sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nazwy łomzyńskich ulic i placów

Smierć Naszej Pani Hanki wywołała dyskusję na temat Jej upamietnienia w Łomży. I nalezy zrobic to szybko, bo pamięć przemija szybciej niż ludzie.

A może przy tej smutnej okazji warto wrócić do przypomienia innych postaci, o których zaciera się pamięć?

1. Lutosławscy ( Kazimierz, Józef)
2.L.Rzeczniowski
2.S.N. Korff
3.F.Przecławski
4.W.Świderski
Wszyscu Oni wybitnie zasłuzyli się Ziemi Łomżyńskiej i z ich prac do tej pory korzystamy. I nazwiska te listę zaledwie otwierają.

A czy w jakiś szczególny sposób uhonorowana została w Łomży inna znana aktorka, która swe pierwsze kroki stawiała na scenie teatru amatorskiego w Łomży - W.Siemaszkowa z Sierpińskich?

Może właśnie to jedno z rond przed teatrem lalek powinno nosić imię Wandy Siemaszkowej?

Proszę o Wasze opinie o tych i innych może juz zapomnianych łomżanach, których należałoby upamietnić.

(........)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nazwy łomzyńskich ulic i placów

Napewno za kilkadziesiąt lat tez nikt nie bedzie pamietał o Hance Bielickiej tak jak o w/w przez Jacek16, ale popieram pomysłaby nazwac jedna z ulic imieniem i nazwiskiem pani Hanki Bielickiej

takiej wybitnej postaci nie mozna zapomniec

Właśnie piszę o tym, aby nie zwlekać z uhonorowaniem NaszeJ Pani Hanki.

Bo któż Pamieta w Łomży o Wandzie z Sierpińskich Siemaszkowej??? Co w Łomży zrobiliśmy, aby o Niej pamietano?
A moze warto byłoby na sześćdziesiatą rocznice Jej śmierci i sto czterdziestą rocznicę urodzin przypadające w 2007 roku pomyśleć o przypomnieniu Jej dorobku artystycznego?
Kto z nas łomżan pamieta, że panienka, która swe pierwsze kroki stawiała na amatorskiej scenie w Łomży, grała Pannę Młodą w premierze "Wesela" Wyspiańskiego wystawionej w Krakowie w 1901 roku?
Gdzie w Łomży mozna obejrzec filmy z jej udziałem?

minia napisała:
"takiej wybitnej postaci nie mozna zapomnieć"

A Wandę Sieamszko pamiętasz?

(........)

...

drogi Jacku16

moze bys przyblizyl nam postac tej pani, podal tytuly filmow, etc.
przyznam,ze znam kilka nazwik przedwojennych aktorow i aktorek, ale o niej nigdy nie slyszalam
kiedys bylam milosnikiem programu 'W starym kinie'

Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie

Genealogia Polska

Informacja na www.lomza.pl :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

A, jednak ronda.

Na dzisiejszej sesji Rady Miejskiej Łomży, na wniosek Prezydenta Miasta, radni jednomyślnie podjęli uchwałę w sprawie nadania nazwy skrzyżowaniu - rondom ulic: Giełczyńskiej, Polowej, Szosy Zambrowskiej, Zawadzkiej - imieniem Hanki Bielickiej.
Uchwała wejdzie w życie po 14 dniach od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Podlaskiego
.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=7116

Pozdrowienia

Bardzo sie ucieszyłem że taka informacja jest :)

tematy się powtarzają to i ja się skseruje:

no i stało się...
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=7116

Zastanawia mnie, czemu nie pomnik*? tylko rondo...
czyżby dla tego, że Hanka była tak pozytywnie zakręcona :) [*]

Antidog , czy czytasz trochę posty. W tym temacie już było o tym napisane o 11:35 (trzy posty wyżej).

Pozdrowienia.

przeczytalam o pani siemaszkowej i moim zdaniem zasluzyla sie bardziej dla innych miast niz dla lomzy

Prosze, zanim zaczniesz o jej zasługach pisać, i je wartosciować przeczytaj w Jej biografii fragmenty dotyczace teatru amatorskiego i jej pierwszych kroków scenicznych. Teatr w Łomży upadł wraz z wojną w 1915 r. i okupacja niemiecka, po której nasze miasto nigdy sie nie podźwigneło. Cóż w takim razie wzięta aktorka mogła szukać w mieście, które upadło.
Zresztą nigdzie nie pisałem o zasługach W.Siemaszkowej dla Łomży, lecz o jej zwiazkach z Łomżą. Czy nie warto byłoby nazwać jej imieniem jakaś ulice, aby łomżanie pamiętali, że największa aktorka Młodej Polski pierwsze kroki stawiała na scenie w Łomży.
A żeby zdopingować Cie do poszperania czym był teatr amatorski w Łomży
podam kilka takich dziwnych informacji: w dobrych czasach na jednej tylko scenie "szło" około 200 przedstawień rocznie ( koniec XIX i pocz.XX w)
A w organizację teatru amatorskiego angażowali się ludzie należący do elity. Przedstawiciele ówczesnych elit również pozostali nieupamietnieni.
Polecam wspomnienia Profesora Winiarskiego. Jest dość bogata literatura na ten temat.

A wracajac do Twojego postu bellu, parafrazujac Twoja wypowiedź można np. zapytać:
A czym dla Łomzy zasłużyła się Maria Skłodowska-Curie, która ma w Łomży swoja ulicę? - tym, że wakacje po ukończeniu gimnazjum spedzała w łomżyńskiem a jej dziadek uczył w gimnazjum łomżyńskim? i jeszcze tym,że swą córke wychowała tak , aby nie została polką?

(........)

1. zauwazylam, ze bardzo lubisz slowo ''wartosciowac''
2.nie pisalam ani tez zaczac nie zamierzam o zaslugach tej pani
3.przeczytalam, ze lomze opuscila po gimnazjum, a te pierwsze kroki, to raczej kroczki dziecka
4.z tego, co przeczytalam, wywnioskowalam, ze opuszczajac lomze, nie byla jeszcze aktorka w pelnym tego slowa rozumieniu, a tym bardziej wzieta
4.nastapila tu nadinterpretacja mojego krociotkiego postu
a/nie napisalam, ze napisales o jej zaslugach
b/wyrazilam WLASNE ZDANIE
5.zdopingowales mnie do poszperaniana temat teatrow lomzy juz w swoim pierwszym poscie, bo nie mialam pojecia, ze COS TAKIEGO istnialo
6.zapytaj, czym zasluzyla sie dla polakow tak, jak i inne postacie historyczne patronujace naszym lomzynskim ulicom, ktore z lomza nigdy za zycia nic wspolnego nie mialy
7.wiem, jak trudno wychowac dziecko za granica w polskim duchu, wiec wyobraz sobie polke zamezna z cudzoziemcem, mieszkajaca w obcym kraju i zajeta wlasna kariera, a nie dziecmi-wowczas dzieci wychowuje niania czy tesciowa, ktore o polsce nie maja pojecia-to nie jest dzialanie zamierzone
8.mam nadzieje, ze do pkt.1 podejdziesz z humorem-po prostu to zauwazylam i nie moglam sie powstrzymac /oczywiscie nie liczylam, tak mi wpadlo w oko/

:-),

Bellu, cieszę się że ktos został zdopingowny do poszperania na temat teatrów łomżyńskich.
Dodam jeszcze jeden motyw, zainteresuj się, proszę zwiazkami z ziemią łomżyńską patronów ulic łomżyńskich. Proponuję znaleźć takiego patrona, który z naszą ziemią ( no może poza gen. Sikorskim) w żaden sposób nie był związany. Zapraszam do dyskusji na ten temat.

(........)

Macie trochę twórczości łomżyńskich ludzi kultury, na cześć Pani Hanki Bielickiej.

Pozdrowienia.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org