Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Stara Łomża. |
Dla 5510. Jeżeli przyda się to skorzystasz. Około 19 kilometrów na zachód od Wizny na wysokim lewym brzegu Narwi napotykamy grodzisko w Starej Łomży (fot.4). Zajmuje ono kilka podłużnych wzgórz schodzacych z wysoczyzny do doliny rzecznej. W centrum zespołu stoi pierścieniowaty gródek o wysokich wałach oddzielony od podgrodzia czterema wałami. Podgrodzie ma własne wały ponadto otacza je głęboki parów schodzacy ku rzece, u wylotu którego znajdowała się zapewne brama. Do granic tego podgrodzia dochodza wały drugiego podgrodzia wschodniego uzupełnione głęboką fosą. Gród ten mógł powstać na przełomie X i XI w. i być ośrodkiem wczesnopiastowskiej terytorialnej władzy kasztelańskiej. Fot. 4. Grodzisko w Starej łomży. Zdjęcie wykonano przy zachmurzonym niebie. Boczne oświetlenie podkreśla plastykę cieni kładących się na zboczach wałów. Doskonale widać podział funkcjonalny grodu i podgrodzia. Dobrze sa widoczne wydeptane ścieżki, półki-tarasy utworzone przez pasące się na zboczach zwierzęta oraz linie rowów strzeleckich. Grodzisko w Starej Łomży z X-XII w. Łomża pod w. ś. Piotra, wzmiankowany 1429, drewniany zrujnowany w XVII wieku. http://www.lomza.friko.pl/zabytki/miejsce.htm http://v1lomv9za.kelo.pl/ Pozdrowienia
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Stara Łomża. |
Maciek dla mnie tez to się przyda wielkie dzieki :)
|
|
nie dawno brakowalo ci troche postow do 4000 a teraz juz masz 4174, zastanawiam sie jak ty to robisz? Napisz jakas ksiazke zeby kazdy wiedzial jak nabijac tyle postow
|
|
Jest to ciekawa historyczna sprawa godna uwagi. waldek27
|
|
Maciek... wg mnie, to co robisz to lekka przesada. Kiedyś był tu taki co przeklejał, wprawdzie politykę ale jednak. Znajdziesz coś ciekawego, nakreśl czego dotyczy, podaj linka i wystarczy. Albo napisz coś od siebie. Gdybym ja był autorem, któregoś z materiałów, z których ostatnio wklejałeś miałbyś trochę problemów. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, i co się z tym politykiem stało. Jak ja mam podać linka, kiedy to jest książka i to wydanie z 1982 roku i nie ma na niej żadnych zastrzeżeń o zakazie publikacji. Powiedz co ja mogę o historii zabytków od siebie napisać. Chyba najlepiej jest pokazać to naocznie. Pozdrowienia
|
|
a ja bardzo Ci dziekuje, moze mi sie cos przyda, narazie nie mam czasu poczytac, ale niedlugo to zrobie, pozdrawiam
|
|
To, że ktoś nie napisał, iż zabrania powielać i rozpowszechniać swoje dzieła nie oznacza, że pozwala to robić. Ostatnio byłem u kumpla i puścił mi "fajny kawałek" - oczywiście ściagnięty, ale nigdzie autor nie śpiewał, że nie pozwala go kopiować,ściągać, udostępniać, itd. Czy na swoim samochodzie masz napisane, że nie pozwalasz na używanie go postronnym, czy uważasz to za normalne, że nikt go raczej sam nie weźmie (zgodnie z prawem)? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
kefas mciek nie czerpie zadnych zyskow z tego, a sadze, ze autorzy tez nie traca, a to z tego powodu, ze nikt i tak raczej nie kupilby ich ksiazki, gdyby zostala wznowiona/ oprocz grupy zapalencow/ poza tym o prawach autorskich to w latach 80tych, jak podejrzewam, nie slyszano no i jeszcze dodam, ze jestem bardzo wdzieczna mackowi za to co robi, bo sama nie szukalabym, a tak mam to podane na talerzu, wiec korzystam zamiast cieszyc sie, ze ktos rozpropagowuje historie miasta, chce nas blizej zapoznac z jego pieknem, ty szukasz dziury w calym jesli nie chcesz brac udzialu w przestepstwie, jakim jest studiowanie historii rodzinnego miasta, nie czytaj
|
|
Mi tak naprawdę to nie przeszkadza, ale może przeszkadzać autorom. Głupio by tylko było jakby okazało się, że prokuratura szuka nie tylko tych młodzieńców z liceum, ale także Maćka. :) Wyjątki z prawa autorskiego _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Z całym szacunkiem i sympatią dla maćka i Jego jak najszczerszych intencji ale Kefas ma rację - po prostu ktoś mógłby wykorzystać fakt przeklejania przeciwko maćkowi i mógłby narobić Mu kłopotów. POzdrawiam T i g e r
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |