Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Cyfryzacja TV w Łomży |
Czy telewizja cyfrowa jest potrzebna. Myślę że nie to tylko problem. A co wy na to ? Kurczak1980
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Cyfryzacja TV w Łomży |
Jak Ci nie potrzebna cyfrowa to oglądaj analogową
|
|
Analogową niedługo wyłączą i co wtedy? Jeżeli nie będziesz miał wyj*bane na wszystko, wszystko będzie miało wyj*bane na ciebie...
|
|
bedzie tylko cyfrowa- proste
|
|
Troche te ktatkowania i wieszanie sie w momencie kiedy cos intetesesujacego to porazka za darmo to nic dobrego nie bedzie
|
|
MNie ciekawi tylko czy normalnie będziemy musieli płacić za kablówkę czy nie Kurczak1980
|
|
Powinni dać ludziom wybór co wolą. A nie tak zabrać bo tak. Jeżeli nie będziesz miał wyj*bane na wszystko, wszystko będzie miało wyj*bane na ciebie...
|
|
z tego co słyszałem w Łomży mają wyłączyć 17 czerwca ale planują z kilka lat urochomienie telewizji hybrydowej Kurczak1980
|
|
Jeśli kogoś interesuje ten tema to zapraszam na stronę Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji http://cyfryzacja.gov.pl/ Kurczak1980
|
|
Od czasu uruchomienia tv naziemnej w Polsce Łomża miała dostęp do programu 2, a potem polsatu z nadajnika na Szosie Zambrowskiej.Do tego dochodził przekaz z Krynic programu 1 i tv regionalnej. W tym roku uruchomiono testowo przekaz cyfrowy, który zawiera 15 kanałów. Nie rozumiem zatem pytania i problemu postawionego w temacie autora. ... a może nie tylko ja jeden nie rozumiem .. ? Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Tylko na co ta cała zabawa z dekoderami albo telewizorami z mpg4... Co mają powiedzieć ludzie biedni których na to nie stać żeby "się tak ulepszać"? Niech im dadzą wybór zamiast znów ślepo kase pchać a reszcie kazać kupić albo wypier*alać. Jeżeli nie będziesz miał wyj*bane na wszystko, wszystko będzie miało wyj*bane na ciebie...
|
|
maja sporo czasu zeby na ten dekoder stuwke uzbierac
|
|
miasto powinno wprowadzić stworzyć miejski dekoder Kurczak1980
|
|
przejście na telewizję cyfrową daje mieszkancom miasta niebywała okzaję do bezpłatnego dostępu do dużej ilości i bardzo dobrej jakości programów telewizyjnych. Powiem prościej ten kto skorzysta z tego bezpłatnego dostepu do telewizji cyfrowej będzie miał taka sama a nawet co niekturzy nawet większa liczbe programów i lepszej jakości niz w telewizji kablowej Vectra czy Multimedia ale za to bezie płacił tylko abonament ten który i tak płaci obecnie ale nie bedzie juz musiał płacic tego drogiego abonamentu dla tych telewizji kablowych. Ja przypomnę ze wszystkie stare bloki w zasobach komunalnych i spóldzielniach były wyposazone w zbiorcze anteny AZARD. Telewizje kablowe po wejściu ze swoim sygnałem zostały zobowiązane do konserwacji tych instalacji w celu dostarczania sygnału tv 1 i 2 tym abonentom ktorzy nie podpisza umowy o dostarczanie sygnału telewizji koablowych. Piszę o tych instalacjach bo winny one być sprawne do dzisiaj i właśnie teraz można je na powrót wykorzystać do pobierania sygnału telewizji cyfrowej. Prościej pisząc do odbioru tej telewizji jest potrzebna antena i w tym przypadku albo każdy sobie ja kupi i zainstaluje na bloku co jest kłopotliwe albo zwyczajnie po prostu każdy skorzysta z tej istniejącej instalacji azard i nie trzeba bedzie indywidulanie instalowac anten. Telwizja cyfrowa jest lepsza od kablowej i o wiele tańsza nawet o 80% dlatego upominajcie się u swoich administratorów bloków o dostęp do zbiorczych instalacji antenowych. Ci którym administracja sieci telewizji kablowych mocno zalazła za skóre mają niebywała okazję powiedzieć im dowidzenia. W sumie wiele osób podziekuje za ofertę telewizji kablowych bo beda one droższe zdecydowanie i mniej atrakcyjne od ogólnodostepnej bezpłatnej telewizji cyfrowej. Fantic
|
|
Fantic: "W sumie wiele osób podziekuje za ofertę telewizji kablowych bo beda one droższe zdecydowanie i mniej atrakcyjne od ogólnodostepnej bezpłatnej telewizji cyfrowej." A skąd Ty wytrzasnąłeś te mądrości? Jak na razie to ja w telewizji naziemnej nie widzę żadnej konkurencji dla kablówki, ani pod względem jakości, ani tym bardziej oferty programowej. Wolę zapłacić i mieć możliwość wyboru tego co chcę w danej chwili oglądać i to w jakości HD, a nie oglądać to co akurat oferuje jakiś nędzny multipleks!
|
|
e ale te anteny zbiorcze nie dzialaja przecie ...
|
|
ma ło wiesz albo udajesz ,ze mało wiesz bo pracujesz w któres z sieci kablowych pozdrawiam Fantic
|
|
... ja bym nie wierzył człowiekowi, który pisze tyle o AZART, nie wiedząc nawet jak to się poprawnie pisze i tyle ... ... miłosierdzie powstrzymuje mnie tylko od wyliczenia ortów, które wystąpiły w tekście "znawcy" tematu ... Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
vectra abonament ma drogi z porównaniem z multimedia 38 programów w vectra to 80zł a w multimedia 42zł multimedia daje dekodery za free Kurczak1980
|
|
o widzicie kochani jaki krzyk się zrobił po poruszeniu tematu dawnych instalacji telewizyjnych , ktore obecnie mozna wykorzystac do odbioru telewizji cyfrowej . Co w efekcie przyniesie indywidualnemu odbiorcy oszczedności i same korzyści. A wiecie dlaczego? Bo to smierdzi. Fantic
|
|
No właśnie proszę państwa. Czy ktoś już próbował odbierać cyfrówkę ze starego AZARTU? Ja nie mogę sprawdzić bo już nie mam takiego kabelka.
|
|
Azartu ? czyli ? Kurczak1980
|
|
a ktory to kabelek ? mi sie wydaje ze to odlaczone jest
|
|
potrzebna bo lepsza ,a czasy sie zmieniaja...
|
|
... a czy ktoś z państwa zauważył w ciągu ostatnich 15 lat w czynszu pozycje - AZART ? Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
ja nie Kurczak1980
|
|
Pierre Doilain a winien być jak ci się wydaje? Fantic
|
|
Pierre Dolain a jak rozwiązać problem lasu anten które nagle pojawia się na blokach . Wszak nie licz na to ,że z anteny pokojowej będziesz miał dobry odbiór telewizji cyfrowej. Ludziska potrafią liczyc i kazdy grosz jest ważny. Wobec alternatywy tanszej telewizji cyfrowej nie pozostaną obojętni i będą rezygnować z kablówek . Jak będą , to gdzie wystawią swoje anteny? . Czy dawna zbiorcza antena AZART nie jest w tym przypadku według ciebie dobrym razwiązaniem? Fantic
|
|
Fantic Otóż na całym świecie za usługi jakiekolwiek się PŁACI, bo trzeba każdemu człowiekowi płacić za pracę. Jeśli nikt nie konserwował AZART przez ostatnie 20 lat, to jest on zapewne w opłakanym stanie. Jeśli zatem oczekujesz, że wystarczy go po prostu włączyć i zadziała, to ja szanownemu Panu conajmniej się dziwię podejścia do życia, świata i w ogóle. Poza tym specyfika instalacji AZART była taka, że przewody biegły od mieszkania do mieszkania - szeregowo - w poziomie. Po tylu latach ta instalacja została po prostu wycięta przez samych użytkowników. .. a tak w ogóle, to jeśli o czymś się pisze, to trzeba mieć choć blade pojęcie, a nie szukać w życiu czegoś, co może być za darmo, bo to czysta głupota - po prostu. Niniejszym uważam, że wyjaśniłem cokolwiek i kończę dyskusję w temacie. Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
A co wy ględzicie?? U mnie na antenie pokojowej śmiga aż miło popatrzeć .
|
|
Pierre Dolain tak spłycić temat moze tylko facet dla którego upominanie się o te instalcje które winny byc sprawne jest zagrożeniem jego interesów. Fantic
|
|
oglądaj analogową, jak dla mnie za mało kanałów HD tylko TVP1HD a na telewizorze HD te kanały to podstawa, jest dopiero 15 kanałów a do 2016 r ma być 35 kanałów w tym 20HD! :)
|
|
Dla mnie mogą sobie cyfrować ile chcą.I tak od kilku już lat mam Nkę;) Używasz może dr nona kosmetyki
|
|
No i bardzo dobrze! W końcu mamy wybór. Każdemu wg potrzeb!
|
|
Witam, prosze zapamietac to co pisze. W miejscach dzialalnosci tv vectra, nie ma wogole instalacji sieci azart. Sam je demontowalem ok. 10 lat wstecz. Bylo to oczywiscie na zlecenievektry. Zgoda spoldzielni i zgm-u byla. W razie watpliwosci prosze pisac. Postaram doac odpowiedz. Pozdrawiam Lomzyniakow. Mirek
|
|
właśnie dzisiaj byłem w siędnim duzym mieście i tam o dziwo spółdzielnia mieszkaniowa wysłała do kazdego lokatora spółdzielni mieszkaniowej pismo w którym poinformowała ,że z dniem 01.12.2012 w sieć AZART w której dotychczas były udostepnione tylko analogowo dwa kanały TVP wpuszcza sygnał cyfrowy z ponad 15 kananałmi w tym 3 w jakości HD. Zaprzestaje natomiast nadawania tych dóch programów analogowo. Kto nie wyrażana na to zgodny musi to zgłosić w odrębnym wniosku pisemnym. Pozostałym z dniem 01.12.2012 zostanie do rachunku za czynsz doliczone 4,5 złotego za uruchomienie sygnału cyfrowego w ramach sieci AZART. Jak widac gdzies potrafia mysleć i taka sieć nadal istnieje i funkcjonuje i teraz przynosi to wszystkim korzyści bo po wiele niższych kosztach korzysta się z dużej liczby programów , nie trzeba stosować indywidulanych anten i to z nie zawsze dobrym skutkiem. U nas doprowadzono do monopolu telewizji kablowych czyniąc wbrew obowiązkom sieć AZART niesprawną czym uniemożliwiono jej wykorzystanie obecnie. Jeżeli ja się myle to proszę o informacje. Fantic
|
|
Panie Mirku czy tą dawną siec AZART można by obecnie wykorzystac do rozprowadzania do mieszkań w blokach sygnału cyfrowego tak jak to czynią w innych miastach ? Fantic
|
|
o to znalazłem w necie na ten temat: Posiadasz instalacje telewizyjną typu AZART? Chcesz w niej udostępniać cyfrową telewizję naziemną DVB-T? Nasza oferta skierowana jest właśnie do Ciebie! Na polskim rynku istnieje jeszcze wiele spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych z ciągle działającymi instalacjami typu AZART, które chciałyby oferować swoim abonentom cyfrową telewizję naziemną DVB-T. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom firma TELMOR wprowadziła do swojej oferty gamę produktów spełniających ww. oczekiwania. W przypadku udostępniania cyfrowej telewizji DVB-T w instalacjach AZART możemy spotkać się z dwoma przypadkami. Pierwszy zakłada, że stan instalacji kablowej jest „zły” (instalacje te były wykonywane w latach 70-tych ubiegłego wieku) co wiąże się z tym, iż pracuje ona w ograniczonym paśmie częstotliwościowym, które nie przenosi sygnałów cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T nadawanych w paśmie UHF (szerokość kanału 8MHz). Rozwiązaniem tego problemu jest przeniesienie transmisji sygnałów TV w pasmo VHF (szerokość kanału 7MHz). Drugi przypadek zakłada „dobry” stan instalacji kablowej, która jest w stanie bezproblemowo przenosić sygnały DVB-T bez zmiany częstotliwości. Oferta handlowa firmy TELMOR pozwala znaleźć rozwiązanie każdego z powyższych problemów. Fantic
|
|
Witam. Niestety pozostaly tylko maszty po antenach. Wzmacniacze, przemienniki i cale okablowanie zostalo usuniete. Wylacznie w jednym bloku gdzie demontowalem siec azart, punktowiec obok poczty, wspolnota mieszkaniowa ponowna instalacje azatr. Po uruchomieniu i sprawdzeniu siec zostala wyloczona. Pozdrawiam Mirek
|
|
wolna amerykanka. A czemu usuwano?
|
|
znaczy się tylko w jednym bloku w chwilio obecnej istnieje funkcjonująca instalacja AZART i można ja włączyć i korzystać z telewizji cyfrowej. No to niezłą decyzję ktos podjął parnaście lat temu. W sumie mamy w tej sytuacji monopol telewizji kablowych . Fantic
|
|
Powinno nie być kablowych .Tylko jedna sieć ogólnopolska Kurczak1980
|
|
U mnie też już wyłączyli azart i wszystko działa lepiej niż przedtem Gdzie robią dobre instalacje elektryczne? Prosze o pomoc
|
|
Moje wiadomosci na ten temat sa z okresu ok. 10 lat wstecz, czyli jak wspolpracowalem z vectra. Jednak mysle ze nic w tym temacie sie nie zmienilo. Pozdrawiam. Mirek
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |