piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Orange - teoria spisku

Fakty
Wysyłając smsy od czasu do czasu spotykam się z komunikatem o tym, że wysłanie NIE POWIODŁO się. Czy ktoś jeszcze zaobserwował takie zjawisko? Problemy podczas rozmowy w Orange to standard, ale smsy wzbudziiły moje zaciekawienie. Tym większe, kiedy okazało się, że "te", którym się nie powiodło faktycznie zostały wysłane... i policzone...

Wnioski
Czy jest możliwe, że sieć powoduje problemy techniczne wysyłania smsów? Skasować każdego użytkownika na 5-6 smsów miesięcznie to nie jest wielka rzecz (przeciętnie wysyłamy ich kilkadziesiąt), ale kasa może być z tego niezłą. To 1 zł od każdego. Jeżeli mają 12 mln użytkowników...
12 mln zł a oni w komunikacie twierdzą, że się NIE POWIODŁO...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Orange - teoria spisku

kiedyś jak jeszcze miałem numer w Erze Tak Tak też niemogłem momentami wysłać sms-a typu: NIE WYSŁANO, ale kasy nie pobierali tak jak w ORANGE. to jest nabijanie klientów na dodatkowy koszt, aby pogrubić zawartość własnego portfela.

no ja tez tak czasami mam wyslanie nie powiodlo sie :(

ja mam niby mix dla firm:P ale problemy to jest chleb powszedni. nie wiem co to jest ale w Polsce operatorzy nie znają konkurencji więc nie ma co się dziwić ,że i usługi są do d..py. podobno teraz na poważnie ma wejść czwarty operator nie związany wogóle z żadnym z obecnych.miejmy nadzieję ,że to coś poprawi:)

bigi2004

no coś słyszalęm o tym nowym operatorze :)

a moze ktos ma telefon w usludze MIx w sieci Plus GSM bo tu dopiero sie zaczyna jazda na poczatku tego nie zauwazalem ale z czasem zaczelem konttrolowac swoje wydatki i okazalo sie ze tez mnie na smsy kosza pozatym moze to nie wielka suma ale mialem 89 groszy na koncie od kilku dnim nigdzie nie dzwonilem nikt z telefonu nie korzystal i nikt oprocz mnie go nie dostykal a otrzymalem smsa ze nie moge wykonywac zadnych rozmow i wysylac smsow (musze takie cos zatrzymac zeby miec dostep do ksiazki telefonicznej) to paranoja bo jak napisalem maila do biura obslugi to dostalem tylko odpowiedz z nowymi ofertami:///

te 12 mln zł. to genialne wyliczenie ROTFL...

operacja wykonywana przez serwery w sieci tel. komórkowej jest bardzo bardzo tania, jeżeli chodzi o koszty, które ponosi operator...
równie dobrze wszystkie smsy mogłyby kosztować po 2 czy 3 grosze, a operator i tak by na nich zarobił...

tak więc jeżeli operator wychodzi na całej operacji na plus to wcale nie są to takie wielkie sumy jak się wydaje, a już napewno nie 12 mln zł

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy macie dzisiaj dzisiaj z wysyłaniem sms przez orange?

SaneOne pomyśl jeszcze raz !!. Właśnie dlatego że te koszty są tak znikome to zarobki operatora są tak wysokie. Jak napisał Tombi, niech będzie to jedynie jedna złotówka (płaci abonent) a ilość abonentów powiedzmy te 12 mln (bo może więcej) więc ?. Policzyłeś już ?. Co do Ery Tak Tak to średnio miałem takich "niewysłanych" ok 10-15 na miesiąc. Sprawdzałem, niektóre były liczone, a znakomita większość dochodziła do odbiorcy. No ale skoro było "wysłanie nieudane" więc człek próbował raz jeszcze, za co znowu był kasowany...

________
Malachit

no dobra, ale nie o to mi chodzilo... chodzilo o to, ze operator nie ma zadnego interesu w tym, zeby udaremniac wyslanie smsow... zysk jaki ma operator przy prawidlowo wysylanych smsach jest niezauwazalnie nizszy niz przy tych nieprawidlowo wysylanych...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

SaneOne ale to chodzi o to że abonent zobaczywszy komunikat "wysłanie nieudane" wyśle esemesa jeszcze raz, czyli zysk dla operatora podwójny. Proste prawda ?!.

________
Malachit

o popatrz... o tym zupełnie nie pomyślałem... masz rację...

Autor: ptysiu91 (---.netster.pl)
Data: 08-03-06 13:53

no ja tez tak czasami mam wyslanie nie powiodlo sie :(

...chyba miałeś na myśli komunikację pomiędzy półkulami swojego mózgu

Tombi czy nie masz przypadkiem telefonu marki Motorola?

Pozdrawiam

Mam dokładnie to samo,od roku jestem w mixie dla firm i odkąd pamiętam zdarzały mi się takie rzeczy i nadal zdarzają,nawet jeśli operator nie miałby interesu w tym co robi(choć uważam że ma)to jest jego nie dopatrzenie!!!!Czasami mam jesczze tak że nie mogę się z nimim połączyć!Dzwonię trzy krótkie sygnałki i koniec połączenia!!Zgłaszałam to w BOK-u to mi pieprzyli o pracach które trwają!Ale ja mam tak średnio raz na tydzień!!
Poza tym zawsze byłam wierna Idei, jak wchodził Orange to miałam nadzieje na jakieś fajne promocje,usługi......a oni co zrobili!!NIC , nawet mój abonament nie jest już dostępny dla nowych użytkowników(mam 30gr/1min)Wielka LIPA!

Z smsami to faktycznie jest problem w Orange. Czesto jak wysyłam smsa okazuje sie druga strona dostaje czasami 2do 4 identycznych moich smsow-oczywiście wszystko zostaje odjete z karty.

Z połaczeniami mam podobnie jak supergirl2 .Aby sie dodzwinić to czesto musze wybierac numer kilkakrotnie bo mnie od razu rozłacza!!

Witam.
Miałem o wiele większe problemy z Ideą (Orange). Rachunki za telefon przychodziły nawet 3 miesiące po terminie (w międzyczasie wydzwanianio do mnie z pretensjami o nieopłacony rachunek). Co miałem opłacić, skoro nie wiedziałem nawet ile mam zapłacić? Nie mówiąc już o ciągłym komunikacie "SIEĆ ZAJĘTA" podczas próby nawiązania połączenia...

Obecnie mam komórkę w Plusie i jestem bardzo zadowolony. Żadnych problemów, bardzo miła i rzetelna obsługa.

Pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org