mapki w formie papierowej, zeskanowe i w jpg-u. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Pokłony Brniemy dalej, z każdym dniem nasz projekt staje się bardziej realny. Na temat postępu naszych prac powiemy póżniej, teraz coś troszeczkę innego. W dniu 11 czerwca w Muzeum Północno Mazowieckim w Łomży organizowany jest festyn "Powroty do Przeszlości" - przy dzwiękach muzyki z epoki będziecie mogli przyjrzeć się rzemiosłu śreniowiecznemu, rycerzom i ich wyposażeniu. Będzie okazja do zobaczenia namiastki tego co czeka nas na grodzie. Małej namiastki... :) I nie zapomnijcie, wciąż szukamy ludzi chcących aktywnie włączyć się w "odtwórstwo" realiów XIIIw. Chcesz stanowić załogę grodu? Chcesz poznac historię jakiej nie poznasz dzięki książkom czy filmom? Ujrzeć łopoczące na wietrze sztandary i wsłuchali się w pieśni śpiewane na ucztach? Nie czekaj! kłaniam się nisko Indar www.grod.org
|
|
Pamiętajcie, że nie można zrobić błędu polegającego na upolitycznieniu projektu. Wszyscy politycy WON. Jedynie władzą może pomagać (prezydent, starosta, wójt łomżyński i z Piątnicy oraz nadleśnictwo). Resztę gnać na zbity ryj, bo będą chcieli na tym kapitał polityczny robić.
|
|
Oki dajcie znać emial gdzie się zgłosić i ugadać szczegóły mogę pomóc w pracach fizycznie
|
|
Dawno nas tu nie było :) Zainteresowanych informujemy iż w miejscu gdzie powstanie gród trwają już prace archeologiczne. Można pojechać i obejrzeć co kryje ziemia pod przyszłym grodem :) Mały fragment projektu - aby zobrazować to o czym mówimy: Ahm, jeszcze. Wciąż szukamy ludzi chętnych to "zasiedlenia" grodu, ludzi chcących "pobawić" się w rekonstrukcję życia w XIIIw. Do czasu aż nie powstanie gród musimy obozować w plenerze, tak jak pod koniec sierpnia: http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=9024 Bawiliśmy się wspaniale... W zeszłym tygodniu zaś przebywaliśmy na Grodzie we Wrocławiu: Ale o tym za jakiś czas... kłaniam i zapraszam. Indar Stowarzyszenie Na Rzecz Budowy Grodu Łomżyńskiego Kompania Św. Krzysztofa/Drużyna Ks. Konrada Mazowieckiego http://www.grod.org
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |