poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Urząd celny

witam czy ktoś z was rejestrował niedawno samochód sprowadzony z zagranicy o silniku powyżej 2 litry?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Urząd celny

uu akcyza 18,6 % cena pojazdu. A poniżej 2 litrów zapłaciłbyś tylko 3,1 % ceny pojazdu :)

---------------------------------------------

czyli za kwotę 6240zł wyjdzie 1137.51zł akcyzy

mi wyszło 1160 xd

jakbyś miał samochód poniżej 2 litry zapłaciłbyś 193 zeta.

Dam Ci małe porady. Do urzędu masz się zgłosić 5 dni od daty na umowie. Jak już jest za późno, przepisz umowę. Nikt tego nie sprawdza, często umowy sa na Niemców, którzy nie istnieją. I po drugie samochód nie jest warty 6240, tylko wpisz 5 100 zł (między nami). Każdy znający się na tym zaniża wpisywaną tam cenę, aby akcyza była mała. To, co Ci podałem, to i tak bardzo małe zaniżenie ceny. Wtedy zapłacisz nie całego tysiaka. Mój samochód kosztował 2500 euro, wartość wpisałem 1700 euro i przeszło :). A kiedyś jeden typ kupił samochód za sporo sumkę i miał dużą akcyzę, wziął go na lawetę, coś tam powykręcał i akzycy mu grosze wyszły :).

dzięki za rade. policzyli mi w urzędzie celnym 6000 tyś. i wmawiała mi ze tak ma być

to co oni rzeczoznawcę wezwali ? Ale nie ma co za dużo się kłócić, bo jak oni wycenią, to będzie tysiak ale w drógą stronę :)

Buhhehe znawcy , akcyzy nie liczy się od tego co jest na fakturze możesz sobie napisać i 5 euro i tak będą brali wartość z euroTax-u a nie z faktury +/-10%, po drugie nawet jeżeli przekroczysz miesiąc termin od zakupu to liczy się czas przekroczenia granicy.A że już nie ma granicy z DE to piszesz oświadczenie (wzór w necie) że przekroczyłeś granicę 2 dni temu i po temacie po hu..... kombinować z przepisywaniem lipnych umów

można powiedzieć po h.. to drukować, przepisać umowę i ten sam efekt. Jak mówisz o terminie miesiąc czasu, to musisz mieć czerwone blachy, zdajesz brify u drukują Ci dowodzik rejestracyjny, bo powiedzą, to jak pan jeździł bez blach xd. Chyba, że chcesz pod urząd celny samochodzik lawetą ciągnąć, w przypadku posiadania brifa i datę miesiąc temu na umowie.

Poczta123 widzę że masz pojęcie ale zapytam
kupiłem na litwie w środę auto kupiłem czerwone blachy i ubezpieczenie
na 3 miesiące gdyby w aucie coś poważnego padło to chciałbym go opchnąć
mogę przez te 3 miesiące jeździć nim i np. po 2 miesiącach go zarejestrować
i w urzędzie niebędą robić jakiś problemów że za późno jakiś papier
im przyniosłem bo na 3 miechy zapłaciłem za blachy i ubezpieczenie 120zł
rozsądna cena na litwie więc chciałem go przetestować
ale myślę że go zostawie bo autko jest ok ale chciałem go przerejestrować
w październiku domyślam się że tym się zajmujesz i znasz wszystki obejścia

sport to zdrowie

Autor: dvw (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 11-08-12 06:56

można powiedzieć po h.. to drukować, przepisać umowę i ten sam efekt. Jak mówisz o terminie miesiąc czasu, to musisz mieć czerwone blachy, zdajesz brify u drukują Ci dowodzik rejestracyjny, bo powiedzą, to jak pan jeździł bez blach xd. Chyba, że chcesz pod urząd celny samochodzik lawetą ciągnąć, w przypadku posiadania brifa i datę miesiąc temu na umowie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Od kiedy do urzędu celnego trzeba jechać zakupionym autem ? Przecież nikt tego nie sprawdza, chyba, że nie zgadzasz się na wyliczoną kwotę (np. ze względu na uszkodzenie auta) to wtedy każą Ci przyprowadzić auto na oględziny.

dvw - wyobraź sobie sytuację że wracasz z niemiec autem nie ważne na jakich blachach i zdechł ci samochód w DE . I co w takim wypadku??? przepisać umowe buhehehe polecam ci pójście z taką umową do US w lomży , przekonasz się jak ci przetrzepią umowę na kolanie napisaną żebyś się nie zdziwił. Poczytaj trochę lub pojeździj trochę po samochody to zrozumiesz o co chodzi. Tak jak kolega od fury z LV powiedział na cholerę ci auto pod UC?? Jak się celnik zapyta gdzie fura to powiesz że w DE stoi bo się zjebało bo ma 1000000km przebiegu.
w UC nikt nie wnika czy padlina jeździ czy nie , oni tylko tulą kasę, po za tym znajdź mi gościa który zapłacił kare za to że za późno oclił auto. Oświadczenia leżą nawet w UC. Mówiąc krótko nie masz pojęcia o tym co piszesz więc nie nakłaniaj ludzi do pisania lipnych umów bo to się zemści w skarbówce jak przewalą umowę a już skończyły się czasy że waliło się lipę na kolanie, i póżniej jest zgrzyt zębów i płacz że furą nie ma jak jeździć bo US się przypier.....

Tenis - jeździj , ale możez mieć inny problem fura w papierach jest wyrejestrowana w kraju z którego została zakupiona czyli w FR, DE,BE. i tu pojawia się problem dla naszych szeryfów z woj.polskiego. Na nic się zda tłumaczenie że masz ubezpieczenie i papiery oraz polski przegląd , jak się upierd..... do nie pozwoli ci jechać dalej i napisze mandat . Według prawa fura musi być zarejestrowana i dopuszczona do ruchu w PL . A jak na razie masz stos papierów który w żaden sposób nie potwierdza rej. w PL. Jak się nie będziesz wychlał ciskał wstawiał w piz.... to nikt ci krzywdy w naszym miachu nie zrobi. A jak bedziesz miał problem z UC w październiku to daj cynę to pomogę.

ja nie piszę, żeby nie brać umowy od Niemca, należy nawet spisać go z dowodu osobistego :). Przepisanie umowy jest po to w PL, aby zaniżyć wartość auta. W US takie umowy przechodzą i wartości aut przechodzą zaniżone. Ale może niektórzy mają duże szczęście xd. Każdy niech robi tak, jak uważa.

oczywiście mam na myśli żółte blachy, jak ktoś wykupił czerwone to już nie da rady tak zrobić. A auto pod UC w razie oględzin, żeby nie latać 2x.

Poczta dzięki z góry jak wykupiłem na 3 miesiące te blachy i ubezpieczenie
to chciałbym pojeździć jakbyś napisał do czego niebiescy w razie zatrzymania
mogą się doczepić to może coś w tygodniu bym załatwił żeby 3 miechy
pojeździć

sport to zdrowie

Tenis napisałem Ci o co mogą się przyczepić. Jak cie zatrzymają to krótka piłka albo pojedziesz dalej albo mandat i nie pojedziesz dalej wszystko zależy jaki Borewicz się trafi.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org