Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Chłopak "myjący" szyby a socjalizm |
Przeczytałem uważnie dyskusję na temat gościa zwanego Bułą, który oferuje mycie szyb. Dziś i ja go poznałem - na rynku zaczął: - Może szybki umyć? Trzeba uczciwie pracować. Lepiej tak zarabiać niż kraść. - Jak potrafisz to ikraść możesz. - Pan nie wie co to jest być w więzieniu. Ja mam brata w więzieniu. - Bo kraść trzea umieć. Popatrz na polityków - oni nie narzekają. - No tak, ale da pan zarobić. Szyby rzeczywiście nieco brudne a ja mam dobre serce, więc pozwoliłem mu je pomazać - bardziej i tak ich nie pobrudzi. Dałem mu 1 zł. - Tylko złotówkę, da pan dwojaka. - Za dwojaka to ludzie w Łomży muszą 20 min pracować. Ty nawet 2 min tym szybom nie poświęciłeś. - To na bułkę chociaż... - Jak się nie podoba to dawaj z powrotem - Nie no dobra. Dziękuję. I taka refleksja: Gość próbuje uczciwie pracować. Nie ważne czy myje dobrze, czy tylko rozmazuje bród. Nie żebra, nie kradnie, nie wymusza. est w miarę grzeczny, choć nachalny. KRZYWDY NIKOMU NIE ROBI. Skąd się bierze ta niechęć do niego? Przeciez nikogo do niczego nie zmusza. Pytam w kontekście socjalizmu - dlaczego przeszkadza wam (pytam tych co Policją go straszą), że gość pracuje, natomiast nie przeszkadza wam, że politycy zabierają wam podatki i dają np Kozojebersom? Jemu możecie (ale nie musicie) dac 1 zł, czy jak ktoś inny - 14 zł. Kozojebersi nie pytają czy szybki wymyć, im MUSIMY dać 1200 zł zasiłku (czy teraz "tylko 350zł"). Oni żądają, nie proszą. Właściwie to politycy nam kradną i dają Kozojebersom. Dlaczego większości nie przeszkadza jak pod przymusem muszą oddać 70% swoich zarobków a bulwersują się gdy młodzienieć poprosi ich o 5 zł za jakąś tam pracę? Tak wygląda wolny rynek - z jednej strony pucybut zachęca nas do czyszczenia butów, z drugiej niewiasta proponuje loda za dżinsy, ktoś inny o śniadej cerze podsuwa oryginalną spalinową piłę STIKLA za 200 zł. A my - uczciwie pracujący, mający kasę (bo złodzejscy politycy nam nie zabierają) decydujemy komu pomożemy - ktoś kto lubi Kozojebersów może iść do parku i kupić im karton fajek, ktoś może pomóc tej dziewczynie w nabyciu dżinsów. Nikt nam pieniędzy nie kradnie, wszyscy uczciwie pracują. Czy to nie lepszy system od socjalizmu, gdzie uczciwie pracującym zabiera się pod przymusem pieniądze na leniów i nierobów, którzy czas spędzają na pijaństwie? Niektórzy bulwersują się, że Buła pije i pali. Pije za swoje, uczciwie zarobione pieniądze. Gdyby dostawał 1200 zł zasiłku jak Kozojebers, czy 300 zł jak inny lump to przecież i tak by pił! Tyle, że piłby od rana. Teraz w dzień jest trzeźwy, bo w pracy musi być trzeźwy. A co robi po godzinach to tylko i wyłącznie jego sprawa. Owszem - żebracy sporo zarabiają, ale nikomu nie kradną. Ludzie sami dają im zbyt duże kwoty. Żebrak przez godzinę powinien użebrać nie więcej jak 5 zł. Wtedy bardziej będzie się opłacało pracować niż żebrać. Dlatego dawajcie żebrakom małe kwoty. Jeśli sam zarabiasz 10 zł na godzinę to za 10 min pracy daj żebrakowi 1 zł. A Cygankom na kolanach wrzucać miedziaki. Wtedynie będzie mafii cygańskich, któe robią kokosy na tym. Żebranie nie powinno przynosić ogromnych zysków.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chłopak "myjący" szyby a socjalizm |
wiesz co? niektorym moze przeszkadzac, ze podatkow nie placi :) niektorzy macie watki do chlopaka, ze pije i pali. a co poniektorzy z Was nie pija i nie pala? i mam miec do Was za to pretensje, ze uzywacie za wlasne zarobione pieniadze? bez komentarza.
|
|
maja mialo byc, a nie macie, sorry bez komentarza.
|
|
No i najważniejsze - onie nie mnoży się bez opamietania. Wie, że sam będzie musiał utrzymac rodzinę. W którymś odcinku Boso przez świat był gośc malujący jezdnie za datki od kierowców. Facet malował pasy a jego synek zbierał datki od kierowców. Gdyby dostawał zasiłek - nie dość, że nie byłoby kasy na malowanie jezdni przez jakiś urząd (bo kasa poszłaby na zasiłki) to maiłby nadmiar czasu i produkowałby dzieci jak znani nam nasi łomzyńscy goście. W ten sposób problem mnoży się w szybkim tempie. Dziś mamy jednego darmozjada, za 15 lat mamy już 20 darmozjadów, za kolejne 15 mamy już 200 darmozjadów do wykarmienia!!!
|
|
Podatków nie płaci. Więc nalezy zrobić tak, zeby podatki były nizsze. To lepiej jak Kozojebersi czy nasze rodzime lumpy żyją z zasiłków? Oni też podatków nie płacą. Mało tego - oni sami pochłaniają te podatki!! Nie rozumiem tej lewackiej logiki. Niektórzy pewnie mu zazdroszczą, że sporo zarabia - ale kto im broni wziąc szmatę i też tak zarabiać?
|
|
z poprzednich postow wiem, ze na tym orum sa pracodawcy. moze ktos mialby odwage go zatrudnic? bez komentarza.
|
|
No Jeams muszę powiedzieć, że to jeden z mądrzejszych tematów jakie czytałem na tym forum, i przyznać, że po zapoznaniu się z treścią zrobiło mi się trochę wstyd, bo nachalność tego gościa mnie drażniła. W zupełności masz rację, a ludzie w tym kraju piją nie dlatego, że mają za dobrze- wręcz przeciwnie. Praca od rana do wieczora, ciągle ten sam schemat jakby człowiek był zaprogramowaną maszyną. Pensja to marne grosze, wydaje się więcej niż zarabia, taka szara Polska rzeczywistość. Naprawdę sporo się trzeba nakombinować żeby godnie żyć. Teraz trochę inaczej spojrzałem na tego chłopaka i "pracę" jaką wykonuje.
|
|
zmienil sie Tobie paradygmat. inaczej spojrzales na sprawe. bez komentarza.
|
|
molsar34 - Pofantazjujmy - ktoś go zatrudni do myjni. Kierowca będzie płacił 10 zł za mycie samochodu. Z tych 10 zł większość pójdzie to jakiegoś chciwego biznesmena. Część pójdzie na podatki dla nierobów. Pracownik myjni dostaje pewnie jakieś 5 zł na godzinę. To juz bardziej opłaca się na zasiłku siedzieć. On w tej chwili zarabia pewnie 20- 30 zł na godzinę. Zauważ, że prawie każdy mu coś daje, jeden da mu 1 zł, ale większość daje mu więcej. Polacy to hojni ludzie często nawet zbyt hojni. Grek zarabia 2000 euro, ale to Polska wysyła kasę dla "bankrutującej" Grecji. Polak zarabia 1200 zł, ale to Polak utrzymuje 10-osobową rodzinę Kozojebersów, która żyje na wyższym poziomie niż rodzina Polaka.
|
|
James, w pewnym sensie propagujesz szara strefe. mniejsza z tym. plus dla tego goscia, poniewaz cos robi. niech myje szyby. wy mozecie rzadac od niego dokladnosci za oferowana usluge. a co zrobi z pieniedzmi to juz jego sprawa. za darmo nie dajecie kasy jemu. bez komentarza.
|
|
Nie propaguję szarej strefy. Propaguję to, żeby polikwidować podatki na zasiłki, na "bezpłatnę" szpitale i szkoły itp. Z podatków powinno się utrzymywać - mimimum urzzędników - policję, wojsko - podstawowe szkoły - jakąś tam opiekę socjalną dla inwalidów Wszystko inne powinno być prywatne. Wtedy to byłaby bardzo jasna strefa.
|
|
to niemozliwe bez komentarza.
|
|
no tak ale ku czemu ma iśc sens tego postu i jakie z tego wnioski? Fantic
|
|
Na razie zarabia w ten sposób jedna konkretna osoba, którą można w przypadku uszkodzenia samochodu czy kradzieży dość łatwo znaleźć. Co jednak będzie, jak po parkingach zacznie się kręcić stado łobuzów,meneli i ćpunów pod pretekstem takiego zarobku? Zacznie się niszczenie samochodów - "żeby nauczyć kierowców, że na moim parkingu mają mi płacić", będą kradzieże, bo trudno się oprzeć pokusie, jak ktoś zostawi na widoku torbę czy coś wartościowego. W większych miastach nikt niczego nie zostawia na widoku w samochodzie, bo można przez zapomnienie stracić szybę. Te jego mycie, to zakamuflowane żebractwo. Jak mam brudny samochód - to mam jechać do myjni (a nie myć go na parkingu). Od brudnych szyb mam w samochodzie wycieraczki. Ja wolę jasne sytuacje - żebrak pod kościołem, bandyta z łomem w nocy na parkingu. Zastanówcie się co będzie, jak ta forma zarabiania się rozprzestrzeni.
|
|
Ten chłopak codziennie do mnie przychodzil i mył szyby. Raz mu nie dałam pieniędzy, bo akurat nie miałam (kartą nie zaplacę). Tak mi dał do wiwatu, że nie wiedzialam co powiedzieć. Z obawy zablokowalam drzwi i szybko odjechałam. Tak go bronicie? Któregoś dnia nie daj mu pieniędzy to zobaczysz co usłyszysz. Poza tym- on nie myje, przejedzie raz po szybie, pomaże, a Ty potem sam stój i sobie myj.
|
|
Co to jest "Kozojebers" ??? :)
|
|
Temu burakowi nawet zeta nie dam... Widziałem osobiście jak rzucił butelką o maskę jednemu panu, bo stanowczo zabronił mycia szyby w jego aucie... Normalny gość?? Słyszałem jeszcze o paru innych sytuacjach, ale nie widziałem osobiście więc plotek siał nie będę...
|
|
Tak, tylko, żeby on się zapytał.. Potrafi chamsko podejść i bez pytania zacząć myć, i jeszcze uskuteczniać dyskusję.
|
|
A dla mnie to zwykły bydlak i cwaniak. Czasami jeżdżę samochodem, którego rejestracja nie zaczyna się generalnie rzecz biorąc od B. Przynajmniej dwukrotnie zaczepiał i zebrał ode mnie te "2 zł" za przypilnowanie samochodu. Jak mówił: "lepiej przypilnować, niż miałoby się coś stać samochodowi". Moim zdaniem powinna się nim zająć na poważnie Policja, żeby przestał zaczepiać ludzi na wszelakich parkingach.
|
|
Była na 4lomza duskusja o kompetencjach i pracy straży miejskiej. ? ? ?
|
|
Jakoś ten Chłopiec zarabia tak od bardzo dawna i nie namnożyło się pijaków i ćpunów...nigdy nie widziałam go pijanego czy coś innego...zajmijcie się ludzie czymś pożytecznym a nie zakładaniem tych durnych postów.
|
|
Nie zazdroszczę takim ludziom którym być moze nie było dane : mieć normalnej rodziny, mądrych rodziców którzy gnaliby do nauki i skończyłby dobrą szkołe, zdobycia zawodu i znalezienia normalnej pracy...w tym poje*anym kraju..kazdy mądry jak teraz se przyszedł z roboty, zjadł obiadek z 2 dań, zasiadł przed kompem i stuka w klawisze wylewając swoją : mądrość " tu na forum.... Mi takich ludzi ( którzy w sumie wszędize mają pod górkę ) zawsze będzie żal i nigdy siać dla nich pogardy... Spróbujcie tak jak on chociaż tydzień,dwa...
|
|
...
|
|
Zgodze się z wieloma osobami że to cfaniaczek udający grzecznego chłopczyka.Nie mam nic przeciwko,że zarabia w ten sposób.Odemnie też zarobił kilka razy pare groszy,ale więcej już nie dam mu zarobić.Byłam swiadkiem wiele razy jak zachowywał się jak cham wobec ludzi którzy nie chcieli dac mu kasy za umycie szyb.to złodziejaszek udający głupa.Może znalezc sobie normalną prace i nie musi prosic żeby dali mu niby na bułke.Torby aż urywają się od browarów.
|
|
to jeszcze jedź sobie kup do kauflandu po nowe wycieraczki ( gość teraz wciska !!!), wie pan, to nie byle jakie badziewie, SILIKONOWE i zmiana gratis xd. A tak na poważnie gonić, wychodzisz ze sklepu a gość mówi, że szyby miałem brudne, to już je umył. Niech ucieka, grosza nawet nie dostał ... choć szyby na czystsze wyglądały. Jak będę chciał umyć to na stację paliw zajadę i sobie umyję ... ---------------------------------------------
|
|
Gościu jak chcesz zarabiać to idz do pracy a nie ludzi męczysz pod sklepami że umyjesz szyby za 5zł ,kto ci płaci to jakiś ułomny bo od jednego się zacznie na dziesięciu się skończy albo więcej ,bo mnie np wkur* jak podchodzi taki i zaczyna swoje filozofię wykładać o życiu jaki on nie szczęśliwy itd. dzieci w afryce głodują bo nie mają co jeść i pić , a ten wciska głupotę ludziom że na bułkę zbiera a wieczorami browar żłopie więc ten kto to założył ten temat to taka ciemna masa jak reszta co uwierzyła w obietnice Tuska i reszty bandy złodzieju właśnie która by chciała się dorobić na wciskaniu kitu ludziom i zamiast umyć cały samochód to myją tylko szybkę żeby było widać własny czubek nosa ... a po za tym jest Kapitalizm jak ktoś mówi WYPIER* to chyba jasno się wyraża ...
|
|
Jeams- Co ty bronisz chłopaka lub moze ty nim jesteś ? Kilka razy podchodził do mnie ten człowiek. Za każdym razem mu podziekowałem ze nie chce , nie cenie tego co on robi i nie chce aby mazał mi szyby.. Kiedyś zbulwersował sie do mnie co dokładnie nie pamietam.. Ale pamietam to ze zerknoł na moja tablice rejestracyjna i powiedz h.. ci w d... cwelu z opla ..
|
|
Ten 'uczciwie zarabiający człowiek' nękał mnie kilka razy. Za pierwszym razem powiedziałam kulturalnie, że nie chcę aby mył mi szyby. Za 10-15 min podszedł ponownie. Zapytałam, czy nie widzi, że szyby są czyste i nie ma potrzeby ich myć. Odpowiedział, że lepiej myć szyby niż kraść (za każdym razem to powtarza;). Taki chwyt marketingowy? :D Za kolejne 15-20 minut zauważyłam, że przed kimś ucieka- albo był natrętny tak jak względem mnie, albo źle umył szyby :D albo coś zawinął (choć nie chcę go bezpodstawnie oskarżać). Jakiś czas później (za jakieś 2 tyg) znów podszedł. "Może szybki umyć?". Odpowiedziałam, że są czyste a on nie wiem nawet kiedy zaczął mi mazać szyby! Powiedziałam: "Człowieku, mówiłam, że te szyby są czyste. Po co je mażesz?!". On na to (do mnie i do mojego narzeczonego, siedzącego razem ze mną w samochodzie): "oby wam kiedyś chleba zabrakło!!!". Trzeba było wyjść i mu kulturalnie wpier*olić, bo nie chcę aby ktoś mył mi czyste szyby i wróżył takiej przyszłości. Następnym razem załatwię to inaczej. Mam wrażenie że jego chwyt reklamowy jest nieprawdziwy. Wygląda na takiego, który i zarobi i ukradnie. Nie życzę sobie, żeby ktoś kręcił mi się cały czas przy samochodzie i życzył takiej przyszłości. Powinna się nim zająć policja i basta!
|
|
Ja się generalnie bardzo boję takich sytuacji, więc powiedźcie proszę gdzie On się kręci?
|
|
-statoil -mcdonald -biedronka legionów -parking rynku
|
|
easyenglish - nikt nie zabrania nikomu zaczepiania ludzi. Jest natrętny, ale prawa nie łamie. A tu sypia się na niego gromy. Ja wolę takiego natręta niż takich: http://www.euroislam.pl/index.php/2012/10/francuskie-targowisko-strachu/ Ten nasz powie ci coś niemiłego w najgorszym wypadku. Ci rodowici Francuzi obleją cię kwasem.
|
|
|
Ja mu dalem 2 zl to tez mowil ze malo, argumentujac, ze nawet na plyn sie nie zwroci ;)
|
|
a mi umył i jest ok.
|
|
Ten człowiek to naciągacz, który nie rozumie jak się mówi, że nie rób tego. Kasę, którą zarobi rozpierd*** na maszynki w statoilu. Wiem bo tam tankuję i powyższą żenadę widziałem. Także powodzenia ludziska, sponsorujcie jego bułki w jednorękim bandycie.
|
|
No ale tu nie chodzi o to co on z kasą robi. Założeniem tematu jest dyskusja o tym, czy lepiej dać mu 1200 zł zasiłku, czy też lepiej, że zarabia w taki sposób. Lepiej jak nam pod przymusem odbiora 70% pensji i zasponsoruja takich lumpów, czy tez lepiej zarobić 3000 zamiast 1500 i samemu decydowaćkomu pomóc. Lewacy dawaliby kasę dla Murzynów i muzułmanów, jak dawałbym złotówkę dla takich polskich naciągaczy. Mojej sympatii ten gośc tez nie budzi, ale wolę dać mu złotówkę niż tłustej Czeczence. Dawanie kasy dla biednych jest moim obowiązkiem, ale sam wolę zdecydować komu dam.
|
|
Jeams,Zenit--popieram w pełni wasze wypowiedzi i dołączam się do nich:)brawo -;) Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...
|
|
Ja też się dołączam do Ciebie oburzonamamo ;)
|
|
gowniarza ktos powinien w koncu polamac i zakonczy kariere sam sie wkurwie to tak zrobie
|
|
dokładnie żeby ona jeszcze na chleb zarabiał ;/
|
|
Radzi sobie na swój sposób. NIE KRADNIE. Każdy orze jak może...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |