Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ogrzewanie w "PERSPEKTYWIE" |
Chciałbym poruszyć "Zimny wychów" jaki stosuje Prezes SM "Perspektywa". Po rozpoczęciu sezonu grzewczego grzejniki są ledwo ciełe - jak twierdza pracownicy Spółdzielni temperatura wynosi 30 stopni - w dotyku zimniejsze od ludzkiego ciała. Po co więc zawory na każdym grzejniku jeżeli wystarczył by jeden w mieszkaniu Prezesa. Przypomia to czasy realnego socjalizmu i 10 stopień zasilania. Czyżby MPEC nie miał mocy grzewczej. Dlaczego w Łomżyńskiej SM grzejniki już teraz są gorące. Mieszkańcy SM Perspektywa którzy lubia ciepełko - może zmienimy Prezesa na lubiacego ciepło? slawek
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ogrzewanie w "PERSPEKTYWIE" |
może chodzi o to,że Prezes Lipski chce teraz zaoszczędzić a potem pokazać jaki jest gospodarny szczególnie na tle ŁSM?
|
|
Sławku Pamiętaj ze przy zastosowaniu zaworów termostatycznych nie temperatura grzejnika jest istotna tylko temperatura w pomieszczeniu. Przy ustawieniu zadanej temperatury na głowicy zaworu termostatycznego i osiąginęciu tej temperatury w pomieszczeniu zawór automatycznie odcina dopływ nośnika ciepła na grzejnik. Z tąd wrażenie że grzejnik jest zimny - ale tempereatura w pomieszczeniu jest taka jaką sobie ustawiłeś na zaworze. Należy również wspomnieć o automatyce pogodowej, która w zależności od temperatury zewnętrznej reguluje temperaturę w naszych mieszkaniach. Z tego co mi wiadomo parametry grzania w Perspektywie są na identycznym poziomie jak w ŁSM więc porównania mijają się z celem. Obydwie Spółdzielnie pracują dla swoich mieszkańców i występują w ich interesie a nie odwrotnie. Tiger
|
|
Jeżeli Tiger jest taki madry to niech poda dla maksymalnego odkręcenia grzejników jaka powinna być temperatura w mieszkaniu.
|
|
Zmarźlaku Temeratury w pomieszczeniach określają Polskie Normy PN-82/B-02402 i PN-82/B-02403 Dla pokoju : 20oC Dla łazienki : 24oC +- 2oC Wcale nie jestem "taki mądry" tylko mnie osobiście interesuje za co płacę i do czego służa głowice zaworów termostatycznych w moim mieszkaniu ... pozdrawiam wszystkich zmarźlaków :D Tiger
|
|
Tiger (...)"Należy również wspomnieć o automatyce pogodowej, która w zależności od temperatury zewnętrznej reguluje temperaturę w naszych mieszkaniach" (...) ... na to wpływu jako lokatorzy nie mamy. To spółdzielnia decyduje ile tam jest ustawione. A co do temperatury i norm w moim mieszkaniu, to ja chcę mieć 25 stopni, bo jestem "zmarźlak" i teoretycznie mam do tego prawo, bo sam za to płacę, ale w praktyce nigdy takiej temperatury nie osiągnąłem choć mieszkanie uszczelniłem i mam odpowiednie okna. :(
|
|
Dzięki za informację. Według moich informacji maksymalne ustawienie termostatu to jest 24 stopnie i po osiagnięciu tej temperatury grzejnik powinień się wyłączyć. W moim mieszkaniu przy maksymalnym ustawieniu termostatu nie zadarzyło się żeby grzejniki się wyłączyły. Moim zdaniem za nisko są ustawione parametry na węzłach.
|
|
Ja pisałem o temperaturze obliczeniowej .... w rzeczywistości jest zawsze nieco więcej niż w projekcie .... czarek - wybuduj sobie dom a tam możesz mieć nawet saunę. Mieszkasz w budynku wielorodzinnym - nie zapominaj o tym. a to wymaga dostosowania się do woli większości. Wbrew pozorom to że są akurat takie parametry w węźle a nie inne jest wyrazem troski Spółdzielni o nasze kieszenie. Ile lat w Perspektywie nie była podnoszona zaliczka za c.o. pomimo podwyżek ze strony MPEC-u to samo jest w ŁSM zaliczka na niezmienionym poziomie od kilku lat. Tiger
|
|
Co z tego, że oszczędzam na ogrzewaniu jak dogrzewam się prądem. Znowu ktoś decyduje za minie. Po co są termostaty i zawory.
|
|
Zmarźlak Żeby była jasnośc ja nie wystepuje tu w imieniu spółdzielni - jestem takim samym mieszkańcem jak Ty i czarek. Tylko może dlatego że dotknęła mnie wątpliwa przyjemność dopłaty do c.o. zainteresowałem się nieco bardziej tym zagadnieniem. W moim mieszkaniu temperatura jest w normie i nie mam powodu do narzekań. Jeżeli stwierdzasz że u Ciebie jest kiepsko i poniżej norm - zgłoś ten fakt do administracji (numeru tel. nie pamiętam) na pewno nie zostaniesz zbyty - wiem to z doświadczenia :) Pozdrawiam i życze ciepłego weekendu Tiger
|
|
OGRZEWANIE JAK OGRZEWANIE ale czy ktoś z was próbował mierzyć temp. wody ciepłej wg normy powinna mieć ok 45 st ale mi zawsze wychodzi w granicach 37-40 st i to jest robienie ludzi w butelkę !!!
|
|
zmarzlaki,czy wy napewno macie okna w domu??jestem mieszkancem osiedla SM Perspektywa,w moim mieszkaniu jest rowniez cieplo a woda w kranie jest wystarczajaco goraca...wiec w czym jest problem??jesli tak narzekacie na warunki mieszkalne za ktore obwiniacie spodzielnie to moze czas sie wyprowadzic,wybudowac dom wtedy bedziecie mie temperatury w domach jak i w kranie wedlug norm o ktorych pisze Pan kupujacy... Whatever.........
|
|
Mieszkam w Perspektywie i u mnie wszystko gra. Owszem, na początku, kiedy włączono ogrzewanie, ciepła woda szwankowała, ale tak jest zawsze, po jednym dniu mija.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |