Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Drgania na kierownicy |
Witam. Mam taki problem z autem, od niedawna występują straszne drgania kierownicy nie mam pojęcia dlaczego. Wymieniłem łożyska bo już się kończyły ale nie pomogło. Całe przednie zawieszenie remontowałem nie cały rok temu więc tu również nie powinno być przyczyny, opony zmieniłem jakiś miesiąc temu. Miał ktoś podobny problem? Co może być przyczyną?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Drgania na kierownicy |
końcówki drążka kierowniczego ?guzy na oponach ?zbieżność?
|
|
stawiam na opony
|
|
Sprawdź tarcze.
|
|
Czy te drgania uzależnione są od prędkości?
|
|
Mogą być nie wyważone koła przednie
|
|
Przy chamowaniu tarcze, przy duzych predkosciach kola niewywazone, opony. Przy malych duzo przyczyn moze byc.
|
|
Jak wszystko wymieniles i przy duzych predkoscia to kola wywaz. Duzo to nie kosztuje. Jak przy chamowaniu i nie wyminiales tarcz to raczej wymiana lub przetoczenie. Gdzie ty tego mechanika znalazles zaraz ci pol auta wymieni ?
|
|
chamowaniu....Boże ale HAMULEC z Ciebie :D Wyważenie,opony,zawieszenie - to sprawdź.
|
|
geometrie kół trzeba zrobić
|
|
|
Sorki za hamowanie, ale na 100% to i cale auto wymienisz moze byc ten sam ch.
|
|
Również stawiam na : wyważenie kół, miałam to samo.
|
|
mialem cos podobnego i u mnie byly zwichrowane tarcze
|
|
tarcze do wymiany + klocki
|
|
też miałam to samo przy 100km/h chodziła kierownica.....okazało się że guzy na jedenj oponie z przodu......wymieniłam i teraz jest git
|
|
Nie wymieniałem tego wszystkiego z powodu drgań,a im szybciej jadę drgania są coraz mocniejsze. A opony już wyeliminowałem, dziś założyłem od kumpla i było to samo. Cóż.. dzieki za wszystkie odpowiedzi.
|
|
A drgania sa jak tylko przyspieszasz czy jak na luzie jedziesz tez sa ?
|
|
Ja miałam to samo i u mnie okazało się ,że są zwichrowane tarcze ;-)
|
|
Autor: Zenit (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 25-10-12 12:20 Całe przednie zawieszenie remontowałem nie cały rok temu Taa najtańszymi częściami --- to co się dziwisz teraz ---zastosuj do naprawy części LEMFÖRDER pojeździsz drugie 20 lat bez zagladania;-)
|
|
Zenit,zbyt często marszczysz freda,ręcę Ci drżą i to może być przyczyną Twego problemu. maciek
|
|
marcin321 po co pie*dolisz takie brednie skoro nie wiesz? Nigdy nie oszczędzam na częściach do auta tym bardziej, że robię sporo kilometrów więc wstrzymaj się z takimi komentarzami. A posta powyżej nawet nie chce się komentować.
|
|
Ja myślę że silnik mu się trzęsie i rzuca na boki.
|
|
Jak od 80 km na godzinę i więcej na równej drodze to 100% nie wyważone koła .. pewnie robili ci w P****e ? _________________________________________________________________ http://www.michalkiewicz.pl/ https://myslpolska.info/ http://kresywekrwi.blogspot.com/?m=0
|
|
Jeżeli wyeliminowałeś opony, a ze wzrostem prędkości drgania narastają, to ja bym obstawiał tarcze. Sam to przerabiałem. Podczas hamowania zjawisko się powinno się potęgować. Zamiast wymieniać w ciemno pół samochodu prościej pojechać na rolki. Tam ci sprawdzą bicie na tarczach.
|
|
Prawdopodobnie tuleje na wahaczu
|
|
Raczej nie tuleje
|
|
...no chyba, że tam już nie ma tulei, ale wtedy to chyba dałoby się usłyszeć dużo wcześniej!
|
|
Tuleje na wahaczach wymieniałem nie dalej jak rok temu, wspominałem o tym wyżej. Przy hamowaniu drgania się nie nasilają, sam już nie wiem...
|
|
Nie napisał jakie to auto, ale w grę mogą też wchodzić półosie
|
|
Zgieta felga, przy hamowaniu bicie na pedał hamulca!
|
|
U mnie tak było, jak były felgi pokrzywione.
|
|
Skoro wszystko wyeliminowane, to pozostaje tylko szrot!
|
|
podaj markę i model samochodu
|
|
Ja tak miałem:) W BMW Co się okazało ..felgi były krzywe:) radził bym to też sprawdzić :) Pozdrawiam
|
|
Może krzywo opona przykręcona Żyje By Pakować Pakuje By Żyć
|
|
Drążek,końcówki, geometria
|
|
Napisał, że już to wszystko powymieniał. Może maglownica? Jest jeszcze jedna możliwość, że krzywo zespawali dwie połówki jak go składali u blacharza ;) i przód się z tyłem rozjeżdża. Pozostaje tylko wymiana samochodu!
|
|
Masz alusy czy zwykłe felgi bo jak te pierwsze to obowiązkowo pierścinie centrujące na piaście inaczej mogą się dziać takie cyrki jak masz teraz.
|
|
to ze powymienial nie oznacza ze jest ok.Ja bym sprawdzil opony czy maja guza oraz wywazenie,dodatkowo czy felgi maja odpowiedni rozstaw i nadaj sie do tego samochodu,nie zawsze identyczny rozstaw srub jest gwarancja ze jest dobrze, jak alu to równiez pierscienie,jesli jest w porzadku sprawdz drazki i koncowki czy nie zostaly uszkodzone, (aluminiowe zawieszenie, slabe jakosciowo czesci zamienne, uderzenie i wygiecie) jesli dalej nic, to zbieznosc jesli nic, maglownica a jak nie to hmm mechanik :P
|
|
Moze to byc tez wina poduszki pod silnikiem, jezeli sie odkleila to samochod moze dostawac wiekszych odczuwalnych drgan na kierownicy.
|
|
Może i temat stary, a problem jakoś nie został wyeliminowany przez producentów samochodu i wiele osób, gdy coś takiego pojawia nie wie co może być tego przyczyną. Właśnie dlatego warto sobie zerknąć tutaj https://citymag.pl/drgania-na-kierownicy/ i poczytać na ten temat. Jest tam bowiem wiele cennych i praktycznych informacji dotyczący właśnie takich drgań. Można się tam bowiem naprawdę wiele dowiedzieć.
|
|
W autoryzowanym serwisie wiedzą nie wiedzą bo stodołach jak naprawiasz
|
|
Drgania na kierownicy są bardzo niebiezpieczne. Najlepiej iść do jakiegoś porządnego mechanika. ____________________________- http://www.sprytnabestia.pl
|
|
To może być wszystko i zarazem nic. Warto to sprawdzić u mechanika, który powinien wychwycić problem. Wiadomo, że są mechanicy i mechanicy. Długo szukałam ideału, ale w końcu mi się to udało. Gdybyście potrzebowali namiarów na konkret to zostawiam linka do strony mojego serwisu: http://aldamotorsport.pl/ferrari-warszawa/. Usterki nie wracają, a auto jest naprawiane w czasie rzeczywistym.
|
|
Cześć, być może to wina twojego braku wiedzy jeżeli chodzi o prawo jazdy? Spróbuj zrobić test na prawo jazdy na https://test-na-prawo-jazdy.pl - będzie wiadomo czy to wina twoja, czy samochodu.
|
|
|
https://leadstar.pl/poczatkujacy?uniq_code=akM3zF
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |