Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
kto pamięta pierwsze autobusy komunikacji miejskiej? |
ja nigdy tego dnia nie zapomnę . Pierwsza linia nr 1 widoła z placu Kościuszki do Konarzyc a nastepna nr 2 z placu Kościuszki do Piątnicy. Przez pierwszy miesiąc przejazdy były bezpłatne i wszystkie dzieciaki z miasta za darmo sobie jezdziły mając zabawe. Potem wprowadzono kasowniki i bilety no i zaczeła się jazda. Oj wspaniałe to były czasy wspaniałe. Tupik
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: kto pamięta pierwsze autobusy komunikacji miejskiej? |
kiedy to było?? ja widać młody jestem bo nie pamiętam :D
|
|
Tak zwane "czerwoniaki" zaczęły kursować w połowie 1969 roku. Osiedle "Południe" wtedy nie istniało. Łomża w tym miejscu kończyła się na obecnej ulicy Zawadzkiej, która była wtedy piaszczystą dróżką prowadzącą do wysypiska śmieci nazywanego przez lokalne dzieci "kapelą". Pomiędzy Al. Legionów, ul. Sikorskiego, Szosą Zambrowską rosły buraki i piękne łany zbóż. Nie było nawet jednego bloku mieszkalnego !! Biedronek było równie dużo jak dziś. Siadały z reguły na liściach kartofli rosnących na tym terenie. ADALL
|
|
Adall pięknie to opisałeś. Zapraszam innych do wspomnien o tym naszym pieknym miescie lat 60 - siątych. Tupik
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |