niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ogrzewanie w "PERSPEKTYWIE"

Chciałbym poruszyć "Zimny wychów" jaki stosuje Prezes SM "Perspektywa".
Po rozpoczęciu sezonu grzewczego grzejniki są ledwo ciełe - jak twierdza pracownicy Spółdzielni temperatura wynosi 30 stopni - w dotyku zimniejsze od ludzkiego ciała. Po co więc zawory na każdym grzejniku jeżeli wystarczył by jeden w mieszkaniu Prezesa. Przypomia to czasy realnego socjalizmu i 10 stopień zasilania. Czyżby MPEC nie miał mocy grzewczej. Dlaczego w Łomżyńskiej SM grzejniki już teraz są gorące.
Mieszkańcy SM Perspektywa którzy lubia ciepełko - może zmienimy Prezesa na lubiacego ciepło?

slawek

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ogrzewanie w "PERSPEKTYWIE"

może chodzi o to,że Prezes Lipski chce teraz zaoszczędzić a potem pokazać jaki jest gospodarny szczególnie na tle ŁSM?

Sławku

Pamiętaj ze przy zastosowaniu zaworów termostatycznych nie temperatura grzejnika jest istotna tylko temperatura w pomieszczeniu. Przy ustawieniu zadanej temperatury na głowicy zaworu termostatycznego i osiąginęciu tej temperatury w pomieszczeniu zawór automatycznie odcina dopływ nośnika ciepła na grzejnik. Z tąd wrażenie że grzejnik jest zimny - ale tempereatura w pomieszczeniu jest taka jaką sobie ustawiłeś na zaworze. Należy również wspomnieć o automatyce pogodowej, która w zależności od temperatury zewnętrznej reguluje temperaturę w naszych mieszkaniach.
Z tego co mi wiadomo parametry grzania w Perspektywie są na identycznym poziomie jak w ŁSM więc porównania mijają się z celem. Obydwie Spółdzielnie pracują dla swoich mieszkańców i występują w ich interesie a nie odwrotnie.

Tiger

Jeżeli Tiger jest taki madry to niech poda dla maksymalnego odkręcenia grzejników jaka powinna być temperatura w mieszkaniu.

Zmarźlaku

Temeratury w pomieszczeniach określają Polskie Normy
PN-82/B-02402 i PN-82/B-02403

Dla pokoju : 20oC
Dla łazienki : 24oC

+- 2oC

Wcale nie jestem "taki mądry" tylko mnie osobiście interesuje za co płacę i do czego służa głowice zaworów termostatycznych w moim mieszkaniu ...

pozdrawiam wszystkich zmarźlaków :D

Tiger

Tiger
(...)"Należy również wspomnieć o automatyce pogodowej, która w zależności od temperatury zewnętrznej reguluje temperaturę w naszych mieszkaniach" (...)

... na to wpływu jako lokatorzy nie mamy. To spółdzielnia decyduje ile tam jest ustawione.
A co do temperatury i norm w moim mieszkaniu, to ja chcę mieć 25 stopni, bo jestem "zmarźlak" i teoretycznie mam do tego prawo, bo sam za to płacę, ale w praktyce nigdy takiej temperatury nie osiągnąłem choć mieszkanie uszczelniłem i mam odpowiednie okna. :(

Dzięki za informację.
Według moich informacji maksymalne ustawienie termostatu to jest 24 stopnie i po osiagnięciu tej temperatury grzejnik powinień się wyłączyć.
W moim mieszkaniu przy maksymalnym ustawieniu termostatu nie zadarzyło się żeby grzejniki się wyłączyły.
Moim zdaniem za nisko są ustawione parametry na węzłach.

Ja pisałem o temperaturze obliczeniowej .... w rzeczywistości jest zawsze nieco więcej niż w projekcie ....

czarek - wybuduj sobie dom a tam możesz mieć nawet saunę. Mieszkasz w budynku wielorodzinnym - nie zapominaj o tym. a to wymaga dostosowania się do woli większości. Wbrew pozorom to że są akurat takie parametry w węźle a nie inne jest wyrazem troski Spółdzielni o nasze kieszenie. Ile lat w Perspektywie nie była podnoszona zaliczka za c.o. pomimo podwyżek ze strony MPEC-u to samo jest w ŁSM zaliczka na niezmienionym poziomie od kilku lat.

Tiger

Co z tego, że oszczędzam na ogrzewaniu jak dogrzewam się prądem. Znowu ktoś decyduje za minie. Po co są termostaty i zawory.

Zmarźlak

Żeby była jasnośc ja nie wystepuje tu w imieniu spółdzielni - jestem takim samym mieszkańcem jak Ty i czarek. Tylko może dlatego że dotknęła mnie wątpliwa przyjemność dopłaty do c.o. zainteresowałem się nieco bardziej tym zagadnieniem. W moim mieszkaniu temperatura jest w normie i nie mam powodu do narzekań. Jeżeli stwierdzasz że u Ciebie jest kiepsko i poniżej norm - zgłoś ten fakt do administracji (numeru tel. nie pamiętam) na pewno nie zostaniesz zbyty - wiem to z doświadczenia :)

Pozdrawiam i życze ciepłego weekendu

Tiger

OGRZEWANIE JAK OGRZEWANIE ale czy ktoś z was próbował mierzyć temp.
wody ciepłej wg normy powinna mieć ok 45 st ale mi zawsze wychodzi w granicach 37-40 st i to jest robienie ludzi w butelkę !!!

zmarzlaki,czy wy napewno macie okna w domu??jestem mieszkancem osiedla SM Perspektywa,w moim mieszkaniu jest rowniez cieplo a woda w kranie jest wystarczajaco goraca...wiec w czym jest problem??jesli tak narzekacie na warunki mieszkalne za ktore obwiniacie spodzielnie to moze czas sie wyprowadzic,wybudowac dom wtedy bedziecie mie temperatury w domach jak i w kranie wedlug norm o ktorych pisze Pan kupujacy...

Whatever.........

Mieszkam w Perspektywie i u mnie wszystko gra. Owszem, na początku, kiedy włączono ogrzewanie, ciepła woda szwankowała, ale tak jest zawsze, po jednym dniu mija.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org