Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
4 minuty - co z nimi zrobisz ? |
Niedawno gościlismy na Łomżynskim Forum temat o ucieczkach kierowców z miejsc wypadków. Wiele osób było szczerze zdegustowanych i negatywnie oceniajacych takich kierowców, inne osoby próbowaly znaleść usprawiedliwienie dla takich zachowan_ucieczki. Jednym z czestych czynikow, które wg. nas kieróją "uciekinierami" jest swiadomość własnej niemożnośći w udzieleniu pomocy poszkodowanym. Z statystyk policyjnych z roku 2005. czytamy ze w ponad 48tys. wypadków drogowych zginelo prawie 5.5tys os. a liczba rannych to 61tys(http://www.policja.pl/index.php?dzial=8&id=160). Tak ogromne liczby przytłaczają nas i uświadamiają ,że problem może dotyczyc także nas. Wielu przypadków smierci dałoby się uniknać- tak zgodnie twierdza srodowiska lekarskie, informujac rownież o znaczeniu pierwszych 4 minut po wypadku( jest to czas jaki zazwyczaj zajmuje karetce dojechanie na miejsce po uprzednim wezwaniu jej), TE 4 MINUTY RATUJA ŻYCIE!!!. Dlatego niewatpliwie należy prowadzić na szeroką skalę programy uczace pierwszej pomocy. W pierszych dniach kwietnia mialy ruszyc w podlaskich szkolach takie szkolenia, mialy byc zorganizowane przez WOŚP( http://www.wosp.org.pl/medycyna/index.php/24/2)_ fundacja Owsiaka. I wszystko byloby wspaniale, gdyby nie fakt ze PIS niechce dopuscić do tych kursów. O czym dowiadujemy sie z dzisiejszych gazet_G.WYBORCZEJ, NASZEGO DZIENIKA, oraz z wiadomosci :WYDARZENIA. Pada pytanie dlaczego? Maria Nowak, wiceprzewodnicząca sejmowej komisji edukacji i młodzieży, wyznała "Naszemu Dziennikowi": - Nie słuchałam pana Owsiaka, ale nawet bez znajomości szczegółów jestem przeciwna, żeby prowadził program pierwszej pomocy w szkołach. Jak dotąd więcej zrobił szkody niż pożytku w procesie wychowania młodego pokolenia. CZYŻ NIEDZIWI POSTAWA PIS_u? CZY I NAJAKIEJ PODSTAWIE NAZYWA SIĘ SZKODA NAUKĘ RATOWANIA ŻYCIA? 86% z 16013 glosów na wp. byla na nie w stosunku do pytania:"Czy posłowie PiS mają prawo zabronić Jurkowi Owsiakowi szkoleń z pierwszej pomocy w szkołach? Możliwe ze nasz głos w tej sprawie bedzie znaczacy dlatego prosze o zainteresowanie tym postem. ks
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: 4 minuty - co z nimi zrobisz ? |
przepraszam za tamten 2 post wyslal sie w polowie wiec wyslalam go jeszcze raz i do tego prosze sie ustosunkowywac a nie do tamtej czesci ks
|
|
W czasach PRL-owskiej ciemnoty miałem w szkole podstawowej i póżniej sredniej przedmiot Przysposobienie Obronne. Wieksza część zajeć poswięcona była pierwszej pomocy. Do znudzenia bandażowało się "czapkę Hipokratesa" czy "żółwiowy wstępujący lub zstępujący" Metoda Holger -Nielsena itd... Dzieki róznego rodzaju oszołomom w rodzaju owsika przedmiot tem w imie wolności został wyrzucony ze szkół. A teraz co - jednak pomysły rodem z PRL-u nie były takie złe. I kto to mówi ? Sam guru owsik! i Przysposobnienie obronne pod jego sztandarem wraca do szkół. Kolejna ściema pana sie-sie-ma. (........)
|
|
a i przepraszam za bledy ort i inne typu kieruja :P mam nadzieje ze niezmieni to sesu merytorycznego tekstu :) pozdrawiam ks
|
|
może cie to zdziwi 'Jacku' ale przedmiot taki jak przysposobienie obronne dalej jest w szkolach wiec to niesciema :D niejest tez istotne czy pan owsiak jest oszolomem czy nie (takie stwierdzenia to obraza publiczna i mozna ci wniesc sprawe o znieslawienie), ale dziala :) i kursy sa napewno potrzebne, ucze sie w szkole i wiem jak wygladaja lekcje po :) ks
|
|
zgadzam się z ulusem, to jest wręcz śmieszne żeby rezygnowac z nauki pierwszej pomocy tylko dlatego że komus nie podoba się osoba publiczna , jaką jest Owsiak, jeśli o mnie chodzi to jest to wielki człowiek, dużo zrobił dla wcześniaków, tym bardziej go cenię, ponieważ sama jestem wcześniakiem... Z resztą....wystarczy popatrzeć na to co się dzieje w rządzie, istna parodia...takich ludzi trzeba edukować, a nie wpuszczać do sejmu...jestem niepełnoletnia i ciężko się zastanawiam, co za myślący ludzie głosowali na PiS...masakra... a wracając do tematu, jestem jak najbardziej za wprowadzeniem takich kursów, w końcu mogą one uratować komuś życie....może właśnie takiemu posłowi z PiS'u a może mi.... Pozdrawiam Chocolatte I believe U 4ever A...
|
|
Ulu, wnoszę z twego postu, że fanatyczną wyznawczynią guru owsika jesteś. Wobec tego dyskusji na temat tego degenerata kontyunuować nie będę. A jeśli chcesz funkcjonować normalnie, to musisz przywyknąć do tego, że są ludzie o poglądach odmiennych od Twoich i co więcej, mają takie samo prawo jak Ty do ich formułowania. Wszak to Twój idol stwierdził "róbta co chceta". A może zamiast wertować prasę piorącą umysły, poświeciłabyś się nauce i wtedy może odkryłabyś, że czasem warto pomysleć samodzielnie i mieć swoja opinię miast przyłączać się do jedynie słusznej większości. (........)
|
|
wiec drogi Jacku o dziwo niejestem jego idolem wrecz przeciwnie ale jestem osoba tolerancyjna jak wyzej wymieniona postac pana Owsiaka wiec musze pogodzic sie z mysla ze inni mysla inaczej ale chce tym postem naklonic innych do poparcia pozytywnej ideii ks
|
|
Myśle, że nie jesteś jego idolem, raczej fanem. Z ideą upowszechniania znajomosci udzielania pierwszej pomocy nie polemizuję - dałem juz temu wyraz w pierwszym poście, trudno zaakceptowć proponowaną formułę jej realizacji. (........)
|
|
moze wiec zaproponujesz wlasna forme, twoim zdaniem lepsza co domnie niejestem niczyjim fanem:) ks
|
|
ukus zgadzan się z tobą
|
|
Wedlug mnie pierwszej pomocy powinny uczyc osoby wykwalifikowane.Tyle o temacie.
|
|
tu niechodzi o zemste na Owsiaku. Nie od dzis wiadomo ,że PiS chodzi jak pies na pasku kleru. Teraz kler szczuje tym psem Jurka Owsiaka aby go dotkliwie pogryzł. Bo przeciez nie od dzis wiadomo ,ze sukcesy Jurka Owsiaka są jak drzazga w dupie klerowi. Najbardziej przykre jest to ,że duża grupa porazonych jadem Pis popiera takie działania tych działaczy wzgledem osoby Owsiaka stanos
|
|
przepraszam pomyliłem sie pisząc własnie chodzi o zemste na owsiaku stanos
|
|
:) dzieki za pociagniecie tematu moze niezginie przygnieciony natlokiem glupich nicniewnoszacych postow :) zgadzam sie w pelni z twoja opinia :) pozdrawiam ks
|
|
Ulus, zgadzam się z Tobą. Fakt, że gdyby to "ojciec " /wiadomo kto/ zaproponował i zafinansował taką akcję, to wszystkie "berety" piały by z zachwytu, aż by im moherek wymiękł. A tylko dlatego, że pojawia się nazwisko Owsiak - to od razu wiesza się psy na tym pomysle. A co to szkodzi - drodzy panstwo - że tę akcję chce zorganizować Owsiak? Co się stanie? Dziura w niebie? Moherowe tsunami? *finka*
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |