Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dziś w nocy przestawiamy zegary na czas letni |
Od niedzieli, 26 marca, będzie obowiązywał w Polsce czas letni środkowoeuropejski. Wskazówki zegarów przestawimy z godz. 2.00 na godz. 3.00. W nocy z soboty na niedzielę wskazówki zegarów przesuniemy z godziny 2.00 na 3.00, która będzie godziną początkową czasu letniego (wschodnioeuropejskiego). Będzie on obowiązywać do 29 października 2006 r., kiedy powrócimy do czasu zimowego, czyli środkowoeuropejskiego. Przejście z czasu zimowego na letni pozwoli na "przedłużenie" zegarowego dnia o godzinę. Zmiana czasu w Polsce, dokonywana w ostatnią niedzielę marca i ostatnią niedzielę października, powiązana jest z wprowadzaniem czasu letniego w krajach UE. Kraje europejskie położone są w kilku strefach czasowych - nie ma więc wspólnej unijnej godziny. Praktycznie cała Europa posługuje się "podwójnym" czasem. Wszystkie kraje Unii Europejskiej (niezależnie od tego, w jakiej leżą strefie czasowej) zmieniają czas jednocześnie - reguluje to unijna dyrektywa. Poza Europą czas letni stosuje się m.in. w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii i Nowej Zelandii. Czas letni w Polsce wprowadzany jest rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z z 15 marca 2004 roku. no wreszcie ;-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dziś w nocy przestawiamy zegary na czas letni |
|
|
No nareszcie ... ja tam lubię długie dni :) To może w końcu prawdziwa wiosna przyjdzie, choć dzisiaj jest już ładnie :) ________________________________________ Life is brutal and full of zasadzkas and ... Sometimes kopas w dupas? No, always!
|
|
makmarc włąśnie że dobrze :) ale godzinke krócej spimy :(
|
|
no i będzie spanie krótsze o godzinkę.
|
|
zawsze coś wymyślą mnie już się oczy zamykają, ledwie siedzę a tu jeszcze muszę czekać do drugiej, koniec świata.
|
|
Po co czekać do drugiej? Zegarki przestawiasz, kiedy tylko chcesz :D Jest ślicznie, coraz więcej sygnałów, że wiosna jest JUŻ :) Naprawdę, już za nią tęskniłam :) Aż mi się mordka śmieje NiemoralnieNormalna
|
|
Kazali przecież z 2 na 3 to jestem pewna że to będzie prawidłowo działało.
|
|
No i kiedy przestawiamy czas? :P Wydaje mi się, że mieliśmy w 2022 już chyba tego nie robić, a zdaje się, że będzie jak zawsze. Jakbym miał wybierać przy którym czasie zostać, to wybrałbym letni :)
|
|
Już niedługo będziemy zmieniać na czas zimowy i chętniej będzie nam się chciało spać, zachęcam do poszukania informacji na temat tego jak wygodne są materace kieszeniowe... Można powiedzieć że są coraz bardziej popularne na rynku! Wiele informacji na ten temat można znaleźć na stronie sklepu https://www.fdm.pl/materace-kieszeniowe Wiadomo każdy sam decyduje na czym śpi i jak wypoczywa ;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |