Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
drzewo w środku kwiaciarni, czy ABSURD po łomżyńsku |
zapraszam do lektury, polecam obejrzeć zdjęcia. ja się uśmiałam. idelane na kwejka :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: drzewo w środku kwiaciarni, czy ABSURD po łomżyńsku |
konkurencja nie spi /kwiaciarnia z naprzeciwka/.na wszystkie sposoby nie pozwala zeby powstala tam, druga kwiaciarnia bo miejsce ta wysmienite.
|
|
A co, w kwiaciarni drzewo nie może rosnąć? też ma kwiaty ładne jak kwitnie na wiosnę.
|
|
Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane
|
|
haha ja nie wiem nic o konkurencji, bo to mieszkańcy się skarżą, ale mi nie o to chodzi komu to nie pasuje tylko.. o DRZEWO rosnące w ŚRODKU budynku, czy coś takiego jest dopuszczalne? jak to będzie funkcjonować? drzewo chyba uschnie bez dostępu światła? uschnięte drzewo w środku kwiaciarni to chyba niezbyt dobra reklama hahaha p.s. przyjdzie klient do kwiaciarni zamówić bukiet imieninowy i powie, a dorzuci mi pani jarzębinkę z tego drzewka do bukietu, taki łady jesienny będzie i naturalny hahahah
|
|
Masakra ...
|
|
przykład blokowania budowy tej kwiaciarni to kolejny przykład mentalności miejscowych peiniaczy czyli mieszkańców. Żaden z przedstawionych przez nich argumnetgów nie zasługuje na uwage i jest zwyczajnie smieszny. Prze to wszystko przebija zwyczajna złosliwośc i zazdrość. Takie postawy skutecznie przez 15 lat blokowały budowę miejscowej galerii hnadlowej. Miejsce dla kwiaciarni jest wysmienite i i obecnośc jej doskonale wpłynie na ceny w znajdującej się obok. Mam ndziej ,że nikt nie bedzie powaznie tej histeri traktował i kwiaciarnia powstanie. Fantic
|
|
Nie mam nic do kwiaciarni w tym miejscu,nie moja branża,ale brak konsultacji z mieszkańcami,pośpiech inwestora,dość mętne tłumaczenie się administracji ,skłaniają do przyjrzenia się ,kto ową kwiaciarnię otworzy a protestującym bym podpowiedział,żeby skontaktowali się z kimś biegłym w prawie i nadzorze budowlanym,niekoniecznie z Łomży. Kokosz
|
|
bo nie wszystkim można wszystko. Budynek postawić wchodząc na miejską działkę nie każdy możę , nie mowa o kwiaciarni. Andrzej W.
|
|
nikt nie pomyślał o nowych miejscach pracy:)
|
|
Sprawa jest bardzo ciekawa. Przedstawiciel Spółdzielni twierdzi, że teren został wydzierżawiony na czas nieokreślony. Nie mogą go sprzedać bez stosownej uchwały walnego zgromadzenia. Ten budynek może być tylko budynkiem tymczasowym, który musi zostać rozebrany po upływie 120 dni. Inwestor nie może postawić budynku na terenie nie należącym do niego. Ze zdjęć wynika jednak, że budowany jest on już jako obiekt stały. Nie wierzę, że inwestuje się kupę kasy w fundamenty, aby go na początku kwietnia rozebrać. Pan Prezes twierdzi, że jak właścicielowi kwiaciarni nie wyjdzie biznes to rozbierze budynek. To nie wie Pan, Panie Prezesie, że obiekt jako tymczasowy nie może tam długo stać i oczekiwać na sukcesy handlowe właściciela? Wydaje mi się, że niedługo ten teren zmieni właściciela, potem będzie wniosek o pozwolenie na budowę obiektu stałego. Mi tam ten obiekt nie przeszkadza, tylko dlaczego ciągle wszystkie decyzje są nieprzejrzyste? Takie właśnie wzbudzają podejrzenia o kumoterstwo. Moja rada do konkurencji: proszę po 4 m-cach od otwarcia kwiaciarni zwrócić się z wnioskiem do Nadzoru Budowlanego Powiatu Grodzkiego o stwierdzenie, czy obiekt stoi tam zgodnie z Prawem Budowlanym. ADALL
|
|
Jest jeszcze taki budyneczek z drzewkiem NA dachu. Dlaczego nikt nie wnosi protestów ? ________ Malachit
|
|
zdecydowanie popieram Adalla. Interes interesem, ale i drzewo i zbrojenie jest niejasne. Ciekawe kiedy je wytna?
|
|
jak dostaną pozwolenie ;) a to chwilę trwa....
|
|
bardzo ciekawa sprawa, czy mieszkańcy bloku mimo wyraźnego sprzeciwu zostaną zignorowani? dziś nawet w telewizji o tym mówili :) mnie też zastanawia fakt czy drzewo w takich warunkach będzie rosło?
|
|
ludzie opamietajcie się! Czy budowa tej skromnej kwiaciarni to budowa elektrowni atomowej albo spalarni smieci biologicznych ,że tyle krzyku? Podnosicie wiele bezsensownych argumentów które świadcza tylko o waszym zacietrzewieniu i zwyczajnej złosliwości. Płaczecie ,ze nie ma pracy ale gdy ktoś zaczyna coś robić to rzucacie mu kłody pod nogi na tysiąc róznych sposobów doszukując się w jego działaniach wszelkich nieuczciwości. Nigdy w tym miescie nie będzie lepiej bo kołtuństwo jest powszechne i tkwi głeboko w mieszkańcach. Dowodem jest własnie blokowanie tej kwiaciarni i te komentarze w tej sprawie. Fantic
|
|
kołtuństwem trzeba raczej nazwać budowę kwiaciarni z drzewem w środku hahaha!! ja jestem jak najbardziej za rozwojem gospodarczym Łomży, niech powstają nowe biznesy, ale w takim miejscu? nie dość, że w środku rośnie drzewo, to jeszcze protestują mieszkańcy, którzy na pewno zbojkotują nową kwiaciarnię, a jak wiadomo, raczej okoliczni mieszkańcy będą robić tam zakupy, więc CZY GRA JEST WARTA ŚWIECZKI? kto przyjdzie po te bukiety, jeśli mieszkańcy urządzą bojkot, po tym jak zostali potraktowani? trzeba się wzajemnie szanować. nie można postawić tej kwiaciarni w jakimś mniej kontrowersyjnym miejscu? Fantic, ja widzę, że bardzo ładnych epitetów używasz :) a co powiesz na to, że to Tobie pod oknem zbuduję taki budynek, który nie dość, że zasłoni ci widok, to jeszcze pomniejszy parking? przyjmiesz mnie z otwartymi ramionami, czy znowu nazwiesz "kołtuństwem"? żyję wg. zasady NIE CZYŃ DRUGIEMU CO TOBIE NIEMIŁE.
|
|
"SŁONECZNE PRZEPISY Przepisy określają precyzyjnie odległości, jakie muszą być zachowane między budynkami ze względu na konieczność zapewniania im naturalnego oświetlenia. Wymagane odległości, które mają zapewnić naturalne oświetlenie (co nie jest równoznaczne z nasłonecznieniem) w mieszkaniach, zostały określone w § 13 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Mierzenie odległości w nim zapisanych jest skomplikowane. Ważna jest nie tylko wysokość domu, który ma powstać, ale i usytuowanie okien w przeciwległej ścianie budynku istniejącego, tj. przesłanianego. Im wyższy budynek przesłaniający i niżej położone okna pomieszczeń w domu przesłanianym, tym odległość ta musi być większa. Wysokość przesłaniania obiektów o wysokości do 35 m mierzy się od poziomu najniżej położnych okien budynku przesłanianego do poziomu najwyższej zacieniającej krawędzi obiektu przesłaniającego lub jego przesłaniającej części. Z § 13 ust. 6 ww. rozporządzenia wynika, że odległości te mogą być mniejsze, ale nie więcej niż o połowę w zabudowie śródmiejskiej. CO Z TEGO WYNIKA? W art. 5 ust. 1 pkt 9 prawa budowlanego zapisany jest też ogólny nakaz projektowania i budowania, tak by zapewniały poszanowanie uzasadnionych interesów osób trzecich. Jeśli budynek, choć usytuowany zgodnie z tymi przepisami, negatywnie oddziałuje na inne budynki, ich właściciele mogą się domagać rekompensaty. Sąd oceniając takie spory, bierze pod uwagę zwyczaje panujące na danym terenie, przeznaczenie nieruchomości, a nie subiektywne odczucia skarżących się. Przykładowo w swoim wyroku Sąd Najwyższy potwierdził, że takim działaniem może być wzniesienie budynku, który przysłania sąsiadowi światło słoneczne i utrudnia cyrkulację powietrza. Na tej podstawie Spółdzielnia Mieszkaniowa Hortensja pozwała spółkę z o.o. Universal Properties Delta oraz Miasto Stołeczne Warszawa. domagając się zasądzenia od nich 75 tys. zł jako odszkodowania za obniżenie wartości jednego lokalu mieszkalnego będącego jej własnością. Szkodę tę spowodowało według spółdzielni nadbudowanie (penthouse) przez spółkę wielokondygnacyjnego budynku stojącego w bezpośrednim sąsiedztwie domu, w którym znajduje się ten lokal. Nadbudowa została przeprowadzona legalnie – po uzyskaniu decyzji o warunkach zabudowy i na podstawie pozwolenia na budowę wydanego przez miasto. Jednakże w efekcie zwiększyło się zacienienie lokum spółdzielni – balkon wcześniej nasłoneczniony znajduje się teraz permanentnie w cieniu, zmieniła się cyrkulacja powietrza. Pogorszył się więc standard lokalu, a co za tym idzie – zmniejszyła wartość rynkowa. Anna Błach Radca Prawny Kancelaria Prawna w Warszawie" Można chyba dojść do porozumienia i znaleźć inne miejsce dla tej kwiaciarni. Współczuję ludziom mieszkającym na parterze tego bloku... Toż tam będzie ciemno jak w norze...
|
|
to drzewo to jest tylko pretekst do ukrycia zwykłego kołtuństwa nic więcej. A i argument jakoby zasłoniało to światło jest tez smieszny i nie polega na prawdzie - popatrzcie tylko nawet na zdjęcia. Jak trzeba się szanowac to musi to działac w dwie strony . W tej chwili to szacunku wymagają miejscowi pieniacze natomiast inwestujacego mieszają z błotem jak widac. Fantic
|
|
pragnę zwrócic uwage ,że jedno z zdjęć dostarczonych przez mieszkańców jest celowo zrobione pod takim kątem ,że faktycznie zasłania balkon na parterze ale wystrczy pofatygowac sie na zywo i okazę się ,że nie jest tak do konca. Fantic
|
|
hahha u niektórych kołtuństwo nie jest ukryte, tylko bardzo dobrze widoczne, przykład patrz wyżej :) do Fantic: a skąd tak dobrze znasz położenie balkonów i powstającego budynku? czyżbyś był inwestorem tej kwiaciarni? nie prościej było zapytać mieszkańców o zgodę, zaproponować jakiś kompromis lub rekompensatę? jedynym pocieszeniem dla mieszkańców są słowa: "Wynajęliśmy na czas nieograniczony, jak się właścicielowi kwiaciarnia nie będzie kalkulować, to go rozbierze" a to czy będzie się mu kalkulować zależy tylko od klientów, którzy do niego przyjdą... albo i nie przyjdą :)
|
|
nie zabieram głosu już w tej dyskusji - nie jestem tym zainteresowany wskazałem na ogólnie obowiazujace w naszym meiście zachowania. Jezeli kogoś obraziłem stwierdzeniem faktów przerpaszam ale tak tow idze i tak to sie odbiera. W końcu co mnie tam jakas kwiaciarnia i walczące znia zastepy Miss0 z nią obchodza zycie jest piekne i to jest najwazniejsze. Fantic
|
|
NIE dla kwiaciarni, niedługo wcale trwaników w Łomży nie będzie i drzew !!! Nie jestem zielony, ale bez przesady, żeby sam beton był w Łomży. ---------------------------------------------
|
|
tak dla zaoranych pól hura hura Fantic
|
|
dvw ,,,, jak drzewo przeszkadza to trzeba wyciąć a obok posadzić sadzonkę ,nie wiem co za problem ,wolę beton pod nogami jak kupę liści i gałęzi połamanych ,po co w górę patrzyć aby konar gałęzi na głowę nie spadł . Borys-50
|
|
hmm przecież służby przycinają neibezpieczne gałęzie co rok :) Ja akurat wolę jak jest trochę zielonego terenu. ---------------------------------------------
|
|
Wszyscy wiedzą kto będzie właścicielem kwiaciarni, ta Pani dojdzie do celu po trupach, a mąż przecież pracuje w spółdzielni, to chyba wszystko wyjaśnia
|
|
Ja nie wiem kto. Ale domyślam się, że chyba nie każdy może wynająć sobie plac od spółdzielni? A może się mylę- nie wiem? Kwiaciarnia w samej sobie mi nie przeszkadza, ani jej nie pożądam zbytnio. Mam inne bliżej. Jednak argumentacja spółdzielni co najmniej groteskowa. Ma też rację autor pisząc absurd o tym biednym "zaaresztowanym" drzewie.
|
|
MissO o jakim bojkocie Ty prawisz i kto dał Ci prawo do wyrażania opinii w imieniu wszystkich okolicznych mieszkańców ? Otóż jestem okolicznym mieszkańcem i mi nowa kwiaciarnia nie przeszkadza i mało tego - z przyjemnością (o ile towar i sama obsługa będą mi odpowiadały) będę robił tam zakupy :) Robicie z igły widły, a widzę, że Pan Derewońko nieźle się nakręcił przy pisaniu tych artykulików :P Zaiste sensacja :P na miarę Łomży :)
|
|
Nie rozumiem jednego, skoro Spółdzielnia jest inwestorem dlaczego nie było przetargu?
|
|
Znowu ktoś nie pomyślał:(
|
|
Sprawa przycichła, kwiaciarka górą
|
|
a dla mnie to wyglada tak: jest pozwolenie tlyko na budowe tymczasowa tylko dlatego, ze rosnie tam drzewko, ktorego wyciac nie moga. Ale gdyby drzewko umarlo samo to pewnie moznaby na tej dzialeczce postawic budynek na stale, wiec gosciu tymczasowo stawia, przy okazji mogl podkarmic czyms drzewko, ktore za jakis czas zdechnie i problem tymczasowego budynku bedzie z glowy, wogole to dziwna polityka stawic budynek mozna ale wyciac drzewka nie, postawic budynek na drzewku tez mozna, ale bron Boze go wycinac o co kaman? Poza tym co mieszkancom przeszkadza kawaleczek budynku?
|
|
W lasach tysiące hektarów drzew wycinaja , do lasów wywozicie swoje sy,fy i brudy , Niszczycie wszystko co rośnie i wam ku.ź.w.a nie przeszkadza . A tutaj o jedno jakies zas.ra.ne drzewko typu jarzębina dziamgoczecie jak by wam conajmniej blok rozbierali. I bardzo dobrze że buduje, drzewko niech wytnie i posadzi z boku inne , ma takie prawo .
|
|
A ja myślę, że gdyby spółdzielnia ogłosiła wcześniej przetarg na " wynajęcie" tego miejsca, to zyskałaby o wiele więcej, więc coś tu jest nie tak. Spółdzielnia sama na własną prośbę, rezygnuje z większego zarobku? Nie te czasy.I tu nie chodzi o to biedne drzewko (w szybkim czasie dokona żywota), to jest tylko namiastka i nie o pieniactwo mieszkańców, niektórzy mylnie tak to nazwali. To tłumaczenie spółdzielni nawet nie jest groteskowe, jak to określił Brzęczyszczykiewicz, ono jest po prostu absurdalne i głupie. Czas pokaże...
|
|
Gdy Niemozliwe staje sie Mozliwe:)
|
|
a tymczasem z drzewa została już tylko mała miotełka, większość gałęzi została obcięta... drzewka wyciąć nie można, ale gałęzie już tak? jak to możliwe?
|
|
Fotki wrzucajcie.
|
|
U nas w kraju wszystko jest możliwe...a jak rosnie CI iglak na podwórku i przekroczy jakaks wysokosc to tez musisz juz oz gode wystapic zeby go obciac... A jakby tak psychoterapia wrocław
|
|
Jakie DRZEWO! Wracam właśnie z cmentarza- widziałam to coś, co po nim pozostało.Gdzie są ci wszyscy ekolodzy, dbający o naszą naturę. Może oni coś zdziałają.Chociaż to już chyba jest przysłowiowa musztarda po obiedzie.Kto jest nad prezesami wydającymi takie pozwolenia.Czy też oni są bezkarni?
|
|
Podobno drzewo zjadły korniki.
|
|
Tutaj macie więcej informacji: kornik drukarz[edytuj] Kornik drukarz Ips typographus Linnaeus, 1758 Systematyka Domena eukarionty Królestwo zwierzęta Typ stawonogi Gromada owady Podgromada owady uskrzydlone Rząd chrząszcze Podrząd chrząszcze wielożerne Rodzina ryjkowcowate Podrodzina kornikowate Rodzaj Ips Gatunek kornik drukarz Systematyka w Wikispecies Multimedia w Wikimedia Commons Kornik drukarz (Ips typographus) – gatunek chrząszcza z podrodziny kornikowatych (Scolytinae). Spis treści [ukryj] 1 Zasięg geograficzny 2 Morfologia 3 Pokarm i siedlisko 4 Rójka 5 Biologia rozrodu 6 Znaczenie przyrodnicze 7 Znaczenie gospodarcze 8 Zobacz też 9 Przypisy Zasięg geograficzny[edytuj] Europa, Północna Azja, Azja Mniejsza. W Polsce reprezentowany jest w górach i na niżu, a tam szczególnie na Mazurach i Warmii. Morfologia[edytuj] Larwa, poczwarka i postać dorosła Dorosłe chrząszcze barwy ciemnobrązowej, długości 4–5 mm, walcowate i krępe, lśniące, pokryte rdzawym owłosieniem. Młode, jeszcze nie wybarwione po przepoczwarczeniu osobniki są koloru żółtawego. Samce i samice mają po cztery kolce na spadach pokryw, z których trzeci jest największy i buławkowaty. Powierzchnia spadów jest matowa i drobnopunktowana. Larwa zgięta grzbietobrzusznie, barwy białej, z żółtobrunatną głową. Poczwarka biała. Jaja białe, owalne i błyszczące. Pokarm i siedlisko[edytuj] Drzewostan świerkowy Larwy kornika drukarza żerują w łyku. Młode chrząszcze prowadzą żer uzupełniający w okolicy kolebki poczwarkowej. Po założeniu żerowiska część chrząszczy prowadzi żer regeneracyjny – samica przedłuża chodnik macierzysty, samiec poszerza komorę godową. W Polsce podstawową rośliną żywicielską jest świerk pospolity, ale w drzewostanach świerkowych z udziałem innych gatunków iglastych zasiedlać może też sosnę, jodłe, limbe i modrzew[1]. Zasiedla drzewa osłabione na skutek różnych czynników zewnętrznych, np. zanieczyszczeń powietrza, suszy czy nieodpowiednich melioracji, oraz drzewa starsze, rozpoczynające naturalny proces zamierania na skutek czynników fizjologicznych. Drzewa zdrowe atakowane są sporadycznie, jedynie podczas szczególnie silnych gradacji w lasach przekształconych gospodarczo, zwłaszcza w sztucznych monokulturach świerka[2]. Gatunek zasiedla ponadto ścięty surowiec niekorowany, wiatrołomy, śniegołomy i wywroty. W drzewach stojących atakuje najpierw części strzały od środka wysokości do dolnej części korony, a następnie rozszerza strefę ataku w górę i w dół. Unika miejsc silnie ocienionych. Drzewa przejawiają początkowo reakcję obronną, zalewając miejsca wygryzień kornika żywicą, która może następnie ściekać strugami po pniach. Rójka[edytuj] główna wiosenna przypada na drugą połowę kwietnia i maja, a jej dokładny termin zależy bardzo od przebiegu pogody, ekspozycji terenu, wysokości n.p.m., zwarcia drzewostanu, gdyż owad ten roi się, gdy temperatura podłoża (ściółki, kory) osiągnie 14 °C. Rójka trwa około 2–3 tygodni, a gdy jest chłodno i deszczowo może przeciągnąć się do 6–7 tygodni. siostrzana prowadzona przez chrząszcze, które dały początek I generacji. druga, którą prowadzą młode chrząszcze wylęgłe w lecie. W niesprzyjających warunkach mogą być tylko dwie rójki (główna i siostrzana), a na południowych zboczach górskich, w krajach położonych na południe od Polski, w ciepłe lata wyjątkowo nawet pięć rójek (główna, siostrzana, druga, druga siostrzana i trzecia). Biologia rozrodu[edytuj] Komorę godową o średnicy około 7 mm zakłada samiec w cieńszych partiach kory, w spękaniach kory i pod jej łuskami. Cała komora mieści się w korze, a jedynie gdy kora jest bardzo cienka widać ją na wewnętrznej stronie kory. Obecność kornika zdradza rdzawa mączka wysypująca się z żerowiska. Kopulacja z 2–3 samicami, rzadko z 1 lub 4, wyjątkowo z 5–7, następuje w komorze godowej, po czym samice przystępują do wygryzania chodników macierzystych usytuowanych równolegle do strzały i odchodzących od komory w górę i w dół według schematu 1 + 2 (najczęściej), 1 + 1; 1 + 0; 2 + 2 (najrzadziej). Na drzewach leżących może dojść do zakłócenia tych prawidłowości. Schemat żerowiska A – owad przy żerowisku, B – otwory wentylacyjne, C – komora kopulacyjna, D – samica drążąca chodnik, E – samiec usuwający trocinki Chodniki macierzyste mają szerokość 3 mm i osiągają długość 6–15 cm (zwykle 8–10 cm). Trocinki są przez samicę wypychane do komory godowej, a z tej samiec wyrzuca je na zewnątrz. Okres wysypywania się trocinek trwa zwykle 3 tygodnie, ale zależy to bardzo od pogody. Chodniki macierzyste są zagłębione w łyku i w korze. W drewnie zaznaczają się bardzo niewyraźnie. Znajduje się w nich od 1 do 3 otworów wentylacyjnych. Nyże jajowe wygryzane są po obu stronach chodnika naprzemianlegle w odstępach co 2–10 mm. Samica w ciągu 2–3 tygodni składa 30–80 jaj i jest w tym czasie wielokrotnie zapładniana. Rozwój embrionalny trwa 1–2 tygodnie. Larwy żerują w łyku wygryzając w nim chodniki odbiegające prostopadle od chodników macierzystych. W miarę wzrostu larw chodniki larwalne są coraz szersze i dłuższe (zwłaszcza te, które odbiegają od początkowej części chodnika macierzystego), faliste i coraz bardziej od siebie oddalone, co powoduje, że znaczna część obwodu strzały zostaje uszkodzona. Przeciętna długość chodników larwalnych wynosi 4–6 cm. Są one zatkane ciemnobrunatną mączką i nie naruszają drewna. Gdy larwy osiągną 5–7 mm długości, a następuje to po 3–4 tygodniach żerowania, zwykle w drugiej połowie czerwca, wygryzają owalną kolebkę poczwarkową, zagłębioną mniej lub bardziej w korze (w grubej korze kolebka może być całkowicie w niej ukryta). Przepoczwarczenie trwa 2–3 tygodnie, po czym pod korą pojawiają się młode chrząszcze, które prowadzą żer uzupełniający w okolicy kolebki poczwarkowej wygryzając na powierzchni drewna nieregularne chodniki, których kształt zwykle bywa upodobniony do jelenich rogów lub egipskich hieroglifów. Żer uzupełniający trwa około 2 tygodni, następnie, w połowie lipca, już w pełni wybarwione młode chrząszcze opuszczają żerowiska macierzyste i przystępują do rójki. Rozwój I pokolenia trwa około 2 miesięcy. Jednak zależność rozwoju kornika drukarza od temperatury może ten okres mocno skrócić lub wydatnie wydłużyć. Część starych chrząszczy po założeniu żerowiska ginie, pozostałe prowadzą żer regeneracyjny – samica przedłuża chodnik macierzysty, samiec poszerza komorę godową. W końcu czerwca opuszczają one żerowisko i zasiedlają odpowiednie drzewa dając początek generacji siostrzanej. Rozwój kornika drukarza przebiega nierytmicznie i zwykle na jednym drzewie można znaleźć od czerwca do sierpnia wszystkie stadia rozwojowe tego szkodnika. W korzystnych warunkach termicznych pogody, charakterystycznej dla Polski i mezoklimatu równin i niższych położeń górskich, kornik drukarz wyprowadza dwie generacje, a rozwój każdej z nich trwa około 2–2,5 miesiąca. Na stokach północnych w reglu górnym występuje w roku tylko jedna generacja. W warunkach przejściowych między opisanymi, kornik może wyprowadzić tylko 1,5 generacji i wówczas zimują nie tylko postacie dorosłe, ale również larwy i poczwarki. Zwykle jednak zimują tylko postacie dorosłe kornika drukarza ukrywające się w tym celu w żerowiskach (zimuje tu 90% chrząszczy), pniakach, norach i ściółce. Postacie dorosłe żyją 2–3 lata. Znaczenie przyrodnicze[edytuj] Efektem działania kornika drukarza mogą być ważne dla ekosystemów leśnych luki w drzewostanach W naturalnych kompleksach leśnych kornik drukarz jest uznawany za "gutunek kluczowy", regulujący działanie ekosystemów i dający możliwość występowania licznej grupy innych gatunków. Jego spontaniczne, limitowane przez warunki środowiska gradacje usuwają z drzewostanów osłabione okazy świerka i są jednym z czynników umożliwiją powstawanie luk w drzewostanach, co jest warunkiem występowania w lasach gatunków światłolubnych i termofilnych[2]. Dzięcioł trójpalczasty Martwe drewno zaatakowanych wcześniej drzew staje się siedliskiem życia bardzo licznej grupy organizmów, w tym grzybów i owadów. Na przykład w Puszczy Białowieskiej w drewnie martwych świerków i w korytarzach larwalnych kornika drukarza rozwija sie około 100 gatunków chrząszczy uznawanych za ginące lub rzadkie. Wiele z nich podlega w Polsce ochronie prawnej. Populacje omawianego chrząszcza stanowią też baze pokarmową niektórych gatunków ptaków a jego obfite występowanie jest szczególnie ważne dla dzięcioła trójpalczastego[2]. Jednocześnie działanie naturalnych mechanizmów, takich jak np. presja parazytoidów atakujących larwy kornika drukarza uniemożliwia rozwój jego populacji do stanu, który zagrażałby istnieniu populacji świerka, a liczebność tego gatunku drzewa zostaje jedynie obniżona do poziomu wynikającego z uwarunkowań środowiskowych[2]. Znaczenie gospodarcze[edytuj] Skutki gradacji kornika drukarza (Bawarski Park Narodowy) W pojemnikach pułapek często znajdują się oprócz kornika drukarza także inne korniki oraz ich drapieżniki (na zdjęciu przekrasek mróweczka) Jest to jeden z najgroźniejszych szkodników lasów gospodarczych. Przy masowym występowaniu kolejno nadlatujące grupy osobników zasiedlają drzewa nie wykazujące oznak osłabienia. Ma to miejsce przy braku higieny lasu, utajonym osłabieniu drzew, których reakcje obronne są zahamowane i w odpowiednich warunkach termicznych (powyżej 20 °C w czasie rójki wiosennej). Drzewa zaatakowane odznaczają się odpadaniem łusek kory jeszcze przy zielonej koronie, wysypywaniem brunatnych trocinek, następnie matowieniem, żółknięciem i rudzeniem igliwia, przedwczesnym opadaniem zielonkawych igieł. Drzewa zaatakowane latem zachowują często barwę, a igły tracą dopiero na wiosnę. Skłonność do masowych pojawów wyzwoliła szereg gradacji kornika drukarza o ogromnej skali zasięgu i dynamice ataku. Często gradacje kornika drukarza następowały tu na dużych obszarach także po gradacji brudnicy mniszki. Leśnicy w lasach gospodarczych stosują różnego rodzaju pułapki zwalczające i prognozujące stan kornika drukarza. Często wyłożonym drzewom pułapkowym (pułapki klasyczne) towarzyszą pułapki feromonowe: rurowa Borregaarda ekranowa IBL-2 segmentowa IBL-3 szczelinowa (skrzynkowa) Theysohn Pułapka klasyczna i segmentowa Pułapka klasyczna i feromonowa Borregaarda Pułapka klasyczna i feromonowa, zbliżenie Zobacz też[edytuj] szkodniki sosen chrząszcze Polski systematyka chrząszczy Przypisy ↑ B. Burakowski, M. Mroczkowski, J. Stefańska: Chrząszcze Coleoptera, Ryjkowcowate prócz ryjkowców – Curculionoidea prócz Curculionidae. Katalog Fauny Polski XXIII, 18. Warszawa: 1992. ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Jerzy M. Gutowski. Kornik drukarz – gatunek kluczowy. „Parki Narodowe”. 1/2004, s. 13-15. Kampinoski Park Narodowy. Kategoria: Ryjkowcowate
|
|
Kwiaciarnię stawia pani z kwiaciarnią z Placu Pocztowego w Łomży. Ta osoba ma już 3 kwiaciarnie. Pamiętam jak budowała kwiaciarnie na Placu Pocztowym. Teren zabytkowy, a kwiaciarnia jednak powstała.
|
|
Uschło sobie?
|
|
dzis postaram sie zrobic fotke i wrzuce na forum, zobaczycie sobie jak drzewo podupadło na zdrowiu ;)
|
|
mam jedno pytanie,czy ta ziemia nalezy do spolczielni?czy jest to moze wlasnosc mieszkancow z pod tego bloku,trzeba to wszystko dokladnie sprawdzic,jeli mam mieszkanie wlasnosciowe to i grunt pod budynkiem jest moj,jest rosdzielony na wszystkich mieszkancow,zalezy jak duze mieszkanie posiadasz ile m2 ci sie nalezy pod budynkiem i kolo budynku.jak duza jest dzialka nalezaca do tego bloku.
|
|
wpm po to jesteś w spółdzieli i wybierasz władze żebyś sobie tym głowy nie zaprzątała.
|
|
drzewko jest w środku kwiaciarni i ledwie juz zipie - widziałem Tupik
|
|
To forumowicze podtrzymują je "na duchu". Ale co to da?
|
|
I co drzewo piękne i dorodne. Ale niektórzy mają w Łomży jeszcze lepsze pomysły zgadnijcie gdzie?
|
|
TY nam powiedz my posluchamy po co zgadywac .
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |