środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
rolicznie ciepła w blokach

kto będzie odważny i założy wspólnotę mieszkaniową w ŁOMŻY nie musimy być skazani na arogancję w naszych spółdzielniach mieszkaniowych

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: rolicznie ciepła w blokach

To prawda.

Ja się tylko zastanawiam kto pozwolił firmie rozliczającej koszty ogrzewania na pobieranie 17 zł od jednego urządzenia (pomiernika).
W moim bloku skosili za to wg rozliczenia prawie 5 tys. zł. Biorąc pod uwagę, że odczyt jest zdalny i zajmuje kilka sekund to zarobienie 5 tys. w pół dnia to naprawdę ładna kwota.

Anarchia totalna. Po co ktoś ma wyjeżdżać za granicę.....W Łomży może dorobić sie kokosów.

slyszalam tez ze pracownicy spol.miesz.perspektywa nie placa tez czynszu za mieszkanie

cos jeszcze jeden z blokow na kazanskiej ma przywilej bo co niektorzy w tamtym roku mieli ponad 2000 zl zwrotu za centralne w tym roku mniej bo ok.600 zl podobno mieszka ktos z rodziny prezesa a ja kolejny rok musze doplacic chociaz nie wygrzewam sie przez zime w tej plycie betonowej

Ludzie, jak wietrzycie swoje rezydencje to zakrecajcie grzejniki i nie będzie problemu, u mnie w bloku żaden prezes nie mieszka i są zwroty ,sąsiadka też była madra , wietrzyła przy odkręconm grzejniku dopłaciła raz i teraz zakreca i ma zwroty, paulag do ciebie , sprzedaj mieszkanie i idz mieszkać do Zacharzewskiego ,będziesz miał lepiej,

Po co ta cala zabawa z tymi pomiernikami /KTO na tym zarabia?/

Należy zdjąć to dziadostwo z grzejników i rozliczać sie z m2,każdy blok ma ponoć licznik,odczyt raz w roku komisyjnie z udziałem mieszkańców.

słyszałem, że są i tacy cwaniacy co na okres zimy montują drugi komplet kaloryferów i zwrotu wtedy mają,że o la la

DiDi

właśnie się wyprowadzam na 2 lata do Krakowa nie z własnej woli .Wyjeżdzałam bardzo często i grzejniki były zakręcane ,IM więcej zakręcaliśmy tym większa dopłata ,2 grzejniki nigdy nie były odkręcane ,wietrze bo w smrodku nawet własnym niezbyt miło.Jak były poprzednie podzielniki to miałam nadpłaty i nie oszczędzałam chciałabym wiedzieć kiedy byłam oszukiwana zadałam to pytanie prezesom nie uzyskałam odpowiedzi może Wy wiecie.

dopóki nie zalozyli tych elektronicznych licznikow wszyscy mieli zwroty teraz same doplaty, w tamta zime mialam zakrecony calkiem kaloryfer w kuchni i lazience w pozostalych 3 pomieszczeniach na 3-ce i jakim kur*** cudem mam znowu doplate? Na kazanskiej w jednym bloku ludzie maja po tysiac dwa zwrotow, za co? Mieszkam na 4 pietrze w szczytowym mieszkaniu, pizdzi jak diabli mimo to cala wczesniejsza zime siedzialam w grubych getrach swetrach, nogi grzalam w goracej wodzie w misce, a mimo to znowu mam doplate, w ŁSM zawsze sa zwroty i nadplaty, a u tych zlodziei tylko dooplaty mam!!!

Widocznie Twój chłop jest mało kaloryczny.Ja dostałem 1500zł zwrotu pewnie dzięki swojej Mariolce,ale o tym już nie będę pisał.

napisz to może być bardzo ciekawe i interesujące ,a w Twoim bloku dzięki Tobie i mariolce mają wszyscy nadpłaty bo ściany rozgrzewają się do czerwoności

odczyt tych podzielników powinien byc dwa razy w roku - przed i po sezonie grzewczym. nie sprawdzałam, ale myślę, że pora letnia też wpływa na poziom tych śmiesznych jednostek. z drugiej strony rozliczanie z m2 jak ktoś napisał też nie jest do końca słuszne, jeden ma środkowe mieszkanie i ma ciepło, drugi mieszka w szczycie i marznie.

Chyba nie da rady kazdemu dogodzic...jedna metoda jest dobra dla tych co maja male mieszkanie a zła dla tych co maja duze...albo odwrotnie...generalnie co roku płacicmy wiecej...;/

Najlepsze stoły do ping-ponga !

U mnie też w tym roku dopłaty ponad 400 zł. Mieszkania nie idzie zagrzać. Parter, od szczytu. Koszmar. W kuchni cały czas zakręcony kaloryfer, w jednym pokoju na jedynce a w reszcie na trójce. A czy ktoś potrafi wyjaśnić w jaki sposób odczytywane są te nowe liczniki? Bo nie potrafię sobie tego wyobrazić jakoś :)

Nie ma miłości, są ciężarówki ;)

beton ma to do siebie ze go trzeba rownoczesnie grzac i wietrzyc by byla cyrkulacja powietrza do fryko

czy ktos z was czytal instrukcje radiowego cieplomierza ????! nawet jak gotujesz , przyjdzie wiecej osob ,nachuchaja ciepla to tez jest liczone!!!!!!!!!!1 idioci!!!!!!!!!!!

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cuda, cuda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Od tego twojego krzyku już oczy bolą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rozmawialam z przedstawicielem SM - nic nie POTRAFIL WYTLUMACZYC!!!!!!!!!!!!!!!!! TAKZE ZWRACAM SIE Z OFICJALNYM PISMEM DO SM. MUSZE MIEC CZARNO NA BIALYM A ICH ABY , ABY MNIE NIE INTERTESUJE!!!!!!!!! JAK zwykle diabel tkwi w szczegolach - - to tak dlA twojej wiadomosci Orany_Julek!!!!!!!!!!!!!!!

Katon

Ja tam co roku mam zwrot ponad 500 zł. Na cieple nie oszczędzam bo mam małe dziecko. Jedynie w kuchni mam zakręcone bo jak się gotuje to i tak ciepło jest. Mieszkanie środkowe w SM Perspektywa. Standardowo w czasie wietrzenia grzejniki zakręcam i odkręcam ponownie po przewietrzeniu mieszkania.

No właśnie... Ciebie grzeją sąsiedzi, u mnie sąsiadów nie ma. A płacę identyczną stawkę jak reszta bloku z tą różnicą, że u mnie nawet jak na cały gwizdek rozkręcę kaloryfer to będzie zimno. Zimą chodzę w grubej bluzie na futerku i się trzęsę. A z oszczędności kaloryfera na maksa nie rozkręcam, tylko w łazience.

Nie ma miłości, są ciężarówki ;)

Sąsiedzi może i grzeją, ale za wiele nie nagrzeją skoro grzejnik musi byc odkręcony na min. 3 by w domu było ciepło. Mimo że mieszkanie środkowe przy zakręconych grzejnikach jest zimnica. Grzać też muszę. Wiadomo w miszkanie szczytowe na pewno jest chłodniejsze.

Jak nie było podzielników każdy miał ciepło w domach i płacił tyle samo. A teraz nikt nie grzeje i dopłaca.
Każdy oszczędza, a za zakupione ciepło przez spółdzielnie i tak trzeba zapłacić, wykorzystane, czy nie.

GDY ROZPOCZNA SEZON GRZEWCZY ---------------------ZAPROSZE DO SIEBIE DO DOMU PRZEDSTAWICIELI SM I MPEC!!!!!!!!!!!

Katon

Jak nie było liczników ani na wodę ( wodomierzy ) ani na grzejnikach to było ok a teraz wszyscy oszczedzają a i tak płacą kolosalne ceny....bez sensu...czemu ma to służyć..?

Następny rok z kolei narzekania, zróbcie coś ztym a nie tylko to, tamto tu nikt was nie pożałuje, masz problem zgłaszaj a nie bredzisz.Ci wszyscy prezesiki siedzą, czytają i się śmieją z tego jak ludzie potrafią być naiwni a jak was dojili tak i będą to robic z roku na rok więcej i więcej. Zobaczycie co będzie po tym sezonie, dopiero was zdziwko weźmie :)

Witam! Zamiast bidolić .Dlaczego godzimy się na podzielniki a nie rozliczanie ryczałtowe napewno by było korzystniejsze i nam ciepło.Mieszkanka blokowiska

Przyjedzie rozliczenie i głowa upadnie, kawał szui z prezesostwa, ale ludzie zobaczą co i jak...

Szukasz nowych wrażeń? Sprawdźwibrator lelo.

Droga aneczko Nie szukam wrazeń napisałam prawdę rozliczane było ciepło ryczałtowo i było korzystnie kazdy miał zwroty i nie marzło się A ty moja droga jak jest potrzebny jest tobie wibrator to nie proponuj nikomu bo świadczy o twoim wychowaniu pozdrawiam

To jest nieprawiedliwe zeby mieszkancy srodkowych mieszkan byli rozliczani tak amo jak mieszkancy szczytowych parterowych i ostatnich. Ja mieszkam na szczycie, w okresie jesiennym jak wieja wiatry tak sie lomocze jakas blacha na dachu, ze jak siedze w lazince to zawsze mam wrazenie ze mi sie zaraz dach nad glowa zerwie, meble mam tak poustawiane zeby miec odkryte grzejniki i nic! Dlaczego mieszkancy bawelny nie maja tych licznikow i grzeja sie na maksa, a mieszkancy innych spoldzielni maja taki problem? Mam nowe okna bo maja max 3 lata, nie przepuszczaja zimna, parapety tez wymienione, wiec nie wieje spod nich, a w mieszkaniu mam tak zimno, ze masakra, tez mam male dziecko w zime jk go kpie to musze dogrzewac lazienke i pokoik suszarka, za co po okresie zimowym dostalam doplate 460zl, ja juz nie mam sily, co roku doplaty i doplaty, a w mieszkaniu jak na antarktydzie

To jest niestety prawda. Na bawełnie nie mają podzielników i każdy miał zwrot w wysokości prawie 2-miesięcznego czynszu, a rozliczenie było nidługo po zakończeniu sezonu grzewczego.

Tam się nie oszczędza, bo podzielników nie ma, a jednak wyszło na to, że mieli WSZYSCY nadpłaty.

MPEC powtarzał, że słaba zima i sporo oszczędności, ale jakoś tego nie widać w ŁSM...

Autor: bassiaa (---.30.32.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 30-09-12 15:48

Droga aneczko Nie szukam wrazeń napisałam prawdę rozliczane było ciepło ryczałtowo i było korzystnie kazdy miał zwroty i nie marzło się A ty moja droga jak jest potrzebny jest tobie wibrator to nie proponuj nikomu bo świadczy o twoim wychowaniu pozdrawiam

HAHAHAH BRAWO BASSIAA - I MI SIĘ RZUCIŁO TO W OCZY ALE MYŚLAŁAM ZE TO JAKAŚ KPINA..PFF..

Nikt nie przejmie się pisaniem na forum(S.M) oni z tego korzystają należy zdjąć podzielniki i będziemy mieć większe korzyści ponieważ korzystają pośrednicy i tak założenie podzielników jak póżniej ich rozliczanie to za to wszystko się płacii to nie małe sumy.Zastanawiam się nad tym którzy nie płacą jak oni są rozliczani tak jak za wodę biorą z ogólnego licznika i doliczane są metry wody dla tych co płacą. Pozdrawiam

tam gdzie nie ma licznikow jak np na bawelnie lub trojkacie wszystko jest rozliczane od ilosci osob zameldowanych w danym lokalu

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

To nie mozna w naszych spoldzielniach tak zrobic? Dlaczego ja mam marznac kiedy nas jest 3 osoby, w tym male dziecko, a na bawelnie mieszkaja np. rodziny 5-osobowe i maja nadlplate i 2-3 miesiace nie placa czynszu. Chyba liczenie od osoby wychodzi taniej. Mieszkancy bawelny nie oszcedzaja kaloryfery oskrecaja na maksa i im wisi i powiewa czy okna sa otwarte czy zamkniete...u mnie codziennie musi chodzic suszarka zebym nie zamarzla

co Wy gadacie?jak jest zima,to musi być zimno.takie są odwieczne prawa natury.
toć ja siedzę przy uchylonym oknie,w koszulce z krótkim rękawem i nie jest mi nawet chłodno(nie spożywałem alkoholu).może system opłat nie jest dobry,ale nie Przesadzajcie,że jest Wam tak zimno!

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

To jest Polak mało robi dużo gada.....................

Te całe pomierniki to jedno wielkie oszustwo, w naszej wspólnocie udało się przekonać ludzi i zlikwidować to dziadostwo . Teraz każdy lokal będzie rozliczany w/g powierzchni . Wcześniej było tak, że dwa może trzy lokale w bloku miały niedopłatę na 1000-1300 zł, a reszta zwroty po 100-400 zł. Wniosek jest prosty te trzy lokale dogrzewały pozostałe oszczędzające i musiały zapłacić za ciepło swoje i sąsiadów. Technologia ta została opracowana i wdrożona w Niemczech dawno temu, w chwili obecnej jest zabroniona ustawowo bo została uznana za nieuczciwą . Polacy jak zwykle zapożyczają to co najgorsze, a później zapominają naprawić błędy. Firmy rozliczające ciepło nabijają kabzę i się śmieją. Skutki niedogrzanych bloków w których nadmiernie ludzie oszczędzają pojawią się za jakiś czas w formie zagrzybienia w szczelinach między ociepleniem a murem. Proponuję wszystkim właścicielom lokali spółdzielni i wspólnot zwołać zebrania i przegłosować likwidację tego nieuczciwego procederu jakim są pomierniki ciepła. POWODZENIA !!!!!

GRUNT TO SIĘ NIE PRZEJMOWAĆ PIĆ PIWO I OBSERWOWAĆ !

Mariuszm. W całości zgadzam się z tobą ja mam mieszkanie na parterze i szczytowe i tak samo mam liczone jak wszystkie inne wiem że to jest niesprawiedliwe cóż jestem tylko jednostką. Pozdrawiam

Podzielniki podzielnikami. Moze kazdy zauważył ze niby dziś miał sie rozpoczać sezon grzewczy.
A grzejniki w takim wypadku powinny byc gorace przy nastawie na 5 a tak nie jest.
A to temu ze niewiem po co zainstalowali te czujniki na blokach i one nie puszczają dalej ciepła na blok do poszczególnych mieszkań.
Ciepłownia pali a woda z ciepłowni idzie goraca na wezeł a z weżłów na bloki tylko ze na blokach sa te czujniki to po co wogóle palic i marnowac wegiel czy miał.
Jak pamietam kiedys nie było tych czujników i podzielników i były gorace tak jak powinny byc i mozna było sobie regulowac zaworem na grzejniku a teraz to jakiś smiech z tym wszystkim.
Chyba po to mam przy grzejnikach zawory i moge sobie ustawiać jak chcę grzać i jest zimno to grzeje sobie a jak jest ciepło to zakręcam a tak nawet niewiem po co one są jak ciepło nie jest dostarczone do grzejnika tylko blokowane na tym czujniku.

Moja mama ma zawsze ZWROTY - bo nigdy nie odkręca grzejników a ja marznę jak diabli no i co - tak niby jest lepiej pomyślał by kto .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Te czujniki to tak zwana pogodynka jak na dworzu jest powyżej 14 stopni to wogóle odcina ciepłą wodę na grzejniki .Ja tez uważam że to zbędny bubel to my powinniśmy decydować jak chcemy grzać w swoich mieszkaniach a nie ŁSM. Chce mieć 30 stopni w mieszkaniu to powinienem miec taką możliwość i to beż różnicy czy jest na dworzu 20 czy 10 stopni to wielki absurd.
A jak się mają jednostki na podzielniku elektrycznym do rtęciowego bo przez jeden dzień pierwszego grzania elektryczny pokazuje mi 3 a było 0.

- odkręć je i trzymaj w lodówce przez zimę całą - na pewno będzie zwrot, firma nie straci a sąsiedzi zapłacą i za ciebie i za siebie.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PODZIELNIKI jakie by nie były po prostu oszukują nas. Chciałbym płacić za to z czego korzystam a nie za to co wyparuje z rurki, czy nie istnieją jakieś urządzenia które liczą ile energii cieplnej pobiera się z wody? Jakiś licznik, kilka czujników do temp na wejściu i na wyjściu z grzejnika i jakoś to powinno liczyć sprawiedliwie. Mniej pojemny (w wodę) grzejnik + inteligentny licznik i jazda. Wówczas potrzeba mniej wody do ogrzewania przez ciepłownię, wszyscy mówią o ekologii i nic się nie robi w tym kierunku, paranoja jakaś!

Moi drodzy możemy debatować na forum do samej śmierci i nic z tego nie wyniknie .Rozmawiając z sąsiadami w bloku ( nie wszystkimi) to zastanawiają się nad tym że jak będą zdjęte podzielniki to mogą naliczyć duży czynsz a oni nie będą mieli te parę groszy z oszczędności .Najbardziej poszkodowani są mieszkańcy którzy mieszkają na parterach mając szczytowe mieszkania i czwarte piętra. Pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org