sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Lomzynska zenada.

Strone 4lomza.pl odwiedzam regularnie, takoz tak zwane 'forum', ktore czytam z wielkim niesmakiem, a wypowiadam sie raczej rzadko. Z paru przyczyn. M.in. dlatego, ze jak z moich obserwacji wynika wszystkie osoby, ktore mialyby do powiedzenia cos wartosciowego zarowno pod wzgledem merytorycznym jak i stylistyczno-literackim albo znalazly bardziej intelektualnie wymagajace srodowisko albo siedza cicho, bo wiedza, ze wszelka dysputa z banda demagogow i piecioma alter-ego tego samego niedojrzalego nastolatka nie ma sensu. To samo tyczy sie rozplenienia chamstwa i nienawisci, ludzie od tego uciekaja. Chcialbym w tym miejscu zawrzec moja, a jakze, subiektywna ocene tego co dzieje sie tu od dawna.

Przede wszystkim, uklony swe sle ku redaktorom serwisu, oprawcom oprawy graficznej, ludziom odpowiedzialnym za sprawy techniczne, administratorom i moderatorom forum i wszystkim, w ktorych istnienie watpie za kazdym razem gdy moja radosna przegladarka otwiera strone 4lomza.pl. Ze swieca szukac tak modelowego przykladu jak nie robic portalu internetowego. Bo rozumiem ze tak mam mowic o 'portalu 4lomza.pl'. Oczywiscie pomijam fakt ze w narcystycznym pedzie to sami wyzej wymienieni ad hoc okrzykneli sie Portalem internetowym, ba!, nawet Regionalnym. Portal jest tworzony profesjonalnie, jest wrzechstronny i rzetelny. Proponuje zmienic nazwe na "raz, dwa, trzy, proba mikrofonu" badz cos w ten desen. Wracajac do meritum, nie wytykam tu ubogiej szaty graficznej, nie opowiadam jak niezadowalajacy poziom dziennikarski prezentuja teksty niejakiego "cz", nie wglebiam sie w to ze pelne sa zlych manier, roi sie w nich od literowek a czasem tez bledow ortograficznych. Tworcom 'Portalu' powinno zalezec na wysokim poziomie we wszelkich aspektach. (co sie moze zdarzyc ludziom piszacym na szybkiego posty nie powinno zdarzac sie redagujacym) Uwazam ze ojcowie 4lomza.pl tak zachlysneli sie iloscia wejsc i popularnoscia strony wsrod reklamodawcow, ze w pewnym momencie jakosc zeszla na drugi tor. Abstrahujac, chyba nie musze mowic jak bardzo groteskowe jest to co TV Lomza (ze studia Skorpion) o sobie pisze: "zawsze w centrum wydarzen" (a la tvn24) , "ulica, miasto region" (z jaka duma zaznaczaja terytorium, w tle dynamiczny obraz samochodow stojacych na swiatlach), a pozniej przez tydzien ogladam ten sam material. Po tygodniu dowiaduje sie ze ktos zaprasza mnie na koncert do Popartu i na koncert Lomzynskiej Orkiestry Kameralnej. Moze to jakis typ auto-sarkazmu, nie wiem, chodzi o to ze bardzo podobne uczucia miewam wchodzac na ten 'portal': politowanie, niezrozumienie aspiracji, proby zrozumienia tak wspanialego samopoczucia, wielkiej dozy narcyzmu oraz smiale podejrzewanie tworcow ww. mediow o sklonnosci sado-maso.

Bo o coz mi sie rozchodzi? O profesjonalizm, ktorego tu brak. O to ze forum 4lomza.pl to najlepsze miejsce do obrzucania sie blotem, do tego by szerzyc nienawisc miedzyludzka w kazdej formie i filisterskie poglady, o to ze reakcje skladu moderatorskiego sa zadne, badz nikle (patrz: jezeli sprawa dotyczy reklam - bo jezeli o reklamy chodzi to 4lomza.pl przoduje, badz gdy tresciami zainteresuje sie inspektor, prokurator badz wodny armator (oczywiscie w kwescie reklamy ;)). Myslac o braku profesjonalizmu, najczesniej mysle o forum wlasnie, bo o nim chcialem tu w glownej mierze pisac, wstepem bylo jedynie to, ze za obecna sytuacje w pewnej mierze obwiniam tworcow serwisu, nie tylko rosnaca w sile spolecznosc grafomanska.

Nie cieszy mnie sytuacja w ktorej internetowy wedrowiec wchodzac na forum 4lomza.pl widzi stek bzdur. Ubolewam nad faktem ze ktos moze myslec o portalu/forum jak o pewnej wizytowce miasta, wyznaczniku pogladow mieszkancow. Boje sie o zdrowie psychiczne dzieci/nastolatkow, ktore wchodzac na forum, nie otrzymujac odpowiedniego ostrzezenia (uwaga! zawiera tresci nieprzyzwoite, wulgarne i niezrozumiale dla zdrowego na umysle czlowieka, za ktore, naturalnie, redakcja nie odpowiada). Interwencja moderatora, gdy u mnie zapala sie czerwona lampka, staje sie jeno poboznym zyczeniem. Jest tez pare osob, ktore okazuja sie byc ekspertami w kazdej dziedzinie, zasluguja one na moja wzmianke.

MrS - konczy liceum, ksenofob i prostak, swoja szeroka wiedze zawdziecza osiemnastu latom doswiadczen, wychowujac sie w ciemnogrodzkim srodowisku ciemnogrodzkiej Lomzy. Dowody.

"Nie leczyć sk****wieli tylko DO GAZU Z NIMI!"
- MrS o gejach.

"Rodzina to kobieta, mężczyzna i poczęte przez nich dzieci. Pedał zawsze będzie tylko pedałem, który manifestując swoje wynaturzenie będzie domagał się praw (zaczęli od legalizacji małżeństw i prawa do adopcji dzieci, ciekawe, co będzie następne). Do komory z nimi."
- MrS o homoseksualizmie

"jeśli chodzi o dymanie, to może ono dotyczyć wyłącznie stosunków pomiędzy Tobą, a twoim tatą."
- MrS, kulturalnie odpowiada na post kolegi

"Dobrze, że ty wszystko rozumiesz. Zgrywasz najmądrzejszą, a w rzeczywistości jesteś bardzo prosta i pusta."
- MrS odpowiada na post kolezanki, jak bardzo prosta i pusta kolezanka jest MrS wie od Chucka Norrisa.

"Oj pedały tu pedały. Widzę, że masz przyjemność z lizania koledze odbytu. "
- kolejna odpowiedz z cyklu "MrS poleca, jak zacisnic znajomosc"

To sa jedynie cytaty z ostatnich "goracych topicow", obecnie nie chcialem przebijac sie przez tony starszych postow (a sam MrS ma ich prawie 1400). Sa to ewidentne przyklady niedojrzalosci, grafomanstwa i zachowania jakie powinno zwracac szczegolna uwage, nie tylko moderatorow. MrS od pewnego czasu ignoruje, staram sie nie zadreczac tym, ze codziennie mijam podobnych ludzi, radze wam to samo, oszczedzicie nerwow sobie i osobom trzecim ktore zmuszone beda czytac wypociny stron obojga.
MrS jest bardzo ciekawym zjawiskiem, poniewaz, bardzo watpliwe jest to, ze jego 'poglady' moga obchodzic kogos powyzej wieku 17. lat, co nie przeszkadza mu w radosnej tworczosci. Bo kogo obchodzi co ma do powiedzenia na temat rodziny i seksualnych preferencji sfrustrowany na zycie nastolatek, ktory zapewne (zgaduje i nie wnikam) nie jest do konca pewien czy jego pierwszy stosunek bedzie z kobieta, mezczyzna czy szczotka ryzowa. Bo tak to wyglada z zewnatrz, z mojej perspektywy, obserwatora forum. Zbaczam tu troche na temat homoseksualizmu, ktory jest obecnie bardzo popularny. Wroce do niego, gdy uda mi sie napisac drugiego posta.

ptysiu91 - zywa legenda, prawie 4300 postow na koncie, grafoman jakich malo. Jego wypowiedzi, najczesciej zamykajace sie w dwoch zdaniach emanuja nieprawdopodobnym stylem i dbaloscia o polszczyzne.
Nie przytaczam tu przykladow bo znalezc je mozna latwo, chce tylko zaapelowac, ptysiu, dziecko drogie, jezeli doczytales do tego momentu, zadbaj o to by twoje posty byly bardziej merytoryczne, dopieszczone, bo nie chodzi o ilosc ale jakosc. Wiem ze takich apeli bylo mnostwo, lacznie z "wywalic ptysia z forum" etc., ale, i to sie tyczy Tobie podobnych, nie zanizaj i tak juz niskiego poziomu tegoz forum. Na uznanie zasluguje swieczka ([*]) postawiona przez ptysia Miloszeviczowi.

degreg. - duzo mniej szkodliwy, po prostu nie podzielam przekonan. Pisze dosc rzeczowo (w udany sposob wyraza swoje mysli). Czasem demagog, poziom tekstow na stronie MW slaby, ale chyba sie wyrobi. W jego zachowaniu nie odpowiada mi po prostu nachalne promowanie MW na forum, wolalbym by bylo ono apolityczne (co nie zaklada braku dyskusji politycznych).

"cycq chyba cie rodzice bili w dzieciństwie a do szkoły miałes pod górkę, ja czytałem gdzieś że zły dotyk boli przez całe zycie ale troszke więcej optymizmu życiowego i tolerancji"
- tekst troszke na poziomie podstawowki, czasem jest ich wiecej, byl odpowiedzia na:

"WSZECHPOLACY TO j e bane svcierwa !!!!!!!!!!! j e b e ni rasisci z giertychem mułem na czele !!! takie organizacje zaraz po wykryciu powinny byc zaraz skasowane !!!!!!!!!"
- nie popieram, ani tego, ani poprzedniego, chcialbym aby taki sposob prowadzenia dyskusji zniknal z forum, a podobne odpowiedzi po prostu nalezy zignorowac i nie odpowiadac, napisac moderowi(sic!) zeby usunal.

Razace przyklady zanizania poziomu forum, chamstwa etc. mozna znalezc wszedzie, to sie raczej kwalifikuje do "ogolnego sposobu prowadzenia dyskusji na forum" bo dotyczy to mniej charakterystycznych postaci i zdarza sie czesto przeroznym osobnikom. Jezeli chodzi o charakterystyczne osoby to chcialbym nadmienic ze przy calym tym cyrku bardzo czesto Kefas badz ryskago to takie glosy rozsadku, czytajcie ich uwaznie.

Jak juz pisalem, sposob prowadzenia dyskusji na forum jest zenujacy. Przeklenstwa, obrzucanie blotem, slownictwo ktore jest nacechowane zlymi emocjami. Chcialbym aby dzialo sie tego mniej. Nie chce juz czytac o "darmozjadach z teatru lalek"(bo zeby ich tak nazwac to trzeba w jakis sposob to uzasadnic a nie rzucac ot tak) czy "pedalach" (bo to okreslenie tak samo denerwuje mnie jak sie mowi o gejach, jak mowienie "Psy" na policjantow czy "Zyd" z duzym akcentem (mowienie przez zeby, cedzenie) na żet). Nie chce czytac ze "qrfa" i "kur_wa". To ze ktos potrafi z gory zalozyc, powiedziec "ta dziewczyna to dziwka" itp. budzi moja odraze, taki sposob prowadzenia dyskusji po prostu nie przystoi, nie przystoi rowniez ignorancja ze strony 4lomza.pl, i to ze linki do tematow wulgarnych potrafia wisiec pare dni na stronie glownej.

Nie jest to wszystko co chcialem powiedziec, dlatego jeszcze tu wroce, zapewne przedzierajac sie przez bloto i multum bezsensownej polemiki. Jednoczesnie przepraszam za taka a nie inna objetosc tego tekstu, oraz, mam nadzieje, mala ilosc usterek. Dajac odsapnac sobie i wam, dobrej nocy zycze.

-----------------------------------
Uważam, że należy opodatkować wszystkich, którzy stoją w wodzie.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Lomzynska zenada.

No niezła wypowiedz-ale niestety szczera prawda..... nieźle że nałożyłeś taki temat ..bomoże da im wszystkim coś do myślenia:??:/

A co napisałbyś o Maćku ?

Jeszcze o TV Łomża

Widzę że kolega pojechał ostro TV Łomża.
Dorzucę się. Mdli mnie na widok Pana Redaktora, który z rozwianym jak zwykle włosem i z wypiekami na twarzy relacjonuje kolejny salonik literacki z domu Pani Dentystki, gdzie jakaś biedna rodzinka z Piątnicy pogrywa na skrzypkach. Czym oni sobie zasłużyli, by pokazywano ich w tak prześwietnym medium jak TV Łomża.
Czasem zdarza się, że Redaktor, zaproszony na zebranie Jaśnie Oświeconych łomżyńskich chandlofcuw (pisownia celowa) konfabuluje coś o potrzebach miasta. Do tego mógłbym przysiąc, że to Jego Głos słyszę zawsze na dworcu autobusowym. Ilekroć czekam na autobus z megafonów sączy się słodki jak miód głos, który deklamuje fraszki i wierszyki w stylu "Już najwyższa pora zajśc do Instalatora". Obowiązkowo rymy krakowsko-częstochowskie.

Zovo, niełatwo jest stworzyć portal. Żeby to wyglądało jak Gazeta albo Onet trzeba włożyć pieniążków. Całe masy jeśli miałbym być szczery.

zovo
Nie dziw się. Jakie społeczeństwo, takie i ... posty, więc forum to takie "ptysiowisko".

Aha, senor Zovo,

"ignorancja" to inaczej niewiedza, lub całkowite dyletanctwo. W przedostatnim akapicie lepiej pasuje "lekceważenie".

Brawo!
Nareszcie post, który sprowokował mnie do napisania paru słów. Ostatnio pisałem chyba ze 2 lata temu, gdy bardziej udzielał się Kefas, Pan T. Zaremba, gdy dyskusje toczyły się na poziomie zdecydowanie wyższym (klony Sarsa wklejające artykuły z ND, które wtedy wydawały się bardzo uciążliwe dziś wspominam całkiem miło - akcent humorystyczny). Wtedy rzeczywiście przyjemnością było spędzenie kilku minut dziennie na 4lomza. Obecnie zaglądam tu bardzo rzadko, bo nie spodziewam się niczego ciekawego.
Przykre, że kolejne pokolenie ma takich przedstawicieli na forum publicznym. Wierzę, że poziom nie jest tu wyższy tylko i wyłacznie dlatego, że inteligentniejsza, lepiej wychowana część młodzieży (która głównie korzysta z dobrodziejstw internetu) nie chce się do niego zniżać i bojkotuje forum 4lomza. Mam nadzieję, że są jeszcze młodzi ludzie, którzy nie ulegli ogólnemu zepsuciu i demoralizacji swoich rówieśników, dla których najciekawszymi tematami jest piętnowanie ludzi o odmiennej orientacji seksualnej lub kto, z kim, w której toalecie w pewnej szkole co robił...

Pozdrawiam wszystkich, którzy miło wspominają dawne forum 4lomza.
Artur

GoRbI

zovo: proponuję, abyś obiektywnie ocenił swoje wcześniejsze posty, które bardzo często nie osiągały nawet poziomu ptysia. Jeśli nie odpowiada Ci sposób, w jaki się wypowiadam, i poglądy, które "głoszę", nie musisz ich przecież czytać, a tym bardziej komentować. Jeśli natomiast tak bardzo interesuje Cię moje życie seksualne, to zapewniam Cię, że jestem heteroseksualistą. To forum opiera się na wolności przekonań, a Ty próbujesz narzucać innym swoje opinie. To jest właśnie oznaka prostactwa. Swoją szeroką wiedzę opierasz zapewnena całych dziewiętnastu latach doświadczenia?
W tym momencie, wyjątkowo, stanę w obronie ptysia. Sam wielokrotnie bardzo krytycznie wypowiadałem się na temat jego wypowiedzi, jednak wolę czytać wypowiedzi ptysia, niż Twoje wypociny. Mam określone zdanie na pewne tematy i nikt (a tymbardziej Ty) nie zabroni mi wypowiadać swojego zdania. Miło, że podlizujesz się Kefasowi i ryskago.
Załóż sobie własne forum i tam określaj poziom wypowiedzi.

PS: Przykro mi, że nadal jesteś prawiczkiem.

Pozdrawiam

MrS napisał(a):

> PS: Przykro mi, że nadal jesteś prawiczkiem.

Ohoho! No to MrS pojechał z grubej rury.

Zapewne chciałeś tym oznajmić, że masz bogate doświadczenia seksualne.
Jako bezstronny arbiter tej wymiany zdań stwierdzam że MrS zwyciężył Zovo błyskotliwym ciosem poniżej pasa.

Dorośnij dziecko.

MRS jezeli wydaje Ci sie ze meskoc zalezy od tego ile dziewczyn bzykneles
to nie podzielam twojego zdania

lepsza jest zasada:
lepiej 1 pozadna niz 100 szmatlawcow

Błysnął chłopaczyna...
Rzeczywiście MrS, prezentujesz niebanalny poziom. Tylko ciekawe czego?

Co do głównego wątku - mam podobne odczucia jak Zovo.
Profesjonalizm łomżyńskich mediów pozostawia bardzo wiele do życzenia.
I nie chodzi tu wcale o niskie nakłady finansowe, ale o brak fachowego przygotowania większości "redachtorów", przez co czasem zdarzy im się popełnienie idiotycznego tekstu najeżonego błędami rzeczowymi oraz oczywiste włazidupstwo przedstawicieli niektórych mediów skierowane w stronę kacyków lokalnego "byznesu", czyli ludzi, którzy również z profesjonalizmem mają niewiele wspólnego (to już nie obserwacja, ale własne doświadczenie zawodowe).

Reasumując: "Jeśli nie wiesz co mówić, to mów niewyraźnie", tudzież "Daj Pan spokój, daj Pan spokój..."

do zovo i jego przydupasow
jesli masz zamiar ograniczac wolnosc slowa to cofnij sie do prl-u i tam zostan albo przeprowadz sie do chin. przez takich jak ty to ja w latach 80-tych przesiedzialem 2 miesiace w areszcie sledczym. za co? za to ze taki tuman jeden z drugim zaczeli nagle interesowac sie mna i moimi publikacjami. uznali ze moje zdanie jest nie na reke owczesnym wladzom. nikogo nie obchodzilo ze mam dwumiesiecznego syna i zone na utrzymaniu. nie do konca popieram zdanie pana mrs poniewaz jest ono zbyt mocno wyrazone ale ogolne odczucia mam podobne. ludzie co sie dzieje na tym swiecie? dwoch panow chce brac slub i miec dzieci? odczepcie sie takze od ptysia. znam chlopaka osobiscie poniewaz mieszkam bardzo blisko niego. bardzo uczynny i dobry chlopak.
zovo jestes jeszcze gowniarz a zachowujesz sie jakbys zjadl wszystkie rozumy i chcial na sile zmieniac swiat i ludzi. walnij sie w leb chlopczyku.

do zovo cz2
gdybym rownierz napisal ze mam dosc pedalow spacerujacych po ulicach i demonstrujacych swoje zboczenie to rowniez nazwiesz mnie ksenofobem i prostakiem? nie wspominajac juz o innych epitetach.

na miejscu pana mrs pomyslalbym nad zgloszeniem do prokuratury doniesienia o popelnieniu przestepstwa polegajacego na naruszeniu dobr osobistych. podobnie powinien zrobic adam zwany ptysiem. moze prokurator ostudzi twoje emocje spowodowane wojna hormonow w organizmie?

ja rowniez mam bardzo konserwatywne poglady. powiesisz mnie za to? a moze publicznie wychlostasz? z powodzeniem moglbym byc twoim ojcem ale w tym miejscu jest mi zal twoich rodzicow.

Zaraz, zaraz...
To w imię wolności słowa mamy godzić się na intelektualną miernotę, brak wiedzy, umiejętności i zwykłe pospolite lenistwo? Co ma rzeczowa wymiana polgladów i żywy, cywilizowany dyskurs to serwowanej przez łomżyńskie "tuby" papki?

Ja po prostu tandety nie kupuje.

po doglebnej analizie twojego tematu dochodze do bardzo waznego wniosku. otoz zapewne sam jestes homoseksualista. dlatego tak bardzo razi cie czyjes negatywne zdanie na ten temat. zazwyczaj tylko czytywalem to forum zeby miec jakas orientacje co sie dzieje w miescie. nigdy nie przeczytalem nic inteligentnego z twojej strony. zawsze wynosiles sie ponad wszystkich i probowales pouczac. nie tedy droga. mrs tez nie jest bez winy. wielokrotnie jego krytyka byla nie na miejscu, a wypowiedzi ptysia niejednokrotnie doprowadzaly do wybuchu smiechu mnie i moja zone.

na tym wlasnie polega wolnosc slowa ze kazdy pisze co chce i jak chce. nawet jesli jest to miernota jaka zaprezentowal dzisiaj zovo. jesli chcesz czytac same inteligentne posty to po prostu omijaj wypowiedzi osob ktore twoim zdaniem takich nie pisza a tym bardziej nie komentuj tekstow ktore ci nie odpowiadaja, po prostu je ignoruj. dobrym przykladem jest tutaj pseudotelewizja lomzynska - mam ja w kablowce ale po prostu jej nie ogladam bo uwazam ja za totalne dno.

stare dobre przyslowie mowi ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. podobnie jest i w tej sytuacji. moze i jestem staroswiecki i zacofany ale napewno nie zamierzam byc jak to mowi dzisiejsza mlodziez trendi popierajac rozwoj homoseksualistow na swiecie. jestem osoba wierzaca i miedzy innymi ten fakt powoduje iz mam taka a nie inna opinie.

Panie Henryku,

Owe forum odwiedzają nasi Rodacy zza oceanu, studenci studiujący poza Łomżą (jak pan Zovo), również osoby, które w Łomży kiedyś mieszkały i nadal czują się sentymentalnie związani z miastem.
Muszę przyznać, że poziom artykułów bywa niski. Literówki są na porządku dziennym nawet na takich serwisach jak Gazeta.pl, ale żeby błędy ortograficzne, składniowe, wszelkiego rodzaju "nowotwory" językowe, to już przesada.
>>(...)nie było Wojewody, parlamentarzystów ni ekologów... w ogóle nikogo z poza miasta tu nie było...<<

>>"Bezpieczny przedszkolak". Policjant ruchu drogowego wspólnie z dzielnicowymi spotkali się na wspólnych zajęciach z bezpieczeństwa. Dzieci były zachwycone i już zapraszały na kolejną wizytę.
Przyjdziemy napewno!
<<

To są urywki z dwóch sąsiadujących ze sobą artykułów. Zebranie tego "materiału" zajęło mi 30 sekund.

W dodatku to forum, na którym największą furorę zrobiła wiadomość o incydencie w III LO. I te prośby o udostępnienie filmiku, w ktrym dziewczyna miętosi fallusa jakiemuś niezbyt rozgarniętemu koledze.

Myślę że protest Zovo jest co najmniej potrzebny.

Witam

- zovo poruszył wiele ciekawych problemów z większością, którymi się zgodzę.

- "W tym momencie, wyjątkowo, stanę w obronie ptysia." Kiedyś słyszałem mądre powiedzonko. "Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem."

Ciekawe czy tym postem rozpocznie się etap reform „tabula raza„ na forum?

..:: Nomex ::..

Mogę nieśmiało zapytać, skąd tyle agresji w wypowiedzi Pana Henryk58 ?? Czyżby post zovo, w którymś z jego fragmentów odnosił się bezpośrednio do osoby wspominanego Henryka58 ? A odnośnie forum 4lomza........ hmmm. Jest, jakie jest. To tak, jak z kapelą na warszawskiej Pradze.. taki, swoisty lokalny koloryt!

ADALL

zovo jak ci sie nie podoba to fruuń Lomza to wies i tak niech zostanie taka jest i taka bedzie i dobrze jest ze taka jest

co się martwisz co się smucisz ze wsi jesteś na wieś wrócisz

Autor: Henryk58 (---.tpnet.pl)
Data: 20-03-06 11:55

po doglebnej analizie twojego tematu dochodze do bardzo waznego wniosku. otoz zapewne sam jestes homoseksualista. dlatego tak bardzo razi cie czyjes negatywne zdanie na ten temat. zazwyczaj tylko czytywalem to forum zeby miec jakas orientacje...

Forum pomocne w poszukiwaniu orientacji...
Hmm... interesujące...

Bez urazy Panie Heniu :).

Ryskago ;)

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

gorbi
Dołączam się do twojego postu.
Pozdrawiam

Panie Henryku58
Tu nie chodzi o ograniczanie wolności słowa czy cenzurowanie poszczególnych wypowiedzi. Tu chodzi o zwykłe chamstwo i wulgaryzmy, co jest przejawem pogardy i braku szacunku wobec innych. Ze sporej części pojawiajacych się na forum wypowiedzi, przebija ogromna napastliwość, wprost agresja i niczym nie uzasadniona chęć dołożenia innym. Zastanawiam się, czy to czasem nie jest objaw ogromnej frustracji piszących?
I jeszcze jedno co wydaje się charakterystyczne dla tego forum, to prawie całkowity brak choćby przejawów odrobiny życzliwości czy też czasem (jakże potrzebnego w niektórych momentach) wspólczucia i wsparcia. Wydaje się ZASTANAWIAJĄCE, że w tak religijnym łomżyńskim środowisku jest aż tyle osób zachowujących się w sposób niegodny wobec innych.

to ja może powiem tak----brava dla tego pana---
narzekamy narzekamy, ale w każdym środowisku, w każdej społeczności znajdują się jednostki ujemne. Przeraża mnie, że niektórzy ludzie kompletnie nie używają mózgu i często pomieszkują na Wiejskiej 12...a ci pozostali, najbardziej sflustrowani siedzą na wszelakich forach i wyzywają wszystkich tymi samymi jednymi epitetami.
Apel do pana MrS. Słuchaj można sobie kupić słownik wulgaryzmów polskich. Naprawde bardzo ciekawe wydanie, dużo słowotwórstwa, nawet przykłady używania. Wzbogacaj swój język. Chętnie poczytałabym jakieś jebitne wiązki. A nie same kurwy, dziwki i pedały.....nuda.....
Pozatym uważam, że właściciele stronki powinni usuwać tego typu posty.

Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani...

Zovo,ja myślę,że nad tym wszystkim,o czym wspomniałeś w swojej wypowiedzi możemy jedynie ubolewać i nic więcej.Nie wydaje mi się możliwym zrobienie czegokolwiek,aby jakoś to zmienić.Pewni ludzie są niereformowalni,inni zbyt pyszni i dumni z samych siebie,by przyznać komuś rację,przeprosić czy obdarować kogoś życzliwością,jeszcze inni najchętniej zabili by wszystkich,którzy myślą inaczej niż oni sami,a są i tacy,których intelektualne dno nigdy w oczy nie raziło i razić nie będzie.Trudno.Pewne układy są zbyt wygodne i zbyt mocno zakorzenione,aby można było w ogóle mówić o ich zlikwidowaniu,a pewne stanowiska "zaklepane" dla "swoich",niejednokrotnie niewłaściwych osób w danym miejscu i czasie.Pewne środowiska mają to do siebie,że nienawidzą innych środowisk tak po prostu.Bo w końcu trzeba sobie znaleźć jakiś "worek treningowy",aby odreagować własną frustrację,niepowodzenia...

Panie Henryku58.Jeśli po pierwszym przeczytaniu tekstu nie jesteśmy w stanie w pełni pojąć jego meritum czytamy go ponownie.Jeśli to nie przyniesie skutku należy uważnie i powoli przeczytać jeszcze raz i jeszcze raz... Jeśli i to nie pomoże proponuję zamiast bezpodstawnie kogoś atakować wcisnąć znajdującą się w lewym,górnym narożniku ekranu monitora,skierowaną w lewą stronę strzałkę i poszukać innych,"łatwiejszych" tematów.No bo skoro nie potrafi pan dostrzec olbrzymiej różnicy pomiędzy atakowaniem konkretnie czyichś poglądów,a jedynie sposobu ich wyrażania publicznie,to pozostawię to bez komentarza.Przykro mi,że był pan kiedyś niesłusznie aresztowany,ale nijak to się ma ripostowanej przez pana wypowiedzi
A tak w ogóle,to zawsze w dyskusjii wszystkich pan tak ostro atakuje bez zdania racjii?

Chciałem jeszcze tylko dodać,że chyba jednak "prawda w oczy kole",skoro znalazły się osoby mocno urażone,kulturalną przecież i spokojną,a przede wszystkim rzeczową wypowiedzią.

Mr'S-niezła taktyka... z braku argumentów to i powyzywać można.

Z przyjemnoscia odniose sie do powyzszych postow, odpowiadajac na cytowany fragment, postaram sie robic to chronologicznie.

Złotowłosy - o TV Lomza sie juz nie wypowiadam bo nie ten temat chcialem poruszyc, to byla pewna dygresja, pokazanie na przykladzie jakie sa moje odczucia co do portalu 4lomza.pl.

\\\\\\"ignorancja" to inaczej niewiedza, lub całkowite dyletanctwo. W przedostatnim akapicie lepiej pasuje "lekceważenie".\\\\\\

slowa "ignorancja" z rozwaga uzylem w przedostatnim akapicie, bo wlasnie o dyletantyzm mi chodzilo bardziej niz lekce sobie wazenie.

MrS
\\\\\\proponuję, abyś obiektywnie ocenił swoje wcześniejsze posty, które bardzo często nie osiągały nawet poziomu ptysia\\\\\

Proponuje, aby dyskusja polegala na tym by merytorycznie odniesc sie do tego czy tamtego. Rzucenie a priori "twoje posty nie osiagaly poziomu ptysia" jest dla mnie tak samo zabawne i zenujace jak ostatnie twoje wypowiedzi.
Proponuje rowniez by podawac przyklady moich zenujacych postow. Tak jak ja podalem przyklady twoich postow a propos chamstwa i prostactwa. Poywole sobie natomiast zacytowac twoje wlasne slowa z topicu dostepnego pod tym linkiem: http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=17665&t=17639 uwaga, cytuje. "zovo: respect za mądre słowa...". Tak, to twoje slowa. Jeszcze Ci za nie nie podziekowalem, dlatego teraz to robie. Dzieki ci za twoje slowa wczesniejsze i obecne bo sa one dla mnie motywacja do dalszego dzialania.

\\\\\Jeśli nie odpowiada Ci sposób, w jaki się wypowiadam, i poglądy, które "głoszę", nie musisz ich przecież czytać, a tym bardziej komentować.\\\\

W tym rzecz ze nie glosisz zadnych pogladow, nie umiesz wejsc w rzeczowa dyskusje, a nie odpowiada mi bardziej sposob wypowiadania, ktory jest wulgarny.

\\\\Jeśli natomiast tak bardzo interesuje Cię moje życie seksualne, to zapewniam Cię, że jestem heteroseksualistą.\\\\

Nigdy nie powiedzialem ze mnie interesuje.

\\\To forum opiera się na wolności przekonań, a Ty próbujesz narzucać innym swoje opinie. To jest właśnie oznaka prostactwa.\\\\
Wolnosc przekonan nie zaklada obrzucania sie blotem i szerzenia homofobicznych tresci, ktore zalatuja w duzej mierze faszystowskim stylem.

\\\\Swoją szeroką wiedzę opierasz zapewnena całych dziewiętnastu latach doświadczenia? \\\\

Nie wstydze sie tego ze w tym roku skoncze 20 lat, w gruncie rzeczy, kazdy sam wyciagnie sobie wniosek czy jestem kims z kim mozna wejsc w dyskusje bez potrzeby zastanawiania sie czy zostanie obrzucony blotem czy nie. Chodzi o to ze czuje sie osoba dosc dojrzala, czego niestety nie moge powiedziec o tobie.

\\\\W tym momencie, wyjątkowo, stanę w obronie ptysia. Sam wielokrotnie bardzo krytycznie wypowiadałem się na temat jego wypowiedzi, jednak wolę czytać wypowiedzi ptysia, niż Twoje wypociny.\\\\

Mnie to nie przeszkadza. Wystarczy mi szacunek tych paru osob ktore poparly moje zdanie, wystarczy mi to, ze nie wszyscy mysla o moich dywagacjach jako o wypocinach.

\\\Mam określone zdanie na pewne tematy i nikt (a tymbardziej Ty) nie zabroni mi wypowiadać swojego zdania\\\

Alez nie zabraniam, po prostu nie umiesz swojego zdania wyrazic. Bez niekulturalnych zagrywek i demagogii.

\\\Miło, że podlizujesz się Kefasowi i ryskago. \\\

Nikomu sie nie podlizuje, stwierdzilem kto zaniza poziom forum, i dla rownowagi zaznaczylem kto wg. dba o jego wyzszy poziom.

\\\\PS: Przykro mi, że nadal jesteś prawiczkiem.\\\\

Miedzy innymi o to mi chodzi, o to ze ludzie ktorzy pisza takie bzdety i staraja sie zamienic to forum w piaskownice czuja sie tu jak ryby w wodzie, za przyzwoleniem spolecznym im podobnych i moderatorow 4lomza.pl

gorbi - zgadzam sie z Twoja polemika oraz dziekuje za przypomnienie Pana Zareby, ktory rowniez pownien trafic (moze nawet na pierwsze miejsce) do wymienionych przeze mnie glosow rozsadku.

Henryk58
///do zovo i jego przydupasow///

Sam fakt ze tak pan moze napisac juz o czyms swiadczy, nie mam przydupasow i wypraszam sobie mowienie tak o ludziach podzielajacych moje odczucia.

Nie bede przytaczal reszty wypowiedzi nastepujacych po tym cytacie. Odniose sie zbiorowo.
Prosze zauwazyc ze nie wyrazilem swojego zdania na temat homoseksualizmu a Pan natychmiast ten temat podchwycil poniewaz przytoczylem przyklady ksenofobicznych wypowiedzi. Moja wypowiedz dotyczyla ogolnego sposobu prezentowania swoich pogladow tutaj, nie homoseksualistow. Dziwi mnie zatem to w jaki sposob pan sie zacietrzewia. Nie napisalem nic co jest niezgodne z prawda, przytoczylem cytaty, ktore podpieraja moja teze o zenujacym poziomie, ktory jest tu prezentowany. To ze nazwalem kogos ksenofobem jest pochodna jego slow "pedaly do gazu", a pan chce mnie prokuratorem straszyc i zacheca do sadomasochizmu.

////na miejscu pana mrs pomyslalbym nad zgloszeniem do prokuratury doniesienia o popelnieniu przestepstwa polegajacego na naruszeniu dobr osobistych. podobnie powinien zrobic adam zwany ptysiem. moze prokurator ostudzi twoje emocje spowodowane wojna hormonow w organizmie?////

Nie naruszylem niczyich dobr osobistych, podparciem moich slow sa cytaty i wiecej niz "jestes grafomanem", "jestes ksenofobem". Podaje KONKRETNE przyklady, opisuje je w wiecej niz dwoch zdaniach. A wypowiedzi wiecej niz dwuzdaniowe pojawiaja sie tu rzadko wiec prosze to docenic.

///ja rowniez mam bardzo konserwatywne poglady. powiesisz mnie za to? a moze publicznie wychlostasz?///

Oczywiscie ze nie. Mowilem jedynie o stylu, sposobie prowadzenia dyskusji o "intelektualną miernotę, brak wiedzy, umiejętności i zwykłe pospolite lenistwo" o ktorej mowi Mad_Blunted_Jazz. Samo uzycie slowa 'pedal', mnie razi bo jest obrazliwe i kazdy powie ze jest nacechowane pejoratywnie. To jest wlasnie sposob prowadzenia dyskusji, uzywanie obrazliwych okreslen, rzucanie blotem o ktorym mowie. Slowo 'pedal' jest jedynie przykladem.

///z powodzeniem moglbym byc twoim ojcem ale w tym miejscu jest mi zal twoich rodzicow.///

Tym bardziej ubolewam nad faktem, ze czlowiek, ktory moglby byc moim ojcem (a wiec jest sporo starszy i duzo madrzejszy) w taki sposob prowadzi dyskusje. To, ze napisal pan ze zal mu moich rodzicow jest bardzo mile z pana strony. Chcialbym jedynie uslyszec dlaczego, bo merytorycznej dyskusji, jak mowilem, tu oczekuje. Prosze zatem pomyslec o mojej rodzinie nastepnym razem gdy bedzie pan w kosciele sluchal o milosci blizniego po to by po wyjsciu z czystym sercem glosic nienawisc miedzyludzka (czego usprawiedliwieniem sa konserwatywne poglady i ciezkie doswiadczenia prl-u).
Chcialbym dodac, ze bardzo mi przykro z powodu panskich doswiadczen lat 80., ale to nie zmienia faktu ze to co pan napisal w pierwszych trzech postach to jeno demagogia. Dobrze wiemy ze totalna wolnosc slowa, jak i totalny permisywizm i polityczna poprawnosc to utopia, zawsze musza byc jakies polsrodki, dla mnie gdy ktos mowi "pedaly do gazu" i zaslania sie wolnoscia slowa to jednoczesnie przyzwala na mowienie "zydzi do gazu", "pan taki a taki jest **ujem" i tak dalej. Opanujmy sie.

Nawiaze natomiast do tego co pan napisal o ptysiu, bo widze wielokrotnosc zdan jednej i tej samej osoby.

najpierw pisze pan
///odczepcie sie takze od ptysia. znam chlopaka osobiscie poniewaz mieszkam bardzo blisko niego. bardzo uczynny i dobry chlopak. /////

Czyli juz mam nie mowic ze jest grafomanem? Pan mnie do tego namawia, mam juz nie mowic o tym ze nie dba o gramatyke i ortografie. Tak zrozumialem ta wypowiedz. Nastepnie pisze pan:

////mrs tez nie jest bez winy. wielokrotnie jego krytyka byla nie na miejscu, a wypowiedzi ptysia niejednokrotnie doprowadzaly do wybuchu smiechu mnie i moja zone.////

To z czego sie pan smial? Bo smiem uwazac ze wlasnie z grafomanskiego poziomu wypowiedzi ptysia i jego bledow. Zatem, zauwazam pewna niespojnosc w tym co pan glosi. Najpierw ochy i achy o wolnosci slowa, pozniej wypowiedzi z pana strony ktore ja wg. mnie chca ograniczyc itd. To jak jest z tym ptysiem? Jest grafomanem (bo z czego sie pan smial z zona), oraz pan tak uwaza, ale jednoczesnie mowi pan zeby nie mowic na glos ze zaniza tu poziom. Jest to dla mnie po prostu co najmniej dziwne.
Tak jak inni zarzucam panu niezrozumiala agresje.
Mam jeszcze tylko pytanie natury 'porada prawna', czy mam czekac na pozew ze strony portalu 4lomza.pl poniewaz nazwalem jego tworcow ignorantami podajac przyklady, ktore jak udowodnil, Zlotowolosy mozna znalezc bardzo latwo? Panie Henryku, jest pan swiatlym czlowiekiem, niech nastepne pana posty nie ograniczaja sie do "zovo zaprezentowal miernote", lecz doglebnie, tak jak tylko pan potrafi, istote tej miernoty mi wytlumaczy. Bo jak mniemam pan zaprezentowal nam pare tekstow o mniejszym poziomie miernoty niz moj. I dalej nie rozumiem tego zacietrzewienia tematem homoseksualizmu skoro ja go nawet nie uszczknelem. Owszem, bronie kuluralnego sposobu prowadzenia dyskusji na ten temat, ale swego szerszego zdania nie wyrazilem, poki co musi panu wystarczyc cytat pana Waldemara Koconia, z ktorym sie zgadzam "Jeżeli ktoś w towarzystwie dyskryminuje Żydów albo homoseksualistów, to ja natychmiast staję się Żydem i gejem."
regards.

zovo w pełni się z Tobą zgadzam. Zdaję sobie sprawę z tego że nasze wypowiedzi na forum 4Lomza nie są najwyższych lotów i czasem są wręcz podręcznikowym przykładem grafo- oraz megalomanii. Wiem jak ciężko przyznać się do własnych błędów, dlatego więc od teraz, miast taplać się w bajorku naszych wypowiedzi, postarajmy się nie używać wulgaryzmów ani obelg pod adresem adwersarzy, postarajmy się o odrobinę szacunku, jeśli już nie dla innych uczestników dyskusji to dla samych siebie.

Swego czasu na forum wypowiadał się zapomniany już DaSto, pamiętacie jeszcze jego pełne polotu posty ?

Pozdrawiam ciepło...

________
Malachit

Z ciekawosci przeszukalem baze 4lomza.pl w poszukiwaniu swych postow i odpowiedzi na nie, w szczegolnosci zwrocilem uwage na odpowiedzi MrS. I tak mnie tknelo, zabawne jak bardzo mozna zmienic podejscie i zdanie jezeli chodzi o okolicznosci:

http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=41050&t=40996#reply_41050

cytuje MrS: "zovo: Gratuluje. Szacunek ode mnie. Napewno domyślasz się, z jakiego powodu..."

nastepny:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=17550&t=17522#reply_17550

znow cytuje: "zovo, c3po: Pozdro, za mądre, przemyślane posty."

Na drugi raz, jezeli chcesz powiedziec "zovo: proponuję, abyś obiektywnie ocenił swoje wcześniejsze posty, które bardzo często nie osiągały nawet poziomu ptysia" to jak juz mowilem, nie zakladaj a priori bo znalazles sie w niewygodnych okolicznosciach. Jak dla mnie po prostu sie osmieszasz, zamiast podjac polemike z tym co napisalem to mnie atakujesz, do tego w nieumiejetny sposob.

MrS. Jak dla mnie mozesz sie juz nie wypowiadac, bo okazuje sie ze posty madrzejsze i bardziej przemyslane niz te ktore przytoczylem powyzej budza twoje zupelnie inne zdanie na moj temat. Nie jestes ani konsekwentny ani zabawny. Tymbardziej nawolujac do obiektywnej oceny.

zovo zgadzam się z Tobą w kwestii miernoty poziomu wypowiedzi niektórych forumowiczów, sam jestem świadomy moich błędów i tym bardziej staram się nad sobą pracować a i innych nakłaniam do tegoż samego . W końcu na tym między innymi polega życie - na ciągłej nauce, na ciagłym podnoszeniu swoich umiejętności, na potrafieniu przyznania się do popełnionego błędu. Nie zapominajmy jednak, że 4lomza (jej grafika jak i cała treść artykułów) jest prywatną własnością ich twórców.
Jeśli nie odpowiada Ci wystrój, poziom obsługi prywatnego hotelu, w którym się zatrzymujesz - po prostu rezygnujesz z jego usług następnym razem. Grafika? A może taka własnie estetyka jest najbliższa upodobaniom jej twórcy, może właśnie taki a nie inny sposób wypowiedzi jest czymś naturalnym dla cz i nie widzi on potrzeby zmian?
Już Fredro w pewnym, ogólnie znanym wierszu pisał "Wolnoć Tomku w swoim domku". Strona 4lomza nie jest lekturą obowiązkową, której treść wpajana jest obligatoryjnie, a jej użytkownicy nie ponoszą z własnej kieszeni żadnych wydatków, które mogłyby być przyzwoleniem do użycia argumentu "placę i wymagam". Tego typu zarzuty możnaby bardziej postawić oficjalnej stronie miasta, której funkcjonowanie, wygląd - zależne jest od naszych podatków.
Z pewnością wiele z Twoich uwag jest słusznych, sam zauważam błędy, również ortograficzne. Sam kilka razy pisałem mail'e do twórców 4lomza z wytknięciem owych "byków" po czym były one usuwane. Pisałem to jednak w trosce o wizerunek strony, na którą sam codziennie zaglądam, strony, którą po prostu lubię.

T i g e r

dyskusja podieta przez zovo przyniosla mi nadzieje ze ktos zalwazy prawdziwa role tego forum :)
przeciez to nieistotne jak pisza ludzie sie tu wypowiadajacy tylko co i co mozna wywnioskowac z tych postow, a mozna naprawde wiele i powino nas to tylko pobudzc do dalszych dyskusji
zeby niebylo dla przypomnienia pragne zauwazyc ze tylko otwarcie sie na opinie innych mozna nazwac dyskusja
zapewne wiekzosc z nas chce by opinie i zdanie przez nich wypowiadane bylo powszechnie przyjmowane i uznawane za jedyna racje :)
tak byc niemoze , niepowinno tak byc i mam nadzieje ze niebedzie
jak slusznie zalwazyl pan Henryk58 to niete czasy by cenzurowac wypowiedzi innych (cenzuruje mw na ksiedze gosci pod pretekstem zasmiecania :) ich strona i maja take prawo )
swoim nasyceniem pewnego slownictwa kolega mrs zapewne chce podkreslic determinacje lub inne odczucia wlasne
plysiu swietnie ukazuje co mysli nastolatek itd
postuje tu od niedawna, ale staram sie jasno zaznaczyc swoje poglady

tolerancja i pozdro :)

ks

ulus,

///jak slusznie zalwazyl pan Henryk58 to niete czasy by cenzurowac wypowiedzi innych (cenzuruje mw na ksiedze gosci pod pretekstem zasmiecania :) ich strona i maja take prawo )///

oczywiscie ze nie, a ja wcale nie mowilem o jakiejs cenzurze. To pan Henryk tak, nie wiem czemu, zrozumial wartosc moich slow.

Tiger,
dzieki ze sie zgadzasz. Co do strony grafiki - nie o niej chcialem tu mowic, i nie o niej w glownej mierze mowilem. Oczywiscie ze lektura 4lomza.pl nie jest obowiazkowa, ale jako uzytkownik moge zaapelowac o to by portal ktory aspiruje do miana regionalnego (werble) utrzymywal pewien poziom (i tu zwrocilem uwage na slaby poziom wiadomosci i brak interwencji moderatorow). Ja moze z wlasnej kieszeni nie oplacam dzialania serwisu ale ogladam reklamy, siegam po bezcenna, przez co tworze jakis popyt, a za reklamy pieniadze 4lomza.pl otrzymuje. Jezeli cz nie widzi potrzeby zmian to trudno, ja odwiedzajac portal oczekuje rzetelnych informacji podanych w nieskazonej formie. I tylko/az tyle. Po co szukac usprawiedliwien dla niedorobek czy lenistwa. Oprocz tego nie widze niczego zlego w krytyce (o ile konstruktywnej) nawet jesli "4lomza (jej grafika jak i cała treść artykułów) jest prywatną własnością ich twórców.".
Chodzi tez o to ze nie mam skad brac informacji o Lomzy, zatem mowienie "nie podoba ci sie poziom to nie wchodz" jest troche nieuczciwe. Tak samo nieuczciwe byloby powiedzenie "nie podobaja ci sie homoseksualisci to nie patrz", "nie podoba ci sie wladza, nie komentuj, omijaj", "Razi cie cos, zamilknij i znajdz inne zajecie". Nie sadzisz? A informacji o Lomzy jestem glodny.

Ja moze z wlasnej kieszeni nie oplacam dzialania serwisu ale ogladam reklamy, siegam po bezcenna, przez co tworze jakis popyt, a za reklamy pieniadze 4lomza.pl otrzymuje. - ale oglądasz te reklamy na własne niczym nieprzymuszone życzenie, oglądasz je mimo ogólnego niezadowolenia z całokształtu strony i mimo tegoż niezadowolenia nadal brniesz w coś co powoduje Twój niesmak i zażenowanie ? a ktoś tu podejrzewał (w poście rozpoczynającym temat) twórców strony o skłonności sado-maso ;)
Na czym polega nieuczciwość podczas wolnego wyboru - zaglądam na stronkę lub nie zaglądam bo jej poziom mi nie odpowiada ?
Możesz mi uwierzyć, że w skład redakcji 4lomza wchodzą ludzie myślący i z Twojej jak i innych forumowiczów wypowiedzi wyciągną daleko idące wnioski - na to właśnie wszyscy liczymy.
Ktoś pisał o wysokim poziomie forum na początku jego funkcjonowania. Jasne, zgadzam się w pełni, z tym, że były to czasy kiedy niewiele osób miało dostęp do medium internetem zwanego. Czasy się zmieniają, stały dostęp jest juz w co drugim mieszkaniu i chciał nie chciał wiąże się to z całym kolorytem osobowości oraz sinusoidą poziomu IQ szperaczy internetowych. A na to ani twórcy 4lomza ani tym bardziej ja i zovo wpływu nie mamy :)

POzdrawiam

T i g e r

Zovo, gratuluje podjecia sie trudu prowadzenia slusznej dyskusji nt. poziomu naszego lokalnego lomzynskiego forum.
Nie pozostaje mi nic innego jak jedynie przyznac racje przytoczonym argumentom. Cale forum zaczyna przypominac dobry lokal, do ktorego zaczely sie schodzic "dresy", ktore (niestety) wypychaja te dobre osoby tworzace klimat forum.

Mam nadzieje, ze Twoj post jest jaskolka nadchodzacych dobrych zmian i rzeczowej dyskusji, ktora moze znow wniesie ciekawe pomysly dla Lomzy. (Z doswiadczenia starsi formulowicze wiedza, ze "Magistrat" sledzi forum).

Jesli bede mogl wesprzec rzeczowa dyskusje - na pewno to zrobie.

PS. Tak mi sie przypomnialo zdanie wypowiadane przez polonistke, gdy pytalismy jak sie pisze "napewno" czy na pewno" - "Na pewno oddzielne, naprawde razem"

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Tiger trochę nie zgodzę się odnośnie oglądania tych reklam i pieniążkami z nimi związanymi ale ogólnie masz rację. Nie mamy wpływu na "sinusoidę poziomu IQ" ale mamy wpływ na poziom wypowiedzi na forum !. Jeśli będziemy totalnie ignorowali wypowiedzi chamskie i obraźliwe to z czasem będzie lepiej.

Pozdrawiam

________
Malachit

jesli chodzi o merytoryczna strone postow, to raczej sie zgodzam z zovo
ortografia- fakt, wiekszosc chyba nie slyszala o czyms takim
poza tym, jak niedawno przeczytalam pewien watek o pewnych wyscigach, to nie wierzylam wlasnym oczom /i chyba do dzis nie wierze/

jes jedno ''ale'' zovo, oczerniasz wszystkich, a ja, chociaz odwiedzam forum dopiero od miesiaca, znalazlabym kilka interesujacych osob- i to nie prawda, ze te osoby nie maja nic do powiedzenia
a jesli chodzi o kwestie stylistyczno-/a nawet/literacka, to nie kazdy urodzil sie mickiewiczem
i powiem ci cos waznego-przypomnij sobie przyslowie o belce we wlasnym oku i spojrz na swoje posty pod katem interpunkcji i poprawnosci skladniowej
nie pisze tego zlosliwie, ale jesli sie zarzuca komus niekompetencje, to samemu trzeba byc kompetentnym w 100 procentach
a jesli chodzi o nadzor- to sie zgadzam
o pozostalych sprawach nie mam pojecia

Witam...
Jednym zdanie dołączam się do wszystkich wypowiedzi zovo. Ubolewam, że ciągle od lat na forum 4lomza są osoby, których jedyną bronią w dyskusji jest stwierdzenie "nie chcesz, to nie zagladaj tu, nikt cie nie zmusza" - przykre jest to, ale sam się przekonalem [dawno temu pod innym nickiem], że nie da się z nimi wygrać, choć oczywiście walczyć warto.

Pozdrawiam

Tiger - nie chce brnac w ta dyskusje czy mam prawo skomentowac co mi sie nie podoba czy miast tego lepiej zebym nie wchodzil na 4lomza.pl bo nie widze sensu, skomentowalem, dalej wchodze na 4lomza, z wlasnej nieprzymuszonej woli. Z wlasnej woli podejmuje tez dzialanie, mimo ze zachecasz mnie do porzucenia tego dzialania. Bo dzialaniem jest podjecie przeze mnie tego tematu, bo chce zeby 4lomza.pl istnialo, ale zeby ewoluowalo, zmienialo sie na lepsze. Gdybym podazyl tokiem rozumowania "nie podoba mi sie - nie wchodze" po prostu bylbym w tej kwestii pasywny. Dyskusja na ten temat nie ma sensu. Podzielam natomiast twoja nadzieje ze cos sie zmieni po tej dyskusji.

bella - ////jes jedno ''ale'' zovo, oczerniasz wszystkich, a ja, chociaz odwiedzam forum dopiero od miesiaca, znalazlabym kilka interesujacych osob- i to nie prawda, ze te osoby nie maja nic do powiedzenia////

Nie 'oczerniam wszystkich'. Nie tylko nie zgadzam sie z 'wszystkich', ale tez 'oczerniasz'. Nie rozprzestrzeniam jakichs nieprawdziwych informacji, nikomu nie uwlaczam, jezeli pisze ze jego wypowiedzi sa chamskie i ksenofobiczne to podaje przyklady. Nikogo nie oczerniam, a ci o ktorych pisalem sami przedstawili sie w zlym swietle, ja juz nie musze i nie chce. Gdybym powiedzial "taki owaki jest idiota", albo "taki owaki lubi dziewczynki w wieku 12-14 lat" to byloby oczernianie. Jezeli na podstawie jasnych przeslanek, cytatow okreslam ceche danego osobnika to mozna mi jedynie zarzucic wyciagniecie blednych wnioskow, na szczescie tutaj sytuacja jest na tyle klarowna, ze nawet w te ramy sie nie mieszcze. W przeciwienstwie np. do pana Henryka, ktory pisze:

"po doglebnej analizie twojego tematu dochodze do bardzo waznego wniosku. otoz zapewne sam jestes homoseksualista. dlatego tak bardzo razi cie czyjes negatywne zdanie na ten temat."

W doglebna analize przeprowadzona przez pana Henryka smiem watpic, co wiecej, nie tylko dochodzi do blednych wnioskow (ktorych nijak wyciagnac nie mozna - nie ma ku temu zadnych przeslanek - to jest rzucenie ad hoc, bo traktowalem o sposobie prowadzenia dyskusji a nie o moim zdaniu na temat homoseksualizmu) ale wlasnie mnie oczernia, bo niestety dla pana Henryka informacja ta jest nieprawdziwa. Cala dyskusja stalaby sie wtedy latwiejsza, lecz niestety, prawda bywa okrutna.
Negatywne zdanie mnie nie razi poki jest wyrazone w kulturalny sposob i wlasciciel tego zdania jest otwarty, sklonny jest do merytorycznej debaty, a nie, rzucania blotem i mowienia czegos bez podparcia faktami, wypowiedziami etc.
Z checia spotkam sie z panem Henrykiem by wytlumaczyc mu pare spraw, bo jak zauwazylismy w formie pisanej sa one niezrozumiale badz przeinaczane, zatraca sie sens. Boje sie jedynie, po agresywnych postach pana Henryka, ze mogloby dojsc do rekoczynow. Panie Henryku, chce pan sie w moich oczach zrehabilitowac, napisze pan do mnie maila, dogadamy sie kiedy sie spotkamy, kupimy piwko i pogadamy.

//// i powiem ci cos waznego-przypomnij sobie przyslowie o belce we wlasnym oku i spojrz na swoje posty pod katem interpunkcji i poprawnosci skladniowej////

Wiem ze jestem niedoskonaly, posty pisze z emocjami i sa one poniekad odzwierciedleniem szybkiego przebiegu moich mysli. Dlatego moga byc chaotyczne, m.in. interpunkcyjnie. Nie musisz mi tego mowic bo jestem tego swiadom.

///nie pisze tego zlosliwie, ale jesli sie zarzuca komus niekompetencje, to samemu trzeba byc kompetentnym w 100 procentach///

Nie zgadzam sie z tym twierdzeniem. W taki sposob, przeprowadzajac dowod na zasadzie indukcji matematycznej stwierdzilibysmy ze jedyna kompetentna osoba jest jakas sila wyzsza, Bog, bog, badz co ino. Jakis podstawowy zmysl estetyczny posiadam co do kwestii ktore poruszylem, wiec powiedzialem co mysle. A tak nota bene, nikomu nie zarzucam niekompetencji (albo w mniejszej mierze niz myslisz) (jezeli chodzi o tworcow 4lomza.pl), raczej twierdze ze stac ich na wiecej, a obecny stan jest spowodowany ignorancja, moze narcyzmem, nie wiem, po prostu niektore rejony 4lomza.pl sa bardzo amatorsko nadzorowane. Gdybym nie uwazal ze moze byc lepiej to nie zakladalbym tego topicu.

a o IQ nic nie mowilem i mowic nie bede tak jak moi poprzednicy. Nikogo nie nazwalem tu glupkiem i nazwac nie zamierzam. Chamstwo, ksenofobie, demagogie, prostactwo i grafomanstwo jako widoczne cechy zamierzam po imieniu dalej nazywac.

Droga bello

Zarzuciłaś tutaj zovo ortografię i inne "niecne" uczynki a tymczasem sama piszesz "...zgodzam", pomijam znaki diakrytyczne ze względu na inny rejon globu, ale piszesz dalej "...ale jesli sie zarzuca komus niekompetencje, to samemu trzeba byc kompetentnym w 100 procentach". No i co ??!!

Pozdrawiam wszystkich

________
Malachit

zovo: czy uważasz, że Twoje wypowiedzi skłonią mnie do zmiany moich przekonań? Czy sądzisz, że przestanę pisać na forum?
Miałeś wiele uwag, co do moich poglądów na temat homoseksualistów.
Wobec tego zadam Ci dwa pytania, na które proszę, abyś odpowiedział wedle tego co myślisz i sądzisz.

1. Czy uważasz, że pomysł legalizacji małżeństw homoseksualnych jest pomysłem właściwym?
2. Czy sądzisz, że homoseksualiści powinni mieć prawo do adopcji dzieci? Jak według Ciebie zachowywało by się dziecko wychowywane przez dwóch mężczyzn lub dwie kobiety? Czy uważasz, że chłopiec wychowywany przez dwóch mężczyzn nie był by z góry "skazany" na homoseksualizm? Według amerykańskich naukowców istnieje także duże prawdopodobieństwo, że dziecko płci X wychowywane przez dwoje rodziców płci X mogło by być nawet wykorzystywane seksualnie.

Wybacz, ale nigdy nie poprę homoseksualizmu i ludzi pokroju Roberta Biedronia, którzy potrafią tylko narzekać jak bardzo są "uciskani" społecznie. Fakt, że moje wypowiedzi są miejscami niekulturalne. Jest to jednak mój wybór i nie życzę sobie abyś oceniał mnie i moje wypowiedzi. Jeśli nie masz ochoty czytać moich postów, po prostu je omijaj. Nikt nie zmusza Cię do ich lektury. Mamy odmienne zdania na pewne tematy, inne podejście do niektórych spraw. Ja nigdy nie obraziłem Cię na forum, nie oceniałem Twoich wypowiedzi, nie nazywałem Cię "prostakiem".

Pozdrawiam

Jeśli trafiam na błędy edytorskie w informacjach portalu korzystam z linku znajdującego w prawym górnym rogu strony: "napisz DONOS@".

W ciągu 2-12 godzin znikają.

Jeśli widzę chamstwo na forum - staram się ignorować - kiedys myślałem, że może chociaż niektórym da się coś przekazać. Płonne nadzieje!

W chwili obecnej, oprócz kilku osób, które od dawna trzymają równy, rozsądny i odpowiedzialny poziom, widzę tylko jedno charakterystyczne światełko w tunelu. Ptysiu91. Tak, nie przesłyszeliście się! Jedna z naprawdę nielicznych tu osób, które są szczere, nie są chamskie i co by o nim nie mówiono, to w przeciwieństwie do innych idzie do przodu, a razem z nim poziom jego wypowiedzi i trafność poruszanych tematów.

Małymi, bo małymi kroczkami... ale do przodu! A znaczna część "pisaczy" stoi, albo się wręcz cofa.

---
PGG

TAK MRS MASZ PAN RACJE . ZOVO = KACZYŃSKI BEHEHEHEH.MAMY WOLNOŚĆ SŁOWA I PIERDOLI..................Ć CENZURE BEDE PISAŁ CO CHCE I TYLE .POPIERAM MRS.

Zovo-pozwól,że wtrące swoje trzy grosze.Otóż ,chciałbym sie dowiedzieć,co trzeba wziąść ,zeby miec taki słowotok twórczy?Człowieku ty wiecej napisałes tutaj ,niz ja we wszystkich postach.I to z sensem napisałes. Moje szczere kondolencje dla wszystkich którym sie dostało,prawde mówiac sam przestałem juz dawno zwracac uwage na to co pisze ,jak pisze i po co przede wszyskim.Ale MrS tez ma duzo racji w tym ,ze po to są te fora zeby czasami pogadac o tym ,co nam lezy na watrobie,nie lubi homo,to jego sprawa,ja nie wiem czy ich lubie ,bo zadnego nie znam.Rekina ludojada tez zadnego nie znam,ale ich nie lubie,bo one z gruntu rzeczy sa złe(choć robia to co muszą,bo tak zostały stworzone).Sex miedzy facetami,tez z gruntu rzeczy jest zły,może dlatego pedziów sie nie lubi....no i bateria siada w klawiszach ,dokończe jutro

MrS a nie mogles od razu tak napisac? Czy nie wystarczyloby stwierdzenie, ze "nie podobaja mi sie zwiazki homoseksualistow, poniewaz mam powody, by twierdzic, ze przyniesie to wiecej szkody niz pozytku, na co dowodem moga byc badania amerykanskich naukowcow (tutaj link do wynikow), itp, itd"

W takiej wypowiedzi nikogo nie urazisz i zawrzesz swoje zdanie na dany temat w kulturalny sposob.

A wracajac jeszcze do tematu, zeby nie komentowac i czytac twoich postow, to moim skromnym zdaniem jesli wypowiadasz sie na forum publicznym to sa pewne reguly dotyczace sposobu wypowiadania sie, ktore zapewne rodzice Ci wpoili, a ktore lamiesz z powodow sobie tylko znanych.

Wiem, ze to moze zle porownanie (a na dodatek wyolbrzymione) - ale jak bedziesz reagowal, jesli wejdzie kilka osob do kosciola i zacznie rzucac przecinkami i wyzwiskami? Czy nawet - jak zareaguje wlasciciel sklepu (ew. ochrona) jak te same osobniki wejda do sklepu i beda robily to samo?
Czy idac dalej - jak sie zachowasz jak ktos codziennie bedzie sie "wyproznial" na wycieraczke przed drzwiami, bo niestety do tego mozna porownac ublizanie innym ludziom.

R
-------------------

MrS

/////zovo: czy uważasz, że Twoje wypowiedzi skłonią mnie do zmiany moich przekonań? Czy sądzisz, że przestanę pisać na forum?////

Nikogo nie zachecam do zmiany przekonan, jedynie do zmiany sposobu (na lepsze) ich wyrazania. Pisz na forum, byle z glowa.

///Miałeś wiele uwag, co do moich poglądów na temat homoseksualistów. ///

kolejne nieporozumienie. Nie wyrazalem uwag na temat twoich pogladow, tylko na temat ich prezentowania, stwierdzilem takze fakt ze sa ksenofobiczne i prostackie.

///Wobec tego zadam Ci dwa pytania, na które proszę, abyś odpowiedział wedle tego co myślisz i sądzisz.////

Nie jest to temat o homoseksualizmie, jak mysla, oraz chca przepchnac niektorzy wiec moje odpowiedzi na te dwa pytania beda jedynie wyrazem mojej dobrej woli i prosilbym aby dyskusja nie sprowadzala sie na te tory bo jak juz pisalem wielokrotnie to nie bylo moje zalozenie, jedynie niektorzy tak stwierdzili i zmajstrowali cos przy zwrotnicy.

///1. Czy uważasz, że pomysł legalizacji małżeństw homoseksualnych jest pomysłem właściwym?////

Tak.

///2. Czy sądzisz, że homoseksualiści powinni mieć prawo do adopcji dzieci?///

Jezeli chodzi o obecna sytuacje (mowimy ciagle o Polsce) to nie.

///Jak według Ciebie zachowywało by się dziecko wychowywane przez dwóch mężczyzn lub dwie kobiety? Czy uważasz, że chłopiec wychowywany przez dwóch mężczyzn nie był by z góry "skazany" na homoseksualizm?///

To juz trzecie i czwarte pytanie. Obiecalem odpowiedziec na dwa.

///Według amerykańskich naukowców istnieje także duże prawdopodobieństwo, że dziecko płci X wychowywane przez dwoje rodziców płci X mogło by być nawet wykorzystywane seksualnie.///

Prosze o przytoczenie artykulu, ktory o tym mowi. Prosze o przytoczenie tych badan. Bo co do amerykanskich naukowcow to wiem jedno, a czego oni ostatnio nie odkryli?

///Wybacz, ale nigdy nie poprę homoseksualizmu i ludzi pokroju Roberta Biedronia, którzy potrafią tylko narzekać jak bardzo są "uciskani" społecznie.///

Sa uciskani, czego jestes zywym dowodem. A to ze ich nie poprzesz, ok. Bylebys nie glosil faszystowskich hasel i nie rzucal w nich ciezkimi przedmiotami. Jezeli ich nie popierasz ok - wyraz to, wlacz sie do tzw. 'spolecznej dyskusji'.

///Fakt, że moje wypowiedzi są miejscami niekulturalne. Jest to jednak mój wybór i nie życzę sobie abyś oceniał mnie i moje wypowiedzi. ///

Dobrze ze to przyznales, a to ze sobie nie zyczysz nie ma nic do gadania, wyrazasz sie niekulturalnie i ksenofobicznie, jezeli przeprowadzam jasny, podparty cytatami dowod tego, to mam do tego prawo. Starozytni filozofowie mowili ze jedna z glownych cnot jest PRAWDA, ja pisze prawde. Byc moze dlatego sobie nie zyczysz, bo pisze niestety prawde.

///Jeśli nie masz ochoty czytać moich postów, po prostu je omijaj. Nikt nie zmusza Cię do ich lektury.///

To jest chwyt demagogiczny, pisalem juz o tym ze jest nieodpowiedni.

///Mamy odmienne zdania na pewne tematy, inne podejście do niektórych spraw.////

Truizmy do niczego nie prowadza wiec cut to the case. Skoro mamy inne podejscie to nie powinna dziwic cie merytoryczna konfrontacja.

///Ja nigdy nie obraziłem Cię na forum///

Bo nie miales za co, a ja ciebie tez nie obrazilem, stwierdzam fakty na podstawie jasnych przeslanek.

///nie oceniałem Twoich wypowiedzi///

Prawde mowiac, oceniles, i to niedawno, i to nieudanie. Prosze, oceniaj, byle w kulturalny i zformalizowany (przyklad, dowod, merytoryczna polemika etc.) sposob.

///nie nazywałem Cię "prostakiem".///

Bo nim nie jestem.

///Pozdrawiam///

Spusciles z tonu.

Dobranoc all.

-Ty ksenofobie!
-Ty liberale!

"Dwie proste równoległe przecinają się w nieskończoności"- i tylko w tym nadzieja na porozumienie.

Dobranoc.

Jednak nie, bo podczas gdy pisalem ostatni post pojawilo sie pare nowych, tak to jest, jak napisanie postu zajmuje ok. 30. minut. :)

Tester -
///Jeśli trafiam na błędy edytorskie w informacjach portalu korzystam z linku znajdującego w prawym górnym rogu strony: "napisz DONOS@".////

Tez tak robie :). Po prostu czasem niedbalstwo jest zbyt drazniace, zbyt czesto sie powtarza. Dlatego napisalem to co napisalem.

///W chwili obecnej, oprócz kilku osób, które od dawna trzymają równy, rozsądny i odpowiedzialny poziom, widzę tylko jedno charakterystyczne światełko w tunelu. Ptysiu91. Tak, nie przesłyszeliście się! Jedna z naprawdę nielicznych tu osób, które są szczere, nie są chamskie i co by o nim nie mówiono, to w przeciwieństwie do innych idzie do przodu, a razem z nim poziom jego wypowiedzi i trafność poruszanych tematów.///

W sumie, gdy patrze na to z tej strony to cos w tym jest. Chlopak ewoluuje, podtrzymuje to ze jest grafomanem, ale faktycznie, masz racje w tym co napisales, wyrobi sie.

loko -
////TAK MRS MASZ PAN RACJE . ZOVO = KACZYŃSKI BEHEHEHEH.MAMY WOLNOŚĆ SŁOWA I PIERDOLI..................Ć CENZURE BEDE PISAŁ CO CHCE I TYLE .POPIERAM MRS.////

I to jest idealny przyklad tego o czym mowie. Totalne niezrozumienie i prostactwo. Ciekawym jestem czy loko (loco to po hiszpansku wariat, tak?) w ogoole przeczytal calosc topicu, a ja sobie postawilem za cel by dlugoscia postow i ich forma odstraszyc takich ludzi do wypowiadania sie w tym topicu. Ech, a to jest wlasnie post ktory powinien byc zmoderowany, ciekawe czy bedzie.
Nie rozumiem tez "zovo = kaczynski", przeciez kaczynscy sa bardzo 'przeciw' homoseksualizmowi, a ja jestem raczej 'pro'. Kaczynscy chca ograniczac wolnosc slowa a ja mowie: "wypowiadajcie sie, byle madrze i kuluralnie". Zupenie tego nie rozumiem. Wylumacz prosze.

keicam -
///Zovo-pozwól,że wtrące swoje trzy grosze.Otóż ,chciałbym sie dowiedzieć,co trzeba wziąść ,zeby miec taki słowotok twórczy?///

Trzeba wziac sie do pracy.

//Ale MrS tez ma duzo racji w tym ,ze po to są te fora zeby czasami pogadac o tym ,co nam lezy na watrobie,nie lubi homo,to jego sprawa,ja nie wiem czy ich lubie ,bo zadnego nie znam.///

Wedlug jednych ma, wedlug drugich nie. Recz w tym zeby odpowiednio te 'racje' wyrazal.
A ja znam.

raver -
o to mi wlasnie chodzi. Dokladnie o to.

zovo: jesteś prostak i idiota jakich mało. Mam gdzieś twoje zdanie. Uważaj się dalej za wyrocznię, zobaczymy jak daleko na tym zajedziesz. Nie zamierzam w żaden sposób zmienić formy moich wypowiedzi. W tym momencie odpowiedz sam sobie na pytanie, czy twój temat cokolwiek zmienił?

Pozdrawiam

uwaga, rebus.

ŻE
A

To zenujace co piszesz. Pozostawie bez szerszego komentarza, masz racje, niewarto.

I nie pozdrawiaj mnie. Odnoszac te pozdrowienia do twoich postow mam po prostu mieszane uczucia.

bledy to rzecz ludzka
i kazdy je popelnia
takie zycie

Czytam to i czytam i zastanawiam sie o co wam chodzi?
Piszecie jeden na drugiego jakies dziwne rzeczy, a nie macie pojecia o zyciu!!
Kazdy z was mysli ze jest najmodrzejszy bo siedzicie w tej zapyzialej Lomzyczce i wydaje sie wam ze to caly swiat!!!
A to gowno prawda!tak macie duzo do powiedzenia na kazdy temat i tak duzo do nawsadzania dla kazdego, a moze zaczniecie ku... kazdy od siebie?!!
Napewno kazdy za was ma po czesci racje, bo zawsze racja lezy po obu stronach, tak pieknie sie wypowiadacie na tematy o pedalach, a nic o nich nie wiecie!
Pytanie do MrS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czy spotkales kiedykolwiek jakiegos pedala w zyciu????Tylko ja mowie o prawdziwym homoseksualiscie a nie pseudo geju z lomzyczki!!Obawiam sie ze nie... i siedzisz w malym miasteczku szukajac caly czas wrazen! PRAWDA?!
Wydaje ci sie ze swiat podbiles wielkimi znajomosciami kolesi z wyscigow samochodowych kelnerek z restauracji, wielkich filmowcow na wesela i jeszcze od groma innych waznych ludziszkow!A wiesz jaka jest prawda wazniaku ze ty nie masz zielonego pojecia o zyciu!
Ty oczywiscie wiesz najlepiej zes najmodzejszy tylko dlaczego twoja madrosc nie pomogla ci jeszce skonczyc szkoly kombinatorze!
Chyba ze twoja wielka milosc ci w tym przeszkadza:-)
Nie pisze tego do ciebie zeby sie komus podlizac, bo zapewne z twojego toku myslenia tak wynika(jesli mozna to nazwac tokiem, a nie przypadkiem)
tylko dlatego ze znam cie osobiscie!
Cos ci wytlumacze jesli chodzi o temat homoseksualistow, to fakt nie polecam im adopcji i malzenstwa, nie ze wzgledow moralnych czy spolecznych, ale dla ich dobra!
Bo jak wszyscy wiemy malzensta bardzo czesto koncza sie rozwodami!PRAWDA??
Tak po zatym obrzydliwiej wygladaja lesbijki. A skad wiem? Bo widuje je codziennie w pracy i na ulicach!
Tylko ty nawet nie jestes w stanie sobie tego wyobrazic!
Mniejsza o wiekszosc!
Nie po to tu weszlam, zeby cie obrazac albo ci dogryzac, czy tez przekonywac do czegos.
Masz racje to forum to wolosc slowa, przeciez sam tak napisales,wiec nie miej mi za zle,ze masz taka opinie u innych bo sam ja wykreowales!
Ja tylko pisze co mysle przeciez to nic zlego prawda??????????
cos ci powiem zajmij sie dalej swoim prostackim wypowiadaniem sie na tym skromnym lomzynskim forum wklej swoj ciekawski nosek w klawiaturke od kochanki i skoncz pieprzyc po proznicy i dalej udawaj doroslego!
Zajmij sie dalej kombinowaniem, baw sie dobrze i wybacz moj skromny prostaci jezyk, ale probowalam zejsc do twojego poziomu, zebys mnie dosc dokladnie zrozumial bo ciezko troszke operowac dwoma jezykami biegle i studiowac jeszcze dwa dodatkowo!!!:))
Nastepnym razem odezwe sie po hiszpansku tylko przygotuj slowniczek :-)
Pozdrowienia dla wszystkich SLUCHACZY:)

comeme la polla: ciekaw jestem, jakie Ty masz pojęcie o życiu pisząc takie głupoty? Bardzo dobrze, że odezwałaś się na forum - mam już podstawę do złożenia w prokuraturze wniosku o wszczęcie postępowania na temat tego wątku.

Pozdrawiam

O tempora! O mores!

Wrzućcie na luz ludzie.

Niestety jakbyście zauważyli forum opanowało stado "ludzi w sportowych spodniach", a jak wiadomo kultura ta nie błyska intelektem.... szkoda słów......

hehehe.... a to się ubawiłem...

Przepraszam! Wracam do powagi!

MrS - po przeczytaniu tego posta usiądź na chwilę spokojnie i nie odpowiadaj od razu... użyj swoich szarych komórek nie tylko do oceniania innych, ale do zastanowienia się nad swoją osobą... to pobudza.... uwierz...!
...Ty?! ...który rzucasz wulgaryzmami na lewo i prawo?
...Ty?! ...który wypowiadałeś opinie, że jacyś ludzie powinni trafiać do gazu, czy do pieca?
....i teraz Ty straszysz prokuraturą? ...niby jaką masz podstawę do złożenia jakiegokolwiek wniosku?

---
PGG

zapomniałem dodać
OTO NOWE MOTTO NASZEGO FORUM:
"NIE MA RÓŻY BEZ OGNIA, NIE MA TEMATU BEZ PTYSIA"

Internet troll
From Wikipedia, the free encyclopedia

In Internet terminology, a troll is a person who posts rude or offensive messages on the Internet, such as in online discussion forums, to disrupt discussion or to upset its participants (see Anonymous Internet posting). "Troll" can also mean the message itself or be a verb meaning to post such messages. "Trolling" is also commonly used to describe the activity. For more discussion on definitions, see below.

Więcej informacji na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

I cos w wersji PL.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling

R
-------------------

proponuję ADMINOM założyć dodatkową kategorię - Forum Trolli.

Będziemy mieli Politykę, Forum Ogólne i Forum Trolli.

Moderator wszystkie trolujące wątki zrzucałby do tamtego działu. Trolujące posty z normalnych wątków też, albo będzie wycinał ich zawartość i zamieniał ją na krótki tekst: TROLL.

Może to by zmobilizowało co poniektórych do wypowiadania się bez zbędnych wulgaryzmów, bez obrażania innych. Może udałoby się wycisnąć z tego forum więcej treści i usunąć zbędną, obrzydliwą formę.

---
PGG

Witam.
Nie zamierzam więcej zabierać głosu w tej bezsensownej dyskusji, ponieważ zaczyna się ona przeradzać w prywatną wojnę, a nie rozstrzygnięcie problemów forum. Fakt, że w niektórych miejscach przesadziłem ze stopniem krytyki, to się już więcej nie powtórzy. Jeśli chcecie robić porządek na forum, niech każdy zacznie od siebie. Każdy także musi wiedzieć, że osoba druga może mieć inną opinię na dany temat. Forum jest (powinno być) miejscem do dyskusji, przedstawiania argumentów na dany temat, a nie polem do prywatnej walki.
Co do łomżyńskich mediów to są jakie są. Opisywana przez niektórych TV Łomża faktycznie nie reprezentuje sobą wyżyn dziennikarstwa telewizyjnego, jednak zależy to od wielu, wielu czynników. Jednym z głównych jest fakt, iż Łomża jest bardzo małym miastem, w którym zbyt wiele się niestety nie dzieje, stąd bezustanne powtórki ze zdarzeń, które już miały miejsce. Innym z czynników może być też brak środków pieniężnych na większe realizacje. W ten temat jednak nie wnikam, gdyż nie mam w nim żadnej orientacji.
W celu poprawy stanu rzeczy, proponuję co następuje:

1. Wyeliminowanie z forum wulgaryzmów (chyba nie muszę cytować).
2. Pisanie przemyślanych, sprawdzonych pod względem interpunkcji i ortografii postów (nawet darmowe edytory tekstu umożliwiają sprawdzenie napisanego tekstu).
3. Wzajemny szacunek w stosunkach użytkownik --> użytkownik.
4. Rzetelność w publikacjach.

Proszę o komentarz i ewentualne dopowiedzenie rzeczy, o których w tym "plane naprawy" sam mogłem zapomnieć.

Pozdrawiam

Kiedy czynisz dobro, wdzięczność ludzi bywa tak przelotna i lekka jak piórko. W przeciwieństwie do niego błędy, które popełniasz, wywołują gniew ciężki jak ołów.
Plaut (Titus Maccius Plautus)

Dwie rzeczy nie mają granic:
wszechświat i ludzka głupota.
Albert Einstein

Nieźle się ubawiłem czytając ten temat, proszę, nie kończcie ;)

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

Teraz to mowisz do rzeczy!zgadzam sie w 100%!
A w zwiazku z jakos prywatna uraza to ja jej wcale nie mam a tak wogole to nie jestem kobieta:)taki kamuflarz!
Takze MrS robisz postepy! Mysle ze teraz sie przypilnujesz bo te teksty byly troche lipne!!!
Ale...........POZDRO

To co tu piszecie w duzej mierze zupelnie odbiega od tego co staralem sie wam przekazac. Probowalem abstrahowac od tematu homoseksualizmu, wciaz probowalem podkreslac, o co chodzi, tymczasem otrzymalem kupe agresywnych postow.

comeme la polla - zupelnie nie zrozumialas o czym jest ten temat, prawda? A w pewien sposob potwierdzilas tylko moja teorie, nie potrafilas wyrzec sie agresji w stosunku do MrS, tak jak ja to zrobilem, nie sadzisz? I nie ma tu co tlumaczyc celowym znizaniem sie do jego poziomu. BO to nie jest dyskusja o pogladach, tylko o sposobie ich prezentowania. A w tym temacie wystapilo juz wiele przykladow jak nie powinno sie ich prezentowac.

MrS -
//// Bardzo dobrze, że odezwałaś się na forum - mam już podstawę do złożenia w prokuraturze wniosku o wszczęcie postępowania na temat tego wątku.////

Serdecznie zachecam cie do zrobienia tego. Moze zderzenie z rzeczywistoscia cie ostudzi. Bo smieszne jest dla mnie to co mowisz, zapowiadasz, pozniej sie z tego wycofujesz, jestes najpierw wulgarny i chamski by nastpenie nawolywac (o czym jeszcze napisze) do ograniczenia wulgaryzmow i pisania przemyslanych postow. Brak ci konsekwencji, ja ci po prostu nie wierze, i uwazam ze wiele osob takze nie. Piszesz/nawolujesz do czego innego, swoim dzialaniem dajesz do zrozumienia co innego, naprzemiennie. To nie tylko niekonsekwencja ale i bezczelnosc i hipokryzja.

////Nie zamierzam więcej zabierać głosu w tej bezsensownej dyskusji, ponieważ zaczyna się ona przeradzać w prywatną wojnę, a nie rozstrzygnięcie problemów forum. ////

Przyniesie nam to wielka ulge, bo prywatna wojne zaczales ty, przyjmujac agresywny ton etc. Wiem ze zalujesz ze go nie podchwycilem.

////Fakt, że w niektórych miejscach przesadziłem ze stopniem krytyki, to się już więcej nie powtórzy.///

Nie przesadziles ze stopniem krytyki bo nigdzie takiej (konstruktywnej) nie zauwazylem. Piszesz o jakis wyalienowanych sprawach nie umiejac wytlumaczyc swoich "przekonan" - to nie krytyka. Przesadziles ze sposobem prob krytykowania. Bo to ty rzucales faszystowskie hasla, to ty byles agresywny i wulgarny, to ty bez zazenowania piszesz na forum HWDP (tak, przez samo H), nazywasz ludzmi pedalami, glupkami, idiotami, na Policje mowisz per 'psy'. Takie zachowanie nie jest krytyka.

///Jeśli chcecie robić porządek na forum, niech każdy zacznie od siebie. Każdy także musi wiedzieć, że osoba druga może mieć inną opinię na dany temat. Forum jest (powinno być) miejscem do dyskusji, przedstawiania argumentów na dany temat, a nie polem do prywatnej walki. ///

I w ten sposob odcinajac sie od meritum uprawiasz demagogie. Oczywiscie ze forum powinno byc miejscem wymiany opinii, i przedstwiania argumentow (jednego nie robisz w kulturalny sposob, a drugiego wcale). Nikt tu nie twierdzil przeciwnie. Zastanow sie kto tu tak naprawde podejmuje prywatna walke a kto walczy o prawde i o to by bylo tu lepiej, kuluralniej, rzeczowiej.

////Opisywana przez niektórych TV Łomża faktycznie nie reprezentuje sobą wyżyn dziennikarstwa telewizyjnego, jednak zależy to od wielu, wielu czynników. Jednym z głównych jest fakt, iż Łomża jest bardzo małym miastem, w którym zbyt wiele się niestety nie dzieje, stąd bezustanne powtórki ze zdarzeń, które już miały miejsce. Innym z czynników może być też brak środków pieniężnych na większe realizacje. W ten temat jednak nie wnikam, gdyż nie mam w nim żadnej orientacji.////

TO nie jest temat tutejszych dywagacji.

///W celu poprawy stanu rzeczy, proponuję co następuje:

1. Wyeliminowanie z forum wulgaryzmów (chyba nie muszę cytować).
2. Pisanie przemyślanych, sprawdzonych pod względem interpunkcji i ortografii postów (nawet darmowe edytory tekstu umożliwiają sprawdzenie napisanego tekstu).
3. Wzajemny szacunek w stosunkach użytkownik --> użytkownik.
4. Rzetelność w publikacjach.

Proszę o komentarz i ewentualne dopowiedzenie rzeczy, o których w tym "plane naprawy" sam mogłem zapomnieć.////

Nie omieszkam skomentowac.

Jak bardzo bezczelnym mozna byc by napisac "plan naprawy"? Jak bezczelnym mozna byc by napisac to o czym ja mowie od samego poczatku, przy czym piszacy "plan naprawy" nie spelnia jego punktow i jest wciaz zyjacym jego zaprzeczeniem.
Jak mozna bez zazenowania 'proponowac' poprawe rzeczy a dawac razacy przyklad czego innego (wiele postow powyzej).
Jezeli chcesz powiedziec ze cos dobrego zrobiles dla forum to podejmij rzetelna dyskusje i zmien sposob wyrazania sie. To co napisales powyzej jest na wskros przesiakniete hipokryzja.

comeme la polla -
////Teraz to mowisz do rzeczy!zgadzam sie w 100%![...]Takze MrS robisz postepy! Mysle ze teraz sie przypilnujesz bo te teksty byly troche lipne!!!////

I wlasnie tacy lapia sie na hipokryzje i demagogie. Proponuje poczytac cos o tym jak przed demagogia sie bronic, cos o technikach erystycznych itd.

zovo: napisz więc konkretnie, w kilku zdaniach, jak sobie to wszyskto wyobrażasz i przestań się wykłócać - nie ma to najmniejszego sensu. Im szybciej dojdziemy do jakiegoś ładu, tym szybciej zapanuje porządek.

Pozdrawiam

zovo: Już, wystarczy. Nie wiem czy zauważyłeś, ale zaczynasz się powtarzać. Odpowiem często stosowanym w Usenecie PW, o czym pewnie miałeś okazję się przekonać, hasłem : BYŁO. I o tym homoseksualizmie, o wulgaryzmach i o hipokryzji już słyszeliśmy

Przyniesie nam to wielka ulge, bo prywatna wojne zaczales ty, przyjmujac agresywny ton etc. Wiem ze zalujesz ze go nie podchwycilem.

No niestety, być może nie zauważyłeś, ale Twój ton mocno zbliża się do agresywnego.

I wlasnie tacy lapia sie na hipokryzje i demagogie. Proponuje poczytac cos o tym jak przed demagogia sie bronic, cos o technikach erystycznych itd.

Nie pasjonuj się tak Schopenhauerem. Dla uspokojenia polecam Konfucjusza.

MrS - napisalem wielokrotnie. A ze zauwazylem apel zebym sie nie powtarzal, takoz tego nie bede robil.

Zlotowolosy -
///zovo: Już, wystarczy. Nie wiem czy zauważyłeś, ale zaczynasz się powtarzać. Odpowiem często stosowanym w Usenecie PW, o czym pewnie miałeś okazję się przekonać, hasłem : BYŁO. I o tym homoseksualizmie, o wulgaryzmach i o hipokryzji już słyszeliśmy///

ok, masz racje. Chodzi jedynie o to ze, gdy ja wciaz chce abstrahowac od pewnych tematow to do niektorych nie trafia.

///No niestety, być może nie zauważyłeś, ale Twój ton mocno zbliża się do agresywnego.///

Raczej cynicznego i w tym momencie juz zgorzknialego.

///Nie pasjonuj się tak Schopenhauerem.///

Wciaz jeszcze nie przeczytalem "Die eristische Dialektik", bo mniemam ze o tym mowisz, dlatego ze dopiero niedawno sie o tej rozprawie dowiedzialem. Ale strzal w miare dobry. ;P

////Dla uspokojenia polecam Konfucjusza.///

Ja tam jestem spokojny, jakby sie moglo na pierwszy rzut oka nie wydawac. A byc moze i siegne. :)

Zovo... ale troszkę przesadzasz z komentowaniem i wyjaśnianiem. Wydaje mi się, że w chwili obecnej, doszliście do konsensusu.

Ma być poważnie, bez wulgaryzmów, konkretnie.

...proszęo jeszcze jedno, nie dawajmy ponosić się prowokatorom, trollom wszelkiej maści. Jeśli oni pisza jakieś dyrdymały, to nie znaczy, że tym samym musimy im odpłacać - IGNOROWAĆ trzeba, IGNOROWAĆ!

Pozdrawiam!

---
PGG

zovo
ogolnie sie zgadzam z toba, a jesli chodzi o tych ''wszystkich'', to odnioslam sie do 1 akapitu w twoim 1 poscie

drogi Malachicie
moglabym rzec-i tu mnie masz- ale tego nie zrobie
to zwykla literowka, tak samo, jak brak 't' w slowie jest-nie pierwsza moja i zapewne nie ostatnia
a jesli chodzi ci o nosowki i zmiekczenia-u zovo tego nie zauwazyles, a u mnie tak- czy mam sie czuc dyskryminowana
poza tym bardzo chcialabym miec mozliwosc pisania polskich znakow, ale tu nie robia takich klawiatur

A co to jest: 100 %? :))

bella - nie masz "alt"a?
...na mojej klawiaturze też nie ma polskich znaczków - może trzeba załadować polski zewstaw znaków w systemie...?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Droga bello

Zapewniam Cię że nie było moim zamiarem dyskryminowanie Ciebie. Jeśli tak to odebrałaś, przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich :)

________
Malachit

Jestem przerażony. Gdybyście byli trochę starsi i bogatsi wiedzą w naprawdę dramatyczne dla ludzkości wydarzenia to straszenie dzieci poprzez opowiadanie im do poduszki opowieści o pedałach, homoseksualistach i gejach nie byłoby sposobem na życie. Trzeba wiedzieć jak Waszych rodziców elektryzowały i wręcz porażały gorące obwieszczenia z jedynego wtedy programu TVP-1, że znów księżniczka Anna spadła z konia albo post, iż stonka ziemniaczana zeżarła nam całe roczne menu. Dziś jest łatwiej, bo można delektować się jakimś kebabem, albo kluchami w postaci pizzy. A wtedy bez kartofli i skwarek ani rusz. Mimo wszystko nie wywoływało to aż takich emocji i olbrzymiej dawki agresji, jaką tu się czuje!. Pozdrowienia.

bardzo mi sie podobał Panie Zovo ten post napisany przez Pana. I powiem szczerze , że braki i ułomnosci ktore Pan tu wskazał na tym forum nie są mi obce. Postaram sie porawić aczkolwiek trudno mi prowadzic polemike na włściwym poziomie z niektórymi forumowiczami.

stanos

drogi Malachicie

alez prosze bardzo- nie gniewam sie
twoje zachowanie jest godne gentlemana, jest to godne podkreslenia, szczegolnie w tym watku i szczegolnie na tym forum/ bo rzadkosc/

zgadzam sie z jednym z postow Tigera/ o dostepnosci do internetu/- rodzice kupuja swoim pociechom kompy /i mlodszym i starszym/, bo przeciez wszyscy maja; internet, no bo wszyscy maja-niewazne, czy dzidzius zrobi jakis pozytek z prezentu, wazne, ze ma- no i bedzie 5 z informatyki, co moze w znacznym stopmiu podciagnac slabiutka srednia w szkole

NIE DOTYCZY TO WSZYSTKICH, rzecz jasna

jak przyjechalam do stanow, ludzie wydali mi sie jacys glupi- kiedy nauczyciel w szkole pytal, gdzie lezy polska, mowilam, ze obok niemiec / bo gdybym mowila, ze przy np. rosji, to gotowy bylby pomyslec, ze to w azji/, a on pytal sie, czy to na poludniu europy gdzies- bylam w szoku
dziwilam sie temu i sobie myslalam, jak to mozliwe, ze w tej wielkiej ameryce ludzie tacy niedoksztalceni, a w takiej malej polsce- tak wyksztalceni
az pewnego dnia spotkalam kilku krajowych / to tutejsze okreslenie naszych/ i musialam zrewidowac swoje poglady
w polsce otaczali mnie ludzie na poziomie i za takich uwazalam wszystkich polakow/ naprawde i wiem, ze to naiwne/, a tutaj sie jest zdanym na przypadek
czytam to forum i sie ciesze, ze istnieje, ze ludzie sa fajni
niektorych watkow nie czytam, bo jak raz zajrze, to mi na 5 lat starczy tych wulgaryzmow, tej agresji
ci mlodzi ludzie mysla, ze sa fajni, itd., a mi ich szkoda, bo nie wiedza, ze nie sa
jakis czas temu czytalam o przeprowadzonych badaniach wsrod polakow dotyczacych czytania- nie pamietam, jaki procent, ale porazajacy, ludzi objetych tym badaniem to analfabeci wtorni-czytajac nawet najprostsze instrukcje, nie wiedzieli, o co chodzi
wroce do tematu-to forum jest otwarte DLA WSZYSTKICH- i dla prawnika, i dla polgowka po gimnazjum/ sorry za dosadnosc, ale chcialam podkreslic kontrast/, chcac, nie chcac musimy godzic sie na istnienie kazdego rodzaju i poziomu watkow- my tak, ale nie admin

pozdrowienia

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org