środa, 07 maja 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ha ha śmieci od metra powierzchni nieruchomości.

Bolszewizm jak widac nie wyparował jeszcze większości z głowy. Bo powiedzcie mnie jak metry mieszkania produkują smieci? Oczywistym jest ,że smiecie generowane sa przez osoby i związane z ich aktywnością zyciową. Natomiast próba rozliczania opłaty za śmieci według metrów jest niczym innym tylko przewaleniem kosztów na innych. Niech kazdy alci za swoje a nie szuka kasy u kogoś innego w portfelu pod nawet najbardziej kosmicznym pozorem. W mieście nie ma biedy bo większośc wyrzuca śmiecie do śmietnika . Cyrki i okrzyki rozpaczy zaczynają się teraz w gminach gdzie 60% nigdy nie słyszało o problemie smieci bo wyrzucało je gdzie popadnie lub puszczało przez komin. Teraz doznają szoku bo trzeba będzie je wywozić i za to zapłacić.

Tupik

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ha ha śmieci od metra powierzchni nieruchomości.

Szkurwa mac.... chyba bede musial wybuzyc polowe domu....

Oczywiscie, dodam... jezeli wejdzie "przepis" dotyczacy wszystkich mieszkancow łomżewa.

i rowniez wkradla sie literowka w moim pierwszym poscie, chodzilo o "wybuRZyć".
Swoja droga, to jest po prostu chore... ten caly przepis. Placac dotychczasowo 30! złotych za firme z OSTROLEKI...(co swoja droga jest takze kwota dosc duza, gdy porownywalem) I wystarcza, z nawiazka wywozow smieci...
Teraz, nie dosc ze bedzie trzeba kupic 4xlub wiecej koszow na smieci(szklo,papier,platy/ik, smieci ogolne) to na domiar zlego placic wiecej i do konca nie miec pewnosci czy te smieci w ogole zostana zabrane.
Za ceny, jakie proponuja ci "najbiedniejsi","ciezko pracujacy"- czyli "panpresydent" smieciarka powinna odwiedzac moj dom co 20 minut, lub gdy tylko bede mial jaki kolwiek smiec do wyrzucenia... np. odpakuje cukierka, to oni juz powinni stac i czekac zeby zabrac papierek.
W rzeczywistosci jednak, znajac zycie.... wybiora najtansza firme(przez co beda mogli wiecej pieniedzy do wlasnej kieszeni schowac) ktora bedzie pewnie co 2-3 miesiace przyjezdzac, do tego z wielką łaską.
Jestem takze pewny ze zaraz po wyborze firmy nastapia WIELKIE problemy z okresleniem pracy, czyli brak wywozu przez pol roku.
Ot tak, przekolorowalem, ale juz nic mnie w tym zakichanym miescie nie zdziwi... ba... w calym zakichanym panstwie. No, chyba ze udany zamach bombowy na sejm ;]

buahahahahahahaha ćwokom troszeczkę pomieszało się w główkach. Jeśli samotnie zamieszkuję lokal o pow. 60m2 to jest to równoznaczne z tym, że wyrzucam więcej śmieci niż 4osobowa rodzina mieszkająca w chałupce 40m2??????? Gdzie tu logika? To że przerzucacie sobie do kieszonek zbyt często to wcale nie oznacza tego, że mieszkańcy będą pokrywać koszty waszej zabawy hulaj dusza.

proponuję otworzyć jeszcze 3 pływalnie - bo to przecież złoty interes. HAHAHAHAHHAHA

ja im ***** dam od metra2 mieszkania pojebalo no pojebalo, juz nie maja jak sciagac kASY Z LUDZI!

k.wa niech pobierają opłaty wg.paragonów(ile kto żre tyle i sra),kolejne ustawy enteligencyji w toku.******** system

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Też wydaje mi się, że jest to conajmniej nieuczciwe. Czy m2 zużywa śmieci, czy człowiek? popieram lambo - jeśli ktoś mieszka sam na 60m2 nie może płacić więcej niż czteroosobowa rodzina na 40m2, bo to NIE MIESZKANIE ZUŻYWA PRODUKTY I TWORZY ŚMIECI, TYLKO CZŁOWIEK.

Może ktoś zasugerować, że w mieszkaniu może być zameldowana jedna osoba, a mieszka 5. Dlatego dość rozsądna wydaje się też trzecia opcja naliczania śmieci, której nikt pod uwagę nie bierze (przynajmniej nie zauważyłem tego), a mianowicie wg. m3 wody, czy ścieków (nie wiem dokładnie). Wówczas nie ma "przekłamania meldunkowego".

... na wsi proponuję od hektarów - pól i łąk, że nie wspomnę o lasach ... - będzie jeszcze więcej złociszy.

a swoją drogą to jak rozliczą UM czy Szpital itp.

faktycznie, masz duże mieszkanie i mieszkasz sam, a rodzina, która gnieździ się w m2 zapłaci mniej, coś tu nie halo. A swoja drogą gdzie zaskarżyć absurdalne decyzje? W ogóle to nasz cały rząd należało by postawić w stan oskarżenia, ciągle podwyżki, pracy nie ma- toż to uciśnienie narodu, niedługo to z głodu ludzie na ulicę wyjdą, przestępczość wzrośnie itp W złym kierunku podąża nasz kraj!

onaion

ale na wsiach niech nie beczą nie po to dostali dopłaty od uni do hektara aby je wydawać na szrotach z używanymi samochodami czy na zakupy w Biedronkach.

Tupik

Szanowni Państwo,
skąd to oburzenie?
Kilka lat temu, jeszcze przed akcesją, Polska - bodajże w roku 1992 zobowiazała się wobec - jeszcze chyba wtedy WE ( ale nie jestem pewien) do pewnych działań dotyczących śmieci. Zakreślono horyzont czasowy do 2020 roku. Postęp we wdrażaniu zobowiazań jest mizerny. Po przywołanej dacie Polska zobowiązana będzie do zapłacenia wysokich kar do kasy UE, m.in. za niewypełnienie kontyngentu smieciowego. Tak, tak Szanowni Państwo, Polska zobowiazała sie do odzyskiwania określonej ilości śmieci w 2020. A co jeśli tyle śmieci nie wyprodukujemy? Ano zapłacimy karę. Ale kto zapłaci? W obecnym stanie prawnym oczywiście budżet państwa (RP). Więc jak to zmienić? Recepta jest prosta i sprawdzona. Zobowiązania Państwa Polskiego tak jak w sytuacji szkół , przedszkoli , opieki społecznej przerzućmy na samorzady. I ni mniej ni więcej tak to uczyniono. Zobowiązanie budżetu państwa, z dnia na dzien stanie sie zobowiazaniem samorządu. I nie będzie to jak niektórzy tu napisali opłata za usługę polegającą na wywozie śmieci. Nie,nie, nie zrzucimy si e proszę państwa na prywatne sortownie, prywatne zakłady utylizacji i przede wszystkim na karę za niewywiązanie się z kontyngentu śmieciowego. Czyli nieważne czy kwota, która będzie zmuszony wpłacić samorząd ściągnieta zostanie z m2, osób, gospodarstw domowych , "od drzwi" czy jeszcze inaczej. Ustalona kwota będzie musiała byc ściagnięta z obywateli. Poczytajcie ustawę "śmieciową" Takich smaczków jak ten, który Wam opisałem znajdziecie więcej.
Dziękuje za uwagę

(........)

sprawę śmieci trzeba uporzadkowac oczywiście ale w miastach z tym nie ma problemu - można ten system tylko uszczelnic tak aby każdy kto mieszka w mieście za to płacic i smieci wywoził a nie spałał czy podrzucał. Natomiast na wsiach to bedzie dopiero rewolucja bo jak napisałem sadze ,że 60 % ludności wsi smieci nie wywozi albo i więcej - ale pieniązki z uni dostaja więc niech nie becza tylko płacą.

Tupik

jak sie do sejmu wybiera komuchów i ich agentów ( tych co niby komune obalali ) to nie dziwcie sie ze wracaja zwyczaje komunistyczne. Śmieci powinny byc liczone od pojemnika. proste

Tupik i tu się mylisz. Na wsiach każde gospodarstwo (no może prawie każde) posiada śmietnik. Ilość gospodarzy wywalających śmieci w miejscach nielegalnych jest kilkadziesiąt razy mniejsza niż ludzi mieszkających w mieście.
Ludzie na wsi niekiedy mają mniej śmieci, niż w mieście. Powód? Posiadają piece i w nich część odpadów właśnie niknie (niestety oprócz makulatury także plastiki itp). Złom odbierają złomiarze, resztki biodegradalne lądują na kompostach.
Co Ty masz z tymi dopłatami? Druga połowa zostawiła Cię dla kogoś ze wsi, że taką nienawiścią pałasz i zazdrością? Może przeprowadź się na wieś, idź w pole, bierz dopłaty i rób z nimi co chcesz.
Jedni biorą dopłaty i je inwestują w gospodarstwo, inni kupują auta. Należą im się pieniądze - niech korzystają.
Tobie nikt nie zagląda do portfela i nie interesuje się co robisz z pieniędzmi z wypłaty.

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

A czy uczciwe będzie pobieranie od osoby w przyadku, gdy w domu mieszkają 4 osoby dorosłe vs mieszkanie w którym jest tylko matka i powiedzmy trójka malutkich dzieci? No przecież w jednym i drugim są statystycznie po 4 osoby? Żadne z rozwiązań nie jest uczciwe!

W wielu krajach opłata jest jedna, niezależnie od ilości domowników, wielkości i rodzaju miejsca zamieszkania. Jest to chyba najrozsądniejsze wyjście - nikt nie czuje się wtedy pokrzywdzony.
U nas jest 2 opcje do wyboru - segregujesz śmieci sam i masz taniej lub segregują za Ciebie i masz drożej.

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

powinna byc stala kwota dla wszystkich ale nie wiecej jak 10zl, no ludzie co rku czynsz w gore, woda, prad w gore wszystko drozeje, a my z czego mamy zyc? Tu dycha tam dycha i 100zl miesiecznie wychodzi...

ja do wsiowych nic nie mam ale pamiętam jak psioczyli i pluli na propozycję wejścia do Uni Europejskiej . Ile było krzyku ile było płaczu i procesji na tą intencję oraz nabożeństw w kościołach . Dzisiaj pierwsi wyciągają do uni łapę i najwięcej na tym korzystają. Nie wiem czy do wsiowych nie maja tez pretensji ludzie z maista którym meijsca pracy zabierają wsiowi bo pracują za marne grosze majac zapewniony dobre dochody z dopłat.

Tupik

Tupik a nie pomyślałeś,że ludzie z miasta mogą również być wdzięczni tym "wsiowym".Przecież rolnicy nawet jak wezmą te dopłaty to wydają je na maszyny czy nawozy.A zakłady które je produkują w większości znajdują się w miastach.I tu koło się zamyka.
Zresztą moim zdaniem każdy może dostać pieniądze czy tam z Unii,czy tam z jakiegoś innego źródła.Jak społeczeństwo ma dużo gotówki to w pewnym sensie każdemu żyję się lepiej.
A co do śmieci to w większości na wsi mają kosze.I to chyba właśnie z powodu dopłat.Bo kilka lat temu coś tam przebąkiwano,że jak nie będą mieli koszy to im dopłaty wstrzymają.To chyba wtedy nastąpił boom na kosze.

Masakra ...

no ku...a to znaczy, że jak za własne pieniądze pobudowałem sobie duży dom, bo pracowałem a nie op...łem się w kolejkach do PUPy czy MOPSu , to jeszcze mam dopłacać do darmozjadów i dzieciorobów z bloków komunalnych?

No trudno.

To w takim razie ja zaczę pstrykać fotki tym kurwom, które busami przywoża smieci do blokowych smietników.

A kilka BLM trafiło mi spotkać nad ranem z niedzieli na poniedziałek:)

Tylko niech mi ktoś wytłumaczy skąd oni tego tyle biorą ?

chyba z calej wsi zbieraja żeby je do łomży przywieźć:)

Ciekawe co by mi zrobili za umieszczenie takich fotek na 4lomza?

I vciekawe ile by taki klient dostał kary za takie coś?

Jeśli obrabiasz mi dupę , to nie zapomnij mnie w nią i pocałować :)

może z ojcowizny po weekendzie do miasta wracają?

całe szczęście że okolica skanalizowana bo jakby mieli wychodki za stodołami przepełnione to by tu i g...o przywozili

ktoś-coś , problem w tym, że ten, który wyrzucił śmieci do pojemnika na odpady nie otrzyma żadnej kary bo nie zaśmiecil przeciez miejsca publicznego. Jedynie własciciel lub dzierżawca takiego pojemnika może wnieść sprawę do sądu z powództwa cywilnego o zwrot kosztów wywozu śmieci na podstawie dowodów jakimi dysponuje np. zdjęć czy zeznania świadków . Taki problem jest również w moim miejscu zamieszkania.... dlatego problem, bo jak pracownicy spółdzielni mieszkaniowej dowiedzieli się, że mają sami się tym zająć to odpuszczają

Zebrać kilku kumpli i sąsiadów, zarejestrować związek wyznaniowy i dom przekształcić na świątynię...., podatki z głowy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org