Na początek przedstawiam przepis:
PTYSIE Z SZYNKĄ
Ciasto: 2 jaja, 6 dkg masła lub margaryny, 7 dkg mąki, pól szklanki wody, sól Sos: 3 dkg masła lub margaryny, 3 dkg mąki, 1 szklanka mleka; 8 dkg tartego sera szwajcarskiego, 10 dkg szynki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotować ciasto na ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zestawić z ognia, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Postawić z powrotem na ogniu i nadal mieszając podgrzewać, aż masa stanie się szklista. Ciasto przełożyć do miski, wbijać po jednym jaju i ucierać lub buksować odpowiednią przystawką robota kuchennego. Nieco przestudzić. Z ciasta formować szprycą podłużne eklery o długości 10 cm na blachę wysmarowaną oliwą. Piec w gorącym piekarniku (220—240°C) i ostudzone przekrawać w poprzek. Przygotować sos. Zrobić białą zasmażkę z tłuszczu i mąki. rozprowadzić ją zimnym mlekiem i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż sos będzie gładki i gęsty. Zestawić z ognia, dodać utarty ser, posiekaną szynkę, doprawić do smaku solą, pieprzeni i gałką muszkatołową. Nakładać przygotowany sos do przeciętych ptysiów, wstawić na 5 min. do gorącego piekarnika i natychmiast podawać.
Ptysie na gorąco można podawać z farszami z mięsa, ryb, serów lub grzybów.
Życzę smacznego i dopisujcie dalsze.