Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ekogroszek/pellet co tańsze, gdzie kupujecie?i ile? |
jak w temacie-to bedzie pierwsza zima kiedy bedziemy palic w piecu ekogroszkiem lub pelletem tylko nie wiemy co wybrac i gdzie mozna dostac najlepsza cene? moze ktos juz bardziej doswiadczony w temacie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ekogroszek/pellet co tańsze, gdzie kupujecie?i ile? |
nikt nie kupuje takiego opalu?
|
|
Przyłączam się do pytania, gdzie w Łomży można dostać pellet i jaka jest cena?
|
|
Jutro dam wam namiar ja polecam pellet siedzę trochę w tej branży to wiem. Pellet jest czysty i tylko 1% popiołu. Ja bym wam proponował zrobić zrzutę i kupić całego Tira
|
|
koszt to około 550 zł za tonę najlepiej bukowy lub inne twarde drewno Tylko bierzcie po uwagę tylko 1 % popiołu spala się praktycznie wszystko, no i czyszczenie pieca nie jak po węglu
|
|
w Piszu u producenta. ________ Malachit
|
|
no racja w Piszu mają bukowy to dobry pellet
|
|
ayumi w lomzy znalazlam tylko w prymie 1 ale ceny kosmiczne, w reszcie firm jak pytasz o pellet to slyszysz "a co to jest?"
|
|
Kosmiczne, czyli? Bo mi chodzi o zakup 1-2 worków. Kiedyś koło rynku udało mi się kupić, bodajże stał samochód od producenta i dało się ugadać. W sklepie za worek 40l płacę 46zł, więc nie wiem, czy na Prymie jest bardziej kosmicznie ;)
|
|
Na kiedy Ci są te dwa worki potrzebne ??? Z tego co widzę chcesz tylko żeby wypróbować piec.
|
|
na prymie 22 zl za 25kg cos kolo 870 za tone ci wyjdzie
|
|
na sikorskiego 166 i w barborce cos kolo 700 za tone
|
|
Dziękuję za info. Pellet nie jest mi potrzebny na opał. Potrzebuję go do kuwet dla kotów.
|
|
podobno spalanie pelletu w porównaniu z ekogroszkiem w praktyce nie zapyla pieca więc nie trzeba go tak często czyścić?
|
|
Witam, owszem ogromnym plusem pellet niewielka ilość popiołu (poniżej 0,5 procent dla pelletu produkowanego przez Stelmet), która może zostać użyta jako naturalny nawóz w ogródkach. Pellety zaliczają się do paliw ekologicznych - bardzo niska zawartość dwutlenku siarki i innych szkodliwych substancji w spalinach, sprawia, że po spaleniu pozostaje przyjemny zapach drewna. Polecam je do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Ponadto Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg) W razie wątpliwości chętnie odpowiem na Wasze pytania. Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP
|
|
ja w końcu znalazłem dystrybutora stelmetu w swojej okolicy - everycom.pl z kostrzyna, mają naprawdę konkurencyjne ceny za tonę pelletu
|
|
Witam Palę pellet'em, groszkiem, ekogroszkiem, miałem. Pellet mam z www.ekopal.pl i jest OK cena na dziś to ~850 zł. jednak według mnie ekonomiczniejszy jest groszek tyle, że brudniejszy. Napisz jaki masz piec.
|
|
Witam, jak najbardziej polecam firmę EKO PARK ul. Poznańska 103 na tym samym placu co mrówka, ceny mają z całą pewnością bezkonkurencyjne, a artykuły grzewcze zarówno pellet, ekogroszek jak i inne naprawdę wysokiej jakości, obsługa miłą sympatyczna troszczy się o klienta nie to co w niektórych składach
|
|
Zdecydowanie wybrałbym piec na pellet, np. http://www.firmamtm.pl/405,piecyk-na-pellet-7-kw-artel-easy-s-pilot.html To ekologiczne, wygodne i naprawdę bardzo dobre rozwiązanie. Po wejściu do kotłowni, czuć tylko przyjemny unoszący się zapach drewna. I jest bardzo czysto!
|
|
Ja mam kocioł z Piecbuda i palę w nim pelletem, wydaje mi sie ze to bardziej ekologiczna i tansza opcja. Fakt faktem piec tez jest porządny i oszczędny a to robi swoje
|
|
Myślę, że temat na tyle aktualny, że nic się nie stanie jeżeli odświeżę. Wydaje mi się, że tańsze jest ogrzewanie ekogroszkiem. Szczególnie jeżeli mamy dobrego dostawcę, który dba o jego odpowiednie oczyszczenie. Na przykład SmartTrans wiem, że dba bardzo o czystość opału, ale też o jego wagę. Dlatego jeżeli chodzi o kupowanie węgla opałowego to tylko tam, gdzie indziej mi się nie opłaca. Na temat pelletu spuszczę zasłonę milczesnia.
|
|
tu sobie zobaczcie w tym nowym serwisie giełda kotłów, mają tu wszystko co tyczy się ogrzewania, tyle ogloszeń w jednym miejscu https://www.gieldakotlow.pl/
|
|
Po tej zimie co była mogę pochwalić producenta ze strony https://pelletem.pl/. Ogólnie opłaca się bardziej kupować prosto od producenta niż przez jakiś pośredników. Po pierwsze mają lepszą cenę, a po drugie sam pellet jest sprawdzony, w dobrej jakości, bez jakiś domieszek i rozcieńczania go, chrzczenia co się ponoć u pośredników zdarza.
|
|
Dobry pellet kupicie na tym składzie Sobianek, duży wybór, dobre ceny, opał z certyfikatami
|
|
ja kupuje przez neta, kolombusa
|
|
Teraz to patrz jaka jakośc , a nie co tańsze bo chyba wszystko na jedno wychodzi. My akurat mamy kocioł na pellet , już z tych niskoemisyjnych. A pellet dobry zamawiamy kolejny sezon ze składu Sobianek
|
|
Z pelletu drzewnego powstaje bardzo mało popiołu, więc to też spora przewaga. Dziwne, że tego paliwa w szerszej skali się nie promuje, ale pewne działania podejmują branżowi producenci http://pelletproductionpoland.com/, więc warto się zapoznać z samym produktem, certyfikatami, właściwościami, normami jakości stosowanymi przy produkcji.
|
|
Pellet jest chyba słaby, wydaje mi się, że ekogroszek będzie lepszy.
|
|
Ekogroszek jest bardziej wydajny, ja kupuje w Energo
|
|
Mogę Wam wszystkim polecić sprawdzić stronę https://www.biomasapartner.pl/p/7/brykiet-drzewny-ruf.html , gdzie znajdziecie firmę Biomasa Partner Group, która jest producentem pelletu drzewnego oraz ze słomy. W razie pytań, wszystkie informacje o ich ofercie oraz kontakt znajdziecie na stronie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |